12 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν υπολείμματα ρουκέτας στο σημείο όπου εντοπίστηκε κρατήρας, πολύ κοντά στην κεντρική είσοδο εταιρείας αυτοκινήτων. Είχε προηγηθεί προκήρυξη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, όπου γινόταν λόγος για χτύπημα σε γερμανικό στόχο. Την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Μόνο πάνω από την Βουλγαρία (και με ελάχιστη διαφορά) από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στην 99η θέση παγκοσμίως κατατάσσουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) την Ελλάδα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου: Η βουτιά κατά 14 θέσεις αποδίδεται αφ' ενός στο κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που χαρακτηρίζεται «σημείο καμπής» για το ελληνικό τοπίο στα ΜΜΕ, και αφ΄ ετέρου στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, τόσο εξαιτίας επιθέσεων στην κάλυψη διαδηλώσεων όσο και της «ανοιχτής στοχοποίησης» από την Χρυσή Αυγή.

Διατηρεί το προβάδισμα έναντι της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με μικρή πτώση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, όπως καταγράφεται στην μηνιαία «Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας» που πραγματοποίησε η Public Issue στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυξάνονται τα ποσοστά του στην παράσταση νίκης. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προχωρά η ΠΟΕ - ΟΤΑ την Πέμπτη, με αφορμή τη συζήτηση της προσφυγής για την αύξηση του ωραρίου εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Έξω από το κτίριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00.

Κόσμος: Η Μόσχα επιμένει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, λέγοντας πως δημιουργεί έδαφος για στρατιωτική παρέμβαση. Το προσχέδιο που έχει παρουσιαστεί στα μέλη του ΣΑ προβλέπει κυρώσεις εάν εμποδιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις της Συρίας. Η Ρωσία σίγουρα θα ήταν στην κορυφή της λίστας όσων υποψιαζόνται οι ΗΠΑ ότι ευθύνονται για τη διαρροή της συνομιλίας της Βικτόρια Νούλαντ (με το διαβόητο «να πάει να …..η ΕΕ»), όπως ανέφερε ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, αλλά σίγουρα [η Ρωσία] θα βρισκόταν σε ενδεχόμενη "λίστα υπόπτων"» είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Η αμερικανική Βουλή, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ψήφισε νομοσχέδιο που «βάζει στην άκρη» το όριο χρέους μέχρι το Μάρτιο του 2015, αποτρέποντας νέο κοινοβουλευτικό δράμα ανάλογο του Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς οι Ρεπουμπλικανοί να εγείρουν αναχώματα σε πολιτικά μέτρα της κυβέρνησης, αντιστεκόμενοι σε σκληροπυρηνικά μέλη τους που επιδίωκαν νέα αντιπαράθεση με όπλο το όριο δανεισμού. Ο ναυαγός ψαράς από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πέρασε πάνω από ένα χρόνο περιπλανώμενος στον Ειρηνικό Ωκεανό, έφθασε στην πατρίδα του φανερά συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν συγγενείς και φίλοι. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ακύρωσε απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 όταν δηλητηριάστηκε από ραδιενεργό ουσία.

Οικονομία: Μη αναμενόμενα χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας τον Ιανουάριο και ειδικά τα δεδομένα για την αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκγιμένα, αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, στα μεγαλύτερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ΔΝΤ συνέβαλε στη στήριξη της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο reuters επαναλαμβάνει ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρους. Η δημοσιονομική πολιτική και μια «ανίσχυρη» ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι οι λόγοι που καθυστερεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Fed, ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα.

Αθλητισμός: Με τις ρεβάνς των προημιτελικών συνεχίζεται την Τετάρτη και την Πέμπτη το Κύπελλο Ελλάδας. Πρώτος στη «μάχη» ρίχνεται ο Παναθηναϊκός (12/2, 17:00) που όμως, έχει εύκολο έργο στον Βόλο κόντρα στον τοπικό Ολυμπιακό, τον οποίο είχε κερδίσει στη Λεωφόρο με το εμφατικό 4-0. Λίγη ώρα αργότερα, (12/2, 20:00) είναι η σειρά του Ολυμπιακού, ο οποίος δοκιμάζεται στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, με τους Περιστεριώτες να έχουν αποσπάσει το 0-0 στο πρώτο ματς του Καραϊσκάκη. Το Κύπελλο Ιταλίας θα διεκδικήσει η Φιορεντίνα που προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης. Με σκόρερ τους Πασκουάλ (14') και Γκουαντράδο (61') οι «βιόλα» επικράτησαν 2-0 της Ουντινέζε στη Φλορεντίνα και ανέτρεψαν το εις βάρος τους 2-1 του πρώτου αγώνα.

Στον τελικό, η Φιορεντίνα θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ρόμα - Νάπολι. «Ηλεκτροσόκ» για την Τσέλσι στο 87', καθώς έχασε βαθμούς από τη Γουέστ Μπρομ (1-1) στο «Χόθορνς». Οι «μπλε» πραγματοποίησαν μια πολύ μέτρια εμφάνιση, προσπάθησαν να κρατήσουν το γκολ του Ιβάνοβιτς από το Α' ημίχρονο, όμως τρία λεπτά πριν από το τέλος ο Βίκτορ Ανιτσέμπε ισοφάρισε για τους γηπεδούχους γράφοντας μία απρόσμενη απώλεια για την φορμαρισμένη ομάδα του Μουρίνιο στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Premier League.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1944: Ναυτική τραγωδία στον Σαρωνικό με 4.074 νεκρούς.

1999: Ο Bill Clinton αποπέμπεται από την αμερικανική γερουσία εξ αιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Λεβίνσκι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1809: Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης. Εισηγητής της εξελικτικής θεωρίας των ειδών.

1809: Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1954: Τζίμης Πανούσης, σατιρικός καλλιτέχνης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1804: Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού.

1873: Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός.

1980: Γεωργία Βασιλειάδου, ηθοποιός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: