03 Δεκεμβρίου, 2013

ΟΗΕ: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


Επικεφαλής ερευνήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζεται ότι έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι στη Συρία έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου που εκτελέστηκαν με εντολές από το «υψηλότερο επίπεδο», συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Είναι η πρώτη φορά που το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθεί να εμπλέξει τόσο άμεσα τον πρόεδρο Άσαντ.

Η εν λόγω επίτροπος, Navi Pillay, δήλωσε ότι στο γραφείο της βρίσκεται μια λίστα που εμπλέκει αρκετούς στην υπόθεση αυτή. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Η Pillay ισχυρίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ στην Συρία έχει συλλέξει "μαζικές αποδείξεις... για πολύ σοβαρά εγκλήματα, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας". Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ευθύνη "στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους" πρόσθεσε.

Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν αποδείξεις στην έρευνα και για τα εγκλήματα των δυνάμεων των ανταρτών στη Συρία. Έχει καταρτισθεί ένας σχετικός κατάλογος και υποτίθεται, τώρα, ότι ανώτερα στελέχη του Στρατού της Συρίας και της κυβέρνησης είναι στον εν λόγω κατάλογο. Ωστόσο, τα ονόματα και τα στοιχεία σχετικά με αυτούς παραμένουν "εμπιστευτικά", εν αναμονή μιας ενδεχόμενης δίωξης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Εν τω μεταξύ έχει ήδη ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: