26 Σεπτεμβρίου, 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πρόγραμμα παροχής κοινοφελούς εργασίας μέσω του ΕΣΠΑ συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται με 110 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «είναι σήμερα εφικτό και πολύ σημαντικό να ενταχθεί η Εκκλησία, οι ιερές μητροπόλεις σε όλη την επικράτεια, στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, που θα προσφέρει μία ευκαιρία απασχόλησης σε 30.000 άνεργους συμπολίτες μας». Τόνισε δε ότι «η αγαστή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας είναι ένα σημαντικό ζητούμενο, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των ρόλων κάθε θεσμού και με γνώμονα το όφελος των πολιτών και της κοινωνίας εν γένει».

Επίσης, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε και στην πρόθεσή της για ενίσχυση της συνεργασίας του υπουργείου με την Εκκλησία μέσω και της υπογραφής σχετικού πρωτοκόλλου μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Ινστιτούτου Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Ο Μακαριώτατος, απ' την πλευρά του, σημείωσε ότι «πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και μία από αυτές είναι η έλλειψη εργασίας» και προσέθεσε:

«Η Πολιτεία προσφέρει μία ευκαιρία ενίσχυσης της απασχόλησης και συμπεριλαμβάνει, στο πλαίσιο του όλου προγράμματος, και την Εκκλησία. Η στήριξη αυτή είναι για εμάς πολύτιμη γιατί κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο η αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων σε θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη».

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «τέτοιου είδους έργα να υλοποιούνται, ώστε οι άνθρωποι να ανακουφίζονται κατά το δυνατόν», επισημαίνοντας πως «αυτή η προσπάθεια δεν είναι λύση του όλου προβλήματος, αλλά μία ανάπαυση».
 

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ


Έναν νέο Ιερό Ναό, ο οποίος θα καλύψει τις ενοριακές ανάγκες του Ολυμπιακού Χωριού, αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο Φωτιστών των Σλάβων θεμελίωσε το απόγευμα ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών καί Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας .  


Τον αγιασμό της θεμελίωσης τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ,  εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, πρέσβεις σλαβόφωνων χωρών, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικοί της Μητρόπολης Ιλίου και πιστοί από διάφορες περιοχές.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την παρουσία τους στην τελετή θεμελίωσης του Ναού, "ο οποίος είναι ο πρώτος ενοριακός ναός στην Εκκλησία της Ελλάδος αφιερωμένος στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο".

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως "είναι σημαδιακό ότι οι κάτοικοι του Ολυμπιακού χωριού ζήτησαν ο ενοριακός τους Ναός να θεμελιωθεί στην τιμή των συγκεκριμένων Αγίων, οι οποίοι έζησαν τον ένατο αιώνα και με το δικό τους τρόπο διέδωσαν στην σημερινή ανατολική Ευρώπη αυτό που πάντα είναι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία, ένας χώρος ανοιχτός και οικουμενικός".

Ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους εκείνους που συνεργάστηκαν για αυτήν την προσπάθεια, αλλά και όλους τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού και τους ιερείς που θα αναλάβουν την αποπεράτωση αυτού του έργου.


ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ


Την ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τέλεσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Άρειο Πάγο.

Παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ανώτατα στελέχη του δικαστικού σώματος.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε δύναμη και υπομονή στο έργο που επιτελούν, ενώ υπογράμμισε πως "η δικαιοσύνη χρειάζεται καλό νόμο και ο καλός νόμος εφαρμόζεται εάν τις αυτώ νομίμως χρήται. Αυτό είναι ο κόπος σας, η πνοή που πρέπει να δώσετε στον νόμο που έρχεται στα χέρια σας.

Σε μία δύσκολη εποχή που όλοι αγωνιζόμαστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, εσείς έχετε περισσότερες ευθύνες. Εύχομαι ο Θεός να σας ενισχύει και να σας δίνει δύναμη να επιτελείτε το σπουδαίο έργο σας".

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τις ευχές και κάλεσε τα μέλη του δικαστικού σώματος να επιδεικνύουν πάντα τη δέουσα αφοσίωση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ



Αγαπητοί Επισκέπται του Ιστολογίου μας,


Η Μονάδα  πάει για αναβάθμιση. Γι' αυτό το λόγο θα είμαστε και πάλι μαζί πολύ σύντομα


Ευχαριστούμε θερμά για την υπομονή και την κατανόησή σας.


Π. ΒΟΙΩΤΟΣ