07 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Καθώς οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν απορροφηθεί σε νέες θέσεις βρίσκονται σε αντίστροφη μέτρηση για την ανεργία, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σήμερα, Παρασκευή, από σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικούς. Εικόνες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μείνει ανεπηρέαστος εμπεριέχει το βίντεο μέσα από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος». Με κυρίαρχα στοιχεία την «ασφυξία» του χώρου και τη βρωμιά, η λήψη του οπτικού υλικού συνοδεύεται από μικρές συνεντεύξεις  σχόλια ως προς τις συνθήκες νοσηλείας κρατουμένων. Το μέλλον της Ευρώπης και ο ρόλος των πόλεων βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή, στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διάσκεψης των περιφερειών, που διοργανώνεται στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. 

Προσκεκλημένοι είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Βέρνερ Χόιερ. Tριγμούς στις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων προκαλεί το θέμα των περίπου 180.000 «αιωνίων» φοιτητών, που πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα τους έως το τέλος του καλοκαιριού. Κλίμα προβληματισμού, μετά και την τελευταία δημοσκόπηση που καταγράφει σημαντική δυναμική για Το Ποτάμι εις βάρος (και) του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί στο κόμμα. Τα στελέχη εναποθέτουν τις ελπίδες στις επιλογές για τις ευρωεκλογές υπό τη σκέπη της Ελιάς - η συνδιάσκεψη της οποίας αρχίζει αύριο, Σάββατο, στο ΣΕΦ. Σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου ο Ευ.Βενιζέλος να ενημερώσει τα στελέχη για το σχηματισμό της κεντροαριστερής παράταξης.


Κόσμος: Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, με τη Γαλλία να διαμηνύει πως οι τόνοι θα ανέβουν εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα. Το ενδεχόμενο ακόμη και απαγόρευσης ήγειρε για το YouTube και το Facebook ο τούρκος πρωθυπουργός, λέγοντας πως μετά τις δημοτικές εκλογές στο τέλος του μήνα θα «ληφθούν μέτρα». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει υπό πίεση για το σκάνδαλο με τις μίζες, με το τελευταίο «επεισόδιο» ηχογραφημένες συνομιλίες που υποτίθεται ότι τον εμπλέκουν σε κρύψιμο μαύρο χρήματος και οι οποίες είχαν διαδοθεί μέσω του Διαδικτύου. Πάνω από 15.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας διαδήλωσαν στην Λισαβόνα, κατά των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών στους μισθούς. 

Aπέναντί τους βρέθηκαν οι συνάδελφοι που φρουρούσαν το κτίριο του Κοινοβουλίου, για να αποτρέψουν τους δεκάδες συναδέλφους τους να εισέλθουν σε αυτό. Δεκτή έκανε η Κούβα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο μία νέα διμερή πολιτική συμφωνία, λέγοντας ότι προτίθεται να συζητήσει και για θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Kανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει την Ουκρανία από τη Ρωσία, αλλά ούτε και να επιτρέψει να τη μετατρέψει το Κρεμλίνο σε 'δορυφόρο' της». Με αυτά τα λόγια αποτύπωσε το πρόβλημα της κρίσης στην Κριμαία και στην ευρύτερη περιοχή ο 90χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσινγκερ σε βαρυσήμαντο άρθρο του στην Washington Post.


Οικονομία: Στο ποσό των 0,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2013, τα καθαρά κέρδη της Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (Χίλτον) έναντι ζημιών 4,1 εκατ. ευρώ το 2012. Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Στις 10.30 το warrant της Πειραιώς υποχωρούσε κατά 15,68% στα 0,7890 ευρώ, το warrant της Alpha Bank σημείωνε πτώση 10% στα 1,3500 ευρώ και το warrant της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πτώση 9,41% στα 0,9150 ευρώ.


Αθλητισμός: Ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διέψευσε την Πέμπτη ότι πρόκειται να παντρευτεί σύντομα τη Ναπολιτάνα αρραβωνιαστικιά του Φραντσέσκα Πασκάλε, όπως ανέφεραν χθες ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης και κάθε ενδεχόμενο να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν. Δέκα χρόνια και έξι μήνες. Τόσο χρειάστηκε ο Ρονάλντο για να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας. Μια διαδρομή που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003, όταν στο «Μουνισιπάλ» του Τσάβες ο τότε προπονητής των Πορτογάλων, Λουϊς Φελίπε Σκολάρι, έδινε εντολή στο ημίχρονο στο 17χρονο «παιδί-θαύμα» της Σπόρτινγκ Λισαβόνας να ετοιμαστεί για αλλαγή. Ο Ρονάλντο με τα δύο που πέτυχε χθες στο φιλικό 5-1 επί του Καμερούν έφτασε τα 49 σε 110 διεθνείς συμμετοχές, όπου βρίσκεται πλέον ο επόμενος στόχος του: να «πιάσει» τον Φίγκο που έχει 127.


Τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα θέλει ο Πέλε για να την κάνει... δώρο στον Μάικλ Ολαϊτάν, όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε. Αφενός για να κατακτηθεί μαθηματικά το 41ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ολυμπιακού και αφετέρου για να εμψυχώσουν τον άτυχο συμπαίκτη τους που κατέρρευσε στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, όμως φυσικά όλοι ξέρουμε πως ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με την καλύτερη ποιότητα».


  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΜΑΡΤΙΟΥ)


1933: Ο Charles Darrow λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ιστορικό επιτραπέζιο παιχνίδι – που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές – “Monopoly”.


1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται και επισήμως στην Ελλάδα.


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ


1934: Γιώργος Κατσαρός, συνθέτης.


1964: Bret Easton Ellis, σημαντικός σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας.


ΘΑΝΑΤΟΙ


322 π.Χ: Αριστοτέλης, αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

1999: Stanley Kubrick, σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών που άφησαν ιστορία στον χώρο της έβδομης τέχνης. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: