11 Φεβρουαρίου, 2014

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Μιλώντας πριν από λίγο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό λέγοντας τα εξής: «Στην ‘βόρεια Κύπρο’ ή πιο σωστά σε ολόκληρη την Κύπρο οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο. Η ευχή μου είναι μακάρι να μην γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε αυτή τη στιγμή και έτσι πιστεύω ότι θα λύσουμε και το Κυπριακό. Αυτό ευελπιστούμε».

Κοινή δήλωση Ρομπέι και Μπαρόζο: Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Οπως επισημαίνεται, τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η ΕΕ είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θωρούν πιο χρήσιμο, αναφέρει η δήλωση Μπαρόζο-Ρομπέϊ.

Εξάλλου αναφέρεται ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα. Παράλληλα, η Κομισιον θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού. Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πως θα συμβάλει σ’ αυτο το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η κοινή δήλωση Μπαρόζο-Ρομπεϊ.

Στηρίζει το Λονδίνο: Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η βρετανική Κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Κύπρο. Όπως μετέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, «το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την πλήρη στήριξή του στους ηγέτες αμφότερων των κοινοτήτων και στην πρόσφατη πρόοδο που έχουν σημειώσει με τη συμφωνία σε μια κοινή διακήρυξη».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών, που θα χαράξει το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών λύσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει την πλήρη στήριξή του στη διαδικασία λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και επίσημη δήλωση από το Φόρεϊν Όφις.

Κάμερον: Βήμα προς τα εμπρός: Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε με δήλωσή του τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Κάμερον ανέφερε πως «η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Η συμφωνία παρέχει μία πραγματική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μία διαρκής και συνολική λύση και συγχαίρω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δρ. Έρογλου για το θάρρος που έχουν επιδείξει, συμφωνώντας στην επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον. 

Η δήλωσή του καταλήγει: «Ο συνεχιζόμενος πραγματισμός τους και η προθυμία να βρουν μία λύση θα είναι ζωτικής σημασίας τους επόμενους μήνες για να διασφαλιστεί ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως όλους τους Κυπρίους στον κοινό τους στόχο για μία ενωμένη και ευημερούσα νήσο».

ΗΠΑ: Ελπίδα για ταχεία πρόοδο: Ελπίδα ότι θα σημειωθεί ταχεία πρόοδος «στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα», εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου στη Λευκωσία. Οι ΗΠΑ είναι ενθαρρυμένες από τις πληροφορίες και προσβλέπουν στην επιτυχή έναρξη στις επόμενες μέρες των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών», είπε. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλο το λαό της Κύπρου». Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε συνομιλία που είχε στις 6 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην οποία επαναβεβαίωσε «τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

ΕΛΚ: Εύσημα και στον Πρόεδρο: Μετά τη συνάντηση του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την ανακοίνωση για συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ έκανε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση από τις Βρυξελλες: «Καλωσορίζω το γεγονός ότι η ηγεσία και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήρθαν σε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν η οποία θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί το κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η επανενωμένη χώρα θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αυτή η αναφορά διασφαλίζει την συνέχεια της θέσης (membership) της Κύπρου στην Ε.Ε.. Ακόμα πιο σημαντικό, το κοινο ανακοινωθέν προβλέπει τον σεβασμό των αξιών πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η Ε.Ε.. Συνεπώς, το ΕΛΚ θα πρωτοστατήσει για έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με μια αναθαθμισμένη και ουσιαστική εμπλοκή».

Ο κ. Ντολ εκφράζει την ελπίδα ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα έχουν ως αποτέλεσμα την επανένωση της Κύπρου. «Μια επανενωμένη Κύπρος», τονίζει, «θα φέρει ειρήνη διαρκείας και ευημερία στον λαό της, θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει ευρύτερα την ΕΕ». Επισημαίνοντας «τις ακούραστες προσπάθειες και στην ισχυρή δέσμευση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη που κατάφερε αυτήν την σημαντική απεμπλοκή και που φέρνει νέα ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», ο κ. Ντολ καταλήγει: «Δεν χρειάζεται να το πω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την απόλυτη υποστήριξη μου στο δύσκολο αυτό έργο. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην υπεύθυνη στάση του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ. Ο επικοιδομητικός ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ θα είναι ανεκτίμητος για τον Νίκο Αναστασιάδη και το ΕΛΚ θα τους στηρίξει οπωσδήποτε».

ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1.Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Οι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι η λύση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, πρωτίστως όμως θα είναι επωφελείς για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και τη διακριτή ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Όλα τα άλυτα θεμελιώδη θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3.Η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών με δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία  εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Θα υπάρχει μία και μόνη ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα τα οποία είναι καθαρώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα ανατεθούν από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και αμετακλήτως όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών στο πεδίο αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους εντός των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα παραπάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θα δύναται οποιαδήποτε από τις πλευρές να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

4.Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες ισότιμου καθεστώτος. Η διζωνική δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον υπέρτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύει όλες τις ομοσπονδιακές αρχές και τις συνιστώσες πολιτείες. Ένωση εν όλω ή εν μέρει με οποιανδήποτε άλλη χώρα ή οποιανδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.

5.Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6.Οι διορισμένοι αντιπρόσωποι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και θα πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο. Διατηρούν την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7.Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν παιχνίδια επίρριψης ευθυνών ή οποιαδήποτε δημόσια αρνητικά σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Δεσμεύονται επίσης στις προσπάθειες εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: