27 Ιανουαρίου, 2014

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ


Στα 5.000 πόδια των Ελβετικών Αλπεων ο Κλάους Σουάμπ, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υποδέχθηκε τους 2.500 προσκεκλημένους του, την παγκόσμια οικονομική ελίτ που μαζεύεται για να συζητήσει μεταξύ εσπρέσο και σαμπάνιας το μέλλον του κόσμου. Το «Steigenberger Grandhotel Belvedere» έχει εφοδιαστεί με 1.600 μπουκάλια σαμπάνια και προσέκο, 3.100 μπουκάλια κρασί και 80 κιλά σολομό για να διασκεδάσουν οι ισχυροί της Γης.

Το 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ασχολήθηκε φέτος, ειρωνικά αλλά όχι συμπτωματικά, με την «Αναμόρφωση του Κόσμου» και τη «δίκαιη αναδιανομή της ανάπτυξης», την ώρα που η κρίση μετατρέπει τους πλουσίους σε σύγχρονους Μίδες και τους φτωχούς σε αθλίους… Το φόρουμ άνοιξε με τις ευλογίες του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ζήτησε από την παγκόσμια ηγεσία την υιοθέτηση μιας νέας «πολιτικής και επιχειρηματικής κουλτούρας». Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εισακουστεί…

«Το Νταβός βάζει φέτος στοίχημα να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού» έγραφαν οι «Financial Times» με αφορμή την έναρξη του φόρουμ, ταυτόχρονα με τα στοιχεία της Oxfam που έδειξαν ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν το ίδιο ποσό πλούτου όσο το ήμισυ του φτωχότερου πληθυσμού της Γης, δηλαδή πλούτο 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ευρωεκλογές: Τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών κολοσσών δεν κρύβουν ότι η ανησυχία τους πηγάζει από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Θεωρούν ότι η υψηλή ανεργία, η κούραση από τα μέτρα λιτότητας και η αναιμική ανάπτυξη προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς και εκφράζουν φόβους ότι, αν η κάλπη τούς δικαιώσει, οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture, επισημαίνει το χάσμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους πολιτικούς που επαγγέλλονται δυσνόητες πολιτικές έννοιες, όπως το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και την τραπεζική ένωση, και στους πολίτες που ζουν την κρίση στην καθημερινότητά τους. «Αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, η υπ' αριθμόν ένα πρόκληση είναι η ανεργία» τονίζει ο ίδιος. Μάλιστα εξέφρασε στο πάνελ την έντονη ανησυχία ότι η υψηλή ανεργία και η κοινωνική αναταραχή «μπορεί να οδηγήσουν και σε άνοδο των άκρων» στην Ευρώπη. Να σταματήσουμε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στη νότια και τη βόρεια Ευρώπη. Διότι αν το κάνουμε αυτό, τότε η Ευρώπη είναι νεκρή».

Η Κριστόφ ντε Μαργκερί, διευθύνουσα σύμβουλος του κολοσσού της Total, επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών: «Μην το θεωρήσετε προβοκατόρικο», είπε, «αλλά η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως... αναπτυσσόμενη χώρα. Και να επιστρέψει πίσω, στις βασικές αρχές του ανταγωνισμού» Σήμερα απλώς προσπαθούμε να δώσουμε τη μάχη κόντρα σε εκείνους που ενίοτε παράγουν τα ίδια προϊόντα με εμάς σε χαμηλότερο κόστος. Οχι, δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα προσόντα των μηχανικών μας και των εργατών μας σε όλα τα επίπεδα και να τους ωθήσουμε να βγάλουν νέα προϊόντα στην αγορά.

Η ανεργία και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν έναν φαύλο κύκλο που εμποδίζει την Ευρώπη να βγει από το τέλμα της κρίσης, επισήμαναν κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS και πρώην ισχυρός άνδρας της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί ότι το επίπεδο ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι τόσο χαμηλό, που δεν επαρκεί για να αυξήσει την παραγωγικότητα, να μειώσει την ανεργία και κατά συνέπεια να βοηθήσει στην άνοδο της καταναλωτικής ζήτησης.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%. Αυτό ανέφερε στην ομιλία της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προειδοποίησε ωστόσο για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών Κεντρικών Τραπεζών διεθνώς. «Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για [εμφάνιση] αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε η Λαγκάρντ. «Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: