22 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στη διάθεση των δικαστικών αρχών δήλωσε ότι είναι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μετέβη το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο της 4ης Ειδικής Ανακρίτριας Μαρίνας Ευαγγέλου που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων. Στο δικαστήριο Πειραιά οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ τα πρώτα έξι άτομα από τα 16, που σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται στη υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ. Συνάντηση στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχουν το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην συνάντηση αναμένεται να τεθεί το θέμα των ευρωεκλογών, και ειδικότερα ο αριθμός των σταυρών, καθώς και το εάν η χώρα θα χωριστεί σε εκλογικές περιφέρειες. Να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά θα επιχειρήσει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στον δρόμο προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, τονίζοντας με έμφαση την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει στο πεδίο της οικονομίας. Αλλάζει, από τις 23 Φεβρουαρίου, ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017. Για τις μονοδρομήσεις σε κεντρικούς άξονες της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες.

Κόσμος: Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, οι πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνουν ώς τις 25 Μαΐου, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο. Η προεδρική κατοικία είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα μέσα. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου. Εκτάκτως συνεδριάζει το κοινοβούλιο για να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Σε διάλογο καλεί τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ημέρες μετά την απέλαση τριών αμερικανών διπλωματών με την κατηγορία ότι υποκινούσαν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Καράκας. Ο Μαδούρο τόνισε ότι μια συνάντηση θα βοηθήσει «προκειμένου να μπει η αλήθεια στο τραπέζι». Σκηνές αγωνίας, στιγμές που κόβουν την ανάσα απαθανάτισε ο φακός φωτογράφου σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Μαϊάμι. Αυτοκίνητο με δύο γυναίκες σταμάτησε στη μέση του δρόμου και βγήκαν έντρομες δύο γυναίκες κρατώντας ένα βρέφος στην αγκαλιά. Ο Σεμπάστιαν, μόλις πέντε μηνών, έχει σταματήσει να αναπνέει... Από τις πολλές δραματικές ιστορίες στην αιματοβαμμένη εξέγερση στην Ουκρανία, η ιστορία της Ολέσια Ζουκόφσκαγια ήταν μία από αυτές που έκαναν το γύρο του κόσμου, χάρη στη δύναμη και την αμεσότητα των κοινωνικών δικτύων.

Πράξη έγινε η απειλή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εκδιώξει το CNN εάν δεν «διορθώσει» την «εχθρική [προς αυτόν] κάλυψη» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Βενεζουέλα ανακάλεσε ή αρνήθηκε τις διαπιστεύσεις και τη βίζα σε δημοσιογράφους του. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας αναφέρει ότι είναι οκτώ οι νεκροί και 134 οι τραυματίες στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Οικονομία: Στην υιοθέτηση βελγικών μεθόδων για την πάταξη και τον περιορισμό της απάτη τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τροπολογία που θα κατατεθεί εντός των ημερών στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει το συμψηφισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που κατέβαλαν το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Γεμάτο με... ραντεβού με την εφορία είναι το 2014, καθώς το μπαράζ νέων φόρων αλλά και οι αλλαγές σε αρκετούς υπάρχοντες μεταφράζονται σε πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, όσοι δεν είναι συνεπείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από την ίδια την οφειλή.

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 26ης αγωνιστικής συνεχίζεται, το προσεχές τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει εκτός έδρας αποστολή με τον ΟΦΗ πριν από το ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, ενώ ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Πανθρακικό και ο Ατρόμητος θα φιλοξενήσει την Ξάνθη. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Εργοτέλη, ενώ χωρίς ξεκάθαρο φαβορί θα γίνουν οι αγώνες Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος, Λεβαδειακός-Αστέρας Τρίπολης, Πλατανιάς-Αρης, ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια και Καλλονή-Παναιτωλικός.

Τον κακό "δαίμονά" της, την Έβερτον, αντιμετωπίζει η Τσέλσι στην "αυλαία" της 27ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ. Δύσκολες εκτός έδρας αποστολές περιμένουν τις συμπρωτοπόρους Μπαρτσελόνα (παίζει με την Ρεάλ Σοσιεδάδ) και Ατλέτικο Μαδρίτης (με την Οσασούνα), στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, αντίθετα με τη Ρεάλ Μαδρίτης που υποδέχεται την Έλτσε. Εντός έδρας αγωνίζονται Γιουβέντους και Νάπολι ενώ εκτός η Ρόμα στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του καμπιονάτο.

Έπεσαν οι υπογραφές και ο Γουέιν Ρούνι θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως το 2019, όταν και θα είναι 34 ετών. Ο Άγγλος διεθνής επιθετικός, ο οποίος την Τρίτη θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, θα αμείβεται με 300.000 λίρες την εβδομάδα και όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση αναμένεται να γίνει πρεσβευτής του συλλόγου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1630: O Ινδιάνος Κουαντεκίνα συστήνει στους Βρετανούς αποίκους ένα νέο έδεσμα: το pop corn.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1732: George Washington, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.

1788: Arthur Schopenhauer, Γερμανός φιλόσοφος η σκέψη του οποίου των κατέταξε στους «πεσιμιστές».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1512: Americo Vespucci, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε και έγραψε με πάθος για μία νέα ήπειρο που ανακάλυψε και στην συνέχεια πήρε το όνομά του.

1913: Ferdinand de Saussure, Ελβετός γλωσσολόγος, ιδρυτής της σημειολογίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: