23 Ιανουαρίου, 2014

ΤΟ ΣΤΕ «ΧΑΛΑΣΕ» ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ!


Ενα «προεκλογικό» χαρτί της κυβέρνησης έκαψε η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους, και αυτό, σε συνδυασμό με όσα αποκαλύπτονται στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, έχει προκαλέσει βρασμό στις σχέσεις Μαξίμου - δικαστικών κύκλων - υπουργείου Δικαιοσύνης και υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για την πρώτη περίπτωση στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι η «διαρροή» που έγινε στέρησε από το Μαξίμου την πρώτη «έκπληξη», που ναι μεν είχε προαναγγείλει σε διάφορες ομιλίες του ο κ. Σαμαράς με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά θα την ανακοίνωνε με αριθμούς τον Απρίλιο.

Τώρα το «δώρο» που σχεδιαζόταν γίνεται «νομική υποχρέωση», που αγγίζει τα 100.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει με βάση την απόφαση του ΣτΕ, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική φρασεολογία της κυβέρνησης. Παράλληλα δημιουργεί προβληματισμό, γιατί παραμένει άγνωστο το ποσό που θα έχει μείνει στον προεκλογικό «κουμπαρά», το οποίο έχει ως στόχο τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μισθολογικές ή συνταξιοδοτικές απώλειες.

Το Μαξίμου, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό του, μετρά πάλι τα κουκιά, καθώς από τον ίδιο κουμπαρά θα πρέπει να αφαιρεθεί και ένα ποσό που πιθανόν να προκύψει και από άλλα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών και πανεπιστημιακών). Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που μιλώντας στους FT ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ακόμη και με 1 δισ. ευρώ. Αυτοί είναι οι «λογιστικοί» πονοκέφαλοι του κυβερνητικού επιτελείου, που έτσι και αλλιώς θα κληθούν να λύσουν με την τρόικα, όταν δεήσει να επιστρέψει στην Αθήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: