13 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Μ.Βαρώτσης απολογείται τη Δευτέρα για να ακολουθήσει την Τρίτη ο Δ.Κοντομηνάς. Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης παραμένει στις φυλακές του Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, αναμένοντας την έκδοσή του στην Ελλάδα. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται αυτήν την ώρα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι κρίθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προφυλακιστέοι μετά τις πολύωρες απολογίες τους. Παράλληλα, στις φυλακές Ναυπλίου οδηγείται ο έτερος βουλευτής της ΧΑ Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος το απόγευμα της Κυριακής. Και οι τρεις κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους «58» για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη ως σχήμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, «εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ». Συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα έχει σήμερα, Δευτέρα, στο Παρίσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τρίτη ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών - Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και το επιχείρημα ότι τα κλεμμένα έχουν αρχίσει να επιστρέφονται στο Δημόσιο προβάλλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από τις αλλεπάλληλες υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που παίρνουν τη δικαστική οδό.

Κόσμος

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης προτίθεται να εισάγει στο σχολικό πρόγραμμα τη διδασκαλία του σεβασμού στις σεξουαλικές προτιμήσεις, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Οι... φιλειρηνικές όμως προθέσεις της κρατιδιακής κυβέρνησης πυροδότησαν τεταμένη αντιπαράθεση με εκστρατείες υπέρ και κατά, παρεμβάσεις εκκλησιών και καταδίκη των «ομοφοβικών αντιδράσεων» από την κρατιδιακή κυβέρνηση. Το τελευταίο αντίο λένε τη Δευτέρα στον Αριέλ Σαρόν οι Ισραηλινοί, με τη χώρα να ετοιμάζεται για την κηδεία του στο αγρόκτημα που είχε ο πρώην πρωθυπουργός στο νότιο τμήμα της χώρας. Τελετή στην Κνεσέτ προς τιμή του Σαρόν μετά την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος, υψηλά μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο με τη Γάζα ενόψει της κηδείας. Πλήθος ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε μία δίνη φημολογίας και εικασιών έχει πέσει το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις αναφορές του γαλλικού Closer για σχέση του γάλλου προέδρου με 41χρονη ηθοποιό: Αφού το Παρίσι άρχισε να απορεί τι στάση θα κρατήσει η «επίσημη» σύντροφος Βαλερί Τριερβελέρ που μπήκε στο νοσοκομείο μετά το δημοσίευμα, τώρα ο Τύπος ασχολείται με αναφορές πως το διαμέρισμα στο οποίο υποτίθεται ότι συναντιούνταν Ολάντ και Γκαγέ έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Με όλα αυτά, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου για την οικονομία κινδυνεύει να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι «η μοναδική πολιτική λύση» για έξοδο από τον συριακό εμφύλιο, ανέφεραν από το Παρίσι οι ξένες δυνάμεις, καλώντας τη συριακή αντιπολίτευση να πάρει την απόφαση να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου. Το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης, ο «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός», έχει αναλάβει την απόφασή του υπό το βάρος των εσωτερικών διαφωνιών. Συνεχίζοντας τις προσπάθειές τους να ρίξουν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη ξεκίνησαν την επιχείρηση «αποκλεισμού της Μπανγκόκ». Η αστυνομία εμφανίζεται να κρατά στάση «διακριτικής επαγρύπνησης», χωρίς υπάρχουν σημάδια πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επέμβει με βία εναντίον της κινητοποίησης.

Οικονομία

Στο 19% από 18% αυξάνεται από σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 ο κανονικός συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Κύπρο, ενώ ο μειωμένος συντελεστής αναπροσαρμόζεται από το 8% στο 9%. Παρά την αύξηση η Κύπρος παραμένει στις χώρες με το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Μάλτα (18%) και το Λουξεμβούργο (15%). «Δώστε άτυπα όσα μπορείτε», παροτρύνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις 12 δόσεις της ισχύουσας ρύθμισης.

Εφόσον οι φορολογούμενοι καταβάλουν έστω και το ελάχιστο αυτό ποσό σε μηνιαία βάση θα προστατεύονται από ενδεχόμενες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Αύριο, Τρίτη, ή το αργότερο την Τετάρτη θα έλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για τη συνέχιση της επισκόπησης της προόδου του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Οι Πολ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ θα ακολουθήσουν σε ύστερο χρόνο. «Τα τεχνικά κλιμάκια θα έλθουν νωρίς αυτή την εβδομάδα. Οι επικεφαλής αργότερα», δήλωσε για το θέμα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αθλητισμός

Εντυπωσιακές εμφανίσεις από τις πρωτοπόρους τους ιταλικού πρωταθλήματος στην 19η αγωνιστική. Η Γιουβέντους πέρασε με 4-1 από το Κάλιαρι, η Ρόμα επιβλήθηκε με 4-0 της Τζένοα, ενώ εκτός έδρας νίκη με το ευρύ 3-0 πήρε και η τρίτη της βαθμολογίας Νάπολι από τη Βερόνα. Ωστόσο, η σούπερ έκπληξη έγινε στην Μόντενα. Εκεί όπου, η Μίλαν αν και βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 0-2 μόλις στο 13ο λεπτό, τελικά γνώρισε ταπεινωτική ήττα με 4-3 από την Σασουόλο.

Η Μπενφίκα νίκησε στο ντέρμπι του πορτογαλικού πρωταθλήματος την Πόρτο με 2-0 και όλοι οι ποδοσφαιριστές της αγωνίστηκαν έχοντας το όνομα του Εουσέμπιο στις φανέλες τους. Με αυτόν τον τρόπο οι «Αετοί» της Λισαβόνας απέδωσαν φόρο τιμής στον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή της χώρας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε για πρώτη φορά φέτος πέντε σερί νίκες με την επικράτησή της 1-0 επί της Εσπανιόλ μέσα στο «Κορνεγιά Ελ Πρατ» στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Primera Division και μείωσε στο «τρίποντο» την απόσταση που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρους Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα που το βράδυ του Σαββάτου έμειναν στο 0-0.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1822: Η A' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του

1896, με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ανεύρεση πόρων για τη διεξαγωγή των αγώνων. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε 920.000 χρυσές δραχμές για την αποπεράτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου.

1898: Ο Εμίλ Ζολά δημοσίευσε στην εφημερίδα L' Aurore μία ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρος της Γαλλίας, υπό τον τίτλο Κατηγορώ, για την Υπόθεση Ντρέιφους.

1908: Συλλαλητήριο Κρητών της Αθήνας και του Πειραιά στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι συγκεντρωθέντες, με ψήφισμά τους, διαμαρτύρονται για την έκφραση εισαγγελέα, ο οποίος χαρακτήρισε τους Κρητικούς «άγριους, εθισμένους εις τα κακουργήματα, όργανα των διαφόρων κομμάτων κι έχοντες συνηθίσει εις στυγερά εγκλήματα».

1930: Ο Μίκυ Μάους κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικ στριπ.

1991: Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού διακόπτεται από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό κι ενώ οι ερυθρόλευκοι προηγούνται με 2-1, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αφόρητη λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας θα επαναληφθεί μετά ένα μήνα στη Ρόδο και η ΑΕΚ θα νικήσει με 1-0.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1859: Κωστής Παλαμάς, ποιητής. (Θαν. 27/2/1943)

1866: Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ, (Γιώργος Γεωργιάδης), ελληνοαρμένιος μύστης και δάσκαλος. (Θαν. 29/10/1949)

1910: Γιάννης Τσαρούχης, ζωγράφος. (Θαν. 20/7/1989)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1853: Θεόφιλος Καΐρης, μεγάλος Δάσκαλος του Γένους. (Γεν. 19/10/1784)

1882: Βίλελμ Μάουζερ, σχεδιαστής και κατασκευαστής όπλων, μαζί με τον αδελφό του Πάουλ Μάουζερ. (Γεν. 2/5/1834)

1941: Τζέιμς Τζόις, ιρλανδός συγγραφέας. (Οδυσσέας) (Γεν. 2/2/1882)



Δεν υπάρχουν σχόλια: