25 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετανάστης ηλικίας 25-30 ετών έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά των Οινουσσών. Ο άτυχος μετανάστης επέβαινε σε σκάφος μαζί με άλλους 46 αλλοδαπούς (44 άντρες και δυο γυναίκες). Ξαφνικά έπεσαν στη θάλασσα και τους περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού που έφτασε στο σημείο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις περιοχές Πετρί και Αηδόνια στη Νεμέα Κορινθίας, που είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Τετάρτης. Το Σάββατο αναμένεται, με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, να λειτουργήσουν οι τέσσερις νέοι σταθμοί του Μετρό στα νότια προάστια: Ελληνικό, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη. Ωστόσο, όπως εξηγούν από το υπουργείο Υποδομών, εντός της ημέρας θα αποφασιστεί εάν η επέκταση θα δοθεί μία ημέρα νωρίτερα στο κοινό. Με τη νέα επέκταση εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά επιπλέον 80.000 επιβάτες, ενώ η διαδρομή Ελληνικό-Σύνταγμα θα γίνεται σε 14 λεπτά.

Σε ένα προαπαιτούμενο που η χώρα δεν έχει εκπληρώσει οφείλεται το «καψώνι» για τη δόση των 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η τρόικα εντόπισε ότι δεν έχει καλυφθεί ο στόχος των 4.200 υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου. Έτσι, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση εντός της ημέρας τροπολογία που αναιρεί την εξαίρεση που είχε ψηφιστεί προ ολίγων ημερών για τους εκπαιδευτικούς κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Νέες διευκρινίσεις δίνονται σχετικά με την προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης. Η συμμετοχή στο μεταβατικό φορέα με δίμηνες συμβάσεις δεν επηρεάζει το δικαίωμα των εργαζομένων να εργαστούν στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ), αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ειδικός Διαχειριστής. Διευκρινίσεις για τα προσόντα και τα μόρια.

Κόσμος

Καταψήφισε η Βουλή των ΗΠΑ νομοθετική πρόταση που θα έθετε περιορισμούς στην «αθρόα» συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Η νομοθετική πρόταση βρήκε απέναντί της ένα ασυνήθιστο μπλοκ που απαρτιζόταν από στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που υπερασπίστηκαν την σκοπιμότητα του προγράμματος της NSA για τον έγκαιρο εντοπισμό τρομοκρατικών απειλών. H Κίνα κατηγορεί τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπο Σιλάι για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δίκη του. Η σύζυγος του Μπο, Γκου Καλάι, και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας, Γουάνγκ Λιγιούν, βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας του σκανδάλου της δολοφονίας του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

Τους τουλάχιστον 77 νεκρούς φτάνει ο τραγικός απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία, κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το δυστύχημα στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το τρένο περνούσε από καμπύλη στις γραμμές. Μεγάλος αριθμός θυμάτων -με τους νεκρούς να ξεπερνούν, κατά πληροφορίες, ακόμα και τους είκοσι- είναι ο απολογισμός του εκτροχιασμού επιβατικού τρένου στη βορειοδυτική Ισπανία. Ιατρικές και αστυνομικές πηγές, ανέβαζαν τον αριθμό των τραυματιών σε πάνω από 50. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία.Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησαν για 41η συναπτή ημέρα οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Σόφιας έξω στο Κοινοβούλιο, επιμένοντας στις κινητοποιήσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου από την άνοιξη, οπότε και η προηγούμενη κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Οικονομία

Βήμα - βήμα ξεκολλάει -όπως όλα δείχνουν- η επί ένα και πλέον μήνα «μετέωρη» μεταβίβαση της ΔΕΣΦΑ στην Socar, καθώς το βράδυ της Τρίτης το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την επίσημη βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί, πάντως, η αποστολή της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να τη συνοδεύει, ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός. Στις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αναφέρεται η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα δημοσιοποιήσει σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση αναμένεται να γίνεται αναφορά στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2016, στους νέους στόχους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015. Θετικά είναι τα μηνύματα μέχρι στιγμής από την αξιολόγηση της τρόικας στην Κύπρο με το πρώτο προσχέδιο της αξιολόγησης να αναμένεται να δοθεί στην Κυβέρνηση πριν το Σαββατοκύριακο.

Αθλητισμός

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας αποκλείστηκε, ενώ η Παρτιζάν... ίδρωσε για να πάρει την πρόκριση από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η Σλόβαν τέθηκε νοκ άουτ μετά την ήττα της με 3-0 από τη Λουντογκόρετς στη Βουλγαρία, η οποία κατάφερε να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα. Από την άλλοι, οι Σέρβοι της Παρτιζάν ζορίστηκαν πολύ για να προκριθούν στον 3ο προκριματικό, αφού μετά το 1-1 με τη Σιράκ στην Αρμενία, βρέθηκαν να παίζουν από το 55’ με δέκα παίκτες στο Βελιγράδι, αλλά κράτησε μέχρι τέλους το 0-0. Προτού ακόμα κοπάσει ο «κρότος» από το «μπαμ» με τον Χαβιέρ Σαβιόλα, ο Ολυμπιακός φέρεται να βρίσκεται κοντά σε μία ακόμη μεταγραφική «βόμβα», καθώς σύμφωνα με ιταλικό δημοσίευμα, οι «ερυθρόλευκοι» θα παραχωρήσουν τον Λεάντρο Γκρέκο στην Πάρμα, ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Σωτήρη Νίνη!

Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός συνεχίζει τη μεταγραφική του αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Ισπανία, οι «ερυθρόλευκοι» θα αποκτήσουν ως δανεικό από την Ατλέτικο και τον γκολκίπερ Ρομπέρτο! «Κολλάει» του Μολό, λόγω υψηλών απαιτήσεων της Νανσί. Η αποστολή του Μίτσελ για την Γερμανία. Από τη μία η κορυφή και από την άλλη ο γκρεμός! Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ειδήσεις ήρθαν να εμπλουτίσουν το ρεπορτάζ της Μέταλιστ, προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Την ώρα, λοιπόν, που ουκρανικό δημοσίευμα εξυμνεί την οικονομική ισχύ του συλλόγου που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τα 26.1 εκ. δολάρια στα 1 δις 256 εκ. δολάρια, έρχεται ένα γαλλικό δημοσίευμα να... προσγειώσει ανώμαλα τους Ουκρανούς, αναφέροντας ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλο στημένων αγώνων και μάλιστα εκκρεμεί απόφαση του CAS! Απειλεί με αγωγές τη γαλλική εφημερίδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: