15 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσιάζει αυτή την ώρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Στρασβούργο. Υποκατάστημα τράπεζας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι λήστεψε 56χρονος υπό την απειλή... πατερίτσας -στην οποία είχε δέσει καραμπίνα. Ο 56χρονος κατηγορείται επίσης ότι είχε προσπαθήσει με την ίδια μέθοδο να ληστέψει κατάστημα στη Σίνδο, αλλά η χρονοκαθυστέρηση του χρηματοκιβωτίου του χάλασε τα σχέδια.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σ. Παππάς, αρμόδιος για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, θα ερευνήσει την πρόσφατη επίθεση σε βάρος Ιρανού στο κέντρο της Αθήνας. Την προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.  Νομοσχέδιο στο οποίο θα ορίζονται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου τα οποία θα κλείσουν και οι υπάλληλοί τους θα απολυθούν, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και το προσωπικό τους θα τεθεί σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μαχαίρι στους «αριστούχους» δημοσίους υπαλλήλους φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα, Τετάρτη, σε δημόσια διαβούλευση. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε διεύθυνσης θα μπορεί να συγκεντρώνει τη μέγιστη βαθμολογία. Η βαθμολογία των υπαλλήλων αναμένεται πλέον να παίζει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας/ κινητικότητας.

Κόσμος

Τουρίστρια από την Δανία καταγγέλλει ότι βιάστηκε ομαδικά σε πολυσύχναστη περιοχή στο Νέο Δελχί αφού έχασε το δρόμο της και ζήτησε οδηγίες για να γυρίσει στο ξενοδοχείο της. Η καταγγελία της 51χρονη, που επίσης ξυλοκοπήθηκε, κατάφερε να φτάσει στην αστυνομία και να υποβάλει μήνυση. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα θα διεξαχθούν κανονικά, ανέφερε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, απορρίπτοντας το αίτημα των διαδηλωτών - τους οποίους έχει κινητοποιήσει η αντιπολίτευση - για αναβολή τους. Λίγο νωρίτερα, η σχετική ηρεμία που πλαισιώνει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις διαταράχθηκε από τον τραυματισμό δύο διαδηλωτών, εναντίον των οποίων πυροβόλησαν άγνωστοι.

Δύο συμμαθητές του τραυμάτισε, τον ένα σοβαρά, δωδεκάχρονος που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ρόζγουελ των ΗΠΑ. Ο μαθητής μπήκε στο γυμναστήριο του σχολείου, στο οποίο είχαν μαζευτεί οι μαθητές περιμένοντας το πρώτο κουδούνι, και άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα μέχρι να τον σταματήσουν οι δάσκαλοι. Δεκάδες πύρινα μέτωπα, αρκετά τα οποία ξεκίνησαν από κεραυνούς, καταγράφονται τη δεύτερη ημέρα του κύματος καύσωνα που πλήττει τη νοτιονατολική Αυστραλία, με την κατάσταση να παραμένει ως επί το πλείστον υπό έλεγχο αλλά τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο υδράργυρος έχει αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι - επιβαρυντικός παράγοντας για πυρκαγιές - αναμένεται να ενισχυθούν στο τέλος του κύματος καύσωνα, την Παρασκευή.

Μετά την αιματηρή πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο για τις συνταγματικές αλλαγές, με συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έντεκα άτομα, η χώρα προσέρχεται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στην κάλπη για να κυρώσει ή να απορρίψει τις τροποποιήσεις -και, έμμεσα, να δώσει ή όχι άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον στρατηγό αλ Σίσι. Η προσέλευση και η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να καθορίσει εάν ο στρατηγός, η ισχυρότερη προσωπικότητα αυτήν την στιγμή στην Αίγυπτο, θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Οικονομία

Στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης του 2013. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της, προεκλογικά, περίπου 660 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τα λάθη στην υποβολή δηλώσεων πλέον δεν συγχωρούνται ξεκαθαρίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών η οποία παρέσχε διευκρινίσεις για την αποσύνδεση της υποβολής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό την 2009-2011. Σε αυτήν σημειώνει ότι το επίμαχο διάστημα βγήκαν 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο έλεγχος έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Αθλητισμός

Ημέρα Κυπέλλου σήμερα, Τετάρτη, με τα δύο πρώτα εισιτήρια για την προημιτελική φάση να αποκτούν κατόχους. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ηρακλής στα Ψαχνά (17:00) ενώ ο Ατρόμητος υποδέχεται στο Περιστέρι τον Παναιτωλικό στις 20:00. Η Ατλέτικο νίκησε με 2-0 τη Βαλένθια στην Μαδρίτη και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Σκόρερ για τους «ροχιμπλάνκος» ήταν οι Γκοντίν στο 51' και Ραούλ Γκαρσία στο 89', ενώ οι «νυχτερίδες» έμειναν με 10 παίκτες στο 90' έπειτα από αποβολή του Παρέχο. Λίγο νωρίτερα, η Σανταντέρ είχε επικρατήσει με 0-2 μέσα στην Αλμερία και επίσης πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση.

Η Λάτσιο επικράτησε της Πάρμα με 2-1 και προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου Ιταλίας. Με γκολ του Περέα στις καθυστερήσεις, οι Ρωμαίοι έκαμψαν την αντίσταση των φιλοξενούμενων στο Ολίμπικο και εξασφάλισε την πρόκριση της στην προημιτελική φάση. Πρωταγωνιστής για τους ρωμαίους ο Περέα, που πέτυχε και τα δύο γκολ των νικητών. Οι λατσιάλι θα αντιμετωπίσουν στους 8 τον νικητή του ζευγαριού Νάπολι - Αταλάντα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

588:Ο Ναβουχοδονόσορ ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.

1820:Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της τελευταίας.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1878: Συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος) καταλήγει σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.

1935:Ο Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και άλλοι 18 επιφανείς κομμουνιστές της Σοβιετικής Ένωσης συλλαμβάνονται με διαταγή του Στάλιν ως ενεχόμενοι στη δολοφονία του επιφανούς μπολσεβίκου Σεργκέι Κίροφ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1622: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, γάλλος συγγραφέας. (Δον Ζουάν, Ο κατά φαντασία ασθενής, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης) (Θαν. 17/2/1673)

1809: Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού. (Θαν. 19/1/1865)

1906: Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. (Θαν. 15/3/1975)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1919: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 5/3/1871)

1919: Καρλ Λίμπκνεχτ, γερμανός κομμουνιστής πολιτικός, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 13/8/1871)

1940: Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες. (Γεν. 1861)







Δεν υπάρχουν σχόλια: