07 Φεβρουαρίου, 2014

ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ (!) ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ


Πολλά ερωτήματα αλλά και «γκρίζες ζώνες» περιέχει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό. Το προσχέδιο των οκτώ σημείων μπορεί να λειτουργεί ως σημείο επανεκκίνησης του διαλόγου, αλλά «γέρνει», καθώς αναγνωρίζει μεν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όμως μιλά για «δύο κράτη» με ξεχωριστές «ταυτότητες», τα οποία θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους.

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν δεν γίνεται λόγος για την ποσόστωση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε για το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος, ενώ τα περιβόητα δημοψηφίσματα επανέρχονται. Το βέβαιο είναι ότι, αν δεν ξεκαθαριστούν όλα τα σημεία, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν επανέρχεται για ψήφιση και αποδοχή ένα νέου τύπου «σχέδιο Ανάν» με ό,τι αυτό θα σημάνει για τον κυπριακό Ελληνισμό.

Στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο. Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, στο οποίο φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία, μεταξύ άλλων αναφέρει: Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι θα αντικαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.

Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: