17 Μαρτίου, 2014

ΟΙ ΜΚΟ «ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ» ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

«Μου είναι αδιανόητο ότι δεν θα δώσεις το “παρών” στο εγχείρημα». Με τη φράση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε έντονο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν o πρώην πρωθυπουργός τού τηλεφώνησε για να του πει ότι τελικά δεν θα παραστεί στη συνδιάσκεψη της Ελιάς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα συνέχισε λέγοντάς του ότι «αυτό αποτελεί υπονόμευση του ΠΑΣΟΚ», για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορώ εγώ να αλλάξω την ονομασία του κόμματος, όπως ορισμένοι λένε». Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως, που δεν πείστηκε με τις εξηγήσεις του κ. Βενιζέλου, του επανέλαβε ότι η ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξη δεν συνάδει «με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «προσπαθώ να κρατήσω ζωντανά τα χαρακτηριστικά του κόμματος», υπενθυμίζοντάς του ότι υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις από αρκετά στελέχη. Πάντως η συζήτηση -που διήρκεσε παρά πολλή ώρα- σχεδόν «ξέφυγε», όταν ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου στην προεδρία των ΕΛ.ΠΕ., ενώ καταλόγισε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν τον προστάτεψε στην υπόθεση με τις ΜΚΟ, αφού, όπως του είπε, «εγώ ήμουν που τις κυνήγησα». Κατά πολλούς το θέμα των ΜΚΟ αποτελεί και την «ταμπακέρα» της σύγκρουσής τους. Η επεισοδιακή αυτή συζήτηση πάντως έβαλε ουσιαστικά τα θεμέλια για τη ρήξη μεταξύ του πρώην και του νυν, με αποτέλεσμα όλες οι φράξιες της Χαριλάου Τρικούπη να κοιτούν την επόμενη μέρα παρότι τα ποσοστά του κόμματος δεν ξεπερνούν το 4%-5% με τάση διαρκούς υποχώρησης!

Οι 11 «παπανδρεϊκοί» (Μωραΐτης, Σαχινίδης, Ντόλιος, Πεταλωτής), η Κίνηση των 75 υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, οι «βενιζέλικοι» του γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κώστας Λαλιώτης (που εμφανίστηκε στη συνδιάσκεψη), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Φώφη Γεννηματά, η ομάδα Σκανδαλίδη (Κασσής, Κουτσούκος) ήδη παρασκηνιακά «ζυμώνονται» για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα. Αν και άπαντες στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν να διαρρεύσει ότι το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει την επομένη των εκλογών και ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, εντούτοις όλοι ψιθυρίζουν ότι η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται στο κόμμα δεν ξεπερνιέται σε λιγότερους από δύο μήνες.

Η ομάδα των 11 βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εγρήγορση, μετά και την απόφασή τους να μη βρεθούν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι αποτελούν ίσως και τον δούρειο ίππο για ενδεχόμενη επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ρόλο μάλιστα φέρεται ότι παίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Σωκράτης Ξυνίδης. Σε αυτή τη φράξια βρίσκονται και μερικοί δελφίνοι, όπως για παράδειγμα οι κ. Σαχινίδης και Μωραΐτης. Ενδεικτικό είναι πάντως ότι πλέον και ο κ. Πεταλωτής, που έμοιαζε φαβορί για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, δείχνει να κάνει πίσω.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: