08 Νοεμβρίου, 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κ. ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΣΚΟΥΡΟΦ

 
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

DOGMA: Ελλάδα και Ουκρανία ήταν ανέκαθεν πολύ κοντά. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις των δυο λαών από την κοινή πίστη;

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Ιστορικά, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας ήταν φιλικές.Σημαντικό ρόλο σε αυτό γεγονός παίζει οι κοινή πίστη των δύο λαών. Μην ξεχνάτε πως η Ορθόδοξη πίστη ήρθε σε εμάς από το Βυζάντιο με τον εκχριστιανισμό της Ρως του Κιέβου το 980.

DOGMA: Είναι γνωστό πως υπάρχει αύξηση της ισλαμικής παρουσίας, ειδικά των ριζοσπαστικών στοιχείων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία;

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Υπάρχει μια τάση αύξησης του Ισλάμ στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κριμαίας. Αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Πρέπει όμως να σας τονίσω πως ότι η Ουκρανία παραμένει αφοσιωμένη στην χριστιανική πίστη και οι Ουκρανοί όπως όλοι κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι οι Χριστιανοί του κόσμου να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

DOGMA:Ποια είναι η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία; Ξέρω πως η Εκκλησία εκεί είναι χωρισμένη. Τι πιστεύετε πρέπει να γίνει ώστε να ενωθούν οι Εκκλησίες;

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει δύσκολη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην χώρα είναι χωρισμένη. Ωστόσο βλέπουμε με ικανοποίηση πως υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των παρατάξεων, κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μας, θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα με τελικό στόχο την ένωση των ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ουκρανία.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, που με ρωτήσατε, θα σας πω πως η Εκκλησία δεν χρειάζεται καμία εξωτερική παρέμβαση στην προσπάθεια της να βρεθεί η κοινή πλατφόρμα που θα οδηγήσει στην ένωση.

DOGMA:Τι κάνει η Κυβέρνηση σας γι αυτό το θέμα και ποιος είναι ο ρόλος των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας;

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Στην Ουκρανία η Εκκλησία λειτουργεί ξεχωριστά από το κράτος. Η κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, συνδέεται με την Εκκλησία της Ρωσίας αλλά όπως γνωρίζετε έχει ευρεία αυτονομία. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία διατηρεί τις δομικές της σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε επίσημα την χώρα το 2009. Πιο πρόσφατα στις 18 Οκτωβρίου αυτού του έτους, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου, παρουσίασα εκ μέρους του Προέδρου της Ουκρανίας ακριβές αντίγραφο του πρώτου Ουκρανικού βιβλίου - Ευαγγελίου της Περεσόπνιτσα του 16ου αιώνα.

DOGMA: Τα τελευταία χρόνια οι ορθόδοξες χώρες κάνουν προσπάθειες να αναπτύξουν τον θρησκευτικό τουρισμό. Υπάρχει κάποια συνεργασία πάνω σε αυτό;

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Σχετικά με το θέμα του τουρισμού θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα από τα σημεία όπου οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας αναπτύσσονται πολύ δυναμικά. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι τουριστικοί δείκτες αυξάνονται δραστικά, και στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού. Πολλοί Ουκρανοί επισκέπτονται τακτικά το Άγιον Όρος και άλλους ιερούς προορισμούς, όπως τον ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τα Μετέωρα και άλλες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση και στους Έλληνες που επισκέπτονται την Ουκρανία για να γνωρίσουν ορθόδοξους προορισμούς όπως την Λάβρα των Σπηλαίων, τη Μονή του Pochaev και Sviatohorsk και άλλους ιερούς τόπους. Οι Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται συχνά το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη και την Κριμαία, μέρη που συνδέονται τόσο με την ελληνική ιστορία όσο και με την χριστιανική πίστη.Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα θετικό και αποδεικνύει την συνέχεια με βάση τα κοινά ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία των δύο λαών.

DOGMA: Στο τέλος Οκτωβρίου ταξίδεψε στην Ουκρανία ένα σημαντικό κειμήλιο από το Άγιον Όρος…

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην χώρα τεμάχιο του ιερού λειψάνου (δεξί χέρι) του Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Η μεταφορά του λειψάνου γίνεται με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Β΄ και του Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βλαδίμηρου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.

Το ιερό λείψανο δεν θα μεταφερθεί μόνο στην πρωτεύουσα Κίεβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντιπροπετρόβσκ κ.α. Λίγο πριν την μεταφορά των ιερών λειψάνων η Ουκρανική τηλεόραση προέβαλε ειδικό αφιέρωμα στο Άγιον Όρος και τον Άγιο Γεώργιο Τροπαιοφόρο.

DOGMA: Πως είναι η ζωή σας στην Ελλάδα;

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Η διπλωματική εκπροσώπηση στην Ελλάδα είναι τιμητική και ταυτόχρονα αποτελεί μια πρόκληση, ειδικά αυτήν την περίοδο που το ελληνικό Έθνος αντιμετωπίζει μια σημαντική οικονομική κρίση. Ως εκπρόσωπος του φιλικού ουκρανικού λαού, θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου και τις πιο ειλικρινείς ευχές μου για την όσο το δυνατόν συντομότερη υπέρβαση της κρίσεως.

Συνολικά η ζωή μου στην Ελλάδα είναι γεμάτη δραστηριότητες. Υπάρχει πολύ δουλειά. Ωστόσο υπάρχει και η ευκαιρία να εμβαθύνω τις γνώσεις μου μαθαίνοντας αυτήν την όμορφη χώρα. 

DOGMA: Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ για την συνομιλία.

Β.ΣΚΟΥΡΩΦ: Εγώ σας ευχαριστώ

Η Συνέντευξη επαραχωρήθη στον Δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Λούδαρο



 

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ


Άρχισε σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε αργά χθες το απόγευμα, κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση.  Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου. Η πρόταση δυσπιστίας πάντως, «πάγωσε» το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής. «Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Βαριές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας» την πρόταση μομφής, που «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα επιχειρεί να στείλει, όπως δικαιούται, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας και όταν υπάρχει ανοιχτή η προοπτική εξόδου από την κρίση.

«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια, είπε ο Πρωθυπουργός δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόζουμε τον νόμο και αποδίδουμε στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτίριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα σημερινά γεγονότα, την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ραδιομέγαρο και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός. Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις και να αποκαθιστάς τη νομιμότητα, είναι μομφή να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε, να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα και δεν θα κάνουμε πίσω». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βήματα για την έξοδο από την κρίση λέγοντας: «το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε.

Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014» είπε ο πρωθυπουργός και ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε τη μείωση των σπρέντς.  

«Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέντε πράγματα: την φοροδιαφυγή, τους υψηλούς και άδικους φόρους, την ανομία, την γραφειοκρατία, τη δημόσια σπατάλη.

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ


Η Εκκλησία σήμερα 8 Νοεμβρίου εορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η Αγία Γραφή, αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους επικεφαλείς των αγγελικών ταγμάτων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Οι άγγελοι δεν γνωρίζουν πόνο και δυστυχία, αμφιβολίες και φόβους, αρσενικό και θηλυκό, αλλά τους χαρακτηρίζει η ομορφιά, η αγάπη και η αέναη ζωή. Οι άγιοι άγγελοι εμφανίζονται στους ανθρώπους κάθε φορά που ο Θεός θέλει να γίνει το θέλημά του. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή. (Ιούδας 9) Επίσης ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». (Δανιήλ 10:13, 21) Το όνομά του σημαίνει «Ποιός Είναι Όμοιος με τον Θεό;». Είναι άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, κυρίως, και μάλιστα στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Κόσμου.

Πιστεύεται ότι ήταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εκείνος ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Στην Καινή Διαθήκη, αυτός είναι που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του. (1 Θεσσαλονικείς 4: 16 - 17) είναι παρών και στον Ιησού του Ναυί, την πτώση της Ιεριχώς, καθώς και τις ιστορίες του Εμμανουήλ, Δαβίδ, Ηλία κτλ.
Πάντοτε κρατά ρομφαία, η οποία δίνει την πύρινη τιμωρία στους εχθρούς του Θεού. Όμως, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά το Σατανά. Εμφανίζεται προφητικά να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό, κατά «του μεγάλου Δράκοντα, του αρχαίου φιδιού, του Σατανά» και των αγγέλων του, όπου υπερισχύει ο Μιχαήλ και τους ρίχνει στη γη. (Αποκάλυψη 12:7-9)

Επίσης ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλ. μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής». Στη Σύμη, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης των ναυτικών και του προσφέρονται τάματα που τα ρίχνουν στη θάλασσα.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας και η μνήμη του γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ. Στην γυναίκα του Μανωέ, και της αναγγέλλει πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον Ιωακείμ και την Άννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι αυτός με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την γέννηση του Χριστού, είναι εκείνος που "τό προσταχθέν μυστικώς λαβών εν γνώσει" και έδωσε τον κρίνο στην Παναγία και της ανακοίνωσε ότι θα γεννήσει το Γιο του Θεού.

Αυτός ήταν που έτρεφε με ουράνιο άρτο την Παναγία, μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά ήταν και ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ. Αυτός υπηρέτησε μέχρι τέλους το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του θεού Λόγου.

Στα νεώτερα χρόνια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγ. Όρους εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε έναν μοναχό και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας άρχισε να ψάλλει το "Αξιον Εστί". Του μοναχού του άρεσε αυτός ο ύμνος, αλλά στεναχωρέθηκε γιατί θα το ξεχνούσε. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όμως με το δάχτυλό του χάραξε τον ύμνο πάνω σε μαρμάρινη πλάκα. 

Έτσι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Άξιον Εστί» και υπάρχει μέχρι σήμερα η θαυματουργική αυτή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» υπενθυμίζοντάς μας ότι η ύπαρξη των αγγέλων είναι μία πραγματικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών) και αποτελούν το δεύτερο από τα εννέα τάγματα ασωμάτων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ!





ΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ΗΠΑ - Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ


Οι παρακολουθήσεις των ΗΠΑ, βάσει αρκετών αποδείξεων, στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, βάσει λίγων ενδείξεων, στην Ελλάδα προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις. Η ισορροπία μεταξύ επιβεβλημένης κρατικής δράσης και προστασίας ατομικών δικαιωμάτων δεν έχει βρεθεί 12 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και παρά τη θεσμική πρόοδο σε άλλα θέματα της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι αθέατες εξελίξεις είναι πολύ διαφορετικές από τη δημόσια εικόνα. Γιατί η καγκελάριος Α. Μέρκελ έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για την παγίδευση των τηλεφώνων της στο παρελθόν, αλλά την ενδιαφέρει περισσότερο το μέλλον: γι’ αυτό και από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις Σνόουντεν, το Βερολίνο προσπαθεί να ελέγξει τις διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ (και) στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον στις 8 Ιουλίου για να εξετάσουν θέματα ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Ακολούθησε, δύο ημέρες αργότερα, ειδική συνεδρίαση αξιωματούχων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε, πάλι στην αμερικανική πρωτεύουσα, συνάντηση ομάδας εργασίας των δύο πλευρών. Αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και το περιεχόμενό τους καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, τα στοιχεία που διαρρέουν συγκροτούν την ακόλουθη εικόνα:

Πρώτον, ενώ η Κομισιόν προσπαθεί να καθορίσει με τις ΗΠΑ νέο πλαίσιο συλλογής πληροφοριών, η Ουάσινγκτον της απαντά ότι δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, γιατί οι μυστικές υπηρεσίες ανήκουν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η στάση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το παραδοσιακό ερώτημα του Χ. Κίσιντζερ: «Ποιος είναι ο τηλεφωνικός αριθμός της Ευρώπης, με ποιον από όλους μιλάς εκεί;» Η κυρία Μέρκελ, χωρίς να το ομολογεί, ωφελείται από τη στάση των ΗΠΑ, καθώς η εξουδετέρωση της Κομισιόν δίνει το προβάδισμα στη Γερμανία.

Δεύτερον, αφού η Κομισιόν δεν ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες των μελών της Ε.Ε., δεν μπορεί να απαιτεί ούτε αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή πληροφοριών. Παρόμοιες ανταλλαγές γίνονται, με κάθε μέλος, μόνο διμερώς! Αν η Κομισιόν είχε αρμοδιότητα, θα έπρεπε να αποκαλύψει στις ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες για Αμερικανούς πολίτες. Επομένως, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε μια «διπλή» στρατηγική (dual track), που αφενός θα συζητεί τα θεσμικά θέματα με την Κομισιόν και αφετέρου θα χειρίζεται τα πρακτικά ζητήματα με τις υπηρεσίες κάθε χώρας-μέλους. Η Γερμανία δεν πολυενθουσιάζεται ούτε με το «dual track», καθώς προτιμά επαφές των ΗΠΑ μόνον με έξι μεγάλες χώρες της Ε.Ε.

Τρίτον, εν όψει της ελληνικής προεδρίας, ελπίζεται η διαμάχη να μην επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τη «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων», την TTIP, που ήδη συζητήθηκε τον Αύγουστο μεταξύ των Μ. Ομπάμα και Α. Σαμαρά. Στο θέμα αυτό η στάση της κυρίας Μέρκελ δεν έχει διευκρινιστεί.

Φυσικά, η «οργή» του Βερολίνου είναι ελαφρώς καθυστερημένη. Τόσα χρόνια δεν είχε πρόβλημα ούτε με τη συμφωνία PNR (ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων επιβατών αεροπορικών πτήσεων) ούτε με την TFTP (γνωστή ως Swift) για την παρακολούθηση των εμβασμάτω

ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ...


«Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν ελαφρά στα 6,63 δισ. σε σχέση με τον Αύγουστο, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 6,57 δισ. [...] Βασική αιτία, η αύξηση των οφειλών του κράτους από επιστροφές φόρων». Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας μας για την αληθινή εικόνα της... ανάπτυξης, για την οποία οι πολίτες ακούν διαρκώς υποσχέσεις και ευχολόγια αλλά νιώθουν στο πετσί τους πράξεις και αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που εξαϋλώνουν τις φρούδες ελπίδες. 

Το κράτος και η διαχείριση των διαθεσίμων του από ανίδεους «τεχνοκράτες» και πειθήνια όργανα της τρόικας αποτελούν το βασικό πρόβλημα της αγοράς. Μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο ή μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό ακόμα και υγιών επιχειρήσεων. Από τη στιγμή που μια εταιρία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το Ελληνικό Δημόσιο και της οφείλονται χρήματα, μπορεί κάλλιστα να αρχίσει να... ανησυχεί.

Στα χαρτιά ίσως να ακμάζει και να δείχνει κερδοφόρα, αλλά οι δικές της οφειλές δεν δύνανται να καλυφθούν με υποσχέσεις και λόγια για «φως στην άκρη του τούνελ». Οι προμηθευτές και το προσωπικό χρειάζονται μετρητά - ακόμα και σε εποχές Μνημονίου. Η στάση πληρωμών από το Δημόσιο δημιουργεί μέγα ταμειακό πρόβλημα στις εναπομείνασες επιχειρήσεις, είτε είναι υγιείς είτε προβληματικές. Το αδιέξοδο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας των τραπεζών, οι οποίες χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο όσους επιχειρηματίες ζητούν αρωγή από εκείνες.

Οπότε, έχοντας υπ' όψιν όλα τα προαναφερθέντα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η πομφόλυγα περί πρωτογενούς «πλεονάσματος» οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός της στάσης πληρωμών από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες και της παράνομης παρακράτησης των χρημάτων των πολιτών.Αν συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα, τότε τα λουκέτα θα πληθύνουν, οι στρατιές των ανέργων θα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο και η εξαθλίωση θα συνοδεύει τον λαό μας επί δεκαετίες. Οπότε καλύτερα είναι να σταματήσουν οι αερολογίες και το κράτος να πληρώσει τις οφειλές του.

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Τρεις πολλά υποσχόμενες περιοχές, μία στα βορειοδυτικά των Παξών και στα δυτικά της Κέρκυρας, μία στο Κατάκολο και μία χερσαία στα Ιωάννινα, εντόπισαν οι Νορβηγοί της PGS κατά την παρουσίαση που έκαναν χθες στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων (AAPG) που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Όπως δημοσιεύουν Τα Νέα πρόκειται για περιοχές με γεωλογικά δεδομένα, δομή και ηλικία πετρωμάτων παρόμοια με θαλάσσιες εκτάσεις στην Αλβανία και στην Ιταλία, όπου ήδη έχουν βρεθεί και εξορύσσονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι τρεις ζώνες

Η ζώνη των Παξών (βορειοδυτικά των Παξών, δυτικά της Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων (τέτοια που να μπορεί να «παγιδεύσει» πετρέλαιο ή αέριο) με τη λεγόμενη Απούλια ζώνη στη Νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε μέχρι το Μπάρι και τη Φότζια, όπου εξορύσσεται ήδη πετρέλαιο.  Το Κατάκολο (τμήμα της Ιόνιας ζώνης) που προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη Νότια Αλβανία. Τα Ιωάννινα, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο, επίσης στη Νότια Αλβανία. Επισημαίνεται ότι στην Αλβανία έχουν εντοπιστεί πολλές ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές και διόλου τυχαία πρόσφατα επένδυσε εκεί η αγγλοολλανδική Shell.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Για «σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς» μιλά το ΚΚΕ σχολιάζοντας την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι την Παρασκευή θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, τόνισε ότι η πρόταση μομφής «δεν θα προσθέσει τίποτα, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα». «Η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή αρμόδιο για διαφθορά κρατικών υπαλλήλων, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης στον Οίκο του Ναύτου. Στη δικαιοσύνη παραπέμπεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών υπέβαλε μήνυση σε βάρος του προέδρου Δημήτρη Μπερσιμά και των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος για ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία αναφέρεται σε υποτιθέμενη παράλειψη του πρύτανη να «απαιτήσει και να εξασφαλίσει την παρουσία του προσωπικού ασφαλείας στις υπηρεσίες του ιδρύματος μολονότι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου».

Σε εσωτερικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει η κυβέρνηση την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και αντεπιτίθεται, διά του Σίμου Κεδίκογλου, στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση». Τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

Κόσμος

Ο μύθος που πρόβαλλε η αυστριακή ακροδεξιά για την υποτιθέμενη συστηματική εξαπάτηση του αυστριακού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από τους ξένους καταρρέει παταγωδώς κατόπιν σχετικής έρευνα του Πανεπιστημίου της πόλης Λιντς, η οποία διαπιστώνει ότι τρεις στους τέσσερις από όσους εξαπατούν το σύστημα είναι Αυστριακοί πολίτες και πολύ πιο σπάνια οι επιδιδόμενοι στην πρακτική αυτή είναι αλλοδαποί.

Ο μουλάς Φαζλουλάχ ανέλαβε την αρχηγία των Ταλιμπάν του Πακιστάν μετά τη δολοφονία του Χακιμουλάχ Μεσούντ σε χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Πρόκειται για εξαιρετικά σκληροπυρηνικό διοικητή, οι άνδρες του οποίου είχαν πυροβολήσει τη μικρή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφάι. Η πρώτη δήλωση που ήλθε μετά την εκλογή του ήταν ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν απορρίπτουν την πιθανότητα διεξαγωγής οποιωνδήποτε περαιτέρω ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση. Η Αλ Κάιντα και οι εχθροί της Βρετανίας «τρίβουν τα χέρια τους» από τις αποκαλύψεις του Έντουαρτν Σνόουντεν, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Σερ Τζον Σόγιερς επικεφαλής της MI6, της υπηρεσίας πληροφοριών στη Βρετανία. Στην επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου κατέθεσαν επίσης ο επικεφαλής της MI5, ο διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, GCHQ. Ο τελευταίος δήλωσε στην κατάθεσή του: «Δεν παρακολουθούμε την πλειοψηφία των πολιτών».

«Δεν απορροφάς ποσότητα πολωνίου τυχαία ή εκούσια, δεν είναι κάτι που εμφανίζεται έτσι απλά στο περιβάλλον» δήλωσαν οι Ελβετοί ειδικοί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Λωζάννη επί του πορίσματός τους για τα αίτια θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ. Οι επιστήμονες εντόπισαν στοιχεία που συνηγορούν στην εκδοχή της δηλητηρίασης του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, αν και δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι το πολώνιο ευθύνεται τελικά για το θάνατό του.

Ρωσικό σκάφος Soyuz που εκτοξεύτηκε από τις στέπες του Καζακστάν έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέροντας την ολυμπιακή δάδα για τους χειμερινούς Oλυμπιακούς Aγώνες του Σότσι. Η δάδα θα παραμείνει σβηστή σε όλη τη διάρκεια της αποστολής για λόγους ασφάλειας. Το Σάββατο όμως δύο ρώσοι κοσμοναύτες θα κάνουν διαστημικό περίπατο κρατώντας τη στο κενό.

Οικονομία

Την καλύτερη απάντηση στις «Κασσάνδρες» που προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις στο καινούργιο και προοιωνίζονται καταστροφή της αγοράς και του εμπορικού κόσμου, έδωσαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνη Μακρή, τα αποτελέσματα από την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου.

Ρευστότητα 2 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί τους αμέσως επόμενους μήνες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτίμησε ο γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρ.Γκόρτσος. Στην Ελλάδα οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να κινούνται με καλύτερους ρυθμούς από ότι η ύφεση, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, επισήμανε.

Στους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα παραοικονομίας του κόσμου συγκαταλέγεται η Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Στην 41η θέση η Κύπρος.

Αθλητισμός

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, μίλησε στο συνδρομητικό κανάλι της Nova για τη νίκη της ομάδας του επί της Μπενφίκα για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για το κυριακάτικο (10/11) ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Παράλληλα, ο Ισπανός κόουτς των Πειραιωτών έπλεξε το εγκώμιο του Χουμπ Στέφενς, για τον οποίο δήλωσε: «Είμαι περήφανος που θα παίξω εναντίον του. Και πρέπει να είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε αιφνίδιος έλεγχος ντόπινγκ από τον ΕΣΚΑΝ σε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στου Ρέντη και του Παναθηναϊκού στο Κορωπί. Επίσης, κλιμάκιο του ΕΣΚΑΝ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Λεβαδειακού στη Χαιρώνεια, στο προπονητικό κέντρο του Πλατανιά και του Ατρόμητου όπου πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ.

Με ποινή αποκλεισμού της έδρας του για μία αγωνιστική τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός, για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι της 10ης ημέρας της Σούπερ Λιγκ με τον Ολυμπιακό, το περασμένο Σάββατο (2/11) στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της διοργανώτριας αρχής έλαβε υπόψη του την έκθεση του παρατηρητή και της Αστυνομίας και επέβαλλε στους «πράσινους» μία αγωνιστική χωρίς την παρουσία των οπαδών τους(12η με ΠΑΣ Γιάννινα).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

392: Καταργείται με διάταγμα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μεγάλου Θεοδόσιου, η ειδωλολατρία ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται και η προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς.

1901: Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την μετάφραση του Ευαγγελίου στην δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη. 8 νεκροί και 80 τραυματίες. Τελικώς, η δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

1977: Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου στην Βεργίνα. Πρόκειται για μία αό τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1847: Bram Stoker, Ιρλανδός συγγραφέας και εμπνευστής της ιστορίας του Δράκουλα.

1895: Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης μικρασιατικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1674: John Milton, Άγγλος ποιητής.

2005: Αλέκος Αλεξανδράκης, ηθοποιός.