13 Φεβρουαρίου, 2014

ΑΡΧΙΣΕ ΜΑΧΗ ΕΡΜΗΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Τί είπε ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος φαίνεται να αναμένει εξελίξεις στα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως επίμονες θα είναι οι προσπάθειες μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Σε μια παρουσίαση των θέσεων του και υπεράσπισης του κοινού ανακοινωθέντος, που αποδέχθηκε, ο Πρόεδρος ανέφερε πως πείσθηκε ότι εξασφάλισε αυτά που επιδίωκε.

Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις για τα ΜΟΕ και την Αμμόχωστο περιλαμβανομένης και ερώτησης από το philenews - ο Πρόεδρος, άφησε να εννοηθεί πως αναμένονται κινήσεις, επενδύοντας και στις χώρες που μπορούν να ασκούν επιρροή. Είπε πως θεωρεί ότι η εφαρμογή ΜΟΕ θα δώσει δυναμική στη διαδικασία.

Για την τουρκική στάση, σαφώς διαχωρίζοντας την Άγκυρα από τον Έρογλου, είπε πως υπάρχουν κάποια σημεία για θετικές ενδείξεις από την Τουρκία, παραπέμποντας στην αποδοχή της πρότασης για συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, αλλά και στο γεγονός ότι αποδέχθηκε το ανακοινωθέν.

Για τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό είπε πως τον οπλίζουν και δεν τον αποδυναμώνουν. Ανέφερε ακόμη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι άλλο οι διαφωνίες στο Κυπριακό και διαφορετικό ζήτημα η οικονομία, θεωρώντας πως το ΔΗΚΟ δεν θα αλλάξει στάση. Είπε ακόμη πως δεν δόθηκαν υποσχέσεις για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, επειδή η Άγκυρα έχει αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Για να ξεπαγώσουν κεφάλαια, είπε, θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος απέρριψε πως θα καθυστερήσουν οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο λόγω των συνομιλιών. Είπε χαρακτηριστικά πως η ιταλική ΕΝΙ έχει ενημερώσει την κυπριακή Κυβέρνηση πως θα επισπεύσει τις έρευνές της. Αντί τον Οκτώβριο που ήταν προγραμματισμένες, θα γίνουν τον Αύγουστο.

Ο Πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε σημείο προς σημείο στις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος, αναλύοντας και προεκτείνοντας τις διατυπώσεις που περιλαμβάνονται. Είναι σαφές πως θεωρεί ότι η συμφωνία ικανοποιεί πλήρως τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ευχαρίστησε για την κατάληξη των προσπαθειών και την επίτευξη του στόχου τους πολιτικούς αρχηγούς και το Εθνικό Συμβούλιο, την ελληνική Κυβέρνηση και την ομάδα νομικών, «η οποία έχει υποδειχθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα».Παρά το γεγονός ότι έχει αναφέρει πως δεν επιδίωκε αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες δεν απέφυγε τους χαρακτηρισμούς για «φοβική θέση», ενώ επισήμανε πως στόχος του ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας. 

Εκείνο που τον λυπεί, είπε, είναι ότι «δεν είναι η όποια διαφωνία, αλλά οι επαναλήψεις αναφορών που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης». Χρησιμοποίησε όρους που παραπέμπουν στα όσα λέγονται για χρόνια από τους σημερινούς διαφωνούντες. 

Αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση του Κυπριακού, «μέσω του αιτήματος μας για την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, ως της δύναμης που συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας». Με στόχο την άρση των προβαλλομένων προσχημάτων, είπε, προχωρήσαμε στο διορισμό διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας, παρά τις ενστάσεις της άλλης πλευράς, και για πρώτη φορά από το 1974 έγινε κατορθωτό να εμπλέξουμε στις συνομιλίες και την Τουρκία.

Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του για εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ εμμέσως αναφέρθηκε και στον ρόλο των Αμερικανών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον τερματισμό των υπηρεσιών του Αλεξάντερ Ντάουνερ, παραπέμποντας στους χειρισμούς του. Υποστήριξε πως διασφαλίζεται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως εξασφάλισε τα λεγόμενα τρία singles, σημειώνοντας πως διαφορετικά δεν θα αποδεχόταν έναρξη των συνομιλιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: