19 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΛΕΓΧΟΣ 6.000 ΜΚΟ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

 

Περίπου 6.000 ΜΚΟ ελέγχονται από την Οικονομική Αστυνομία με εντολή εισαγγελέα για τη διαχείριση εκατ. ευρώ που πήραν από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις. Η έρευνα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφορά κυρίως τις ΜΚΟ που πήραν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, πάνω από 5 εκατ. ευρώ από το 2000 και μετά, ενώ για δύο η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους εισαγγελείς να ερευνήσουν την κατάληξη εκατ. ευρώ που δόθηκαν, κυρίως, από το υπουργείο Εξωτερικών σε
ΜΚΟ για διάφορες δράσεις.

Συνολικά από το υπουργείο Εξωτερικών για τη δεκαετία 2000-2010 ελέγχονται περί τις 176 ΜΚΟ, που χρηματοδοτήθηκαν με 70 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτήσεις υπήρξαν από διάφορους άλλους φορείς του Δημοσίου. Οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί για δύο από τις ελεγχόμενες.

1.Τη
ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», για την οποία έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε 14 άτομα και η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών. Η Οργάνωση είχε ως αντικείμενο δράσεις για την ενίσχυση της σύνδεσης του θρησκευτικού συναισθήματος με θέματα περιβάλλοντος και διοργάνωνε συμπόσια και συνέδρια εν πλω σε Δούναβη, Κασπία και αλλού.

Το ποσό για το οποίο σχηματίστηκε δικογραφία αγγίζει τα 9,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από διάφορες πηγές, ΟΠΑΠ, υπουργείο Εξωτερικών κ.ά., και τα οποία – τα περισσότερα – δεν δαπανήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν.

2. Τη
ΜΚΟ για την προώθηση της απενεργοποίησης ναρκών σε γειτονικές χώρες, με επικεφαλής τον πρώην δημοσιογράφο Κων. Τζεβελέκο. Για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ οι έρευνες της Δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμη στην αρχή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν συνταχθεί κατηγορητήρια για τους εμπλεκομένους από την αρμόδια ανακρίτρια, ενώ ο Κων. Τζεβελέκος συνελήφθη και μετά την απολογία του έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Οι δικαστικές αρχές διερευνούν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους προκειμένου να αποδώσουν ευθύνες σε όσους μετείχαν στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων πρώην και νυν διπλωμάτες και άλλοι. Παράλληλα, έχουν κινηθεί διαδικασίες δέσμευσης λογαριασμών για τον βασικό εμπλεκόμενο, αλλά και δέσμευσης περιουσιακών του στοιχείων σε Αθήνα και Ρόδο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: