30 Μαρτίου, 2014

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

 

Σε νέα συμβιβαστική πρόταση που επαναφέρει, από την πίσω πόρτα, την κρατικά ελεγχόμενη διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα κατέληξαν οι χθεσινές διαβουλεύσεις στη Βουλή μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.  Ωστόσο, η πρόταση αυτή φαίνεται να βρίσκει στον τοίχο όχι μόνον της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και της τρόικας, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη συμφωνία.

Και ενώ στο πολυνομοσχέδιο, που ουσιαστικά είναι ένα ακόμη μνημόνιο – μεσοπρόθεσμο, περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν άρδην τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών (γάλα, ψωμί, φαρμακεία και, κυρίως, εργασιακά και συντάξεις), η εμπλοκή με το γάλα μπορεί να μοιάζει μέχρι και... βολική για την κυβέρνηση.

Διότι πολύ απλά όταν... όλοι συζητούν για το γάλα προφανώς στέλνεται το μήνυμα στους πολίτες πως αυτό είναι το... μείζον του νομοσχεδίου! Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, άπαντες μοιάζουν να εξυπηρετούνται. Οι μεν βουλευτές διότι δίνουν ηρωϊκές μάχες για το... γάλα και όχι για τις συντάξεις, οι κυβερνητικοί διότι τα "δύσκολα" κρύβονται πίσω από τις... γαλακτομαχίες αλλά και τα ΜΜΕ που έχουν προσφορά πολιτικών αντιπαραθέσεων όχι όμως και τέτοιων που θα απειλούσαν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό.

Ως προς το γάλα, πάντως, η συμβιβαστική πρόταση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παραπέμφθηκε αρμοδίως στους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τελευταίος θέλει να εμφανιστεί αφενός ότι "ακούει" τους βουλευτές του Κινήματος, αφετέρου ότι μάχεται για το... συμφέρον των πολιτών.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός έχει μεν να διαχειριστεί την αστάθεια στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο γνωρίζει ότι μία εντυπωσιακή υποχώρηση στο γάλα αφενός θα προκαλούσε την οργή των Βρυξελλών, αφετέρου θα άνοιγε την όρεξη στους βουλευτές να διεκδικήσουν την υποχώρηση της κυβέρνησης και σε άλλα μέτωπα.

Από χθες το βράδυ, πάντως, η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη – Υπ. Οικονομικών και Βρυξελλών πήρε φωτιά προς αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα έρθει να αποκλιμακώσει τον εκνευρισμό των βουλευτών ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Πού θα καταλήξουν αυτές οι διαβουλεύσεις θα φανεί από τις όποιες και όσες διορθώσεις καταθέσει τις επόμενες ώρες στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: