14 Μαρτίου, 2014

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ


Να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Συνοικίας Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου τέλεσε την ακολουθία της β' στάσης των Χαιρετισμών της Παναγίας. Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως "η κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα στον χώρο της Εκκλησίας είναι ένας τρόπος και ένα μέσο που μας βοηθάει να ανεβούμε πιο ψηλά μέσα στο πνεύμα της μεγάλης Σαρακοστής, για να βαδίσουμε προς την ημέρα της Αναστάσεως. 

Πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Εκκλησία άρχισε να μας ετοιμάζει με την ανάγνωση Ευαγγελίων, για να μας δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθηθούμε για να νιώσουμε καλύτερα το Πάσχα. Αρχίζει από την Κυριακή του Ζακχαίου που γνωρίζει τον Ιησού. Μπορεί να κάνουμε πολλές γνωριμίες, συγγενείς και φίλους, αλλά μας χρειάζεται και η γνωριμία με τον Ιησού. Αυτή την γνωριμία πολλές φορές την περιφρονούμε ή δεν της δίνουμε πολύ σημασία, όμως μία ουσιαστική γνωριμία με το Χριστό είναι ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή μας. 

Την επόμενη Κυριακή γίνεται σαφές ότι ο άνθρωπος που γνωρίζει τον Ιησού γνωρίζει τον εαυτό του, ενώ με την παραβολή του ασώτου καταλαβαίνουμε ότι όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και γυρίσουμε στον Πατέρα μας, μας δέχεται και μας καλεί να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας για την αγάπη στο συνάνθρωπό. Την επόμενη Κυριακή το Ευαγγέλιο μας λέει ότι αν καταφέρουμε και συγχωρέσουμε αυτόν που μας στενοχώρησε, που μας διέβαλε θα μας συγχωρέσει και ο Πατέρας μας. Η αγάπη και η συγχώρεση είναι ένα μεγάλο σκαλοπάτι προς την πορεία στο Πάσχα. Το επόμενο Ευαγγέλιο μιλάει για το στάδιο της αρετής. 

Ο καθένας από μας έχει τις δυσκολίες του, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Πρέπει να συνεχίσουμε, για να φτάσουμε στο Πάσχα. Ο Θεός δεν κρίνει όπως ο άνθρωπος, οι άνθρωποι κρίνουν σκληρά, ο Θεός είναι Πατέρας και μας καλεί όλους κοντά του". Ευχήθηκε, επίσης, τον αγώνα που κάνει ο καθένας από μας, μικρό ή μεγάλο να τον συνεχίσει για να γιορτάσουμε την μεγάλη ημέρα του Πάσχα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: