16 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ)που αφορά την «υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος και των μελών των οικογενειών τους». Τι προβλέπει το ΠΔ. Κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας για τη λειτουργία του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην πόλη, ασκεί η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «ρατσισμό υψηλής αισθητικής στον Δήμο Θεσσαλονίκης» και ρωτά τον κ. Μπουτάρη «Και το μεταναστευτικό με ημερίδες και δεξιώσεις θα το λύσετε;».

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Πολιτική ευθύνη» του Σάββα Ξηρού που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά ο καταδικασμένος για τη 17Ν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο εκείνος βλέπει τη συμμετοχή του στην οργάνωση και τις εμπειρίες του από τις φυλακές και τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τις βασικές αρχές για «το Ποτάμι» στο Ηράκλειο, όπου συνομίλησε με πολίτες στο κέντρο της πόλης. Δήλωσε επίσης ότι δεν του έγινε ποτέ πρόταση, και δεν θα μπορούσε να του γίνει, να ηγηθεί της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης, όπως είχε πει ο Νίκος Μπίστης. Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι δημόσια δωρεάν παιδεία, τόνιζαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή δημοσίευμα ότι το υπουργείο εξετάζει την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης περί επιβολής προστίμου στους αιώνιους φοιτητές.

Κόσμος: Συντριπτικό ποσοστό 93% «δίνουν» τα exit poll στην ψήφο υπέρ της ενωσης της με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην κριμαϊκή χερσόνησο, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το φιλορωσικό αίσθημα στην ανατολική Ουκρανία πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω διαίρεση. Η προσέλευση στις κάλπες της Κριμαίας «χτύπησε» ρεκόρ· τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα. Εστία έντασης ξανά το Ντονέτσκ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Κατακεραυνώνει η Δύση τη Ρωσία για το δημοψήφισμα και ετοιμάζεται να απαντήσει με νέες κυρώσεις... Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε την Κυριακή δέκα πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του παράνομου και αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, διαμηνύουν σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι προς τη Μόσχα. «Νόμιμο» το δημοψήφισμα επιμένει την ίδια στιγμή ο Βλ.Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Νέο τηλεφώνημα Λαβρόφ-Κέρι. Επέκταση των κυρώσεων αποφασίζουν τη Δευτέρα οι Ευρωπαϊοι ΥΠΕΞ... Ήταν άθελά του, πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα. Ήταν ο ναύτης που φιλούσε τη νοσοκόμα, στη θρυλική φωτογραφία του Αλφρεντ Αϊσενσταντ κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης για τη νίκη επί των Ιαπώνων στον Ειρηνικό και τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο το 1945. 

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι κάτοικοι της Κριμαίας, καλούμενοι να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα εάν επιθυμούν την ένωση με τη Ρωσία. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα, καθώς το «ναι» αναμένεται συντριπτικό. Το αποτέλεσμα θα κρίνει και τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ενώ είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέο γύρο κυρώσεων.

Οικονομία:  Ανοικτά παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα ζητήματα των εργασιακών, των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, παρότι λήγει σήμερα, Κυριακή, η άτυπη προθεσμία που έχει δοθεί από το Eurogroup. Ο Γιάννης Στουρνάρας συνομιλεί εκ νέου από το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας, αφού προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας την Κυριακή για την τρέχουσα αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ - έστω και με αστερίσκους - ή τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα.

Το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στο ΥΠΟΙΚ το απόγευμα. Την ανάγκη δημιουργίας επιχειρήσεων-εθνικών πρωταθλητών, οι οποίες θα προκύψουν από την ανασυγκρότηση προβληματικών επιχειρηματικών κλάδων και θα είναι σε θέση να βγουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, θεωρεί ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Αθλητισμός: Σημαντική νίκη στην προσπάθεια που κάνει να παραμείνει στην Bundesliga, πέτυχε σήμερα το Αμβούργο, καθώς στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής, επικράτησε 2-1 της Νυρεμβέργης και την «έπιασε» στην βαθμολογία. Κάτι αντίστοιχο, πέτυχε και η Φράϊμπουργκ, καθώς συνέτριψε εκτός έδρας την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με 4-1 και διατήρησε τις ελπίδες της για παραμονή στην κατηγορία. Το παραδοσιακό κυριακάτικο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ (19:30), ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής. Νωρίτερα ο Παναθηναϊκός πέρασε από τα Γιάννενα, επικρατώντας με 1-0 του ΠΑΣ (ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 0-1) χάρη σε ένα πολύ όμορφο γκολ του Ατζαγκούν. Στα Χανιά ο Πλατανιάς συνέτριψε την Καλλονή (Πλατανιάς - Καλλονή 7-0), ενώ σπουδαίο «διπλό» πήρε ο Εργοτέλης στην Τρίπολη (Αστέρας - Εργοτέλης 2-4).

Μεγάλη νίκη και για τον Πανιώνιο επί του Λεβαδειακού (Πανιώνιος - Λεβαδειακός 4-2). Η αυλαία θα πέσει την Δευτέρα με το Παναιτωλικός - Ξάνθη. Βαθμούς κι εντυπώσεις μοιράσθηκαν Μονπελιέ και Μπορντό, καθώς για την 29η αγωνιστική του Championnat, αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Το σκορ άνοιξε στο 24' ο Ενρίκε για τους φιλοξενούμενους, ενώ στο 34' ισοφάρισε ο Χίλτον για τους γηπεδούχους. Παράλληλα, η Μονακό νίκησε δύσκολα την Λιόν εκτός έδρας με 3-2 και παρέμεινε στην δεύτερη θέση, πέντε βαθμούς πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν, που το βράδυ θα υποδεχθεί την Σεντ Ετιέν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1921: Ο ελληνικός στρατός κατακτά το Αφιόν Καραχισάρ κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1968: Δυνάμεις του “U.S Army” εισβάλλουν στο χωριό Μάι Λάι του Βιετνάμ και σκοτώνουν 450 άοπλους χωρικούς.

1993: Ο Άρης κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, νικώντας την Εφές Πίλσεν με 50-48.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1868: Maxim Gorky, Ρώσος συγγραφέας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: