11 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».

Ενώπιον των εφετών-ανακριτριών απολογούνται το Σάββατο, μετά από προθεσμία που είχαν λάβει, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Και οι τρεις κατηγορούνται για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για το οποίο η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους. Μετά το τέλος των απολογιών θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν προφυλακίσεις.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπακ Γκι-μουν, αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος που θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πήρε το πρωί του Σαββάτου ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος νοσηλευόταν από την περασμένη Τρίτη προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο Σάββας Ξηρός έχει ήδη αναχωρήσει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Έκρηξη μικρής ισχύος, που προκάλεσε υλικές ζημιές, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πλαϊνή είσοδο του Δημαρχείου Κερατσινίου, στη συμβολή των οδών Καραολή & Δημητρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κόσμος

Ομάδα στρατιωτικών συμβούλων, την πρώτη από το 1993, έχει αποστείλει στη Σομαλία από το φθινόπωρο ο αμερικανικός στρατός, αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post. Στόχος τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να παρέχουν συμβουλές στα αφρικανικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της Αλ-Σαμπαάμπ, της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής οι ηγέτες της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην Αλ-Κάιντα.

Η απόσυρση του Ταγίπ Ερντογάν από την πολιτική ζωή της Τουρκίας θα γίνει διαμέσου του δήμου Κωνσταντινούπολης, ισχυρίζονται σε σχετικό τους άρθρο οι New York Times. «Μπορεί η πρωτεύουσα της χώρας να είναι η Άγκυρα, αλλά η καρδιά της πολιτικής ζωής στη Τουρκία χτυπάει στην Κωνσταντινούπολη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «ο Ερντογάν δίνει μια κρίσιμη μάχη για τη πολιτική του επιβίωση, αρχής γενόμενης από τις δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο».

«Τυφώνας της 10ης Ιανουαρίου» είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης τη Τουρκίας στη σημερινή ημέρα, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς που κλυδωνίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Παρασκευή σε κατ' αρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση μίας στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα στοχεύει στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων Γαλλίας και Αφρικής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) διπλωματικές πηγές.

Τη «σουρεαλιστική» επιθυμία του να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Forza Italia σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας στις κάλπες των ευρωεκλογών εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, προφανώς ξεχνώντας την αμετάκλητη καταδίκη του για φορολογική απάτη που οδήγησε στην εκπαραθύρωσή του από τη Γερουσία και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οικονομία

Για μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετατίθεται η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε περίπου 700.000 δικαιούχους με τουλάχιστον ένα παιδί. Η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων μάλλον θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να εισπράξει την οικονομική ενίσχυση. Εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στις Ομοσπονδίες μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Πρόταση του ευρωπαίου επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν ήταν το «κούρεμα» καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τον γάλλο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, εκ των εισηγητών της έκθεσης που ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο για τον τρόπο δράσης της τρόικας στη χώρα.

Αθλητισμός

Με τις αναμετρήσεις της 19ης αγωνιστικής, με την οποία ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος, συνεχίζεται το προσεχές τετραήμερο το ισπανικό πρωτάθλημα. Στο πρόγραμμα δεσπόζει το σαββατιάτικο ντέρμπι κορυφής της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα στο «Βιθέντε Καλντερόν», ο νικητής του οποίου (εάν υπάρξει) θα παραμείνει μόνος του στην πρώτη θέση. Σε διαφορετικές ημέρες αγωνίζονται οι τρεις βασικοί διεκδικητές του τίτλου, στην 21η αγωνιστική της Premier League. Τον «χορό» ανοίγει η Τσέλσι που παίζει το μεσημέρι (14:45) του Σαββάτου στην έδρα της Χαλ και με νίκη θα βρεθεί μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας, τουλάχιστον για 24 ώρες.

Σε έξι μήνες μειώθηκε η ποινή αποκλεισμού του αρχηγού της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι, στον οποίο είχε επιβληθεί τιμωρία εννέα μηνών για συμμετοχή στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες από τον επόμενο μήνα, μετά την απόφαση του Εθνικού Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει. Πλέον, η μείωση της ποινής τού δίνει το δικαίωμα να παίξει και πάλι από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν η Λάτσιο αντιμετωπίζει την Κιέβο.

Με τρεις αναμετρήσεις ανοίγει το Σάββατο η αυλαία της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η πρώτη σέντρα είναι προγραμματισμένη στις 15:00 με το ματς ΟΦΗ - Βέροια στο Ηράκλειο. Στις 17:15 ακολουθεί η αναμέτρηση της Λιβαδειάς ανάμεσα στον Λεβαδειακός και τον Εργοτέλη. Το τελευταίο παιχνίδι της ημέρας είναι αυτό μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Πανιώνιου στη Λεωφόρο. Από το πρόγραμμα της Κυριακής ξεχωρίζει η συνάντηση του Περιστερίου, όπου ο Ατρόμητος θα αντιμετωπίσει τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Θεωρητικά, πιο εύκολο έργο θα έχει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Παναιτωλικό.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η «Στάση του Νίκα», η οποία με συνοπτικές διαδικασίες πνίγεται στο αίμα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

1801: Με εντολή του Αλή Πασά η κυρά Φροσύνη και άλλες 16 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.

1897: 28 αθλητικά σωματεία ιδρύουν τον ΣΕΑΓΣ, που αργότερα μετονομάστηκε στον τωρινό ΣΕΓΑΣ.

1930: Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1910: Νίκος Καββαδίας, σημαντικός ναυτικός και λογοτέχνης της χώρας μας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1923: Κωνσταντίνος ο Α’, βασιλιάς της Ελλάδας μεταξύ 1913-1917 και 1920-1922.



Δεν υπάρχουν σχόλια: