04 Ιανουαρίου, 2014

4/1/2014 - ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Ένα νέο όπλο για την παχυσαρκία φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λύση βρίσκεται στα βακτήρια του εντέρου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι για την αύξηση του σωματικού βάρους δεν ευθύνεται μόνο η ζάχαρη και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς, αλλά και το είδος των φιλικών βακτηρίων που κατοικούν στο έντερό του.

Το συμπέρασμα αυτό έχει αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιστήμονες το διαπίστωσαν και στην πράξη, εμφυτεύοντας σε ποντίκια βακτήρια που αφαίρεσαν από δίδυμα αδέρφια, από τα οποία το ένα ήταν παχύσαρκο, ενώ το άλλο είχε βάρος φυσιολογικό. Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, τα ποντίκια δεν διέθεταν δικά τους βακτήρια, επειδή είχαν μεγαλώσει σε περιβάλλον που ήταν απολύτως αποστειρωμένο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα ποντίκια στα οποία εμφυτεύθηκαν βακτήρια από τον οργανισμό που είχε φυσιολογικό βάρος έγιναν πιο αδύνατα ενώ συνέχισαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα τροφής. Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν βακτήρια από τον παχύσαρκο οργανισμό παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους τους, χωρίς να έχουν καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παχύσαρκοι οργανισμοί διαθέτουν διαφορετικά εντερικά βακτήρια από ό,τι οι οργανισμοί που έχουν βάρος φυσιολογικό. Στην τελευταία περίπτωση, ο οργανισμός διασπά καλύτερα τις ίνες επειδή παίρνει περισσότερη ενέργεια από τα βακτήρια του εντέρου. «Νομίζουμε ότι τρώμε μόνοι μας, όμως στην πραγματικότητα τρώμε μαζί με τρισεκατομμύρια φίλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Jeffrey Gordon, από την επιστημονική ομάδα. «Οι φίλοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τα βακτήρια που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο και πρέπει να τους λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: