23 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μήνυμα προς τον Χριστόδουλο Ξηρό, μετά το βίντεο και την επιστολή - μανιφέστο στην οποία υπογράφει ως «ελεύθερο μέλος της 17Ν», στέλνει από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλώνει συνεχιστής της 17Ν». Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι επιζώντες από το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του Φαρμακονησίου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι δέκα, στην πλειονότητά τους παιδιά. Σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης από μεταναστευτικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητεί με άρθρο του στα Νέα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Όπως τονίζει, «η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικά μια νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται «επαναθεμελίωση και απελευθέρωση της πολιτικής από τα δεσμά της πελατειακής και της μιντιακής εξάρτησης με την παραγωγή ενός νέου προτύπου πολιτικού». Ως «θεωρίες συνωμοσίας» απορρίπτει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την κριτική πως η Γερμανία θέλει να «κάνει αποικία την Ελλάδα» σε δηλώσεις του σε εκτενές ρεπορτάζ γερμανικού περιοδικού για την κατάσταση στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πως, παρά τις αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις, «ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι που ψηφίζουν ακραία αριστερά κόμματα καταλαβαίνουν ότι η Task Force θέλει να βοηθήσει».

Τη διαφωνία τους για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, κατεβάζοντας εκ νέου τρακτέρ στους δρόμους, εξέφρασαν 32 βουλευτές της ΝΔ. Με ερώτησή τους προς τους Γ.Στουρνάρα, Αθ.Τσαυτάρη, αλλά και τους Γ.Μιχελάκη, Κυρ.Μητσοτάκη, Γ.Μαυραγάνη και Χ.Θεοχάρη, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν αλλαγές στο νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων για τους αγρότες. Στο πλευρό τους και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κασσής.

Κόσμος:Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα λεωφορείου στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας. Το λεωφορείο φαίνεται ότι γλίστρησε λόγω του πάγου και έφυγε από το δρόμο. Ένοπλη επίθεση σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Η επίθεση σημειώθηκε στο Μπενί Σουέφ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες συχνά ταραχές μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Σε επικίνδυνη τροχιά βάζουν το Κίεβο οι θάνατοι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την αντιπολίτευση να δίνει τελεσίγραφο 24 ωρών στον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να διαλύσει την κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Η συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο έπεσε στο κενό και καλλιεργεί φόβους για νέα κλιμάκωση, ενώ οι διαδηλωτές ενισχύουν ξανά τα οδοφράγματα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από σχεδόν 40 μέρες απουσίας και σιωπής, η πρόεδρος της Αργεντινής έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. Ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα: ανακοίνωσε ένα ακόμα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και επιτέθηκε με δριμύτητα και αρκετή ειρωνία στην Αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε την πρότασή του προς τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος. Στη μεγαλύτερη απεργία από την κινητοποίηση της Μαρικάνα το 2012, που είχε πνιγεί στο αίμα, προχωρούν οι μεταλλωρύχοι της Νοτίου Αφρικής, παραλύοντας τα ορυχεία πλατίνας ζητώντας αυξήσεις μισθών. Μία από τις τρεις επιχειρήσεις που πλήττονται έχει ήδη κλείσει προληπτικά μονάδες της για να αποφύγει ταραχές. Το συνδικάτο AMCU είχε επίσης προαναγγείλει απεργία στα ορυχεία χρυσού, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη.

Οικονομία: Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990, αλλά και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που να φτάνει τουλάχιστον στο 27% αποτελούν τους πυλώνες του νέου πλαισίου της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030. Έντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) στα νέα πρόστιμα που επιβάλει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.«Πρόκειται για τιμωρία για τις επιχειρήσεις που θα οδηγήσει σε λουκέτα. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως το ΤΧΣ θα μπορεί να διαθέτει μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή στην οποία συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αθλητισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η μεταγραφή του Χουάν Μάτα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός διεθνής μέσος, που το καλοκαίρι του 2011 μεταγράφηκε από τη Βαλένθια στην Τσέλσι με συμβόλαιο συνεργασίας, για τα 4.5 χρόνια, αντί 11 εκατ. ευρώ, θα αφήσει το Λονδίνο και το «Στάμφορντ Μπριτζ» για το Μάντσεστερ και το «Ολντ Τράφορντ» σε μια μεταγραφή, το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε από τον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Σάντερλαντ, στη διαδικασία των πέναλτι. Στο πρώτο ματς, η Σάντερλαντ είχε νικήσει 2-1, αλλά στο «Ολντ Τράφορντ» η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League, έδειχνε πως θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση. Η αναμέτρηση, όμως, πήγε στην παράταση, μετά στα πέναλτι και εκεί, οι παίκτες του Μόιες αστόχησαν... τέσσερις φορές!

Λίγες ημέρες μετά την βαθμολογική απώλεια από τη Λεβάντε για το πρωτάθλημα, η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στην έδρα της ομάδας του Βύντρα (ο οποίος μάλιστα είχε πετύχει και το 1-0), όμως, αυτή τη φορά η «παρέα» του Μέσι ήταν πιο «διαβασμένη» και έτσι παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει 1-0 από γκολ του Ελ Ζαρ, έφτασε στην ανατροπή με 4-1 και στην ουσία καθάρισε την πρόκριση με φόντο τα ημιτελικά του ισπανικού κυπέλλου. Σημαντικό προβάδισμα από το πρώτο παιχνίδι, απέκτησε και η Σοσιεδάδ με τη νίκη που πέτυχε το βράδυ της Τετάρτης επί της Σανταντέρ με 3-1 στο «Ροζαλέδα».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ):  1556: Σημειώνεται ο καταστροφικότερος σεισμός όλων των εποχών παγκοσμίως. Τόπος του δράματος μία επαρχία της Κίνας, όπου χάνουν τη ζωή τους επί τόπου 830.000 άνθρωποι.

1897: Ομάδες Τούρκων αντιδρούν στην αυτονόμηση της Κρήτης, πυρπολώντας χωριά στην περιοχή των Χανίων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1898: Sergei Eisenstein, πρωτοπόρος σκηνοθέτης, ρωσικής καταγωγής.

1910: Django Reinhardt, τσιγγάνος βελγικής καταγωγής. Βιρτουόζος κιθαρίστας με σημαντική προσφορά στην jazz.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1803: Arthur Guiness, Ιρλανδός ζυθοποιός, ιδρυτής της ομώνυμης ζυθοποιίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: