09 Μαρτίου, 2014

"ΨΥΧΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ

 

Μεγάλη διακλαδική άσκηση με την συμμετοχή 16.000 στρατιωτών, περίπου 100 μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών επιτήρησης, εναέριου ανεφοδιασμού κλπ, όπως και περίπου 35 πολεμικών πλοίων επιφανείας, από 8 χώρες ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ στην βόρεια Νορβηγία στα σύνορα με την Ρωσία, ανακοινώθηκε σήμερα από το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας. H άσκηση με τον κωδικό «Ψυχρή Απάντηση» έχουν στόχο την εκπαίδευση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη μάχη σε περιβάλλον μεγάλου ψύχους.

Πρόκειται πρακτικά για ασκήσεις που προσομοιάζουν επιχειρήσεις στον Αρκτικό κύκλο ο οποίος είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο σύγκρουσης των παγκόσμιων δυνάμεων, εκτός της περιφέρειας της Ευρασίας. Το λιώσιμο των πάγων έχει δημιουργήσει νέες θαλάσσιες οδούς, αλλά και δυνατότητες πρόσβασης σε τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και πολλών άλλων ορυκτών, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει μια κούρσα στρατικοποίησης μιας περιοχής που άλλοτε ενδιέφερε μόνο τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων τα οποία λάμβαναν θέσεις εκτόξευσης εγγύτερα προς τον στόχο τους, τις ΗΠΑ ή την Ρωσία...

«Εργαζόμαστε για αυτό το σενάριο εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τέργε Μπρούεγκαρντ, εκπρόσωπος της Νορβηγίας. Η άσκηση «Ψυχρή Απάντηση»ι διεξάγεται σε μία στιγμή που το ΝΑΤΟ επιζητά μια έστω τυπική απάντηση στην ουκρανική κρίσης που προκάλεσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Νορβηγό αξιωματικό, τα γυμνάσια εδάφους, αέρος και θαλάσσης περιλαμβάνουν την εισβολή σε μια εικονική χώρα στον Βορρά και την επέμβαση, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής, των εταίρων της του Νότου (βλέπε πρώην δημοκρατίες της Βαλτικής) καθώς και επιχειρήσεις στον Αρκτικό Κύκλο.

Στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος 9.000 προσωπικό των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων και 7.000 προσωπικό από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά, αλλά επίσης και τρίτες χώρες όπως η Σουηδία και η Ελβετία που δεν ανήκουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.Η όλη άσκηση θα γίνει απέναντι στην Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας που έχει στο τομέα της τη Νορβηγία. Στην Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια υπάρχουν δύο ρωσικές Στρατιές, η 6η και η 20η.

Αν και η στρατιωτική άσκηση ξεκινά επισήμως την Παρασκευή, τα πιο σημαντικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν από τις 12 ως τις 19 Μαρτίου και περιλαμβάνουν αποστολές καταστροφής της εχθρικής (δηλαδή της ρωσικής...) δυνατότητας να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά της στον Αρκτικό κύκλο, εναέριες προσβολές, πλήγμα στις Follow-on-Forces του εχθρού κλπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: