26 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου με βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν τα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βόρεια. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Η ανάδειξη του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων και η σημασία της αξιοποίησης του περισσευούμενου φαγητού τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διήμερου φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων που συνδιοργανώνουν οι ΜΚΟ «WWF Ελλάς» και «Μπορούμε» το Σαββατοκύριακο στον συνεργατικό χώρο «Impact Hub Athens» στου Ψυρρή.

Σε Κέντρο Αποκατάστασης στην Λάρισα θα νοσηλεύεται πλέον η 16χρονη Μυρτώ, η οποία έπεσε θύμα βάναυσης επίθεσης ενός μετανάστη στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012 και υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στα όρια του στατιστικού λάθους κινείται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο. Στην έρευνα της Alco, o ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με 0,6%, ενώ στην έρευνα της Metron Analysis, το προβάδισμά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται στο 0,8%. Σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ελληνικών κομμάτων περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, σε συνεστίαση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θήβα.

Κόσμος: Σε τετραετή φυλάκιση καταδικάστηκε ένας από τους πιο σημαντικούς ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και κατά της διαφθοράς στην Κίνα. Ο Σου Ζιγιόνγκ έκανε εκστρατεία για τα δικαιώματα των παιδιών που μένουν σε επαρχίες, ώστε να μπορούν να φοιτούν σε σχολεία στις πόλεις. Το Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου τον καταδίκασε σε τετραετή φυλάκιση, κατηγορώντας τον για «συγκέντρωση πλήθους με σκοπό τη διατάραξη της δημόσιας τάξης». Δεν δέχεται η ουκρανική αντιπολίτευση την πρόταση που της έκανε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κίεβο. Η αντιπολίτευση καλεί τους διαδηλωτές να παραμείνουν στους δρόμους, ζητά από την κυβέρνηση περαιτέρω διαπραγματεύσεις και εμμένει στις εκλογές εντός του 2014. Νέο κύμα βίας ξέσπασε στην καρδιά του Κιέβου.

Άγνωστος άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο στην Κολούμπια του Μέριλαντ, σκοτώντας τουλάχιστον δύο άτομα, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο. Στον αρχηγό μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον Αρσένι Γιατσένιουκ, προσέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς την πρωθυπουργία σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κίεβο. Ο Γιανούκοβιτς προσέφερε επίσης τη θέση «αναπληρωτή πρωθυπουργού για ανθρωπιστικά θέματα» στον ισχυρότερο αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλιτσκο. Ο πρόεδρος, στην παραίτηση του οποίου επιμένουν οι διαδηλωτές, είχε προσπαθήσει να αναδιπλωθεί προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό ενώ η χώρα βράζει.

Ο διχασμός στην Αίγυπτο βγαίνει ξανά στην επιφάνεια: Τουλάχιστον 29 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε πορείες υποστήριξης του ανατραπέντα ισλαμιστή Μόρσι κατά την τρίτη επέτειο της εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του Μουμπάρακ, ενώ βομβιστική επίθεση έπληξε αστυνομικό κτιρίο στο Σουέζ. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση αληθινών πυρών από την αστυνομία για διάλυση συγκεντρωμένων -και αυτό ενώ η πρωτεύουσα ακόμη δεν έχει συνέλθει από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων της προηγούμενης ημέρας. Απομακρύνονται αιγύπτιοι διπλωμάτες από τη Λιβύη μετά από κρούσματα απαγωγών.

Οικονομία: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε ως «ανοησία» την άποψη που διατύπωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ευρώ Όλι Ρεν, για τον οποίο ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα καταστήσει την αναγκαία επανεξισορρόπηση της οικονομίας δυσκολότερη. «Οι τιμές στην αγορά δεν πέφτουν με τάματα στην Παναγιά» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

Παράλληλα, υπερασπίζεται τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ με τις οποίες όμως διαφωνούν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «απέχει πολύ από τον στόχο» και οι χώρες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν με αποπληθωρισμό, δήλωσε από το Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ, για να έρθει η απάντηση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι: «είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν ο πληθωρισμός πέσει ακόμα περισσότερο.

Αθλητισμός: Η Γιουβέντους με υπέροχο γκολ του Φερνάντο Γιορέντε στο 60' πήρε την ισοπαλία με 1-1 από τη Λάτσιο στο Ολίμπικο, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του Campionato, παραμένοντας αήττητη φέτος στο πρωτάθλημα. Οι Λατσιάλι είχαν ανοίξει το σκορ με πέναλτι του Καντρέβα, το οποίο έκανε ο Μπουφόν στον Κλόζε και αποβλήθηκε στο 27'. Στο άλλο ματς της ημέρας, η Νάπολι ισοφάρισε σε 1-1 με τον Αλμπιόλ στο 88' την Κιέβο που προηγήθηκε στο 16' με τον Σάρντο.

«Στραβοπάτημα» για την Παρί Σεν Ζερμέν, που έμεινε στο 1-1 στην έδρα της Γκινγκάμπ, σε αναμέτρηση για την 22η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Στα άλλα ματς της ημέρας, στο 1-1 έμειναν η Αζαξιό με τη Σοσό και η Βαλενσιέν με τη Λοριάν και στο 0-0 η Ναντ με τη Ρεμς. Η Μονπελιέ επικράτησε με 3-1 της Νις, ενώ αναβλήθηκε ο αγώνας της Τουλούζ με την Μπαστιά. Στην κορυφή της Primera Division, έστω και προσωρινά (καθώς Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο παίζουν την Κυριακή), ανέβηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, που επικράτησε 2-0 στο «Μπερναμπέου» της Γρανάδα, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής. Η Βαγιαδολίδ νίκησε 1-0 τη Βιγιαρεάλ και πήρε βαθμολογική «ανάσα», ανακόπτοντας παράλληλα την πορεία του «κίτρινου υποβρυχίου» προς την προνομιούχο τέταρτη θέση. Βαλένθια και Εσπανιόλ έμειναν στο 2-2.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1821: Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο), όπου ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει ότι η έναρξη της επανάστασης έχει οριστεί για την 25η Μαρτίου.

1970: Οι Simon and Garfunkel κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Bridge over troubled water» που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα τους ως ντουέτο.

1996: Ξεσπά η κρίση των Ιμίων: Ο τότε δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, οργισμένος από την τουρκική στάση αμφισβήτησης των δύο βραχονησίδων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1911: Norbert Schultze, συνθέτης γερμανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1977: Φιλοποίμην Φίνος, κινηματογραφικός παραγωγός και ιδρυτής της θρυλικής «Φίνος Φιλμς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: