09 Δεκεμβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την θλίψη της και τα θερμά Της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Αστυνομικού Ηλία Κωστένη, που έχασε την ζωή του κατά την ώρα του καθήκοντος, την Κυριακή τα ξημερώματα στο Βροντερό Φλώρινας.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις προσωπικές του ενέργειες καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις αναιτίως απαχθείσες δώδεκα Μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην πόλη Μααλούλα της Συρίας. Οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι εξέφρασαν την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας της ως μη ώφειλε περιπέτειας των Μοναζουσών καθώς και των δύο Αρχιερέων, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται από τον Απρίλιο του 2013.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε αρμοδίως από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για τις κανονικές και νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης υποθέσεων Κληρικών των επαρχιών τους, στις οποίες και προέβησαν κατόπιν δημοσιευμάτων εντύπων και αναρτήσεων διαδικτυακών τόπων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος περαιτέρω, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή σε έντυπο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνει συστηματικά σε αναφορές σχετικά με υποτιθέμενο σκάνδαλο Αρχιερέως της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον οποίο δεν κατονομάζει, και να ζητήσει την άμεση υποβολή στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, όλων των σχετικών στοιχείων, προκειμένου να κινήσει αυτόματα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους του Κράτους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το κείμενο «Προς τον Λαό» σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μηνός Οκτωβρίου 2013, με θέμα «Ο Θεσμός της Οικογένειας», το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς και θα δοθεί στον Τύπο.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
 Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ


Πληροφορούμεθα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος ανακοίνωσε στους προσκυνητάς του Πατριαρχείου κατά την Θρονική Εορτή της μνήμης του Αγίου Πρωτοκλήτου Ανδρέου, ότι του χρόνου τον Νοέμβριο την ίδια ημέρα θα είναι μαζί του επισκεπτόμενος το Φανάρι ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α΄.

Εντύπωση όμως μας προκαλούν τα λεχθέντα των Φαναριωτών, όπου μεταξύ άλλων λέγουν ότι: Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να προσλάβει μεγάλη σημασία και βαρύτητα, εξαιτίας των ρηξικέλευθων ανοιγμάτων που πραγματοποιεί ο Ποντίφικας τόσο προς την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και στην σύγχρονη νεωτερική κοινωνία.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούν οι του Φαναρίου, ότι ο ταπεινός κλήρος των Ελλήνων ο καταφρονεμένος από τον εκάστοτε Πάπα της Ρώμης και λοιπούς Ευρωπαίους ότι με όλη την αιχμαλωσία και κακουχία τόσων ετών εφύλαξαν την πίστιν αμώμητον, το Ευαγγέλιον του Ιησού Χριστού, ανόθευτον, και δεν υπέπεσαν σε καμίαν αίρεση ή πλάνην έως τώρα όπως εκυρίευσε τας ψυχάς των Πάπων της Ρώμης, εξαιτίας των οποίων εδιαιρέθησαν οι λαοί εις αιρέσεις και αθεΐας.

Θυμίζουμε στους εν Φαναρίω τον Λούθηρο και τον Καλβίνο, οι οποίοι ο μεν Λούθηρος τότε εκίνησε πόλεμον κατά της μητρός αυτού Εκκλησίας της Ρώμης ώστε εξαιτίας του Πάπα εθανατώθησαν πολλές χιλιάδες λαοί.

Ο Πάπας της Ρώμης θυμίζουμε στους εν Φαναρίω το 1809, ηθέλησε να κάψει με χλωρά ξύλα εις την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, τον Διονύσιο Πύρρου τον Θετταλό επειδή είχε πει ότι το μαύρο ορειχάλκινο άγαλμα του Αγίου Πέτρου είναι είδωλον και εξαιτίας των Γάλλων απέφυγε τότε τον θάνατον διότι στην Ρώμην ουδείς Ορθόδοξος εθάπτετο ή ενταφιάζετο.

Δεν πρέπει να ξεχνούν οι του Φαναρίου ότι οι Πάπες πολλές φορές φέρονται χειρότερα από τον Νέρωνα και τον Τραϊανό, οι οποίοι θυμίζουμε εσταύρωσαν τότε ανάποδα τον Πέτρον το κορυφαίον των Αποστόλων και με μάχαιραν εθανάτωσαν Παύλον τον διδάσκαλον της οικουμένης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κακία του Πάπα και τον ενθουσιασμό του για να χύσει αίμα ανθρώπων και μάλιστα χριστιανών αδελφών του, όπου το 1850 εφάνη έμπρακτα ότι αυτός έγινε αιτία να θανατωθούν μυριάδες ήσυχοι Ιταλοί, Ούγγροι και Γερμανοί επειδή έχαιρε εις την αιματοχυσίαν των Χριστιανών;

Δια τούτο και μείς σήμερα ρωτούμε μήπως ήρθε ο καιρός να σταματήσουν οι συμπροσευχές και τα περί της ενώσεως; Διότι ο λύκος την τρίχα του αλλάζει την γνώμη του όμως ΠΟΤΕ!

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ  


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΩΚΙΔΟΣ Κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


Σεβασμιώτατε τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος σχετικά με το κατά πόσο έχετε πλέον τη δυνατότητα να ασκείτε τα καθήκοντά σας. Τι απαντάτε;

Ευχαριστώ, αγαπητέ κ. Πολυγένη, που ήρθατε στη Μητρόπολη μου για να συζητήσουμε και να μου πάρετε ο ίδιος προσωπικά συνέντευξη, άλλα όπως βλέπετε είμαι πολύ καλά με τη χάρη του Θεού και ασκώ καθημερινά τα επισκοπικά μου καθήκοντα, τόσο τα Λειτουργικά όσο και τα διοικητικά. Τα δύο τελευταία χρόνια έχω χειροτονήσει 3 – 4 κληρικούς, παρότι η πολιτεία δεν μας επιτρέπει περισσότερους και ήδη την επόμενη εβδομάδα χειροτονώ έναν ακόμη έγγαμο κληρικό. Όλοι στην θεόσωστη επαρχία μου γνωρίζουν ότι ιερουργώ συνεχώς, κηρύττω.

Eπίσης διοργάνωσα προσφάτως το ετήσιο ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Επισκέπτομαι και ιερουργώ στις Μονές της Μητροπόλεώς μας, την Ι.Μ. Παναγίας Βαρνακόβης, Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού, Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας, Ι.Μ. Παναγίας της Κουτσουριώτισσας καθώς και την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γαλαξιδίου, καθώς και στα δύο Μοναστήρια του αγαπητού μου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη, τα μεν παλαιά ανακαίνισα σχεδόν εκ βάθρων και επάνδρωσα, τα δε του π. Νεκταρίου εκτίσθησαν με την ευλογία μου.

Τελώ συνήθως προσωπικά στις μοναχικές κουρές και κάνω ποιμαντικές επισκέψεις στις φυλακές Μαλανδίνου και Αμφίσσης καθώς και σε όλα τα ιδρύματα που βρίσκονται στην επαρχία μου (Γηροκομεία, Νοσοκομεία κλπ).

Πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος κήρυξε τη Μητρόπολη Κίτρους σε χηρεία σε εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη. Τέτοιες διατάξεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και για την περίπτωση άλλων γηραιών αρχιερέων. Ποια είναι η γνώμη σας;
Θεωρώ ότι η περίπτωση του Αγίου αδελφού είχε μια ιδιαιτερότητα καθότι επί σειρά ετών η Ιερά Σύνοδος σεβάστηκε την σοβαρή ασθένεια του και ανέμενε την βελτίωση της υγείας του. Βλέποντας όμως ότι η υγεία του Αγίου Κίτρους έβαινε επιδεινούμενη και ουχί βελτιούμενη, προέβη εις την εφαρμογή της σχετικής διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου. Δεν γνωρίζω την ύπαρξη άλλης τέτοιας περιπτώσεως ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

Πως η Μητρόπολη Φωκίδος συμβάλλει στη στήριξη των πιο αδυνάμων συμπολιτών μας την σημερινή περίοδο της βαθύτατης κρίσης;

Έχουμε με τη βοήθεια των κληρικών και των λαϊκών συνεργατών της Μητροπόλεώς μας συνεχή και πλουσιοπάροχη με την χάρη του Θεού μέριμνα, για τους εν περιστάσει και ανάγκη ευρισκομένους αδελφούς μας. Συγκεκριμένα εν Κυρίω καυχόμενος θα σας αναφέρω ότι έχουμε δώσει έως σήμερον 22 τόνους τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες καθώς και χιλιάδες ευρώ εις τους ανέργους και έχοντας ανάγκη αδελφούς μας, φυλακισμένους, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ.

Ο Κύριος μας είπε στο Ευαγγέλιο τους πτωχούς πάντοτε θα έχετε μεθ΄ υμών. Και πράγματι η φιλανθρωπική μέριμνα της Μητροπόλεώς μας παρότι είμεθα μια πτωχή Μητρόπολη, υπήρξε και υπάρχει αβραμιαία και διαρκής ώστε να αξιωθώμεν της Ευαγγελικής διαβεβαιώσεως «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται».

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σήμερα ως ιεράρχης της πρεσβυτέρας ιεραρχίας στους νέους της χώρας μας που δοκιμάζονται;

Στέλνω το μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα του Κυρίου και Βασιλέως των Βασιλευόντων ότι «Οι εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» και ότι «Ζητείται πρώτον τη Βασιλεία των ουρανών και ταύτα πάντα προστεθήσονται υμίν».
Δεν θέλω αγαπητέ κ. Πολυγένη να δώσω την εντύπωση ότι η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τα επίγεια αλλά φτάσαμε εδώ, όπως πολύ συχνά και ορθά αναφέρει ο Μακαριώτατος, ότι της οικονομικής κρίσεως, προηγήθηκε η ηθική και πνευματική κρίση, δηλαδή η απομάκρυνση μας από την πηγή της ζωής και παντός αγαθού που είναι ο Χριστός.

Όταν χάνεις τον Χριστό, χάνεις μετά τα πλούτη σου.

Το Ευαγγέλιο δεν λέει ψέματα κ. Πολυγένη και γι΄αυτό περισσότερο από ποτέ, εμείς οι κληρικοί παντός βαθμού, έχουμε χρέος εκτός από την υλική βοήθεια που όπως ανωτέρω σας ανέφερα προσφέρουμε στους νέους μας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, λόγο Κυρίου, λόγο παρακλήσεως και παραμυθίας.

Διότι ως γνωστόν «ουκ επ άρτον ζήσεται μόνον ο άνθρωπος».      

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας σχεδόν έξι χρόνια. Ποια κατά τη γνώμη σας η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του;

Ως κληρικός έχω γνωρίσει αρκετούς Αρχιεπισκόπους. Θεωρώ ότι ο Θεός στη θέση αυτή ανέβασε την κατάλληλη στιγμή τον κατάλληλο Αρχιεπίσκοπο. Ο Μακαριώτατος είναι ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και τάλαντα από τον Θεό. Εκ νεότητός του τα διέθεσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Θεού.

Η έως σήμερα προσφορά του έχει τη σφραγίδα του Εκκλησιαστικού και Πατερικού φρονήματος, γεγονός που αναγνωρίζεται τόσο από τους κληρικούς παντός βαθμού όσο και από τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας. Ο τρόπος και το ήθος του εγγυώνται την ασφαλή διακυβέρνηση του νοητού πλοίου της Εκκλησίας.

Η Συνέντευξη επαραχωρήθη στον κ. Αιμ. Πολυγένη


9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ AΝΝΑΣ


Σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, ο οποίος επιθυμούσε να ετοιμάσει ένα πάναγνο κατοικητήριο για να κατασκηνώσει μαζί με τους ανθρώπους, δεν επετράπη στον Ιωακείμ και την Άννα να αποκτήσουν απογόνους. Και οι δύο είχαν φθάσει σε προχωρημένη ηλικία και είχαν μείνει στείροι – συμβολίζοντας την ανθρώπινη φύση, στρεβλωμένη και αποξηραμένη από το βάρος της αμαρτίας και του θανάτου -, δεν έπαυσαν ωστόσο να παρακαλούν τον Θεό να τους λυτρώσει από το όνειδος της ατεκνίας.

Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Ιωακείμ που είχε αποσυρθεί σε ένα βουνό και στην Άννα που θρηνούσε την δυστυχία της στον κήπο τους, για να τους αναγγείλει ότι επρόκειτο σύντομα να εκπληρωθούν στο πρόσωπό τους οι πάλαι προφητείες και ότι θα γεννούσαν τέκνο που προοριζόταν να καταστεί η αυθεντική Κιβωτός της καινής Διαθήκης, η θεία Κλίμαξ, η άφλεκτος Βάτος, το αλατόμητον Όρος, ο ζωντανός Ναός όπου θα κατοικούσε ο Λόγος του Θεού.

Την ημέρα αυτή, με την σύλληψη της Αγίας Άννης, τερματίζεται η στειρότητα της ανθρώπινης φύσης, που χωρίσθηκε από τον Θεό δια του θανάτου· και με την υπέρ φύσιν τεκνοποίηση αυτής που είχε μείνει στείρα έως την ηλικία κατά την οποία δεν μπορούν πλέον φυσιολογικά να τεκνοποιήσουν οι γυναίκες, ο Θεός ανήγγειλε και επιβεβαίωσε το πλέον υπερφυές θαύμα της ασπόρου συλλήψεως και την αμώμου γεννήσεως του Χριστού από τα σπλάγχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Παρότι εγεννήθη από θεία επέμβαση, η Παναγία προήλθε από σύλληψη μέσω συνευρέσεως ανδρός και γυναικός κατά τους νόμους της ανθρώπινης φύσης μας, της πεπτωκυίας και δέσμιας της φθοράς και του θανάτου μετά το προπατορικό αμάρτημα (βλ. Γέν. 3,16). Σκεύος εκλογής, τίμιος Ναός που προετοίμασε ο Θεός πρό των αιώνων, η Θεοτόκος είναι η πλέον αγνή και τέλεια αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας, αλλά δεν βρίσκεται εκτός της κοινής κληρονομίας και των συνεπειών του αμαρτήματος των πρωτοπλάστων.

Ακριβώς όπως έπρεπε, για να μας λυτρώσει ο Χριστός από το κράτος του θανάτου δια του εκουσίου Σταυρικού Του θανάτου (βλ. Εβρ. 2,14), να γίνει ο σαρκωθείς Λόγος του Θεού όμοιος με τον άνθρωπο στα πάντα πλην της αμαρτίας, εξίσου απαραίτητο ήταν η Μητέρα Του, στα σπλάγχνα της οποίας ο Λόγος του Θεού ενώθηκε με την ανθρώπινη σάρκα, να είναι σε κάθε τι όμοια με εμάς, υποκείμενη στην φθορά και στον θάνατο, μή τυχόν και θεωρηθεί ότι η Λύτρωση και η Σωτηρία δεν μας αφορούν απολύτως και εξ ολοκλήρου, εμάς του απογόνους του Αδάμ.

Η Θεοτόκος εξελέγη μεταξύ των γυναικών όχι τυχαίω τω τρόπω, αλλά γιατί ο Θεός είχε προβλέψει προαιωνίως ότι θα ήταν σε θέση να διαφυλάξει τελείως την αγνότητά της ώστε να Τον δεχθεί μέσα της. Και ενώ συνελήφθη και γεννήθηκε όπως όλοι μας, αξιώθηκε να καταστεί κατά σάρκα Μητέρα του Υιού του Θεού και κατά πνεύμα μητέρα όλων μας. Γλυκύτατη και φιλεύσπλαγχνος, είναι σε θέση να μεσιτεύει υπέρ ημών ενώπιον του Υιού της, ώστε να μας χαρίσει Εκείνος το μέγα έλεος.

Ακριβώς όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι ο καρπός της παρθενίας της, η Υπεραγία Θεοτόκος ήταν καρπός της σωφροσύνης του Ιωακείμ και της Άννας. Ακολουθώντας αυτήν την οδό της αγνότητος και εμείς, μοναχοί και σώφρονες χριστιανοί, κάνουμε να γεννηθεί και να μεγαλώσει μέσα μας ο Σωτήρας Χριστός.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα έλαβε από τον εισαγγελέα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνης, που είχε κληθεί σήμερα, Δευτέρα, σε ανωμοτί κατάθεση για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος. Την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες που καταγράφονται υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση τζακιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης. Όπως διευκρίνισε, το μέτρο θα αφορά εκείνους που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στο θέατρο Ακροπόλ πραγματοποιείται το απόγευμα η κεντρική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των «58» στην Αθήνα. Το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι όμως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους προωθεί με το υπουργείο Υγείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αδ.Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Πάντως, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Αγώνας δρόμου για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών αρχίζει στις ανοιχτές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, την ώρα που η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ συνεχίζεται, ενώ στο ΕΜΠ ανεστάλη προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος με τον υπουργό Παιδείας. Παράλληλα, αρχίζει η δικαστική περιπέτεια του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνη, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος.

Κόσμος

Ο θανάσιμος τραυματισμός ενός νεαρού εργάτη από οδηγό λεωφορείου έγινε η αιτία να ξεσπάσουν βίαιες ταραχές στη Σιγκαπούρη, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Εκατοντάδες ξένοι εργάτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομίας. Στο στόχαστρο ομάδων διαδηλωτών μπήκαν περιπολικά, ασθενοφόρα, Ι.Χ. και βιτρίνες καταστημάτων.

Αισιόδοξος ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης στην ΕΕ έχει περάσει εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αυτές τις ημέρες συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην El Pais και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Ραχόι σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό που πλέον με ενδιαφέρει είναι η Ευρώπη και η Γερμανία να γνωρίζουν πού πάμε».

Με νικητή τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Το κυβερνών κόμμα κατάφερε να κερδίσει την μεγάλη πλειοψηφία των δήμων, ενώ η Αντιπολίτευση διατήρησε τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας (Καράκας και Μαρακαΐμπο). Ωστόσο, δεν είδε να ικανοποιείται ο βασικός στόχος που δεν ήταν άλλος από το να εκφραστεί και στη κάλπη η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του προέδρου. Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «το συντομότερο δυνατόν», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μετά τη μαζική παραίτηση όλων των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνησή της. Πάντως, η Αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν παρά την απόφαση.

Το 69% των προτιμήσεων εξασφαλίζει ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματτέο Ρέντσι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ανοικτών εκλογών για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε όλη την Ιταλία, με την συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος.

Οικονομία

Φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό για τα σπίτια, από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια επιβάλλει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παρουσιάζουν «Τα Νέα» της Δευτέρας. Επιστρέφει και ο ΦΑΠ ως «συμπληρωματικός φόρος» με αφορολόγητο τα 200.000 ευρώ.

Στις 12 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται από τις φορολογικές αρχές ο «Μεγάλος Αδελφός» για καταθέσεις και δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και του μαύρου χρήματος. Οι λογαριασμοί θα ανοίγουν εντός 24 ωρών μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος στις τράπεζες.

Μπορεί το θρίλερ για το κατά πόσο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα να παίρνει τέλος, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν την Τρίτη, ωστόσο ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως διαμηνύεται από την πλευρά των δανειστών, η τρόικα επιστρέφει μόνο για κλείσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (δηλαδή για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ), ενώ συμφωνία για τις «καυτές» εκκρεμότητες του προγράμματος δεν προβλέπεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Αθλητισμός

ο Γιάννης Αναστασίου είδε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ αυτό που ζητάει από την αρχή της περιόδου. Ουσία, θέαμα και συγκέντρωση. Οι «πράσινοι» στο 4-0 επί της Καλλονής όχι μόνο επέστρεψαν στις νίκες ύστερα από τη Ριζούπολή αλλά κατάφεραν να πετύχουν τέσσερα γκολ εκτός έδρας μετά από τρία χρόνια. Επιστροφή στα γκολ για τον Ντάνιελ Πράνιτς, που σκόραρε μετά από τέσσερα χρόνια.

Η Λιλ έμεινε στο -4 από την -πρωταθλήτρια και πρωτοπόρο του Championnat- Παρί Σεν Ζερμέν, αφού ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας από την Μπορντό, στο πρώτο σημερινό παιχνίδι για την 17η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Στο 1-1 έμειναν Τουλούζ και Μονπελιέ, οι οποίες επίσης είχαν από μια αποβολή (68' Ζεντινά και 50' Κονγκρέ αντίστοιχα), ενώ η Λιόν, παρ' όλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να περάσει νικηφόρα 3-1 από την έδρα της Μπαστιά. Η Μονακό τέλος, επικράτησε με 1-0 της Αζαξιό στο ματς που έριξε την αυλαία της αγωνιστικής.

Απίστευτα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) στη Βραζιλία ανάμεσα σε οπαδούς της Ατλέτικο Παραναένσε και της Βάσκο Ντα Γκάμα, με κάποια βραζιλιάνικα ΜΜΕ να κάνουν λόγω για έναν νεκρό!Οι μάχες σώμα με σώμα άρχισαν στο 17ο λεπτό με τους οπαδούς να εκμεταλλεύονται την απουσία της αστυνομίας και τελικά τρεις οπαδοί της Βάσκο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο της στρατιωτικής αστυνομίας που προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Λίγη ώρα αργότερα, ΜΜΕ της χώρας ενημέρωναν ότι ο ένας από αυτούς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή!


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1987: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Αυτή ήταν η «Πρώτη Ιντιφάντα».

1996: Ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας κατακτά το Nobel εναλλακτικής ιατρικής.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1859: Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος.

1883: Αλέξανδρος Παπάγος, στρατιωτικός και πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ 1952 και 1955.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1641: Anthony van Dyck, Φλαμανδός μπαρόκ ζωγράφος.




ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ

Η τρόικα επιμένει στην υπερφορολόγηση της κατοικίας και στους πλειστηριασμούς, με το απάνθρωπο επιχείρημα πως «άστεγοι υπάρχουν παντού, γιατί όχι και στην Ελλάδα». Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, οι άνθρωποι το κάνουν επίτηδες, αυτό είπαν ως λόγο υπερφορολόγησης των κατοικιών, και άρσης παγώματος των πλειστηριασμών σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την  "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Δεν υπάρχει κανένα σχεδιο διάσωσης της χώρας. Όλα έγιναν για να καταστραφούν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό τους ενδιαφέρει, η κατάρρευση της κοινωνίας. Θέλουν να τα πάρουν όλα για ένα "κομμάτι ψωμί" και να έχουν "δούλους" για να δουλέψουν στις "επενδύσεις" τους δωρεάν.

Νε την υπερφορολόγηση και τις απολύσεις,και τους μεισθούς πείνας έχουν εξασφαλισμένο ότι σε 1, σε 2, σε 3 χρόνια το πολύ όλοι θα έχουν χάσει τα σπίτια τους, και θα είναι διαθέσιμοι να δουλέψουν σαν  "σκυλιά" υπό φαραωνικές συνθήκες, για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, με ένα πιάτο "φαγητό". Την ίδια στιγμή στην ίδια εφημερίδα ο Π.Παυλόπουλος στέλεχος της ΝΔ μιλάει για "κόκκινες" γραμμές: " Ακίνητο που δεν παράγει πρόσοδο δεν φορολογείται. " "Φορολογία με τις τρέχουσες αντικειμενικές παραβιάζει την ισότητα ενώπιον των δημοσίων βαρών."

"Οι τράπεζες δεν θέλουν πλειστηριασμούς. Η τρόικα επιμένει. Άρα τι συμφέροντα εξυπηρετεί;" αναφέρει ο πρώην υπουργός. Από την άλλη η κυβέρνηση, προσπαθεί να περάσει την εικόνα αδυναμίας αντίστασης, και όχι ότι στην πραγματικότητα συνεργαζόταν μαζί τους από την αρχή και έψαχναν τρόπο να επιτύχουν τους σκοπούς των δανειστών, χωρίς ο πολύς κόσμος να τους καταλάβει. Γνωρίζουν ότι η πολιτική είναι συναισθηματικό θέμα, και ότι πολύ λίγοι εκ των πολιτών την αντιλαμβάνονται με την λογική, για αυτό και δεν θα ακούσετε ποτέ σοβαρά επιχειρήματα παρά μόνον "ατάκες" που χτυπάνε στο θυμικό.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι "περιτύλιγμα" για να έχουν λίγες απώλειες. Αναφέρουν ότι όποιος έχει χαμηλά εισοδήματα δεν θα απειληθεί από πλειστηριασμό, π,χ 9000 ευρώ εισόδημα. Όμως το εισόδημα αυτό το υπολογίζει η εφορία ως "φανταστικό" τεκμαρτό εισόδημα, από το ίδιο το σπίτι, το αυτοκίνητο, και το "τομάρι" του οφειλέτη, το οποίο αν είναι άγαμος "κοστολογείται" τεκμαρτά 3000 ευρώ.Το δε σπίτι το φορτώνεται σαν τεκμήριο είτε το κατέχει, είτε το νοικιάζει, είτε του έχει παραχωρηθεί η χρήση του.

Δηλαδή οι άνθρωποι μας δουλεύουν απλώς γνωρίζουν ότι οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν τα φορολογικά, και απλώς τα "λούζονται" όταν έρχεται ο λογαριασμός το καλοκαίρι, οπότε ξεκινούν τα "κλάμματα". Όμως το κλάμμα δεν θα μας σώσει από δαύτους.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΦΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ


Tο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ολοκλήρωσε πρόσφατα δύο νομοσχέδια και μια πρόταση! Τι περιλαμβάνουν αυτά; Το κλείσιμο στρατοπέδων και λεσχών καθώς και μείωση της θητείας των εθνοφρουρών! Και όλα αυτά τη στιγμή που το Barbaros κόβει βόλτες εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων! Η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου περιλαμβάνει κλείσιμο στρατοπέδων όπως και κλείσιμο των τεσσάρων εκ των πέντε Λεσχών Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς (ΛΑΕΦ), αφήνοντας σε λειτουργία μόνο εκείνη της Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα, με βάση την πρόταση, τα στρατολογικά γραφεία θα μεταφερθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ενώ προβλέπεται η αχρήστευση παλιών συστημάτων, η συντήρηση και η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.(αν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση φυσικά). Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε χαρακτηριστικά : "Η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να στηρίζεται από το κράτος. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε ανέκαθεν και δεν προέκυψε πρόσφατα λόγω της κρίσης. Το κόστος της Εθνικής Φρουράς ήταν πάντοτε δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

Eπιπλέον, αναθεωρούνται 30 περίπου θεσμικά κείμενα, κανονισμοί και νόμοι. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση του περί ιεραρχίας κρίσεων, προαγωγών και αφυπηρετήσεων αξιωματικών Νόμου. Όσο αφορά το θέμα μείωσης της θητείας των εθνοφρουρών, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι "η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή. «Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η θητεία είναι μεγάλη και η μείωσή της αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα".

Τέλος, το υπουργείο Άμυνας εξετάζει και το θέμα εμπλοκής ιδιωτών σε βοηθητικές υπηρεσίες! Για παράδειγμα εξετάστηκε η δυνατότητα το καθημερινό συσσίτιο για τις ανάγκες των Μονάδων και των Φυλακίων να παρασκευάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. «Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΚΕΝ Πάφου, κατά την επόμενη κατάταξη των νέων οπλιτών μας τον Ιανουάριο, και τα αποτελέσματά του θα αξιολογηθούν ανάλογα ανέφερε ο κ.Φωτίου και πρόσθεσε:

"μελετούμε και το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής ιδιωτών και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην τροφοδοσία καυσίμων των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, στη συντήρηση οχημάτων και στη διαχείριση κάποιων Λεσχών Αξιωματικών, κατά ανάλογο τρόπο που γίνεται και με την Αστυνομία»". Είναι γεγονός ότι η τρόικα στην Κύπρο έχει βάλει στο στόχαστρο την Εθνοφρουρά και θέλει να τη διαλύσει και για το λόγο αυτή ζητάει περικοπές στην άμυνα και μείωση της στρατιωτικής θητείας για… εξοικονόμηση πόρων. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τα συμφέροντα της Κύπρου, η τρόικα υπονομεύει την προσπάθεια αυτή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕΘ’ ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ!

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονομάζει τα Χριστούγεννα «Μητρόπολη πασών των εορτών». Από τα Χριστούγεννα ξεκινάει η ιστορία της Εκκλησίας. Ο Αιώνιος και Άναρχος αλλά και Φιλάνθρωπος Θεός, έρχεται στον κόσμο μας, γίνεται άνθρωπος. Τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος από υπερβολική και άπειρη αγάπη για τον άνθρωπο.

Σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος για να επαναφέρει στην αρχική αρμονία τη διαταραγμένη σχέση του ανθρώπου με το Θεό. «Ο Λόγος σαρξ εγένετο...», αναγγέλλει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης (α' 14). Είναι το πλέον χαρμόσυνο άγγελμα που θα μπορούσε να δώσει ο Θεός στον άνθρωπο. Ο Υιός και Λόγος παρουσιάζεται στην ανθρώπινη ιστορία ως Θεάνθρωπος. Με την παρουσία Του αναδημιουργεί το κόσμο, επαναφέρει την αρχική αρμονία ανάμεσα σε άνθρωπο και κτίση, επαναφέρει τον άνθρωπο προς το χαμένο αρχέτυπο, τον Δημιουργό Του.

«Ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» λέει ο Απόστολος Παύλος, «εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού, γενόμενος εκ γυναικός, γενόμενος υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράσει, ίνα την υιοθεσίαν απολάβομεν» (Γαλ. δ' 4). Είναι τόσο μεγάλο το μυστήριο και θαυμαστό ώστε κάνει τον Ιερό Χρυσόστομο να λέει με κατάπληξη: «άνθρωπον θελήσαι γενέσθαι και ανασχέσθαι καταβήναι τοσούτον, όσον ουδέ διάνοια δέξασθαι δύναται...».Η εμφάνιση του Χριστού μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, μέσα στη ζωή μας, είναι ένα γεγονός ανεπανάληπτο, μοναδικό, συγκλονιστικό.

Ένα γεγονός που προσδιορίζει την αξία του ανθρώπου και τον προορισμό του. Για μας τους ανθρώπους που ενώ δημιουργηθήκαμε μέσα στο χρόνο, προοριζόμαστε να κληρονομήσουμε την αιωνιότητα, ο Χριστός είναι και πρέπει να είναι ο σκοπός και το κέντρο της ζωής μας.

Επιβεβαιώνει με τη Σάρκωση Του και την παρουσία Του στην ανθρώπινη ιστορία, ο Υιός και Λόγος, την αξία της επίγειας ζωής μας για να πετύχουμε τη σωτηρία.

Επιβεβαιώνει και αποδεικνύει το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

Επιβεβαιώνει τον σκοπό της υπάρξεως μας. Αποκαλύπτει σε κάθε άνθρωπο τους ξεχασμένους δεσμούς του με τον Δημιουργό. Προσδίδει σε όλους το χαμένο αρχέτυπο κάλλος. Η αγιότητα της θεότητας του Χριστού γίνεται πλέον χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Του κάθε ανθρώπου. Γι αυτό ο Άγιος Αθανάσιος παρατηρεί: «...επειδή γαρ οι άνθρωποι αποστραφέντες την προς τον Θεόν θεωρίαν και ως εν βυθώ βυθισθέντες κάτω τους οφθαλμούς έχοντες εν γενέσει και τοις αισθητοίς τον Θεόν ανεζήτουν...τούτου ένεκα ο και φιλάνθρωπος και κοινός πάντων Σωτήρ, ο του Θεού Λόγος λαμβάνει εαυτώ σώμα...».

Λαμβάνει λοιπόν σώμα ανθρώπινο, γίνεται άνθρωπος σε όλα, εκτός από την αμαρτία, και δείχνει σε μας όχι μόνο τον χαμένο Παράδεισο και την χαμένη δόξα αλλά και την αξία της επίγεια ζωής. Μας δείχνει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε όσο βρισκόμαστε στη γη για να αποκτήσουμε καθαρή σχέση με τον Θεό και τον πλησίον μας. Μια σχέση γεμάτη αγάπη. Αυτή την αγάπη που έχει πηγή την Αγία Τριάδα.

Και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο εστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός. (Ματθ. α΄, 23).Εμμανουήλ, λοιπόν, όνομα με τεράστια σημασία και τεράστιες επιπτώσεις, δηλαδή, σ’ ένα όνομα περικλείεται όλο το μυστήριο της ενανθρώπησης του Θεού.  Βέβαια, είναι αλήθεια, πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο, τούτης της υλιστικής εποχής, που έχει ενσκύψει η επιδημία της κατάθλιψις, ακόμη και στα παιδιά, να υπερβή τον πειρασμό του ξέφρενου καταναλωτισμού αυτών των ημερών και να ατενίση πέραν από το Χριστουγενιάτικο διάκοσμο το αυθεντικό νόημα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής.  

Ολόκληρο το Ευαγγέλιο συνοψίζεται στο χαροποιό αυτό άγγελμα προς τους ταπεινούς ποιμένες «ιδού ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος» (Λουκ. Β΄10,11 ) Ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας, ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς, ερωτηθείς κάποτε, «τι έγινε τα Χριστούγεννα;» απήντησε με μια μόνο βαρυσήμαντη λέξη: "Σεισμός". Δηλαδή, η ριζικότερη ανατροπή στην ιστορία της ανθρωπότητος. Το γεγονός, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος!!!

Εάν μέχρι τότε η δημιουργία του κόσμου εκ του μηδενός ήταν το μέγιστο θαύμα, η ενσάρκωσις του Θεού υπερέβη κάθε θαύμα. Κατά τη δημιουργία του κόσμου οι λόγοι του Θεού ντυθήκανε την ύλη. Τώρα στη σάρκωσή Του, ο ίδιος ο Θεός ντύνεται την ύλη. «Ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν». Ο Εμμανουήλ, λοιπόν, ήλθε να μείνη μαζί μας. Δεν έχουμε, λοιπόν, Θεό απρόσιτο, μακρυνό, αόριστο, νεφελώδη. Είναι έκτοτε κοντά μας.

Και ούτω πως η ενανθρώπιση είναι η κορυφαία έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. «Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε τον Υιόν Αυτού τον Μονογενή έδωκεν» (Ιωαν. Γ΄,16).  Τα Χριστούγεννα, συνεπώς, εορτάζουμε την επιδημία, δηλαδή, τον ερχομό του Θεού στους ανθρώπους, «ίνα προς τον Θεόν ημείς ενδημήσωμεν» κατά τον ιερό Χρυσόστομο.  Το έχετε στοχασθή ποτέ, σ’ όλο του το βάθος το μυστήριο των Χριστουγέννων; Στα άχυρα της φάτνης, ο πλούτος της Θεότητος, ο πλούτος της αγάπης!!! Ο πλούσιος εν ελέει Θεός πτωχεύει!

Το επισημαίνει ο Θείος Παύλος. «Δι’ ημάς επτώχευσε πλούσιος ων» (Β΄ Κορινθ. 8,9) και ο Μέγας Αθανάσιος ενεός προ του μυστηρίου της σάρκωσης του Λόγου αναφωνεί: «Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». Μήπως, πρέπει αδελφοί, κι εμείς οι Χριστιανοί του 21ου αιώνα, που οι οιωνοί τον προδιαγράφουν σκοτεινό και δύσκολο, έως και απελπιστικό δια τις δυσμενείς εξελίξεις, παγκοσμίως, μήπως εφέτος θα πρέπει να δούμε τα Χριστούγεννα υπό άλλη οπτική γωνία;

Διότι είναι πολλοί ακόμα οι Χριστιανοί ανά τον κόσμον, που κάτω από την καταχνιά των τρεχόντων γεγονότων έχουν κατατάξει και τον Εμμανουήλ, τον Χριστό δηλονότι, το μοναδικό Σωτήρα σαν ένα πρόσωπο Ιστορικό μεν, χωρίς αμφισβήτηση, πλην όμως πρόσωπο του παρελθόντος. Ο Εμμανουήλ όμως ήλθε να ζήσει μαζί μας και, μάλιστα, στα δύσκολα δεν είναι ο απών, αλλά ο μεγάλος παρών «Ο μεθ' ημών ο Θεός».   Εμείς όμως είχαμε, είχαμε και έχωμεν βασισθή στο «μεθ’ ημών το χρήμα», «μεθ’ ημών η εξουσία», «μεθ’ ημών η προστασία των ισχυρών».  Αλλά δια πολλοστήν φοράν διαψευστήκαμε πανηγυρικά.

Και, ούτω πως, εισπράξαμε το «μεθ’ ημών η πικρία», «μεθ’ ημών ο φόβος», «μεθ’ ημών η ανασφάλεια», «μεθ’ ημών η κατάθλιψις», «μεθ’ ημών η παντοειδής δουλεία και δή ηλεκτρονικής υφής». Άρα, λοιπόν, εσχάτη ώρα και ανάγκη πάσα, επιστροφής στον Εμμανουήλ των Χριστουγέννων. Ανάγκη πάσα να τον ανακαλέσωμε από την εξορία, που ατυχώς κι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τον έχουμε στείλει.

Και Εκείνος που γεννήθηκε εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας αποκλείεται να διαψεύση το όνομά Του «Εμμανουήλ»!!! Μεθ’ ημών ο Θεός μαζί μας ο Θεός, ας επανακάμψη στις ψυχές μας!

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Ενώ συνεχίζει ανενόχλητο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Paşa τις έρευνες του για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει σε πρώτη φάση σαν πολεμική συνοδεία στο ερευνητικό σκάφος την γνωστή υπερσύγχρονη φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έχει την ονομασία Gökçeada, δηλαδή Ίμβρος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε για να διασφαλίσει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros που διεξάγει εδώ και τρεις περίπου μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με την πλήρη αδράνεια της ελληνικής πλευράς, να στείλει στην περιοχή σε πρώτη φάση την φρεγάτα Gökçeada η οποία, όπως τονίζεται, θα συνοδεύεται και από δυο «ειδικά» υποβρύχια. 

Η φρεγάτα αυτή θεωρείται από τους Τούρκους το τελειότερο όχημα του πολεμικού τους ναυτικού, διαθέτει ελικοδρόμιο για πολεμικά ελικόπτερα τελευταίου τύπου και είναι  εξοπλισμένη με πυραύλους  μακρού βεληνεκούς ενώ στελεχώνεται από επίλεκτα στελέχη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.  Oλο και μεγαλύτερη παρουσία της Τουρκίας στην πολύ ευαίσθητη και αρκετά εύφλεκτη αυτή περιοχή, αποφασίστηκε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Οι αναφορές που παρουσιαστήκαν στο Συμβούλιο ανέφεραν ότι η αυξανόμενη παρουσία του ρωσικού και αμερικανικού παράγοντα έχουν ανεβάσει το θερμότερο στην ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κυριότητας των ενεργειακών κοιτασμάτων για τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή κυριότητα τους. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο αναγκαία η μεγάλη τουρκική παρουσία για να  διασφαλιστούν  τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή όπου σημειωτέον ακόμα μαίνεται οε εμφύλιος πόλεμος της Συρίας.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να σταλεί η φρεγάτα Gökçeada ενώ σχεδιάζεται και η αποστολή περισσότερων ναυτικών δυνάμεων σε μόνιμη παρουσία.  Μάλιστα ο τουρκικός στόλος, όπως έγινε γνωστό, θα χρησιμοποιεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου  και παρά τις όποιες κυπριακές αντιρρήσεις θα προχωρήσει στην πλήρη στρατικοποίηση της περιοχής που ένεκα των εξελίξεων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή από της 21 Σεπτεμβρίου και σκοπεύει να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ακόμα και σε διαμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις.  

Οι τουρκικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της διαμφισβητουμένης περιοχής περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες αδιαφορώντας για τις όποιες κυπριακές ή ελληνικές αντιδράσεις. Πέραν όμως των τυχόν κυπριακών αντιδράσεων, η Τουρκιά σκοπεύει να τονίσει την παρουσία της και σαν καθοριστικός παράγοντας  για τις γενικότερες εξελίξεις  στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, προσπαθώντας να εκβιάσει έτσι ώστε το φυσικό αέριο να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΣΙΠΑ: "OΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΚΑΛΙΑ"...


Αφού ψήφισε όλα τα Μνημόνια και βέβαια την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης γεγονότα που έχουν οδηγήσει στο θάνατος χιλιάδες συμπολίτες μας, τώρα έρχεται ένας από τους προβεβλημένους βουλευτές της ΝΔ, ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας του κόμματος, Μιχάλης Ταμήλος και με εμετικό τρόπο φτύνει στους τάφους τους λέγοντας ότι "οι πολίτες δεν διαθέτουν υπευθυνότητα", και δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για την χρήση του μαγκαλιού". Και μετά γύρισε στην ζεστασιά της Βουλής και των 18.000 ευρώ που εισπράττει μηνιαίως για να εκπροσωπεί τους πολίτες του νομού Τρικάλων στην εθνική αντιπροσωπεία!

Ευτυχώς που δεν ζούσε ο Μ.Ταμήλος όταν ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε το "Κορίτσι με τα σπίρτα" γιατί σίγουρα θα λάμβανε υπ'όψιν του ότι το κοριτσάκι έπρεπε να γνωρίζει

1ον Ότι τα σπίρτα θα τελείωναν γρήγορα

2ον Ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να πουλάει σπίρτα και

3ον Ότι ήταν πολύ ελαφρά ντυμένη και λογικό είναι να πέθαινε, σύμφωνα με την λογική Ταμήλου.  Αλλά δεν σταμάτησε εκεί ο βουλευτής της ΝΔ. Συνέχισε λέγοντας: "Ποτέ η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν ήταν αρμόδια για να λύσει το πρόβλημα μιας οικογένειας που μένει στην επαρχία". Δηλαδή ομολογεί ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη, καθώς αποποιείται πλήρως ο κ. Ταμήλος για λογαριασμό της κυβέρνησης, την ευθύνη για την αδυναμία των πολιτών να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους, αλλά το ίδιο κάνει και για την εκρηκτική ανεργία.

Ουσιαστικά ομολογεί ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ανίκανη να σταθεί στο ύψος των τραγικών περιστάσεων που ταλανίζουν τη χώρα και, επιπλέον δείχνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio1 και στην εκπομπή "Όλα στην φόρα" ο κ. Ταμήλος είπε τα εξής.

"Είναι άδικο ότι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία να τα ρίχνουμε στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ η κυβέρνηση στην Αθήνα να λύσει το πρόβλημα μιας οικογένειας που μένει στην επαρχία. Οι βουλευτές δεν πλησιάζουν τον πρωθυπουργό για αυτό και ο κόσμος εκλέγει την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν σωστά για το γεγονός ότι το να ανάβεις μαγκάλια στο σπίτι σου είναι επικίνδυνο; Η ατομική υπευθυνότητα είναι πολύ σημαντική υπόθεση." (με άλλα λόγια "εσείς φταίτε και ας προσέχατε"!)  τόνισε ο βουλευτής ενώ υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση υποστηρίζοντας οτι είναι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Αναφορικά με το μεγάλο θέμα της ανεργίας ο βουλευτής Τρικάλων τόνισε όπως διαβάζουμε στο Radio1d ότι η καταπολέμηση της δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης: "Περίπου 1.5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος. Δεν έχουμε κομμουνισμό να βάλουμε υποχρεωτικά να δουλεύουν για να παίρνουν ένα πιάτο φαγητό.

Δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα πέντε χρόνια το κράτος να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω προσλήψεων. Πρέπει πρώτα να ορθοποδήσουμε και να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας" δήλωσε ο κύριος Ταμήλος.