25 Δεκεμβρίου, 2013

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ

Αγαπητοί Αναγνώσται του Ιστολογίου μας,

ΧΡΙΣΤΟΣ   ΓΕΝΝAΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ!

Η Γέννηση του Χριστού είναι γεγονός Ιστορικό και ακόμα μια φορά έρχεται να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας, να ραγίσει τα προσωπεία μας και να διαχύσει παντού την χαρά, την ελπίδα, την λύτρωση. Σε αυτή εδώ τη μίζερη ηλεκτρονική εποχή, των αριθμών και των μηχανών που τύχαμε, έρχεται θαρρείς κάτι τόσο παλιομοδίτικο, αυτή η γιορτή ως γιορτή και ως συνέχεια της θρησκευτικής μας ζωής και Εθνικής μας παράδοσης, να αλλάξει έστω για λίγο την καταρρακωμένη ψυχολογία ενός ολόκληρου λαού.

Μια «παλιομοδίτικη» συνήθεια, που όμως διαχρονικά επιζεί και που η μόδα του παλαιομοδιτισμού της δεν έπαψε στους αιώνες να γίνεται κάθε χρόνο μια γλυκιά προσμονή, μια επίκαιρη ευκαιρία για το ξέσπασμα της γιορτής που τόσο έχει ανάγκη ο άνθρωπος σήμερα. Η γιορτή είναι ξέσπασμα, είναι έκρηξη, είναι ανάγκη του ανθρώπου, γι’ αυτό με την Γέννηση του Θεανθρώπου, γεννάται ή μάλλον αναγεννάται η βαρύθυμη ψυχή μας. Υπάρχουν ασφαλώς γιορτές που πεθαίνουν και γιορτές που ζουν. 

Η γιορτή αυτή των Χριστουγέννων ζει, αλλά όχι στην ουσία της. Δεν ζουν όλοι το αδιόρατο ρίγος του συναρπαστικού μέλους: «Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ’ ουρανών απαντήσατε….» ή του «Ευφρένεσθε δίκαιοι, Ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη Χριστού Γεννηθέντος…»  Οι πολλοί σήμερα αρνούνται να αγγίξουν το Μυστήριο, την ουσία και το πνεύμα της γιορτής και παραμένουν στο υλιστικό και καταναλωτικό πνεύμα της γιορτής της του Χριστού Γεννήσεως. Γι’ αυτό στους πολλούς, οι γιορτές αυτές του Χριστιανισμού που θέλησαν ή και ακόμα θέλουν να τις περάσουν δίχως Χριστό μέσα σε αυτές, αφήνουν μια μελαγχολία και ένα τεράστιο κενό. 

Το «….Επί γης Ειρήνη» ας γίνει πραγματικότητα στην πολύπαθη ανθρωπότητα ώστε έτσι να εκλείψουν οι αδικίες, οι ανομίες, οι ανισότητες, η δυστυχία, η ανεργία, οι αυτοκτονίες και η άδικη αφαίμαξη του Ελληνικού λαού και όλων των υπό την Τρόϊκα λαών και τέλος τα φρικτά επακόλουθά της (βία, απελπισία, κατάθλιψη  μεταναστεύσεις κ.ο.κ.) !


Σήμερον γενvάται εκ Παρθένου, ο δρακί τήν πάσαν έχων κτίσιν.
Ράκει καθάπερ βροτός σπαργαvούται, ο τή ουσία αναφής.
Θεός εν φάτνη ανακλίνεται, ο στερεώσας τούς ούρανούς πάλαι κατ' αρχάς.
Εκ μαζών γάλα τρέφεται, ό εν τή ερήμω Μάννα ομβρίσας τώ Λαώ.
Μάγους προσκαλείται, ο Νυμφίος τής Εκκλησίας.
Δώρα τούτων αίρει, ο Υιός τής Παρθένου.
Προσκυνούμέν σου τήν Γένναν Χριστέ.
Δείξον ημίv καί τά θεία σου Θεοφάνεια.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε από το Ιστολόγιό μας η Γέννηση του Θεανθρώπου να γεμίσει τις ψυχές σας με ωραία αισθήματα, αγνές προθέσεις μα κυρίως με τις πιο αλληλέγγυες πράξεις, το δε Άστρο της Βηθλεέμ να φωτίζει τις σκέψεις και τις ενέργειές Σας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!  ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ
ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ



ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Τις πτέρυγες των Γυναικείων και Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού και το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο των Φυλακών του Κορυδαλλού επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κρατουμένους και τις κρατούμενες, να τους ευχηθεί χρόνια πολλά και να τους εκφράσει λόγια αγάπης και παρηγορίας. Επίσης συνομίλησε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στους οποίους ευχήθηκε καλές γιορτές και τους εξέφρασε την εκτίμησή του για το δύσκολο έργο που καθημερινά επιτελούν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μακαριωτάτου προσφέρθηκαν από την Εκκλησία 4 τόνοι τροφίμων για την κάλυψη των βασικών αναγκών στα συγκεκριμένα Σωφρονιστικά Καταστήματα.

ΛΑΜΠΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΟΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου  προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή  των Επισκόπων Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Μάξιμος  ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου για τα Χριστούγεννα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Χριστούγεννα σημαίνει, ότι η Ελπίδα δεν έχει χαθεί. Σημαίνει ότι ο Θεός είναι ανάμεσά μας. Ελάχιστο καθήκον και ανταπόκριση στην αγάπη του είναι η έμπρακτη συμπαράσταση της Εκκλησίας προς όσους υποφέρουν.  

Όλοι, Κράτος και Εκκλησία, κληρικοί και λαϊκοί οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό των ανθρώπων" και ολοκληρώνει το μήνυμά του λέγοντας "Χριστός γεννάται, δοξάσατε. Η ελπίδα αναζωπυρώθηκε. Η βεβαιότητα ότι το σκοτάδι ποτέ δε θα νικήσει το φως διατρανώθηκε πάλι".