16 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα.Δείχνοντας πρωτοφανή ψυχραιμία ο επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής, όχι μόνο κατάφερε να απελευθερωθεί, αλλά παρέδωσε τον απαγωγέα του στην αστυνομία. Εκτός από τον 37χρονο Μολδαβό που παραδόθηκε, συνελήφθη άλλος, επίσης αλλοδαπός, ενώ αναζητούνται πλέον άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων ένας Έλληνας. Οι συλληφθέντες οδηγούνται την Πέμπτη στον εισαγγελέα. Διαβάστε για το χρονικό της απαγωγής... Η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου τον περασμένο μήνα, σε συνδυασμό με το χθεσινό περιστατικό με τον Μ. Καραμολέγκο θέτουν σε επιφυλακή την ασφάλεια, καθώς υπάρχουν φόβοι μήπως υπάρξει κύμα απαγωγών. Για το λόγο αυτό, έχουν ήδη αυξηθεί οι περιπολίες γύρω από κατοικίες επιχειρηματιών. Νέα επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς μελετάται η χρέωση των ασθενών με ένα ευρώ για τα τηλεφωνήματα για ραντεβού στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Έντονη είναι η αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που κάνουν λόγο για επιχείρηση δήμευσης των ιατρείων τους, μονομερή ενέργεια, «μνημείο αυθαιρεσίας και καθεστωτικής αντιμετώπισης των ζητημάτων του οργανισμού», που δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκινά η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Β.Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γγ του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας, Π.Σαξώνης. Και οι τρεις έχουν ήδη καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι και τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Κόσμος.Τo Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο, που εδρεύει στην Ολλανδία μετά από αίτημα της Βυρητού, ξεκινά τη δίκη για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι εννέα χρόνια μετά. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, μέλη της Χεζμπολάχ, δικάζονται ερήμην καθώς η οργάνωση αρνείται να τους εκδώσει. Απαγόρευονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας μέχρι τις 8 Μαρτίου, με απόφαση δικαστηρίου που έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα των δημοτικών αρχών. Η κίνηση, μετά το κύμα αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων σε αντίδραση για την απομάκρυνση της χώρας από την ΕΕ, ενισχύει τους φόβους της αντιπολίτευσης πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης διαδηλωτών που έχουν «εγκατασταθεί» στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έφεραν οι πολυήμερες βροχοπτώσεις. Δεκάδες χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ενώ οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Το στοίχημα της νέας «ημι-στρατιωτικής» κυβέρνησης του Καΐρου, και ιδιαίτερα του στρατηγού αλ Σίσι που εποφθαλμιά την προεδρία, με το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα φαίνεται να κερδήθηκε:

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν σε ανεπίσημες αναφορές τους, πως το «ναι» ίσως ξεπεράσει το 90% ενώ η προσέλευση εμφανίζεται ισχυρή, αν και όχι μαζική. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ. Ένα νέο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει περισσότερα στοιχεία για το αεροπορικό δυστύχημα της Asiana Airlines στο Σαν Φρανσίσκο, ιδιαίτερα σε σχέση με τη νεαρή κοπέλα που επέζησε της συντριβής, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα από όχημα έκτακτης ανάγκης.

Οικονομία.Η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής παρουσιάζει τα πρώτα ευρύματα του ελέγχου της στη λειτουργία της τρόικας, μετά τις τοποθετήσεις ενώπιόν της των «πρωταγωνιστών» στην χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής παρουσιάζει τα πρώτα ευρύματα του ελέγχου της στη λειτουργία της τρόικας, μετά τις τοποθετήσεις ενώπιόν της των «πρωταγωνιστών» στην χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Αθλητισμός.H Mάντσεστερ Σίτι επικράτησε 5-0 της Μπλκάμπερν στον επαναληπτικό του 1-1 και πέρασε στον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Γουότφορντ. Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ έκαναν τις ανατροπές που ήθελαν απέναντι σε Μπέτις και Αλκορκόν, αντίστοιχα και προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Παράλληλα άνετα πέρασε η Ρεάλ Μαδρίτης που διπλασίασε τις νίκες της (2-0) κόντρα στην Οσασούνα, ενώ την πρόκριση πήρε και η Λεβάντε των Ελλήνων.Στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός, χάρη σε γκολ του Ατζαγκούν στο 71', με το οποίο οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 τον Ηρακλή στα Ψαχνά, στον αγώνα ρεβάνς για τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Έτσι, η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου πήρε το «εισιτήριο» για τους «8», εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός Βόλου - Αστέρας Μαγούλας. Εύκολο έργο αποδείχτηκε ότι είχε και ο Αυτρόμητος που μετά το 0-2 στο Αγρίνιο, νίκησε τον Παναιτωλικό με 2-0 και στο Περιστέρι με γκολ των Φυτανίδη και Μπρίτο. Πλέον, ο Ατρόμητος ετοιμάζεται για διπλή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό που έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρόκριση εναντίον του Αστέρα Τρίπολης.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1492: Η πρώτη γραμματική της ισπανικής γλώσσας παρουσιάζεται από τη βασίλισσα Ισαβέλα.

1605: Το πρώτο βιβλίο του Δον Κιχώτη κυκλοφορεί στη Μαδρίτη.

1920: Αρχίζει η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.

1947: Ο Ιάννης Ξενάκης υποστηρίζει την πτυχιακή του εργασία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα το οπλισμένο σκυρόδεμα.

1974: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Πίτερ Μπέντσλι Jaws (Στα σαγόνια του καρχαρία), που μεταφέρθηκε λίγο αργότερα από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στη μεγάλη οθόνη.

1992: Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1853:Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών Michelin. (Θαν. 4/4/1931)

1902: Έρικ Λίντελ, σκωτσέζος αθλητής του στίβου, χρυσός ολυμπιονίκης στο Παρίσι το 1924. Το επίτευγμά του στα 400 μέτρα αποτέλεσε το κύριο θέμα της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς. Πέθανε αιχμάλωτος σε γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. (Θαν. 21/2/1945)

1932: Νταϊάν Φόσεϊ, αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία Γορίλες στην Ομίχλη. (Θαν. 26/12/1985)

ΘΑΝΑΤΟΙ:1794: Έντουαρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων, βρετανός ιστορικός, συγγραφέας του μνημειώδους έργου Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 27/4/1737)

1998: Δημήτρης Χορν, ηθοποιός. (Γεν. 9/3/1921)

2008: Δημήτρης Λέτσιος, πρωτοπόρος φωτογράφος από τον Βόλο. Οι φωτογραφίες του επικεντρώνονται στα τοπία, το βουνό, τη θάλασσα, ιδιαίτερα στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στον άνθρωπο, στον εργασιακό μόχθο, ενώ ιδιαίτερη θέση στη δουλειά του έχει η γυναίκα. (Γεν. 1910)

Δεν υπάρχουν σχόλια: