31 Ιανουαρίου, 2014

ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ «ΝΑΪΝΤΕΝΟΦ»


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απευθύνθηκε προς τις αρχές της Σενεγάλης με εκ νέου αίτημα για άμεση απελευθέρωση του αλιευτικού πλοίου «Ολέγκ Ναϊντένοφ». Το αλιευτικό πλοίο παραμένει στο λιμάνι Ντακάρ, ενώ η πλευρά της Σενεγάλης μέχρι τώρα δεν έχει απαγγείλει επίσημες κατηγορίες. Οι Ρώσοι διπλωμάτες πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των αρχών της Σενεγάλης, ενώ ο πλοιοκτήτης ετοιμάζει αγωγή στο ναυτοδικείο.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες εξακολουθούν να απαιτούν από τη Σενεγάλη επίσημες εξηγήσεις για την κράτηση του αλιευτικού πλοίου «Ολέγκ Ναϊντένοφ» και επιμένουν στην απελευθέρωσή του. Στο ΥΠΕΞ τονίζουν, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Την προηγούμενη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του ρωσικού ΥΠΕΞ με τον προσωρινό επιτετραμένο της Σενεγάλης στη Μόσχα Μαμάντ Ντιάν, στην οποία, εκτός των άλλων, ζητήθηκε να παρέχονται στο πλήρωμα όλα τα απαραίτητα, σημείωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς:

Τονίστηκε η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των διεθνών κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των Ρώσων ναυτικών που βρίσκονται στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τροφίμων και πόσιμου νερού, της παροχής της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας. Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα η διένεξη θα διευθετηθεί «στο πνεύμα των παραδοσιακά φιλικών ρωσο-σενεγαλέζικων σχέσεων». Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αλιείας της Σενεγάλης Χαϊντάρ αλ-Αλί σε επίσημη δήλωση προς τα ΜΜΕ εξήγησε τους λόγους κράτησης του ρωσικού αλιευτικού πλοίου:

Σήμερα το αλιευτικό πλοίο «Ολέγκ Ναϊντένοφ» βρίσκεται υπό τον ελεγχο των σενεγαλέζικων αρχών και του σενεγαλέζικου ναυτικού. Η επιχείρηση για την κράτηση του ρωσικού πλοίου πραγματοποιήθηκε πολύ επαγγελματικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Βρισκόμαστε στα δικά μας χωρικά ύδατα, οπότε σε περιοχή, όπου ισχύουν οι νόμοι της χώρας μας. Τα ξένα πλοία δεν έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα και να αλιεύουν παράνομα. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να μείνει ατιμώρητο. Κάθε χρόνο η Σενεγάλη χάνει περίπου τριακόσια δέκα εκατομμύρια δολάρια, επειδή ξένα πλοία απλά κλέβουν τους πόρους μας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πλοίαρχος του πλοίου Βαντίμ Μαντόροφ, το αλιευτικό πλοίο «Ολέγκ Ναϊντένοφ» τη στιγμή της κράτησης βρισκόταν στην οικονομική ζώνη της Γουινέας-Μπισάου, όπου πραγματοποιούσε ανίχνευση θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται επίσης από τον τομέα του συστήματος παρακολούθησης του Ροσριμπολόβστβο. Τώρα ο πλοιοκτήτης ετοιμάζει αγωγή στο διεθνές ναυτοδικείο στο Αμβούργο. Κάθε ημέρα ακινητοποίησης του πλοίου του κοστίζει ένα εκατομμύριο ρούβλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: