30 Ιανουαρίου, 2014

ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ


Τρία σημεία με δύο αναφορές – φωτιά που αλλάζουν άρδην την γραμμή του Μαξίμου και προβληματίζουν τους βουλευτές που στηρίζουν την συγκυβέρνηση.

Πρώτο σημείο: Ο πρωθυπουργός “ξόδεψε” τα δύο τρίτα της ομιλίας του, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα πρωτοφανές συγκριτικά με τα προβλήματα της χώρας και την συγκυρία. Ειδικά από την στιγμή που δεν έχουμε προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών.

Δεύτερο σημείο: Ο πρωθυπουργός έριξε πλέον τον πήχυ για τις ευρωεκλογές, συνεπώς και για τις αυτοδιοικητικές. Από την στιγμή που οι ευρωεκλογές “δεν είναι κριτήριο” αλλά και ότι “τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατά μετά τις ευρωεκλογές”, στην ουσία το ζητούμενο γίνεται μία διαχειρίσιμη ήττα. Τι σημαίνει “διαχειρίσιμη ήττα”; Με την σημερινή κατάσταση των ΜΜΕ, οποιαδήπότε μονοψήφια διαφορά θεωρείται “ανεκτή” και θα γίνει προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση.

Τρίτο σημείο (και πλέον σημαντικό): Ναι, ο πρωθυπουργός άφησε παράθυρο και για πρόωρες εκλογές. Πρόωρες εκλογές με πρόσχημα την αναδιάρθρωση του χρέους. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση νιώσει ασφυξία, τότε θα επιδιωχθεί μία ρήξη με την Τρόικα με αφορμή την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να δικαιολογηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όχι βέβαια για να κερδηθούν οι εκλογές αλλά για να υπάρξει μία αξιοπρεπής αποχώρηση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, εάν οι “βαρώνοι” νιώσουν ότι δεν τα έχουν βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πιέσεις θα είναι τεράστιες ώστε οι εκλογές να αποφευχθούν ή να υπάρξει μία αχυρένια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου. Συντριπτικές αλλαγές λοιπόν και παραθυράκι εξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: