18 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αναφορά στη δραστηριότητα του Open Society Foundations και το δημόσιο διάλογο που ο ιδρυτής και χρηματοδότης του Τζορτζ Σόρος έχει προκαλέσει, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ένας ληστής συνελήφθη και ένας συνεργός του αναζητείται έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη που ακολούθησε ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων που σημειώθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας. Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η προσπάθειά του είναι οι κάλπες να στηθούν το 2016. «Εκείνος που θα επιδιώξει να γίνουν το 2015» με αφορμή την Προεδρική εκλογή, «θα έχει και την πολιτική ευθύνη» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Και οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Καταδίωξη με πυροβολισμούς έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στο, κέντρο του Πειραιά, όταν οδηγός δεν σταμάτησε για έλεγχο στα σήματα των αστυνομικών. Ο δράστης, ένας 32χρονος Ρομά, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι. Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας του εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον υπουργό Τζακ Λιου

Κόσμος: Νεκρή στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Νέο Δελχί βρέθηκε η σύζυγος υπουργού, αφού πρώτα είχε αποκαλύψει μέσω Twitter ότι ο σύζυγός της διατηρούσε ερωτική σχέση με δημοσιογράφο από το Πακιστάν. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα κατασκοπεύουν πλέον τις επικοινωνίες των ηγετών των φίλιων και συμμαχικών τους χωρών. Έπειτα από μια περίοδο ησυχίας, η γρίπη των πτηνών Η9Ν9 επέστρεψε στην Κίνα με 28 κρούσματα και τρεις θανάτους από τις αρχές του χρόνου, και οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για εμφάνιση μεταλλάξεων που θα επέτρεπαν στον ιό να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων. Μήνυμα στους ομοφυλόφιλους έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι και απολύτως ασφαλείς στο Σότσι, αλλά θα πρέπει «να αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους».

«Θα είστε ασφαλείς και ελεύθεροι εδώ, αλλά μακριά από τα παιδιά μας» τόνισε. Επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σε συνέντευξή του στο CNN, σχολιάζοντας την ομιλία Ομπάμα για την αναμόρφωση του αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA. «Ακούσαμε πολλά ψέματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα προχωρούσε σε καμία αλλαγή εάν δεν είχαν γίνει οι διαρροές από τον Σνόουντεν. «Ο Σνόουντεν θα χάρηκε πολύ που ανάγκασε τον πρόεδρο να μιλήσει για αυτά τα ζητήματα» είπε.

Οικονομία: Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τα οφέλη που θα έχει για την χώρα ο αγωγός TAP καταρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και δήλωση επιχειρηματία σε συνέδριο ότι «οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον TAP αποκλείουν τις ελληνικές εταιρείες». Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δηλώνει δικαιωμένη για τη μη ψήφιση της σχετικής σύμβασης και εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει «τα οφέλη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση».

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την ίδρυση ενός κοινού ταμείου με διαθέσιμα 55 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών αμφισβητείται ως προς τη νομική βάση της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θεωρεί ότι η διακυβερνητική συμφωνία που έχει σχεδιάσει το Βερολίνο παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Αθλητισμός: Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στις νίκες μετά το 0-0 στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο και υποδέχεται τον Λεβαδειακό στο Καραϊσκάκη (17:15). Παράλληλα, ο δεύτερος της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ έχει επικίνδυνη έξοδο στη Νέα Σμύρνη, όπου καλείται να παίξει κόντρα στον Πανιώνιο (19:30) που καίγεται για βαθμούς. Χρονικά, η πρώτη σέντρα του Σαββάτου, θα γίνει στο Αγρίνιο, όπου ο Παναιτωλικός θα φιλοξενήσει τον Πανθρακικό (15:00). Επτά άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια του αγώνα Καλλιθέα - Ολυμπιακός Βόλου για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας.

Οι ταραξίες συμμετείχαν σε ομάδα περίπου 25 ατόμων, που εισήλθε στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια απωθώντας βίαια το προσωπικό ασφαλείας του γηπέδου. Το απόγευμα της Κυριακής διεξάγεται το πιο σημαντικό ματς της 22ης αγωνιστικής της Premier League, καθώς η Τσέλσι φιλοξενεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια παραδοσιακή -πλέον- μονομαχία με εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι η Τσέλσι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 532: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.

1823:Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.

1923:Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16η Φεβρουαρίου θα είναι 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.

1948: Ιδρύεται η CΟΜΕCΟΝ, το ισοδύναμο της ΕΟΚ στις κομουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

1980:Το θρυλικό άλμπουμ The Wall των Pink Floyd ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

1996:Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Έλαβε 86 ψήφους, έναντι 75 υπέρ του Άκη Τσοχατζόπουλου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1689: Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Θαν. 10/2/1755)

1856: Ντάνιελ Νάθαν Χέιλ Γουίλιαμς, αμερικανός χειρουργός, που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. (Θαν. 4/8/1931)

1915: Βασίλης Τσιτσάνης, λαϊκός συνθέτης. (Θαν. 18/1/1984)

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1936: Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, άγγλος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. (Το βιβλίο της Ζούγκλας, Μόγλης) (Γεν. 30/12/1865)

1979: Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης, μεγαλοβιομήχανος. (Γεν. 12/12/1891)

1984: Βασίλης Τσιτσάνης, λαϊκός συνθέτης. (Γεν. 18/1/1915)








Δεν υπάρχουν σχόλια: