03 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διώξεις για το αδίκημα της απιστίας άσκησε ο εισαγγελέας Καρπενησίου στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία Κώστα Κοντογεώργο, καθώς και σχεδόν σε όλα τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου την περίοδο 2002-2010. Οι κατηγορίες προέκυψαν από την έρευνα της δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο η άλλοτε Νομαρχία παρείχε εγγύηση σε εταιρεία της για να πάρει δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Απολογείται αυτήν την ώρα στον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα με βάση τις αποκαλύψεις πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών. Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για προφυλάκιση ή μη του κατηγορουμένου Π.Ευσταθίου, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών επί 12 ώρες.

Στο Κερατσίνι θα βρεθούν το απόγευμα της Παρασκευής οι γονείς του Λουκμάν Ζαχζάτ -που δολοφονήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στα Πετράλωνα από δύο μέλη της Χρυσής Αυγής- προκειμένου να λάβουν μέρος στην αντιφασιστική συγκέντρωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τα 25 ευρώ που καλείται πλέον να καταβάλει όποιος πολίτης νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, που ζητά την απόσυρση του μέτρου, να αντιπροτείνει δημοσιονομικό ισοδύναμο, ενώ διευκρίνισε ότι τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής, το 25ευρω θα «μεταφέρεται» στα χρέη προς την εφορία.

Επί ποδός για το νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς στις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014 και να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλους έως τον Φεβρουάριο.

Κόσμος

Να παγιδευτεί και το ίδιο στον πάγο κινδυνεύει το κινεζικό παγοθραυστικό που είχε προσπαθήσει να απεγκλωβίσει το ρωσικό Akademik Shokalskiy στην Ανταρκτική. Το δεύτερο αυστραλιανό πλοίο που θα απομάκρυνε το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου πήρε διαταγή να μείνει στην περιοχή σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσει το κινεζικό πλοίο. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ως σχέδιο έσχατης λύσης να καλέσει τον στρατό να μεταφέρει τα φορτία γαιάνθρακα κατά την απεργία των ανθρακωρύχων το 1984, όπως δείχνουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Βρετανικών Αρχείων. Ανάλογο σχέδιο υπήρχε και για την απεργία των λιμενεργατών, εάν η κατάσταση έφτανε σε ελλείψεις σε τρόφιμα.

Το 2013 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει βιώσει η Αυστραλία από το 1910, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ ανακοίνωσε πως δεν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του Μαΐου, ανεξαρτήτως της δύναμης που θα έχει η παράταξή του, το Κόμμα του Κογκρέσου. Ο Σινγκ έδωσε το «δαχτυλίδι» στον Ραχούλ Γκάντι, γόνο της πολιτικής δυναστείας Νεχρού-Γκάντι, λέγοντας πως ελπίζει ότι το κόμμα θα «κάνει την σωστή επιλογή» χρίζοντάς τον κορυφαίο υποψήφιο. Τα 45 κλείνει την Παρασκευή ο Μίκαελ Σουμάχερ και εκατοντάδες φίλοι και θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, προκειμένου να του στείλουν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης και αγάπης. Ο διάσημος πιλότος της F1 εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οικονομία

Κοντά στα επίπεδα των 1.200 μονάδων κινείται στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Διορία 30 ημερών θα δίνει πλέον στους φοροοφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους και εάν δεν συμμορφώνονται θα ακολουθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Χ.Θεοχάρη, σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη ρύθμιση των οφειλών, δεν θα ειδοποιείται για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών βάσει των νέων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας παρέσχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Αθλητισμός

Ανυπόμονος να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ εμφανίστηκε με δηλώσεις του σε ΜΜΕ της πατρίδας του, ο Χέντβιγκες Μαντούρο. Ο Ολλανδός μέσος θα περάσει σήμερα από το δεύτερο μέρος των ιατρικών εξετάσεων από τους γιατρούς του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια, αν όλα είναι καθαρά, θα υπογράψει το συμβόλαιό του με τον «δικέφαλο» του Βορρά.

Την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Champions League εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έθεσε ως πρώτο στόχο του Ολυμπιακού ο Πάουλο Μασάντο, τονίζοντας ότι οι «διακοπές» των εορτών δεν «έκοψαν» το ρυθμό των Ερυθρολεύκων αλλά τους ξεκούρασε. Ο Πορτογάλος προσέθεσε ότι στα ματς που απομένουν ως τις αναμετρήσεις με τους Μπέμπηδες, ο Ολυμπιακός θα γίνεται όλο και καλύτερος.

Στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μλάντεν Πέτριτς. Ο Κροάτης επιθετικός φέρεται να αποκάλυψε σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους ότι επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους Πράσινους, έχοντας συμφωνήσει να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους. Ο 33χρονος επιθετικός έμεινε ελεύθερος από τη Γουέστ Χαμ, ενώ γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι η Ελληνίδα σύζυγός του, Δέσποινα, είναι «η πιο σημαντική σύμμαχος του Παναθηναϊκού».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1987: Η Aretha Franklin γίνεται η πρώτη γυναίκα που «μπαίνει» στο Rock & Roll Hall of Fame.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

106 π.Χ: Κικέρων, Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας.

1892: John Tolkien, Βρετανός συγγραφέας με ιδιαίτερα πιστό και φανατικό αναγνωστικό κοινό.

1929: Sergio Leone, Ιταλός σκηνοθέτης που θεωρείται ο «πατέρας» του λεγόμενου κινηματογραφικού υποείδους spaghetti western.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1911: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σημαντικός συγγραφέας διηγημάτων.

1951: Γεώργιος Δροσίνης, αξιόλογος ποιητής.

1979: Conrad Hilton, μεγαλοξενοδόχος αμερικανικής καταγωγής, που έδωσε το επώνυμό του στην πασίγνωστη αλυσίδα ξενοδοχείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: