31 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το ΕΕΤΗΔΕ, όπως ήταν η επίσημη ονομασία του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, μπορεί να αποτελεί παρελθόν, ωστόσο, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες φορολογούμενους. Όσοι πλήρωσαν εκπρόθεσμα λογαριασμούς που έληγαν στις 22 Ιουνίου 2012 με την τελευταία δόση του χαρατσιού, νόμιζαν ότι είχαν «ξεμπερδέψει» και με τη ΔΕΗ και με την Εφορία. Τελικά, δεν ήταν έτσι. Δύο σχολικές αργίες προτίθεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως προκύπτει από συζήτηση του Κ.Αρβανιτόπουλου με βουλευτές. Πρόκειται για την επομένη των Φώτων (7 Ιανουαρίου) και των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης και λήξης της σχολικής χρονιάς. Με συνθήματα διαμαρτυρίας από μερίδα εργαζομένων έγινε δεκτός στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης. 

Ο υπουργός έφτασε στο νοσοκομείο λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής για την δωρεάν διάθεση υγειονομικού υλικού σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Με συγγενείς και εκπροσώπους των οικογενειών των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Την Παρασκευή συμπληρώνονται 18 χρόνια από το επεισόδιο στα Ίμια, όπου έχασαν τη ζωή τους ο υποπλοίαρχος, Παναγιώτης Βλαχάκος, ο υποπλοίαρχος, Χρ.Καραθανάσης και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Στην Κεφαλονιά θα βρεθεί την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τις σχολικές μονάδες του νησιού και τις ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

Κόσμος: Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πυρηνική μονάδα στο Σέλαφιλντ στη βόρεια Βρετανία, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της αν και με μειωμένο προσωπικό. Όπως αναφέρουν οι αρχές, τα επίπεδα είναι πάνω από το κανονικό αλλά «αρκετά χαμηλότερα» από το σημείο που θα χρειαζόταν ειδική δράση. Συνάντηση με τους αρχηγούς δύο κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Μόναχο, όπου θα βρίσκεται για το συνέδριο διεθνούς ασφάλειας. 

Ο Κέρι θα συναντήσει τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιατσένιουκ με στόχο, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να επικεντρωθούν σε κινήσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Κίεβο. Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κυρώσεις εναντίον στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί. Άδικη χαρακτηρίζει η 26χρονη σήμερα Αμάντα Νοξ τη νέα καταδίκη της από δικαστήριο της Φλωρεντίας για τη δολοφονία της συγκατοίκου της, Μέρεντιθ Κέρτσερ, λέγοντας πως η απόφαση την αφήνει «τρομαγμένη και πικραμένη». 

Η Νοξ, που έμεινε στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε ερήμην σε 28 φυλάκιση ενώ ο πρώην φίλος της Ραφαέλε Σολέτσιτο καταδικάστηκε σε 25 χρόνια -και οι δύο θα ασκήσουν έφεση. Μακρύς ο δρόμος της (ενδεχόμενης) έκδοσης της Νοξ στη Ρώμη. Δεν θα εξετάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προσφυγή που κατέθεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με τον νόμο, βάσει του οποίου είχε καταδικαστεί. O Καβαλιέρε στράφηκε στο ΕΔΑΔ καταγγέλλοντας ότι ο νόμος Σεβερίνο είχε εφαρμοστεί ανασταλτικά στην περίπτωσή του. 

Κλείνουν την Παρασκευή οι εργασίες της διάσκεψης της Γενεύης ΙΙ για τη Συρία με τις δύο πλευρές να μην έχουν μετακινηθεί ούτε κατά κεραία από τις θέσεις τους και τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» που δεν υπήρξε σύγκλιση ούτε καν στο ζήτημα της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χομς. Μόνη επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι οι δύο πλευρές δεν έκλεισαν κάθε δίαυλο κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία, με τον επόμενο γύρο να αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου.

Οικονομία: Την ταχύτερη και ευκολότερη αδειοδότηση παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που επιθυμούν να προσφέρουν νέες μουσικές υπηρεσίες είτε στη χώρα τους είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ προβλέπει πρόταση νόμου που θα τεθεί σε ψηφοφορία την προσεχή Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Αύξηση επέρχεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.

Σύμφωνα με απόφαση του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη, για τον υπολογισμό από 31 Ιανουαρίου 2014 του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων ορίσθηκε ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων το ποσό των 175,15 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 ΦΜ=1.000 τσιγάρα). Οχι, είναι η απάντηση των ειδικών. Απλά η πολιτική του φρεσκοκομμένου χρήματος της FED κάποτε τελειώνει και οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να ανασκουμπωθούν κάνοντας μεταρρυθμίσεις. Άρα, περνάμε φάση «αποτοξίνωσης».

Αθλητισμός: Οριστικά στη Φούλαμ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Κώστας Μήτρογλου, παρά το γεγονός ότι η Γουέστ Χαμ προσπάθησε να μπει «σφήνα» και να κλέψει τον επιθετικό του Ολυμπιακού από τους «Κότατζερς». Το μεσημέρι ο 25χρονος επιθετικός θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει συμβόλαιο 4,5 ετών με τη Φούλαμ, το οποίο θα αποφέρει στον ίδιο 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως και στον Ολυμπιακό το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Την απόκτηση του Χουάν Ινσαουράλδε με τη μορφή δανεισμού ως το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια οψιόν αγοράς ανακοίνωσε ο ΠΑΟΚ. 

Οι Θεσσαλονικείς λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε ο αγώνας με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ανακοίνωσαν την απόκτηση του Αργεντινού αμυντικού με την μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος στη σεζόν από τη Σπαρτάκ Μόσχας. Και όμως, δεν συμβαίνουν «στραβά» και «ανάποδα» μόνο στα ελληνικά γήπεδα! Σε παρωδία εξελίχθηκε ο προημιτελικός του Κυπέλλου Ισπανίας ανάμεσα στην Σανταντέρ και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ το βράδυ της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, οι παίκτες των γηπεδούχων είχαν προαναγγείλει ότι θα προχωρούσαν σε διαμαρτυρία καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και αμέσως μετά το εναρκτήριο λάκτισμα στάθηκαν σε παράταξη στο κέντρο του γηπέδου. 

Οι παίκτες της Σοσιεδάδ, σεβόμενοι τους συναδέλφους τους, παρέμειναν στο δικό τους μισό του γηπέδου αλλάζοντας πάσες. Αυτό κράτησε για περίπου ένα λεπτό, όταν ο διαιτητής πήρε την απόφαση να διακόψει το ματς.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1865: Καταργείται στις ΗΠΑ η δουλεία, καθώς υπερψηφίζεται στο Κογκρέσο η 13η τροπολογία του Συντάγματος.

1996: «No ships, no troops, no flags» διά στόματος Richard Holbrooke. Κορύφωση και εκτόνωση της κρίσης στα Ίμια. Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με τριμελές πλήρωμα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1797: Franz Schubert, Αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής.

1937: Philip Glass, Αμερικανός συνθέτης μινιμαλιστικής τεχνοτροπίας με πολλές συμμετοχές σε κινηματογραφικές παραγωγές.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1828: Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1936: Γεώργιος Κονδύλης, στρατιωτικός και πολιτικός.




Δεν υπάρχουν σχόλια: