25 Ιουλίου, 2013

O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΘΗΒΩΝ



Στη Θήβα παρευρέθη εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να συνοδεύσει στην τελευταία της κατοικία την μητέρα της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαζαράκι Θηβών.

Μαζί με τους Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο και Λαρίσης κ. Ιγνάτιο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τέλεσε την εξόδιο ακολουθία της μοναχής Φιλοθέης, που εκοιμήθη την Τρίτη,  πλήρης ημερών.

Η μεταστάσα ήταν μητέρα της Ηγουμένης γερόντισσας Ευπραξίας και μόναζαν στον ίδιο μοναστήρι. Ο Μακαριώτατος προεξήρχε της εξοδίου ακολουθίας τιμώντας έτσι την μακαριστή γερόντισσα την οποία χαρακτήρισε πρότυπο μοναχής.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος, οι Σεβασμιώτατοι, οι πατέρες, τα τάγματα των μοναχών και των μοναζουσών και οι φιλομόναχοι χριστιανοί συνόδευσαν την αείμνηστη Γερόντισσα Φιλοθέη έως του Κοιμητηρίου Της Μονής, όπου σεμνά και συγκινητικά τελέσθηκε ο ενταφιασμός της.



ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ 1025 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΡΩΣ


Με πανηγυρικό συλλείτουργο προκαθημένων τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα ξεκίνησαν από χθες το πρωί οι επίσημοι εορτασμοί για την επέτειο των 1025 χρόνων από τη Βάπτιση του πρώτου ρωσικού κράτους των Ρως, του Αγίου Ρους, επί μοναρχίας του πρίγκιπος (κνιαζ) Βλαδίμηρου. Μαζί με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο χοροστατούν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, Ιερουσαλήμ Θεόφιλος Γ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, καθώς και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Βουλγαρίας Νεόφυτος, Γεωργίας Ηλίας Β, Σερβίας Ειρηναίος κλπ.

Παρόντες στο συλλείτουργο και οι μητροπολίτες Αλέξανδρος Μαντινείας και Κυνουρίας και Χρυσόστομος Πατρών, οι οποίοι συνοδεύουν το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, που με την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου εκτίθεται σε προσκύνημα στη Ρωσία από τις 11 Ιουλίου και ειδικότερα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ από τις 19 του μηνός και έως και αύριο φιλοξενείται στο ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, για να ακολουθήσουν το Κίεβο της Ουκρανίας και το Μινσκ της Λευκορωσίας.

Χιλιάδες κάτοικοι της Μόσχας και των πόλεων, που προηγήθηκαν, συχνά υπό συνεχή βροχή περιμένουν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τον σταυρό ενός από τους πλέον αγαπητούς Αγίους στη Ρωσία, ο οποίος έχει χαρίσει το όνομά του και σε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του ρωσικού κράτους, τη σημαία του Αγίου Ανδρέα, που αποτελεί σήμερα σημαία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τη διαδρομή του Σταυρού θα ακολουθήσουν από μεθαύριο, μετά την αυριανή συνάντησή τους στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν και οι προκαθήμενοι των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την ιστορική παρουσία της ρωσικής Εκκλησίας και της ορθοδοξίας στις μετασοβιετικές αυτές χώρες.

Χαιρετίζοντας τους προκαθημένους ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι το παλαιό ρωσικό κράτος, "το 'Αγιον Ρους είναι ζωντανό εωσότου παραμένει πιστό στην επιλογή, που έκανε ο ισαπόστολος πρίγκιπας Βλαδίμηρος, εωσότου διατηρεί την πνευματική του ενότητα, όσο θυμάται και τιμά δια της προσευχής τους κοινούς μας Αγίους". Στο πλαίσιο των εορτασμών προβλήθηκε χθες από την κεντρική ρωσική τηλεόραση η ταινία του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, "Η δεύτερη βάπτιση της Ρωσίας", η οποία αναφέρεται στην αναγέννηση της ορθοδοξίας στη Ρωσία την τελευταία 25ετία. Το χρονικό αυτό διάστημα χτίστηκαν και αναστυλώθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός και εκτός Ρωσίας 25.000 ναοί, δηλαδή χίλιοι ναοί ετησίως, ή τρεις ναοί ημερησίως.

Στην ταινία του μητροπολίτη Ιλαρίωνα εμφανίζεται και ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος μιλά για τη δική του βάπτιση από τη μητέρα του κρυφά από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και εργαζόταν σε εργοστάσιο. Ο Β. Πούτιν σημειώνει ότι η γενιά του θυμάται τον "Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού", ο οποίος "ήταν ουσιαστικά μια απλοποιημένη υπενθύμιση των θρησκευτικών - ηθικών αρχών όλων σχεδόν των σύγχρονων παραδοσιακών θρησκειών και όταν αυτή η έστω απλοποιημένη μορφή έπαψε να υπάρχει, εμφανίστηκε ένα ηθικό κενό, το οποίο θα μπορούσε να πληρωθεί μόνον με έναν τρόπο - με την επιστροφή στις πραγματικές, αληθινές αξίες".


Ο ECONOMIST ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ


Οταν η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι κάτι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην ευρωζώνη, η πολιτική μηχανή της περιοχής ανεβάζει ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η καγκελάριος της Γερμανίας έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από την εξαιρετικά υψηλή ανεργία των νέων στη νότια Ευρώπη. Ο πρωταθλητής της δημοσιονομικής λιτότητας έχει αρχίσει να επαναλαμβάνει όσα υποστηρίζουν οι ομόλογοί της στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία, δηλώνοντας ότι η ανεργία των νέων είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα της Ευρώπης, κινδυνεύοντας να υπάρξει μια «χαμένη γενιά», αν δεν ληφθούν μέτρα. Ως αποτέλεσμα υπήρξε ένα ξέσπασμα από συναντήσεις και προγράμματα για να βοηθήσουν τους άνεργους νέους της ηπείρου.

Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν υποσχεθεί μια «εγγύηση για τη νεολαία», βάσει της οποίας κάθε νέος Ευρωπαίος έχει μια θέση εργασίας, μαθητείας ή θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εντός τεσσάρων μηνών από την στιγμή που μένει άνεργος ή εγκαταλείπει την επίσημη εκπαίδευση. Έχουν δεσμεύσει 8 δις ευρώ για τις περισσότερο πληγείσες χώρες κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και θα εκπαιδεύσει τους νέους, ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά «διαρθρωτικά ταμεία» είναι προς αναδιάταξη για να βοηθήσουν τους νέους.

Μια ενισχυμένη έκδοση του προγράμματος Erasmus της ΕΕ, το οποίο ενθαρρύνει τις σπουδές στο εξωτερικό, θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να περνούν τα σύνορα προκειμένου να εκπαιδευτούν και να μαθητεύσουν. Οι προτάσεις αυτές ακούγονται καλές σαν ατάκες, χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα τους εμπόλεμους ηγέτες της νότιας Ευρώπης, ή ακόμη και την Μέρκελ δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Όμως, στην πράξη, είναι πιθανό να απογοητεύσουν. Υποφέρουν από τις ίδιες αδυναμίες που μαστίζουν την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών: έλλειψη τόλμης, ελλιπής ανάλυση του προβλήματος και υπερβολική πίστη στην αντιγραφή των γερμανικών πολιτικών.

Η αδυναμία σε αριθμούς

Η έλλειψη τόλμης είναι προφανής, μόλις κοιτάξει κάποιος προσεκτικά τους αριθμούς. Σχεδόν 8 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν έχουν εργασία, εκπαίδευση ή κατάρτιση: ένας στους επτά. Στην Ιταλία και την Ισπανία, η αναλογία είναι ένας στους πέντε. Και στην Ελλάδα είναι πάνω από ένας στους τέσσερις.Σε σύγκριση με την κλίμακα του προβλήματος, τα κεφάλαια που προσφέρονται είναι ελάχιστα. Η δέσμευση των 8 δις ευρώ για δύο χρόνια είναι ισοδυναμεί με λιγότερο από το 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για τις επιλέξιμες χώρες, ή 850 ευρώ ετησίως για κάθε νέο Ευρωπαίο σε εκείνες τις χώρες που δεν έχει ούτε δουλειά, ούτε κατάρτιση, ούτε εκπαίδευση. Αν προσθέστε τα διαρθρωτικά ταμεία και τις δυνατότητες δανεισμού από την ΕΤΕπ το ποσό είναι μεγαλύτερο, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρό σε σχέση με τον σφιχτό προϋπολογισμό στις περισσότερες χώρες και σίγουρα δεν θα πληρώσει τις τεράστιες επεκτάσεις στα προγράμματα κατάρτισης ή μαθητείας.

Η κατάρτιση και η μαθητεία είναι μια καλή ιδέα, αλλά θα συμβάλουν ελάχιστα στο να βοηθήσουν τους νέους ανέργους της Ευρώπης, εκτός εάν οι κυβερνήσεις επιτύχουν επίσης την προώθηση της ανάπτυξης. Ο κύριος λόγος που η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί στη νότια Ευρώπη είναι το βάθος της ύφεσης στις χώρες αυτές. Με την πάροδο του χρόνου, η κυκλική ανεργία μπορεί να εδραιωθεί. Όπως καθιστά σαφές στη νέα του Πρόβλεψη για την Απασχόληση, οι νέοι έχουν πληγεί σκληρότερα από ό,τι οι ηλικιωμένοι. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, καθώς μια γενιά αδυνατεί να αποκτήσει δεξιότητες. Τα προγράμματα μαθητείας μπορεί να βοηθήσουν στο περιθώριο, κάνοντας τους νέους πιο απασχολήσιμους, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Οι προοπτικές για αυτήν την δυνητικά «χαμένη» γενιά δεν θα βελτιωθούν μέχρι η ευρωπαϊκή οικονομία να πάει καλύτερα.

Ενα τρίτο πρόβλημα είναι η αφέλεια στην ερμηνεία της επιτυχίας της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει ένα μακροχρόνιο σύστημα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης. Έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Αλλά θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι το πρώτο προκάλεσε το τελευταίο. Η Γερμανία είχε μαθητευόμενους και επαγγελματική εκπαίδευση όταν ήταν ο «ασθενής της Ευρώπης», με ποσοστό ανεργίας των νέων άνω του 15% το 2005. Και δεν είναι εύκολο ένα σύστημα τόσο στενά συνδεδεμένο με την ιδιόμορφη δομή των επιχειρήσεων της Γερμανίας, με έμφαση στην κατασκευή, να εξαχθεί.

Η μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση θα πρέπει να είναι μέρος του «οπλοστασίου» κάθε χώρας ενάντια στην ανεργία των νέων, αλλά στη Νότια Ευρώπη άλλες πολιτικές θα αποφέρουν αποτελέσματα πιο γρήγορα. Στην κορυφή της λίστας είναι η μεγαλύτερη απελευθέρωση των νόμων του εργατικού δικαίου για τους μόνιμους εργαζομένους, έτσι ώστε το χάσμα μεταξύ τους και των προσωρινών να μειωθεί. Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά χρειάζονται περισσότερα: μια πιο ευέλικτη και λιγότερο κατακερματισμένη αγορά εργασίας θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και θα δώσει στους νέους καλύτερες ευκαιρίες. Ένας άλλος τρόπος για την ενθάρρυνση της απασχόλησης των νέων είναι να μειώσουν τους φόρους των μισθωτών υπηρεσιών τους, όπως μόλις έκανε η Ιταλία.

Η στρατηγική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων περιλαμβάνει μια σειρά από χρήσιμες, αλλά μικρές πρωτοβουλίες. Χάρη στην Μέρκελ, συμβαίνουν περισσότερα. Αλλά δεν είναι αρκετά. Η επίλυση του «πιο πιεστικού» προβλήματος της Ευρώπης απαιτεί μια πιο τολμηρή προσέγγιση για την τόνωση της ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, καθώς και περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τους νότιους να αναδιοργανώσουν τις αγορές εργασίας τους. Η λίστα των πραγμάτων που πρέπει να κάνει η ευρωζώνη, από την πιο ήπια λιτότητα για μια ταχύτερη πρόοδο ως την τραπεζική ένωση, είναι τόσο γνωστή όσο και η επιφυλακτικότητα της Μέρκελ γι’ αυτήν. Αλλά πρέπει να γίνει. Διαφορετικά, η «εγγύηση για τη νεολαία» θα είναι μια κούφια υπόσχεση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετανάστης ηλικίας 25-30 ετών έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά των Οινουσσών. Ο άτυχος μετανάστης επέβαινε σε σκάφος μαζί με άλλους 46 αλλοδαπούς (44 άντρες και δυο γυναίκες). Ξαφνικά έπεσαν στη θάλασσα και τους περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού που έφτασε στο σημείο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις περιοχές Πετρί και Αηδόνια στη Νεμέα Κορινθίας, που είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Τετάρτης. Το Σάββατο αναμένεται, με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, να λειτουργήσουν οι τέσσερις νέοι σταθμοί του Μετρό στα νότια προάστια: Ελληνικό, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη. Ωστόσο, όπως εξηγούν από το υπουργείο Υποδομών, εντός της ημέρας θα αποφασιστεί εάν η επέκταση θα δοθεί μία ημέρα νωρίτερα στο κοινό. Με τη νέα επέκταση εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά επιπλέον 80.000 επιβάτες, ενώ η διαδρομή Ελληνικό-Σύνταγμα θα γίνεται σε 14 λεπτά.

Σε ένα προαπαιτούμενο που η χώρα δεν έχει εκπληρώσει οφείλεται το «καψώνι» για τη δόση των 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η τρόικα εντόπισε ότι δεν έχει καλυφθεί ο στόχος των 4.200 υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου. Έτσι, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση εντός της ημέρας τροπολογία που αναιρεί την εξαίρεση που είχε ψηφιστεί προ ολίγων ημερών για τους εκπαιδευτικούς κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Νέες διευκρινίσεις δίνονται σχετικά με την προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης. Η συμμετοχή στο μεταβατικό φορέα με δίμηνες συμβάσεις δεν επηρεάζει το δικαίωμα των εργαζομένων να εργαστούν στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ), αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ειδικός Διαχειριστής. Διευκρινίσεις για τα προσόντα και τα μόρια.

Κόσμος

Καταψήφισε η Βουλή των ΗΠΑ νομοθετική πρόταση που θα έθετε περιορισμούς στην «αθρόα» συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Η νομοθετική πρόταση βρήκε απέναντί της ένα ασυνήθιστο μπλοκ που απαρτιζόταν από στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που υπερασπίστηκαν την σκοπιμότητα του προγράμματος της NSA για τον έγκαιρο εντοπισμό τρομοκρατικών απειλών. H Κίνα κατηγορεί τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπο Σιλάι για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δίκη του. Η σύζυγος του Μπο, Γκου Καλάι, και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας, Γουάνγκ Λιγιούν, βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας του σκανδάλου της δολοφονίας του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

Τους τουλάχιστον 77 νεκρούς φτάνει ο τραγικός απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία, κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το δυστύχημα στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το τρένο περνούσε από καμπύλη στις γραμμές. Μεγάλος αριθμός θυμάτων -με τους νεκρούς να ξεπερνούν, κατά πληροφορίες, ακόμα και τους είκοσι- είναι ο απολογισμός του εκτροχιασμού επιβατικού τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία. Ιατρικές και αστυνομικές πηγές, ανέβαζαν τον αριθμό των τραυματιών σε πάνω από 50. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία.Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησαν για 41η συναπτή ημέρα οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Σόφιας έξω στο Κοινοβούλιο, επιμένοντας στις κινητοποιήσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου από την άνοιξη, οπότε και η προηγούμενη κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Οικονομία

Βήμα - βήμα ξεκολλάει -όπως όλα δείχνουν- η επί ένα και πλέον μήνα «μετέωρη» μεταβίβαση της ΔΕΣΦΑ στην Socar, καθώς το βράδυ της Τρίτης το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την επίσημη βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί, πάντως, η αποστολή της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να τη συνοδεύει, ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός. Στις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αναφέρεται η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα δημοσιοποιήσει σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση αναμένεται να γίνεται αναφορά στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2016, στους νέους στόχους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015. Θετικά είναι τα μηνύματα μέχρι στιγμής από την αξιολόγηση της τρόικας στην Κύπρο με το πρώτο προσχέδιο της αξιολόγησης να αναμένεται να δοθεί στην Κυβέρνηση πριν το Σαββατοκύριακο.

Αθλητισμός

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας αποκλείστηκε, ενώ η Παρτιζάν... ίδρωσε για να πάρει την πρόκριση από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η Σλόβαν τέθηκε νοκ άουτ μετά την ήττα της με 3-0 από τη Λουντογκόρετς στη Βουλγαρία, η οποία κατάφερε να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα. Από την άλλοι, οι Σέρβοι της Παρτιζάν ζορίστηκαν πολύ για να προκριθούν στον 3ο προκριματικό, αφού μετά το 1-1 με τη Σιράκ στην Αρμενία, βρέθηκαν να παίζουν από το 55’ με δέκα παίκτες στο Βελιγράδι, αλλά κράτησε μέχρι τέλους το 0-0. Προτού ακόμα κοπάσει ο «κρότος» από το «μπαμ» με τον Χαβιέρ Σαβιόλα, ο Ολυμπιακός φέρεται να βρίσκεται κοντά σε μία ακόμη μεταγραφική «βόμβα», καθώς σύμφωνα με ιταλικό δημοσίευμα, οι «ερυθρόλευκοι» θα παραχωρήσουν τον Λεάντρο Γκρέκο στην Πάρμα, ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Σωτήρη Νίνη!

Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός συνεχίζει τη μεταγραφική του αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Ισπανία, οι «ερυθρόλευκοι» θα αποκτήσουν ως δανεικό από την Ατλέτικο και τον γκολκίπερ Ρομπέρτο! «Κολλάει» του Μολό, λόγω υψηλών απαιτήσεων της Νανσί. Η αποστολή του Μίτσελ για την Γερμανία. Από τη μία η κορυφή και από την άλλη ο γκρεμός! Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ειδήσεις ήρθαν να εμπλουτίσουν το ρεπορτάζ της Μέταλιστ, προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Την ώρα, λοιπόν, που ουκρανικό δημοσίευμα εξυμνεί την οικονομική ισχύ του συλλόγου που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τα 26.1 εκ. δολάρια στα 1 δις 256 εκ. δολάρια, έρχεται ένα γαλλικό δημοσίευμα να... προσγειώσει ανώμαλα τους Ουκρανούς, αναφέροντας ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλο στημένων αγώνων και μάλιστα εκκρεμεί απόφαση του CAS! Απειλεί με αγωγές τη γαλλική εφημερίδα!



TO GREXIT ΕΠΑΝΗΛΘΕ. ΤΥΧΑΙΟ;


Τις τελευταίες μέρες τελείως απρόσμενα (;) επανήλθε στο προσκήνιο το Grexit που για μερικούς μήνες το είχαμε ξεχάσει, καθώς όλοι μας διαβεβαίωναν ότι μετά το PSI και τη λήψη νέων σκληρών μέτρων αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται πλέον. Για λόγους μάλιστα καθησυχασμού της κοινής γνώμης αλλά και των αγορών, υπήρξε ένα μπαράζ θετικών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους μέχρι την υπερβολή από την πλευρά της κυβέρνησης που έκανε λόγο για ελληνικό success story.

Επειδή όμως οι ξένοι αναλυτές δεν κατεβάζουν αμάσητο και αδιερεύνητο ότι τους πλασάρουν, έβαλαν πάλι κάτω τα νούμερα και διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα και οι στόχοι των δανειστών για την ελληνική οικονομία, δεν βγαίνουν. Έτσι απλά, στις εκτιμήσεις της Nomura, της City και τα διάφορα Ινστιτούτα σκέψης που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, προστέθηκαν χθες και προχθές οι εκτιμήσεις του έγκυρου αρθρογράφου των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εκτίμησε πως η λύση είναι η έξοδος από το ευρώ και χθες ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος κ. Χανς Βέρνερ Ζιν που ζήτησε να...μας επιτρέψουν να βγούμε από το Ευρώ με δικαίωμα επιστροφής εν ευθέτω χρόνω!

Τι βλέπουν όμως αυτοί οι κύριοι που δεν βλέπουμε εμείς ή μάλλον δεν θέλουμε να δούμε; Βλέπουν πρώτα και κύρια ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ εύθραυστο και δεν μπορεί να εγγυηθεί μακροημέρευση. Βλέπουν επίσης το χρέος που επίσημα βρίσκεται στα 317,8 δισ ή στο 160,5% του ΑΕΠ. Βλέπουν ότι το hair cut που θα μας ωφελούσε κατά 105 δισ τελικά το όφελος ήταν μόλις 25 δισ και το μόνο που πέτυχε ήταν να καταστρέψει τις Ελληνικές τράπεζες που εφεξής είναι δύσκολο να σηκώσουν κεφάλι αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα χρειάζονται συνεχώς ζεστό χρήμα, το οποίο θα πρέπει να δανείζεται το ελληνικό κράτος.

Και φυσικά, όσες περικοπές κι αν έγιναν, η κατάσταση δεν σώζεται καθώς η λεγόμενη εξυγίανση και μείωση του δημόσιου τομέα προσθέτει συνεχώς κατά χιλιάδες νέους συνταξιούχους ακόμα και με εικονικά ασφαλιστικά χρόνια, σε φαλιρισμένα ταμεία. Η μόνη ενδεχομένως λύση είναι ένα νέο γενναίο κούρεμα του χρέους που όμως τώρα δεν βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και των ιδιωτών αλλά στα Ευρωπαϊκά κράτη και γι αυτό επί του παρόντος αρνούνται καν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Κι αν συνεχίσουν να κρατούν την ίδια στάση και μετά τις γερμανικές εκλογές, τότε φοβούμαι ότι πολύ σύντομα, θα φθάσουμε σε αδιέξοδο κι αυτό που σήμερα οι αναλυτές τον αναφέρουν σαν ενδεχόμενο, να είναι αναπόφευκτη εξέλιξη και ο Θεός βοηθός.

Όλα τα άλλα που έρχονται και μας επιβάλλουν οι τροϊκανοί με περικοπές και αυστηρή λιτότητα είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους και των ελλειμμάτων αλλά και αντίποινα σε ένα ολόκληρο λαό που οι κυβερνήσεις του, τον καθοδηγούσαν για χρόνια στην υπερκατανάλωση και την υπερβολή με δανεικά χρήματα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΡΥΘΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


Τελικά οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην Αίγυπτο, τουλάχιστον προς το παρόν, μετά από απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ «δεδομένης της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο, δεν πιστεύουμε ότι αρμόζει να προχωρήσουμε αυτήν την περίοδο στην παράδοση των F-16».

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα ελήφθη με την ομόφωνη συγκατάθεση των συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα μπορούσε να γίνει η παράδοση των αεροσκαφών.

ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το απόγευμα κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στη χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού Nile, τρεις «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Η τηλεόραση ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Ελ Αρίς του βόρειου Σινά, όπου τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχουν κλιμακωθεί η ένταση και οι βίαιες ενέργειες, κυρίως εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών.

Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο στρατιώτες, επίσης στο Ελ Αρίς. Από τις αρχές του μήνα στο Σινά έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά περίπου 30 στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες. Ο στρατός, που εντείνει την παρουσία του και τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στην περιοχή αυτή έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις δέκα τζιχαντιστές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (25/7/2013)


Γεγονότα

1893: Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου

1929: Ψηφίζεται από την Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου το λεγόμενο «Ιδιώνυμο», που είχε ως στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1978: Έρχεται στον κόσμο το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στο νοσοκομείο του Oldham της Αγγλίας.

1979: Στη Νικαράγουα, ο δικτάτορας Anastasio Somoza τρέπεται σε φυγή από την χώρα και την διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο, ηγέτης των Sadinistas, Daniel Ortega που επικράτησαν ύστερα από πολύχρονους αγώνες.

 Θάνατοι:

1996: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.