23 Μαρτίου, 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ -«ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ;» ΑΠΑΝΤΑ Η ΡΩΣΙΑ

 

Παράνομο έκριναν οι ειδικοί συνταγματολόγοι της Επιτροπής της Βενετίας -οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης- το δημοψήφισμα στην Κριμαία, για να έρθει όμως «πληρωμένη» απάντηση από τη Ρωσίδα εκπρόσωπο στην ολομέλεια της Επιτροπής. «Το Σύνταγμα της Ουκρανίας, όπως και τα άλλα Συντάγματα των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης καθορίζει ρητά ότι η χώρα είναι αδιαίρετη και δεν επιτρέπει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για την απόσχιση», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι ειδικοί της Επιτροπής της Βενετίας.

Στην Επιτροπή αυτή, η ολομέλεια της οποίας συνεδρίασε σήμερα στη Βενετία, μετέχουν 59 ειδικοί σε θέματα συνταγματικού δικαίου από τις47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και από άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Οι εισηγητές της ανακοίνωσης, στους οποίους περιλαμβάνεται και η πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Χάνα Σουχότσκα, υποστήριξαν ότι με βάση το ουκρανικό Σύνταγμα  «μόνο ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα περί αυξημένης αυτονομίας» θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Κατά την άποψή τους επομένως, η  κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Κριμαία «δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνου με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες» δεδομένου ότι «δεν έγιναν σοβαρές διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».

Αμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας δια της εκπροσώπου της στη σύνοδο, Τάλιγια Χαμπριέβα, η οποία υπενθύμισε με νόημα ότι πολλά νέα κράτη ιδρύθηκαν με ανάλογο τρόπο, ασκώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Έφερε μάλιστα πολλά ιστορικά παραδείγματα, όπως αυτό του Τέξας (αποσχίσθηκε από το Μεξικό το 1836 και εντάχθηκε στις ΗΠΑ το 1845), της Ερυθραίας, του Μπαγκλαντές και, πιο πρόσφατα, του Κοσόβου. Ουκρανία και Ρωσία εντάχθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 και το 1996 αντίστοιχα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: