03 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΧΑΡΝΩΝ


ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Μαθητές της δευτέρας τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας επισκέφθηκαν το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.Στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών με τίτλο «Εθελοντισμός και Εκκλησία» οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο και να συζητήσουν μαζί του προβληματισμούς, αλλά και να αναπτύξουν θέματα των εθελοντικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας.

Οι 37 μαθητές και οι 5 εκπαιδευτικοί με επικεφαλής τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Νικόλαο Καρατάσιο, παρουσίασαν στον Αρχιεπίσκοπο το πρόγραμμα των ερευνητικών εργασιών και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής και για τη συμμετοχή των πιστών στις εθελοντικές αυτές δραστηριότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι στις μεγάλες πόλεις τα φαινόμενα υποσιτισμού και φτώχειας είναι πιο ορατά. Παρουσίασε το έργο της Αρχιεπισκοπής και τόνισε πως «στηρίζεται σε δύο προτάσεις, σε δύο μηνύματα το πρώτο είναι «Βοήθησε και εσύ να αλλάξεις τη ζωή μας» και το δεύτερο «όλοι μαζί μπορούμε». Η υλική βοήθεια όμως είναι πιο εύκολη από την στήριξη της ψυχής», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και παρότρυνε τους νέους να μην απογοητεύονται και να μην τους πιάνει πανικός από όσα ακούν για την κρίση.

Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές κρίσεις και με δύναμη, κουράγιο και πίστη στις αξίες, στις ρίζες μας και στην παράδοση θα περάσει και αυτή. Σε ερώτηση μαθητή για τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν την προσπάθεια ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «είναι λογικό κάποιοι να βρίσκουν ψεγάδια σε ό,τι κάνουμε, αλλά μας ενδιαφέρει τι λέει η συνείδησή μας".

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Τον ως άνω Τόμο Προλογίζει η Α.Μ.
ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

''ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΧΑΛΚΗ''


H Σχολή της Χάλκης δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν λειτουργήσει ως χώρος λατρείας το Φετιχιέ Τζαμί στην Αθήνα δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας και βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Metin Külünk. "Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει το βήμα για να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αν η Ελλάδα δεν κρατήσει την υπόσχεσή της και την υποχρέωση της συνθήκης της Λωζάννης να ανοίξει το Τζαμί στην Αθήνα" δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος από την γερμανική πόλη Βίτεν της Βεστφαλίας, όπου παρευρέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον "Σύλλογο Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης".

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναμένει την κατανόηση και τη δικαιοσύνη από την Ελλάδα. Σημείωσε πως υπάρχουν συναγωγές, εκκλησίες και τζαμιά που βρίσκονται δίπλα - δίπλα σε πολλά μέρη της Κωνσταντινούπολης όπως στο Μπαλάτ και το Ορκάκιοϊ. Όπως σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης αναβλήθηκε λόγω έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του, καθώς και "την άρνηση από την Ελλάδα να εφαρμόσει την  αρχή της αμοιβαιότητας, επιτρέποντας σε… "τουρκικές μειονότητες" (!) να εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς αξιωματούχους...


ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ


Στα χέρια τζιχαντιστών δώδεκα ελληνορθόδοξες μοναχές

Στα χέρια τζιχαντιστών ανταρτών βρίσκονται από χθες το βράδυ η Ηγουμένη Πελαγία (φωτογραφία πάνω) και πιθανόν έντεκα ακόμη ελληνορθόδοξες μοναχές από την Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλας, στην πόλη Μααλούλα της Συρίας. Την τραγική αυτή είδηση μετέδωσε το ραδιόφωνο του Βατικανού επικαλούμενο τον Νούντσιο της Αγίας Έδρας στην χώρα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ρωμαιοκαθολικός αξιωματούχος δήλωσε πως «Φαίνεται ότι οι τζιχαντιστές αντάρτες τις οδήγησαν στα βόρεια, προς το Γιάμπρουντ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα κίνητρα των ανταρτών: εάν πρόκειται για απαγωγή ή για να έχουν τον έλεγχο του μοναστηριού ώστε να δρουν ελεύθερα στη Μααλούλα».

Την είδηση μεταδίδουν όλα τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SANA οι αντάρτες προχώρησαν και σε βανδαλισμούς. Η Μααλούλα, είναι μια πόλη στην οποία ζουν ελληνορθόδοξοι χριστιανοί στην πλειονότητά τους. Βρίσκεται 55 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού.

3/12/2013 - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ 2013









ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαδικασία απέλασης της 54χρονης από τη Σερβία, που έχασε την 13χρονη κόρη της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε εντολή για να δοθεί εξάμηνη άδεια παραμονής στη γυναίκα για ανθρωπιστικούς λόγους. Προβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν στα ανατολικά, τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ. Δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα έχουν ακυρωθεί, κλειστό το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική στην Αττική έχει λάβει δεκάδες κλήσεις για πεσμένα δέντρα ή κομμένους κορμούς, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις έχουν κλείσει και δρόμους.

Τελεσίγραφο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (που χθες, Δευτέρα, αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποίησεών τους) έστειλε ο υπουργός Υγείας την Τρίτη. Όπως τόνισε, ο Αδωνις Γεωργιάδης εάν η απεργία δεν τερματιστεί, εντός της εβδομάδας θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμόσει. Μεταξύ αυτών, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με δυνατότητα συνταγογράφησης, και η υπογραφή συμβάσεων με άλλους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου για το MEGA. Σε ερώτημα για τις ευρωεκλογές, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων ανοίγει περισσότερο. Ένταση επικρατεί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της Βασ.Σοφίας, το πρωί της Τρίτης, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών κατά σχολικών φυλακών που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα. Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε 9 προσαγωγές σχολικών φυλάκων που είχαν φθάσει έως την ταράτσα του κτιρίου. Οι σχολικοί φύλακες ζητούν συνάντηση με τον Κυρ.Μητσοτάκη. Διακοπή κυκλοφορίας στην Βασ.Σοφίας και στα δύο ρεύματα.

Κόσμος

Στην 80ή θέση, από την 94η πέρυσι, βρίσκεται το 2013 η Ελλάδα στην κατάταξη 177 χωρών ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index, CPI) τον οποίο καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

Ο συρμός του προαστιακού που εκτροχιάστηκε στη Νέα Υόρκη, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, μπήκε στην στροφή με πολύ υψηλότερη ταχύτητα από όσο προέβλεπαν οι κανονισμοί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρύματα των ερευνών. Το εάν η υψηλότερη ταχύτητα οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα ή σε ανθρώπινο λάθος μένει ακόμη ανοικτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Η αστυνομία της Μπανγκόκ σήκωσε τα μπλόκα της γύρω από την έδρα της κυβέρνησης και άφησε τους διαδηλωτές να περάσουν, μετά από διαταγή της κυβέρνησης να κατεβάσει τα όπλα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι διαδηλωτές μπήκαν ανενόχλητοι στο συγκρότημα των κτιρίων, χωρίς να προσπαθήσουν να κάνουν έφοδο στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου.

Νέο χτύπημα της κακοκαιρίας στην Ιταλία, με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στα κεντροδυτικά. Μετά το θάνατο μίας 57χρονης στο αυτοκίνητό της, που παγιδεύτηκε στα ύδατα, τη ζωή του έχασε και ένας 30χρονος. Δύσκολη η κατάσταση στο Αμπρούτσο, από όπου έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.500 άτομα. Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απευθυνόμενος τόσο στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, όσο και στους αστυνομικούς, ζητώντας τους να εφαρμόσουν το νόμο. 

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις φέρουν τα σημάδια ενός πραξικοπήματος. Οι διαδηλώσεις «θυμίζουν περισσότερο πογκρόμ, παρά επανάσταση» λέει ο Βλ.Πούτιν, ενώ η ΕΕ ζητά αυτοσυγκράτηση και διάλογο της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Οικονομία

Την εγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ένα κτίριο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της πλήρους αυτονόμησης της Γενικής Γραμματείας. Την εξέταση τρόπων αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, λόγω της απόφασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να κατατάξει την Κύπρο πολύ χαμηλά, σε θέματα διαφάνειας και ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση.

Ως μεγαλύτερη και πιο επείγουσα εκκρεμότητα από εκείνη των πλειστηριασμών περιγράφουν στελέχη της τρόικα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, ξεκαθαρίζοντας πως εάν και το ζήτημα δεν προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. «Μπορεί η προσοχή να έχει εστιασθεί στο ζήτημα των πλειστηριασμών και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά θα ήταν λάθος ερμηνεία το να θεωρήσει κανείς ότι έχει υπάρξει συμφωνία, έστω και προκαταρκτική, στο δημοσιονομικό σκέλος».

Αθλητισμός

Η θέληση του Λουτσιάνο Φιγκερόα να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό για να υπογράψει στο νέο και ιδιαίτερα υψηλό - ομολογουμένως - συμβολαιό του στη Μαλαισία ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που αποδυκνείεται και από τους διαλόγους του Αργεντινού με τον ισχυρό άνδρω των «πρασίνων», Γιάννη Αλαφούζο. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα αναφέρουν ότι απείλησε ακόμα και να σταματήσει το ποδόσφαιρο αν δεν πραγματοποιηθεί η μεταγραφή. Στο «τριφύλλι» αναζητούν πλέον τον αντικαταστάτη του...

Εντυπωσιακή η Νάπολι πέρασε από το "Ολίμπικο" επικρατώντας 4-2 της Λάτσιο και παραμένει στην τρίτη θέση του Campionato, μετά τη συμπλήρωση της 14ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έφτασε στη νίκη με τους πρώην επιθετικούς της Ρεάλ Μαδρίτης, Ιγκουαϊν και Καγεχόν, να πετυχαίνουν τα τρία από τα τέσσερα γκολ. Η παρουσία του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ενέπνευσε τη Φιορεντίνα που πέτυχε 4 γκολ και νίκησε 4-3 τη Βερόνα στο «Αρτέμιο Φράνκι».

Είδηση «βόμβα» έσκασε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επισήμως ότι πούλησε σε ομάδα της Μαλαισίας τον Λουτσιάνο Φιγκερόα. «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την παραχώρηση του Λουτσιάνο Φιγκερόα στη Johor Darul Takzim FC» αναφέρει η ανακοίνωση, που συνοδεύεται με δηλώσεις του Αργεντινού, ο οποίος τονίζει ότι ο Παναθηναϊκός ήταν αντίθετος αλλά το τριετές συμβόλαιο που του προτάθηκε, σε συνδυασμό με τους οικονομικούς όρους, τον ανάγκασαν να επιμείνει ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Πράσινοι θα βάλουν στο ταμείο τους 1 εκατ. δολάρια, δηλαδή 740.000 ευρώ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1944: Γίνεται η σημαδιακή έναρξη των «Δεκεμβριανών» με τον πρώτο πυροβολισμό να δίνει το έναυσμα. Πρόκειται για την απαρχή μίας εκ των μελανότερων σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

1963: Αποφασίζεται στην χώρα μας η δωρεάν διανομή των διδακτικών βιβλίων στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1984: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Ινδία που προκλήθηκε από το εργοστάσιο μπαταριών “Energizer”. 2.000 άτομα χάνουν την ζωή τους από εκροή δηλητηριώδους αερίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1911: Nino Rota, Ιταλός συνθέτης και μόνιμος συνεργάτης μουσικής επένδυσης στις ταινίες του Federico Fellini.

1930: Jean Luc Goddard, Γάλλος σκηνοθέτης εισηγητής της nouvelle vague.



Η ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ


Κάθε νεοφερμένος στην Ουάσιγκτον εντυπωσιάζεται από τα μνημεία της πόλης. Όχι μόνο όσα είναι αφιερωμένα σε προηγούμενους προέδρους, τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Τόμας Τζέφερσον, αλλά κυρίως τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια που στεγάζουν τα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο. Τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Και βέβαια το ίδιο το Καπιτώλιο, που δεσπόζει με τον κομψό τρούλο του στην πόλη. Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ χτίστηκε για να φιλοξενήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και παρά τις προσθήκες δεκάδων μοντέρνων κτιρίων για να στεγάσουν τη γραφειοκρατία των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, εξακολουθεί να εκφράζει με τα κομψοτεχνήματά της τον ιδεαλισμό της αμερικανικής δημοκρατίας.

(Οι πιο ρεαλιστικοί εκφραστές της αμερικανικής δύναμης, όπως το Πεντάγωνο, η CIA και η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, έχουν «εξοστρακιστεί» στα προάστια ή ακόμη και μέσα στα δάση που κυκλώνουν την Ουάσιγκτον.) Τίποτε στην εικόνα της πόλης δεν προδίδει ότι σήμερα, τόσο η αμερικανική δημοκρατία όσο και η αμερικανική ισχύς, αμφισβητούνται: Πρώτον, η αποτελεσματικότητα των δημοκρατικών θεσμών δοκιμάζεται στο διχασμένο Κογκρέσο. Με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν τη Γερουσία και τους Ρεπουμπλικανούς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοθετικό του έργο δυσκολεύει, καθώς μάλιστα οι εκπρόσωποι του Tea Party μονοπωλούν τον αντιπολιτευτικό λόγο.

Ενίοτε, επιχειρούν να ανατρέψουν ακόμη και υφιστάμενους νόμους, όπως έγινε πρόσφατα με την προσπάθεια να αποσύρουν τη χρηματοδότηση για τον ασφαλιστικό νόμο του Ομπάμα, προκαλώντας το κλείσιμο της κυβέρνησης. Το πολιτικό αδιέξοδο κάνει ακόμη και τους Αμερικανούς συνοριοφύλακες να αμφιβάλλουν: «Γιατί πηγαίνετε στην Ουάσιγκτον; Έχει σπάσει!», είπε πρόσφατα ένας από αυτούς σε ζευγάρι ηλικιωμένων Καναδών.

Κι ενώ στο εσωτερικό η Ουάσιγκτον είναι διχασμένη, παράλληλα παρατηρείται μία τάση αναδίπλωσης από το εξωτερικό, καθώς οι Αμερικανοί επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους. Οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον πριν από δώδεκα χρόνια, βέβαια, εξακολουθούν να ορίζουν ως πρώτη στην ατζέντα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μόνο που, ύστερα από μία δεκαετία πολέμων, η έμφαση πλέον δίδεται στην πρόληψη, με τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών, για παράδειγμα. Πουθενά ίσως δεν είναι αυτή η τάση πιο εμφανής από τη στροφή στα drones, τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που μπορούν να χτυπήσουν στόχους οπουδήποτε, χωρίς να τεθεί ούτε μία αμερικανική ζωή σε κίνδυνο.

Οι λόγοι της αναδίπλωσης, βέβαια, είναι και οικονομικοί, με το κόστος των πολέμων να βαραίνει τα δημόσια οικονομικά την ώρα που η οικονομία δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από τη χρηματοοικονομική κρίση. Παρά τα ρεκόρ της Wall Street, η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει πληγεί. Καθώς δε οι ανισότητες αυξάνονται -βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 1920, πριν από τη Μεγάλη Υφεση- για τη μεσαία τάξη, το αμερικανικό όνειρο έχει ξεφτίσει. Πολλές νέες θέσεις εργασίας δεν προσφέρουν καν ασφάλιση, πόσω μάλλον την υπόσχεση του σπιτιού στα προάστια, με τον κήπο και το μεγάλο γυαλιστερό αυτοκίνητο στο γκαράζ. (Το δημοφιλέστερο επιβατικό μοντέλο στις ΗΠΑ είναι ένα μικρομεσαίο ιαπωνικό, το Toyota Camry)

Σύμφωνα, βέβαια, με κάποιους αναλυτές, το περίφημο αμερικανικό όνειρο δέχτηκε το πρώτο του πλήγμα αυτές τις ημέρες πενήντα χρόνια πριν, στις 22 Νοεμβρίου 1963, όταν δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Κένεντι. Μέχρι τότε, οι Αμερικανοί είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία, ως θετικές δυνάμεις για την κατάκτησή του. Και ο μεν πρόεδρος Ομπάμα κατάφερε να εμπνεύσει ξανά την ελπίδα, αλλά οι σημερινοί οικονομικοί περιορισμοί, σε συνδυασμό με τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό, δείχνουν ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ενώ τείνουν να δημιουργούν εσωστρέφεια και διπλωματική αναδίπλωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δεν είναι παρά μια μικρή κουκίδα στον χάρτη. Δεν βρίσκεται πια στην επικαιρότητα, διότι τα προβλήματά της δεν θεωρούνται κρίσιμα για τον υπόλοιπο κόσμο. «Θα ασχοληθούμε ξανά μαζί σας αν βγείτε από την Ευρωζώνη», προέβλεψε δυσοίωνα ένας από τους πλέον έμπειρους Αμερικανούς συναδέλφους, ορίζοντας το στοίχημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ Η ΓΕΡΑΚΙΑ;


Πόσα γνωρίζουμε για το Ιράν; Πολύ λιγότερα από ό,τι πιστεύουμε. Αρχικώς, το σιιτικό Ισλάμ είναι λιγότερο «αυστηρό» δογματικά από ό,τι η σουνιτική εκδοχή του. H χανιμπαλιστική σχολή, μήτρα του σαλαφισμού και του ουαχαμπισμού, ανήκει στη σουνιτική εκδοχή του Ισλάμ. Ο μέσος Ιρανός πολίτης δεν έχει σχέση με τους ζηλωτές Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ νιώθει έναν εσωτερικό διχασμό, αφού δεν έχει τίποτε κοινό με τον αραβικό αλλά ούτε πλέον με τον δυτικό κόσμο. Αν σε κάτι επέτυχε απόλυτα ο Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί ήταν να κόψει βιαίως τις γέφυρες μεταξύ της ιρανικής κοινωνίας και του δυτικού κόσμου.
  
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη συμφωνήθηκε μεταξύ του Ιράν και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν της Γερμανίας για τους επόμενους έξι μήνες να τεθεί σε αναστολή το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από ποσοστό 5%, οι εργασίες στο σταθμό του Αράκ να σταματήσουν και να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις στο έργο των Επιθεωρητών Ατομικής Ενέργειας. Σε αντάλλαγμα το Ιράν θα λάβει χρηματική βοήθεια ύψους 7 δισ. δολαρίων, κυρίως σε πρώτες ύλες, στις οποίες το κράτος δεν είχε πρόσβαση λόγω του οικονομικού αποκλεισμού.

H απόφαση της Γενεύης είναι σημαντική. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν κανάλια επικοινωνίας με την κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του Ρουχανί, έχει ήδη προηγηθεί το τηλεφώνημα-πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ιρανό πρόεδρο πριν από κάποιες εβδομάδες, όταν ο Ιρανός πρόεδρος ήταν στη Νέα Υόρκη, που προσπαθεί να αποκαταστήσει μέρος της βλάβης, την οποία η κυβέρνηση του ζηλωτή Αχμαντινετζάντ είχε προκαλέσει στη δημόσια εικόνα του Ιράν. Ταυτοχρόνως, με την άρση του οικονομικού αποκλεισμού η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να δείξει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο στον ιρανικό λαό πόσο μπορεί να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδό του, αν το Ιράν πραγματοποιήσει μια θεαματική στροφή στη διεθνή πορεία της.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος του επηρεασμού της ιρανικής κοινωνίας από την εξάμηνη άρση του οικονομικού αποκλεισμού του κράτους. Όμως αυτή που είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του ιρανικού κράτους είναι η κόπωση της κοινωνίας εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων, επομένως διευρύνεται η κρίσιμη μάζα των Ιρανών που επιθυμούν έναν δομικό εκσυγχρονισμό για το κράτος τους. Η απόφαση της Γενεύης, όμως, έχει ήδη προκαλέσει και ισχυρούς κραδασμούς. Το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σκεπτικό απέναντι σε κινήσεις επαναπροσέγγισης με το Ιράν. Κι αυτό γιατί οι αξιωματούχοι του Ιράν δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν δημοσίως τα αντισημιτικά αισθήματά τους και να απειλούν το Ισραήλ και τους πολίτες του με οριστική εξαφάνιση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση της Γενεύης ιστορικό λάθος.

Στηρίζει τη θέση αυτή στο ότι ο ουσιαστικός πολιτικός κυρίαρχος στο εσωτερικό του Ιράν, θεσμικά αλλά και με όρους επιρροής, είναι ο «σκληρός» Αγιατολάχ Χαμενεΐ και όχι ο εκσυγχρονιστής Ρουχανί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει άδικο, αφού τόσο θεσμικά όσο και σε επίπεδο εσωτερικής επιρροής ο Ιρανός Αγιατολάχ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και ελέγχει πλήρως τον στρατό, το Συμβούλιο των Φρουρών, το δικαστικό σώμα και τη Συμβουλευτική Επιτροπή. Με άλλα λόγια, έχει στα χέρια του τα κλειδιά της εθνικής κυριαρχίας του κράτους. Παράλληλα, κομβικοί παράγοντες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της Γενεύης, αφού οι διαφορές με την Τεχεράνη ξεκινούν από τον θεολογικό/δογματικό πυρήνα του Ισλάμ, περνούν από τον συριακό εμφύλιο και εισέρχονται στον ενεργειακό πυλώνα.
  
Πέρα από κάθε αμφιβολία, η απόφαση της Γενεύης επισπεύδει τις εξελίξεις για το ιρανικό ζήτημα. Το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» που έπαιζε τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη δεν έχει χώρο περαιτέρω εξέλιξης. Μένει να δούμε αν τελικώς στον ορίζοντα της Ανατολής θα πετάξουν περιστέρια ή γεράκια...

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ


Την βοήθεια του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε ο βουλευτής της περιφέρειας της Σεβαστούπολης Σεργκέι Σμολιανίνοφ  και τον κάλεσε να αποστείλει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Με αυτό το αίτημα ο βουλευτής αποτάθηκε στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σμολιανίνοφ δήλωσε ότι στη Ουκρανία  «οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και οι πράκτορές τους προσπάθησαν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας "να συντονίστεί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας προς αποστολή στο έδαφος της χώρας ρωσικών στρατευμάτων, για την προστασία από το στρατό των ΗΠΑ και των εισβολέων από το ΝΑΤΟ"!

Θυμίζουμε ότι η Ουκρανία δεν υπέγραψε την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και από τότε "έχουν ανοίξει οι πύλες της Κολάσεως". Αυτό που είδε ο βουλευτής, είναι ότι επί της ουσίας στην Ουκρανία συμβαίνει μια δεύτερη "προτοκαλί" ξενοκίνητη επανάσταση από τις γνωστές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αποδεδειγμένα από τις δυτικές (αμερικανικές και γερμανικές κατά βάση) υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδίκασαν» το Σάββατο «τη βία» των αρχών στην Ουκρανία εναντίον των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσαν τη χώρα να σεβαστεί «την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη βία των κυβερνητικών αρχών εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο σήμερα», αναφέρει μια δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. Τους διαδηλωτές μπροστά από την Wall Street που διαμαρτύρονταν σε ποια φυλακή τους έχουν κλείσει;

«Η βία και ο εκφοβισμός δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην Ουκρανία τού σήμερα», προσθέτει, καλώντας τους ουκρανούς ηγέτες να «σεβαστούν το δικαίωμα του λαού τους στην ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων». Τα δικαιώματα αυτά είναι «θεμελιώδη για την υγεία της δημοκρατίας και το σεβασμό των παγκόσμιων αξιών από τις οποίες εξαρτάται η εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ουκρανία», υπογραμμίζει η Ψάκι.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον πόθο του ουκρανικού λαού να γίνει μια ευημερούσα ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ουκρανία», αναφέρει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Να θυμίσουμε ότι τα ίδια ακριβώς έλεγαν και στην εξέγερση των οπαδών ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο το καλοκαίρι. Η "κασέτα" είναι πάντοτε η ίδια

ΟΗΕ: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


Επικεφαλής ερευνήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζεται ότι έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι στη Συρία έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου που εκτελέστηκαν με εντολές από το «υψηλότερο επίπεδο», συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Είναι η πρώτη φορά που το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθεί να εμπλέξει τόσο άμεσα τον πρόεδρο Άσαντ.

Η εν λόγω επίτροπος, Navi Pillay, δήλωσε ότι στο γραφείο της βρίσκεται μια λίστα που εμπλέκει αρκετούς στην υπόθεση αυτή. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Η Pillay ισχυρίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ στην Συρία έχει συλλέξει "μαζικές αποδείξεις... για πολύ σοβαρά εγκλήματα, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας". Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ευθύνη "στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους" πρόσθεσε.

Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν αποδείξεις στην έρευνα και για τα εγκλήματα των δυνάμεων των ανταρτών στη Συρία. Έχει καταρτισθεί ένας σχετικός κατάλογος και υποτίθεται, τώρα, ότι ανώτερα στελέχη του Στρατού της Συρίας και της κυβέρνησης είναι στον εν λόγω κατάλογο. Ωστόσο, τα ονόματα και τα στοιχεία σχετικά με αυτούς παραμένουν "εμπιστευτικά", εν αναμονή μιας ενδεχόμενης δίωξης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Εν τω μεταξύ έχει ήδη ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΘΕÏΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΑΝΔΡΙΚΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΤΟΥ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΑΝΤΟΣ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Πρό της ελεύσεως του Χριστού ήμασταν αμαρτωλοί. Καί ως αμαρτωλοί ήμασταν καταδικασμένοι. Η θέση μας μετά τόν θάνατο ήταν στήν κόλαση, τήν κατάσταση της αιωνίου αμεθεξίας του Θεού. Καί συνεπώς είχαμε ανάγκη σωτηρίας. Καί ποιός θά μπορούσε νά μας σώσει; Μόνο ο Θεός, στόν Οποίο έχουν αναφορά οι αμαρτίες μας. Ο Υιός καί Λόγος του Θεού Πατρός, τό δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, όταν ήλθε τό «πλήρωμα του χρόνου», δηλ. όταν η ανθρώπινη φύση, αφού εκπλήρωσε κάθε είδος κακίας, χρειαζόταν ιατρεία, «έκλινεν ουρανούς καί κατέβη», ενηνθρώπησε, έγινε καί τέλειος άνθρωπος, προσέλαβε ολόκληρη τήν ανθρώπινη φύση, εκτός της αμαρτίας, τήν ένωσε στό Θεανδρικό πρόσωπό Του καί ήλθε στόν κόσμο όχι μόνο γιά νά μας σώσει, αλλά καί γιά νά μας θεώσει. Σύμφωνα μέ τόν Μ. Αθανάσιο «Αυτός γάρ ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν».

Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, γιά γίνει ο άνθρωπος Θεός κατά Χάριν. Αυτό τό γεγονός εορτάζουμε κατά τήν εορτή των Χριστουγέννων. Πώς ήλθε ο Χριστός, αγαπητοί μου; Τόν καλέσαμε; Αλλά, εμείς οι εθνικοί πώς θά μπορούσαμε νά Τόν καλέσουμε, τήν στιγμή πού Τόν αγνοούσαμε; Ο εγωισμός καί η αμαρτία μάς είχαν σκοτίσει˙ είχαμε καταντήσει μωροί, ανόητοι˙ θεοποιήσαμε καί λατρεύσαμε τά κτίσματα καί τά πάθη μας, αντί γιά τόν Κτίστη. Πώς θά μπορούσαμε νά Τόν καλέσουμε, αφού θεωρούσαμε τήν αμαρτία απλώς σάν μιά αστοχία, σάν ένα μαθηματικό λάθος, καί όχι ως τήν οντολογική ρήξη μέ τόν Ίδιο τόν Θεό, καί συνεπώς δέν αισθανόμασταν τήν ανάγκη μετανοίας; Καί πάλι πώς θά μπορούσαμε νά Τόν καλέσουμε, αφού πολλοί δέν πιστεύαμε στήν ύπαρξη της ψυχής, σέ αιώνια ζωή καί σέ ανταπόδοση κατά τά έργα μας;

Ο Χριστός ήλθε στόν κόσμο χωρίς κλήση από τούς ανθρώπους, αλλά από δική Του πρωτοβουλία, αυτεπαγγέλτως. Δέν καλέσαμε εμείς τόν Θεό νά έλθει σ’εμάς, αλλά ο Θεός ήλθε καί μας κάλεσε νά πάμε πρός Αυτόν, όπως ωραιότατα λέει ο 18ος οίκος του Ακαθίστου Ύμνου˙ «Σώσαι θέλων τόν κόσμον ο των όλων κοσμήτωρ πρός τούτον αυτεπάγγελτος ήλθε˙ καί Ποιμήν υπάρχων ως Θεός, δι’ημάς εφάνη καθ’ημάς άνθρωπος˙ ομοίω γάρ τό όμοιον καλέσας, ως Θεός ακούει˙ Αλληλούια». Ο Χριστός ήλθε όχι μόνο αυτεπαγγέλτως, αλλά καί αυτοπροσώπως. Αυτοπροσώπως μας δημιούργησε καί αυτοπροσώπως ήλθε καί μας αναδημιούργησε. Ο Θεός Πατήρ δέν έστειλε αγγέλους, γιά νά τούς καταστήσει σωτήρες του κόσμου, αλλά έστειλε ένα απόγονο του Αβραάμ, τόν Χριστό. Ο Χριστός, όμως, δέν είναι απλώς άνθρωπος, αλλά ο Σωτήρ, ο Μεσσίας, ο Κύριος, στόν οποίο κατοικεί όλη η θεότητα, ο όλος Θεός. Ο Υιός της Παρθένου δέν είναι απλώς άνθρωπος, αλλά Θεάνθρωπος.

Ο Θεός ανέλαβε αυτό τό έργο της αναδημιουργίας του φθαρτού κόσμου, διότι έχει πολλή, ανιδιοτελή, υπερβάλλουσα, τελεία αγάπη. «Ούτω γάρ ηγάπησεν ο Θεός τόν κόσμον, ώστε τόν Υιόν αυτού τόν μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μή απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον», λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος. Ο Θεός μάς δημιούργησε από αγάπη καί πάλι από αγάπη αυτεπαγγέλτως καί αυτοπροσώπως ήλθε νά μάς σώσει, διότι είχαμε διαφθαρεί καί βαδίζαμε στήν απώλεια, εξαιτίας του εγωισμού, της ανυπακοής καί της εχθρότητας πρός τόν Θεό. Ο Θεός αγάπησε ανθρώπους, πού δέν Τόν αγαπούσαν, αλλά Τόν εχθρεύονταν. Ο Θεός αγάπησε εχθρούς, πού ήξερε, ότι θά Τόν ανέβαζαν στόν Σταυρό καί θά Τόν πότιζαν όξος καί χολή. Ο Θεός αγάπησε καθάρματα! Κατά τόν ιερό Χρυσόστομο «ο Θεός επεθύμησε πόρνη. Πόρνη επεθύμησε ο Θεός;

Ναί, πόρνη», εννοώντας τήν δική μας λερωμένη καί αμαυρωμένη ανθρώπινη φύση. Όντως ακατάληπτη σέ μας τούς μικρόψυχους καί ιδιοτελείς η αγάπη του Θεού. Γιά ποιόν άλλο λόγο ήλθε ο Χριστός στόν κόσμο; Γιά νά γνωρίσουμε τήν αλήθεια καί νά ελευθερωθούμε από τήν πλάνη. «Γνώσεσθε τήν αλήθεια καί η αλήθεια ελευθερώσει υμάς», μας λέει ο Ίδιος. Βέβαια, η αλήθεια δέν είναι μιά αφηρημένη καί απρόσωπη έννοια, αλλά βρίσκει τό τέλειο περιεχόμενό της στό θείο πρόσωπο του Χριστού. Η αλήθεια είναι ο Χριστός, όπως μάς απεκάλυψε ο Ίδιος˙ «Εγώ ειμί η οδός καί η αλήθεια καί η ζωή». Η μοναδική αλήθεια, προσωπική μάλιστα, όχι αλήθεια ως έννοια, αλλά αλήθεια προσωποποιημένη, σέ πρόσωπο, είναι η χριστιανική αλήθεια, είναι ο Θεός των Χριστιανών, είναι η Αγία Τριάς, ο Πατήρ, ο Υιός καί τό Άγιον Πνεύμα.

Ένα από τά πρόσωπα τό γνωρίσαμε στό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Στό πρόσωπο του Χριστού μας φανερώθηκε ποιά είναι η πραγματική αλήθεια. Αυτές τίς ημέρες ακούμε πολύ συχνά να πολύ όμορφο χριστουγεννιάτικο ύμνο˙ «Βηθλεέμ ετοιμάζου, ευτρεπιζέσθω η φάτνη, τό σπήλαιον δεχέσθω, η αλήθεια ήλθεν, η σκιά παρέδραμε». Ετοιμάζου Βηθλεέμ˙ κι εσύ φάτνη˙ η αλήθεια ήλθε. Γεννιέται ο Χριστός, κατεβαίνει στή γη τό δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, γιά νά μάς παρουσιάσει προσωπικά τήν αλήθεια˙ «εγώ ειμί η αλήθεια». Ελάτε νά βιώσετε κοντά   σ’ Εμένα τήν αλήθεια καί ν’αναπαυθείτε. «Η αλήθεια ήλθεν, η σκιά παρέδραμε». Ο άγιος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος αρχίζει τό Ευαγγέλιό του ως εξής : «Εν αρχή ην ο Λόγος καί ο Λόγος ην πρός τόν Θεόν καί Θεός ην ο Λόγος», «καί ο Λόγος σάρξ εγένετο». Νά, λοιπόν!

Ο Λόγος του Θεού έγινε σάρκα στό πρόσωπο του Χριστού. Προσωπική πραγματικότητα. Ο Χριστός, όταν ήλθε καί κήρυξε τό Ευαγγέλιο, δέν κήρυξε μία αλήθεια μερική, δέν είπε ότι «εγώ είμαι ένας από αυτούς, πού λένε τήν αλήθεια». Είπε˙ «Εγώ είμαι η οδός καί η αλήθεια καί η ζωή», αποκλειστικά. Ο Χριστός είναι τό πλήρωμα της αληθείας καί η Εκκλησία είναι τό πλήρωμα, ο στύλος της αληθείας, συνεχίζοντας τόν Χριστό. Τήν περίοδο αυτή του ιερού Δωδεκαημέρου αναγινώσκουμε αυτή τή φοβερή περικοπή από τό Ευαγγέλιο, πού, όταν ο Χριστός άρχισε νά διδάσκει εκεί στήν Ιουδαία, λέει˙ «γη Ζαβουλών καί γη Νεφθαλείμ, ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα καί τοις καθημένοις εν χώρα καί σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς». «Εγώ είμαι τό φως του κόσμου»[13], είπε. Δέν υπάρχουν άλλα φώτα. Καί δέν τά λέει αυτά ένας δάσκαλος, άνθρωπος. Δέν τά λέει ο Μωάμεθ, ο Αλλάχ, ο Βούδδας, ο Κομφούκιος, ο Πάπας. Τά λέει ο ίδιος ο Θεός στό πρόσωπο του Χριστού.

 Αν πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι ο Θεός, τό δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τολμούμε νά αμφισβητήσουμε ότι αυτό πού λέει ο Χριστός «Εγώ είμαι η αλήθεια καί η οδός καί η ζωή»; Αποκλειστικά εγώ καί κανένας άλλος.  Αυτό τό λέμε καί στό απολυτίκιο της Γεννήσεως˙ «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω τό φως τό της γνώσεως. Εν αυτή γάρ οι τοις άστροις λατρεύοντες υπό αστέρος εδιδάσκοντο σέ προσκυνείν τόν ήλιον της δικαιοσύνης». Η Γέννησή σου, Χριστέ, ανέτειλε στόν κόσμο τό φως. Δέν υπήρχε φως. «Η αλήθεια ήλθεν, η σκιά παρέδραμεν». Πάει τό σκοτάδι. Ήλθε η αλήθεια. Γι’αυτό σέ κάθε Θεία Λειτουργία ψάλουμε : «Είδομεν τό φως τό αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον˙ εύρομεν πίστιν αληθή». Αλήθεια. «Αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες».

Οι ιεροί υμνογράφοι της εορτής των Χριστουγέννων, όσιος Κοσμάς ο ποιητής επίσκοπος Μαϊουμά καί όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αρκετά τροπάρια τά έγραψαν σέ χρόνο ενεστώτα καί χρησιμοποιούν συχνά τό χρονικό επίρρημα «σήμερον», όπως «Χριστός γεννάται, δοξάσατε...», «Η Παρθένος σήμερον τόν υπερούσιον τίκτει...», «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου ο δρακί τήν πάσαν έχων κτίσιν», «Σήμερον τίκτει η Παρθένος τόν Ποιητήν του παντός...», «Σήμερον δέχεται η Βηθλεέμ τόν καθήμενον διά παντός σύν Πατρί. Σήμερον Άγγελοι τό Βρέφος τό τεχθέν θεοπρεπώς δοξολογούσι...» κ.ά. Δικαιολογημένα θά ρωτούσε κάποιος γιά ποιόν λόγο τό έκαναν αυτό, αφού τό ιστορικό γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού πραγματοποιήθηκε μία φορά πρίν από  χρόνια καί κανονικά θά έπρεπε νά χρησιμοποιήσουν παρελθοντικό χρόνο.

Τήν απάντηση μάς τή δίδει ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, τονίζοντας ότι οι ρήτορες συνηθίζουν νά προφέρουν τά περασμένα πράγματα σέ χρόνο ενεστώτα, γιά νά τά δείξουν ως παρόντα στά μάτια των ακροατών καί ακολούθως νά τούς κάνουν περισσότερο θεατές παρά ακροατές. Ο χρόνος μέσα στήν Εκκλησία σχετικοποιείται, καταργείται καί όλα τά παρελθόντα γίνονται παρόντα, γιά νά μπορούν οι πιστοί νά τά βιώνουν, σά νά πραγματοποιούνται ακριβώς αυτή τή στιγμή. Τό χρονικό γίνεται άχρονο, αιώνιο καί αΐδιο. Καί όχι μόνο τά παρελθόντα γίνονται παρόντα, αλλά καί τά μέλλοντα. Παράξενο αυτό! Πώς γίνεται ένα μελλοντικό γεγονός, πού δέν τό γνωρίζουμε καί δέν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, νά είναι παρόν; Είναι αυτή η κατάργηση καί σχετικοποίηση του χρόνου, πού αναφέραμε πιό πάνω. Στήν ευχή της Αναφοράς της Θείας Λειτουργίας ο λειτουργών ιερεύς λέγει: «Μεμνημένοι τοίνυν της σωτηρίου ταύτης εντολής καί πάντων των υπέρ ημών γεγενημένων, του σταυρού, του τάφου, της τριημέρου αναστάσεως, της εις ουρανούς αναβάσεως, της εκ δεξιών καθέδρας, της δευτέρας καί ενδόξου πάλιν παρουσίας».

Θυμόμαστε, λέει, περασμένα γεγονότα, πού έχουν γίνει. Τήν Σταύρωση, τήν Ταφή, τήν Ανάσταση, τήν Ανάληψη. Μέχρι εδώ εντάξει. Αλλά, ας προσέξουμε τί λέει παρακάτω! Θυμόμαστε καί τήν Δευτέρα καί ένδοξη Παρουσία. Μά, είναι δυνατόν αυτό; Νά θυμόμαστε ένα μελλοντικό γεγονός, πού δέν έχει λάβει χώρα; Ένας φιλόλογος θά εξίστατο καί θά έλεγε ότι εδώ υπάρχει λάθος. Όμως, δέν είναι λάθος. Είναι ορθόν. Διότι, στήν Εκκλησία καί τήν Ορθόδοξη θεολογία τά γεγονότα όλα είναι παρόντα καί ο πιστός τά βιώνει εδώ καί τώρα. Καί γιατί ο πιστός δέν πρέπει νά κατανοεί τά πράγματα καί τά γεγονότα μόνο μέ τό μυαλό, μέ τή λογική, νοησιαρχικά, αλλά κυρίως ωφείλει νά μετέχει σ’αυτά καί νά τά βιώνει καρδιακώς.    

Όντως, «μέγα τό της ευσεβείας μυστήριον», αναφωνεί ο Απόστολος των εθνών Παύλος, διότι «ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί». Αυτό τό μέγα μυστήριο ας είναι η κύρια μελέτη καί τό εντρύφημά μας αυτές τίς άγιες ημέρες του ιερού Δωδεκαημέρου, ικετεύοντας παραλλήλως τό θείον Βρέφος της Βηθλεέμ νά μας ανοίξει τά πνευματικά μάτια της ψυχής μας, ώστε νά τό βιώσουμε καρδιακώς όσο τό δυνατόν βαθύτερα.

Ας κάνουμε τίς καρδιές μας φάτνες ταπεινές, γιά νά υποδεχθούμε τόν ενανθρωπήσαντα Κύριο καί Σωτήρα μας, καί, όπως ο Χριστός καταδέχθηκε νά γεννηθεί ως νήπιον, έτσι κι εμείς ας γίνουμε νήπια όχι στήν ηλικία καί τήν φρόνηση, αλλά ας νηπιάσουμε ως πρός τίς αμαρτίες μας.