10 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου στις προτάσεις δύο Οδηγιών, που αφορούν την είσοδο και διαμονή στην ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού τρίτων χωρών προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι ένας από τους πρωτεύοντες στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Εντονες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για την διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Τατσόπουλου από την ΚΟ δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την νέα ένταση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του βουλευτή, ο οποίος προκάλεσε τη δυσφορία της ηγεσίας με τις αναφορές του ότι μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν κάποιοι συμπαθούντες την τρομοκρατία. Για το θέμα, συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, το πρωί το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσία του Π.Τατσόπουλου, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει με έκπτωση ηλεκτρικό ρεύμα τις ημέρες με αιθαλομίχλη, προκειμένου να μην γίνεται χρήση τζακιών, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά τις ημέρες αυτές να περιοριστεί η λειτουργία άλλων ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η κουζίνα, το πλυντήριο, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος.

Μετά την αναβολή χθες, Πέμπτη, της δίκης του Παύλου Αντωνόπουλου, που συνελήφθη στη διάρκεια της κινητοποίησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ημέρα της επίσημης έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί παναττική στάση εργασίας από τις 09:00 έως τις 12:00 και συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 09:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με αίτημα την παύση της δίωξής του.

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη».

Κόσμος

Την σκιά της στους ήδη δύσκολες σχέσεις με την Ουάσινγκτον ρίχνει απόφαση του Αφγανιστάν να απελευθερώσει 72 κρατουμένους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Η αφγανική προεδρία ανέφερε πως δεν μπορεί «να κρατάει χωρίς δίκη αθώους Αφγανούς», λέγοντας πως δεν έχει επαρκή στοιχεία σε βάρος τους -προκαλώντας την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφήνει ανοικτό εάν η εξέλιξη θα επηρεάσει τις προβληματικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ασφαλείας.

Κατά μέτωπο επιτίθεται το γαλλικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν ερωτική σχέση του Φρανσουά Ολάντ με την 41χρονη γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Το προεδρικό μέγαρο διαμηνύει την οργή του Ολάντ για την «παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής» και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά.

Την απελευθέρωση 33χρονου υεμενίτη, που φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο το 2002 ως «φρουρός του Mπιν Λάντεν» χωρίς ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορία, ενέκρινε αμερικανική κυβερνητική επιτροπή, η οποία επανεξετάζει τις υποθέσεις κρατουμένων στην «αόρατη φυλακή». Ο κρατούμενος παρέμενε φυλακισμένος επειδή οι Αρχές τον αποτιμούσαν ως συνεχή κίνδυνο τα τελευταία χρόνια.Το Ισραήλ θα επισκεφτεί στα τέλη Φεβρουαρίου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως επιβεβαίωσε η καγκελάρια. Η Μέρκελ έλαβε την πρόσκληση από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί σε αμερικανική Βουλή και Γερουσία επιμένουν, μαζί με το Πεντάγωνο, πως ο Σνόουντεν έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια στις ΗΠΑ και τα στρατεύματα στο εξωτερικό. Οι αποκαλύψεις για την NSA «μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες» για αμερικανούς στρατιώτες, υποστηρίζουν μέλη του Κογκρέσου, ενώ και ο επικεφαλής του FBI κατακεραυνώνει τον τεχνικό λέγοντας πως δεν μπορεί να θεωρείται ότι επιτέλεσε καθήκον υπέρ των πολιτών.

Οικονομία

Ουσιαστικά παγωμένο παρουσιάζει ο βρετανικός Economist το σχέδιο ιδιωτικοποίησεων στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Αθήνα καταγράφει τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αλλά η τρόικα επιμένει. Σύμβουλοι, υποστηρίζει το περιοδικό, πιέζουν για εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να φέρουν και κεφάλαια και να οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω στις αγορές.

Παράταση τουλάχιστον έξι μηνών εξετάζει να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί με την τρόικα και να δοθεί παράταση, καθώς, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ελκυστικό για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ.

Συνωστισμό στις εφορίες έχουν προκαλέσει μηνύματα χωρίς αποστολέα που δέχονται στα κινητά τους τηλέφωνα φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται από τις αποδοχές από το 2011.

Αθλητισμός

Το πρώτο βήμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης που επιβλήθηκε 2-0 της Οσασούνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Η «βασίλισσα» επικράτησε άνετα έχοντας πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Καρίμ Μπενζεμά και Χεσέ. Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η «μάχη» του «Βαγιέκας» όπου η Ράγιο Βαγιεκάνο υποδέχτηκε τη Λεβάντε. Όμως, ούτε η αναμέτρηση του «Ανοέτα» ανάμεσα στην Σοσιεδάδ και τη Βιγιαρεάλ έβγαλε νικητή με τις δύο ομάδες να τα... λένε ξανά σε επαναληπτικό για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Με πρόσωπο της βραδιάς τον Βασίλη Τοροσίδη, η Ρόμα νίκησε 1-0 τη Σαμπντόρια στο «Ολίμπικο» και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ιταλίας. Ο Ελληνας διεθνής πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 6ο λεπτό, χάρη στο οποίο οι «τζιαλορόσι» πέρασαν στην επόμενη φάση. Για τους φιλοξενούμενους αγωνίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Σάββας Γκέντσογλου, αντικαθιστώντας τον Εντσο Μαρέσκα. Την έκπληξη έκανε η Ουντινέζε, καθώς επικράτησε 1-0 της Ίντερ στο «Φρίουλι» και πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.

Ο ΠΑΟΚ πήρε με 1-0 στο Καυτανζόγλειο επί του Ηρακλή το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και πήρε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου στην Τούμπα. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος του «δικέφαλου» του Βορρά ήταν ο Κλάους Αθανασιάδης στο 58'. Στο άλλο ματς της ημέρας, ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε με 2-0 του Αστέρα Μαγούλας στον Βόλο και πήρε προβάδισμα για την πρόκριση εν όψει της ρεβάνς στη Μαγούλα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1839: Ο «δρόμος του τσαγιού» φτάνει στο τέλος του. Από την Ινδία στην Αγγλία όπου παραλαμβάνουν το προϊόν αυτό για πρώτη φορά.

1927: Πρεμιέρα του ασπρόμαυρου βωβού αριστουργήματος του Fritz Lang «Μητρόπολις».

1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος George Remi δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεν-Τεν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1869: Grigori Rasputin, Ρώσος καλόγερος με ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β’.

1945: Rod Stewart, Σκοτσέζος rocker.





Δεν υπάρχουν σχόλια: