05 Ιουνίου, 2013

Η Α.Θ.Π. Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την αμέριστη συμπαράσταση του προς την Κύπρο εξέφρασε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ευχόμενος παράλληλα αίσιο τέλος σε όλες τις δοκιμασίες του κυπριακού λαού. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε στη Σλοβακία συνάντηση με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα, κ. Μάριο Κουντουρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο και το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησιά της Κύπρου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Πρέσβη της Κύπρου κ. Κουντουρίδη, κατά την επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σλοβακία, από τις 25 ως τις 27 Μαΐου. 

Προστίθεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του για την επίσκεψη του, για πρώτη φορά, όπως ανέφερε, σε Κυπριακή Πρεσβεία. Ο Πρέσβης κ. Κουντουρίδης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και του λαού για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς και στην έμπρακτη υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου, μέσω του πνευματικού και κοινωνικού της έργου, για απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυσπραγούντες πολίτες.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαίνεσε το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα καθώς και τη σημαντική υποστήριξη και προσφορά της προς τους συνανθρώπους μας, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σλοβακία  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 1150 χρόνια από την άφιξη των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο έδαφος της μεγάλης Μοραβίας (863 μ.Χ.) και σημερινής Σλοβακίας.

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 43 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο δυτικό κόσμο η απόφαση του δικαστηρίου του Καϊρου να καταδικάσει σε φυλάκιση 43 στελέχη ΜΚΟ που λειτουργούσαν στην Αίγυπτο χωρίς την άδεια των αρχών και με ξένη χρηματοδότηση. Η δίωξη είχε κινηθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ στη χώρα κυβερνούσε ο στρατός, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ τον Ιανουάριο της χρονιάς εκείνης. Τότε, η αστυνομία και εισαγγελείς είχαν προχωρήσει σε εφόδους στα γραφεία 17 ΜΚΟ σε όλη την Αίγυπτο, συλλαμβάνοντας εργαζομένους τους και κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρχεία.

Η δίκη των 43 εργαζομένων, περιλαμβανομένων 19 πολιτών των ΗΠΑ και δύο Γερμανών υπηκόων, άρχισε τον Φεβρουάριο του 2012. Οι περισσότεροι από τους ξένους κατηγορούμενους είχαν εγκαταλείψει την Αίγυπτο τον Μάρτιο του 2012, όταν δικαστήριο είχε άρει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που τους είχε επιβάλει, και δικάστηκαν ερήμην. Οι 27 αλλοδαποί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην, περιλαμβανόμενου του διευθυντή της IRI στην Αίγυπτο Σαμ Λαχούντ, του γιου του σημερινού υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ, Ρέι Λαχούντ.

Οι 43 καταδικασθέντες εργάζονταν για τη γερμανική οργάνωση Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και τέσσερις οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ: το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI)· το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI)· το Διεθνές Κέντρο για τους Δημοσιογράφους (ICFJ)· καθώς και την οργάνωση Οίκος της Ελευθερίας (Freedom House). Με την δικαστική απόφαση τα γραφεία και των πέντε αυτών οργανώσεων σε όλη την Αίγυπτο κλείνουν και κατάσχονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στη χώρα, ενώ στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως πέντε ετών και πρόστιμο 1.000 λιρών Αιγύπτου (περίπου 103 ευρώ).

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν ενστερνίζεται πλήρως τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η απόφαση του «προκάλεσε σοκ και μεγάλη ενόχληση» και πρόσθεσε: «Οι ενέργειες του Αιγυπτιακού δικαστικού σώματος μας ανησυχούν. Εξασθενίζουν την κοινωνία των πολιτών, έναν σημαντικό πυλώνα της δημοκρατίας σε μια νέα δημοκρατική Αίγυπτο».

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι μίλησε για πολιτική δίκη και συνέχισε: «Η απόφαση τούτη αντιβαίνει στην οικουμενική αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και είναι ασύμβατη με τη μετάβαση προς τη δημοκρατία» Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί μέγα θέμα όταν η Ρωσία είχε ζητήσει από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους σε ΜΚΟ οι οποίες εδρεύουν στη χώρα να αυτοχαρακτηριστούν ξένοι πράκτορες, ειδάλλως θα δικάζονται και θα τιμωρούνται είτε με πρόστιμο είτε με φυλάκιση.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μηνύματα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων στέλνουν 80 πολιτιστικοί φορείς, σχολεία, ξένα ινστιτούτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην πρώτη Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τις 7 ώς τις 9 Ιουνίου. Οι τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Θεσσαλονίκη "πολύγλωττη πόλις"» περιλαμβάνουν 140 δράσεις με δρώμενα έθιμα που διατηρούνται μέσα στην ιστορία των λαών, μουσική, χορό, τοπική γαστρονομία, βιβλία, γραφή, ανάγνωση και γλωσσικά παιχνίδια. Άρμα μάχης ανετράπη τα ξημερώματα της Τετάρτης σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο στρατιώτης που το οδηγούσε. Το άρμα κινούνταν με κατεύθυνση προς τον Ωρωπό προκειμένου να συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση. Κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του στρατιώτη. Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Την ενόχληση του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει οι μίνι κυβερνητικές κρίσεις, με αποκορύφωμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα. Τελευταίο κρούσμα ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος που επελέγη από την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι ενστάσεις προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου και από το πρωθυπουργικό επιτελείο τέθηκε η ερώτηση: «Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι με τη στάση τους συνεχώς δημιουργούν προβλήματα;» Λίγο μετά τις 9 το πρωί αναχώρησαν δύο ιπτάμενα δελφίνια από τον Πειραιά προς τον Αργοσαρωνικό, καθώς οι ναυτεργάτες ενημερώθηκαν εγγράφως από εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους μέχρι και τον Φεβρουάριο. Οι ναυτεργάτες περιμένουν ανάλογες κινήσεις και από άλλες εταιρείες προκειμένουν να λήξουν την κινητοποίησή τους.

Περιστατικό διακίνησης μεταναστών με ελληνική θαλαμηγό σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Το καταμαράν εντόπισε ανοιχτά της Σύμης τουρκική ακταιωρός και το καταδίωξε, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε σκάφος του λιμενικού σώματος, που ακινητοποίησε το σκάφος και συνέλαβε τους δύο διακινητές, καθώς και τους μετανάστες.

Κόσμος

Έρευνα αντιντάμπινγκ για κρασί που εξάγουν ευρωπαϊκές χώρες στην Κίνα προανήγγειλε το Πεκίνο -έμμεση απειλή για πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, ως αντίδραση στους δασμούς που επιβάλλουν οι «27» σε φωτοβολταϊκά από την Κίνα. Η κίνηση συνοδεύεται με έκκληση του Πεκίνου για «εντιμότητα και ευελιξία» στις σχετικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες ήδη δέχονται πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον κεντρικό σταθμό Οχότνι στο μετρό της Μόσχας, προκαλώντας την απομάκρυνση 4.000 επιβατών. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τέσσερις συρμοί εγκλωβίστηκαν στις σήραγγες ενώ τουλάχιστον 17 άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια εξαιτίας του καπνού. H φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο· οι πρώτες εκτιμήσεις την αποδίδουν σε πρόβλημα με καλώδιο, απομακρύνοντας τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης.

Με ογκώδεις συγκεντρώσεις πέρασε και η νύχτα της Τρίτης στην Τουρκία, μετά το ανάμεικτο μήνυμα «συμβιβασμού και επιμονής» που έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη να συναντηθεί με ομάδα ακτιβιστών για το πάρκο Γκεζί. Δεν έλειψαν τα δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις και στην Άγκυρα, εκ νέου στο στόχαστρο διαδηλωτών το γραφείο του κυβερνώντος AKP στην Σμύρνη. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η προειδοποιητική απεργία των δημόσιων υπαλλήλων. Προσαγωγή 24 χρηστών του Twitter για «προπαγανδιστική παραπληροφόρηση».

Την στρατηγικής σημασίας πόλη του Κουσέιρ ανακατέλαβε πλήρως το συριακό καθεστώς, έπειτα από πολυήμερες συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Την ήττα παραδέχθηκαν και οι αντικαθεστωτικοί, λέγοντας πως υποχωρούν από την πόλη.Η γαλλική διπλωματία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε πως είναι «βέβαιη» πως έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν σε πολλές περιστάσεις στη Συρία, κατόπιν των εργαστηριακών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από την χώρα. Ο Φαμπιούς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά, όπως είπε «δεν βρισκόμαστε εκεί».

Οικονομία

Με στελέχη ομογενειακών φορέων και εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Τορόντο του Καναδά, όπου θα έχει επαφές με τουριστικούς παράγοντες. Έτοιμος να δώσει λίστες με έλληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο δήλωσε ο πρωθυπουργός του Δουκάτου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε συνέντευξή του, λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Γιούνκερ είπε πως εάν οι ελληνικές αρχές ζητήσουν λίστα με τους έλληνες καταθέτες εκείνος θα την δώσει. Τόνισε, επίσης, ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Τρία σενάρια έχει καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου η αμερικανική εταιρεία Noble για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισ. κυβικών ποδών.

Αθλητισμός

Σοκαρισμένοι είναι οι άνθρωποι του Ηρακλή, καθώς ποδοσφαιριστής των τμημάτων υποδομής της ομάδας έπεσε στο έδαφος κατά τη διάρκεια της προπόνησης και νοσηλεύεται σε καταστολή στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Στην υπόθεση του Νίκου Κοροβέση φαίνεται να έχει στραφεί ο Παναθηναϊκός, καθώς συνεχίζει τις επαφές του για μεταγραφές, με τον Νίκο Νταμπίζα.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Κριστιάν Καρεμπέ και τον Πιέρ Ισά, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίρια πόστα στην ομάδα του Πειραιά. Ο Γάλλος πρώην άσος των Ερυθρολεύκων θα αναλάβει τη θέση του Συμβούλου Στρατηγικής της διοίκησης, ενώ ο Πιέρ Ισά που στο παρλεθόν αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΟΦΗ, παίρνει το πόστο του αθλητικού διευθυντή του συλλόγου. Η παρουσίασή τους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 15:00 στα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 
Όταν γνωρίσεις τον δυτικό τρόπο ζωής, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψεις στον τρόπο ζωής που προτείνει - επιβάλει το Ισλάμ. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι θέλουν να κυβερνήσουν ή κυβερνούν σήμερα στην Τουρκία Ενώ η κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι τεταμένη κι ενώ έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την πιθανή απόπειρα εκτόνωσης της εσωτερικής κρίσης της γείτονος προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς το Αιγαίο, κανείς δεν ασχολείται με το πως κατορθώθηκε να ξεσηκωθεί ο τουρκικός λαός, να ενωθεί παρά τις όποιες διαφορές του και να απαιτήσει από τον «σουλτάνο» Ταγίπ να επανέλθει στην… τάξη! Στο σκεπτικό όλων μας, πρέπει να υπάρχει ο κανόνας, πως στην πολιτική (πόσο δε μάλλον στην γεωπολιτική) δεν γίνεται τίποτε χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Σχέδιο που να εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, να έχει μετρήσιμους και απολύτως ελέγξιμους στόχους.

Η πολιτική που σέβεται τον εαυτό της δεν λειτουργεί με βάση τα όσα συμβαίνουν σήμερα, ούτε καν με όσες συνθήκες δημιουργεί η ίδια για τους στόχους του αύριο. Η σωστή πολιτική λειτουργεί με συνθήκες που η ίδια δημιουργεί (και ελέγχει ως προς τον τόπο, τον χρόνο και τους παράγοντες επηρεασμού) για να ελέγχει την μεθεπόμενη ημέρα. Και οι παράγοντες που σήμερα λειτουργούν στην Τουρκία (οι γνωστοί σύμμαχοι πέραν του Ατλαντικού) δεν αφήνουν τίποτε απολύτως στην τύχη, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον σκοπό τους. Κατ’ αρχήν, εξετάζοντας τα γεγονότα, παρατηρούμε πως οι τούρκοι πολίτες ξεσηκώθηκαν σε 48 πόλεις, αλλά πολύ σύντομα υπήρξε συσπείρωση σε τρεις μεγάλες «εστίες», στην Άγκυρα, στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτό συνέβη επειδή υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αλλά και – όλως τυχαίως - οι πλέον ακατάλληλοι χειρισμοί από την αστυνομία του Ερντογάν, η οποία άσκησε υπέρμετρη βία τη στιγμή που υπήρχαν μάρτυρες με… κάμερες στα χέρια τους! Όλοι συμφωνούμε πως κάτι πολύ παράξενο συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στην Τουρκία.

Κάτι τόσο παράξενο, που εγείρει υποψίες για υποκινούμενη άτυπη εξέγερση, προκειμένου να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση (ή κατ’ άλλους για να δοθεί η κατάλληλη δικαιολογία) στον τούρκο πρωθυπουργό, προκειμένου να αλλάξει «γραμμή πλεύσης» σε θέματα μείζονος ενδιαφέροντος για τους ισχυρούς συμμάχους πέραν του Ατλαντικού, όπως η έμπρακτη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας ή ο «εξαναγκασμός» της Τουρκίας σε συμμετοχή (έστω και μέσω παραχώρησης αεροδρομίων και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων) μίας επίθεσης κατά του Ιράν. Αυτά, όμως, είναι υποθέσεις υπό μελέτη. Ο πανίσχυρος Ερντογάν, κατόρθωσε να ανέλθει στην πολιτική σκηνή και να πάρει στα χέρια του την πλήρη εξουσία, αλλάζοντας την πολιτική και οικονομική σκηνή της Τουρκίας. Μέσα σε αυτή του την προσπάθεια δημιούργησε εχθρούς, τους οποίους αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να εγερθεί η τουρκική κοινωνία για να τον εμποδίσει.

Αρχικά ο Ερντογάν ανέδειξε ένα νέο τζάκι οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι τον στήριξαν όποτε το χρειάστηκε. Η ανόρθωση της τουρκικής οικονομίας και η ευμάρεια που έφερε αυτή στον μέσο τούρκο πολίτη, ήταν ο βασικός παράγοντας που κανείς από τους παλιούς οικονομικά ισχυρούς δεν τόλμησε να επιχειρήσει οτιδήποτε κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, ο τούρκος πρωθυπουργός αντιμετώπισε τους τούρκους στρατηγούς, τους κεμαλιστές φιλοδυτικούς και κατόρθωσε να τους υπερκεράσει σχετικά εύκολα, αφού αντικατέστησε τον τουρκικό στρατό με την πολυπληθή αστυνομία και συνέχισε με σχετική ευκολία να δίνει μία γενικότερη αίσθηση ασφάλειας στους τούρκους πολίτες. Μάλιστα, επειδή ο Ερντογάν είχε μεγάλους φόβους απέναντι στους στρατηγούς, τους διέλυσε μέσω δικαστηρίων και τους εξανάγκασε σε μία «συμφωνία ειρήνης» με τους Κούρδους (τα αποτελέσματα της οποίας πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία).

Αφού «ξεκαθάρισε» με τους ισχυρούς του αντιπάλους, αφού είχε τον έλεγχο των πάντων μέσω της ΜΙΤ (τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) ανέλαβε να αναδείξει το ισλάμ, ως αντίπαλο δέος του κεμαλισμού. Και στο σημείο αυτό, ο «πιστός» Ταγίπ φαίνεται πως δεν υπολόγισε πολύ καλά την δύναμή του, αλλά –κυρίως- την δύναμη της συνήθειας, την δύναμη της αίσθησης ελευθερίας και των δικαιωμάτων που είχε αρχίσει να απολαμβάνει μερίδα των τούρκων πολιτών. Για την ακρίβεια, εκείνοι οι πολίτες που έμεναν σε μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε πόλεις συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Ο Ερντογάν είχε να αντιμετωπίσει την – έστω και μερική - οργή από την απώλεια της ευμάρειας δικαιωμάτων μίας μερίδας πληθυσμού. Και οι νόμοι που θέλησε να επιβάλει, τον έφεραν αντιμέτωπο με διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες όμως ενώθηκαν στο όνομα της «δημοκρατίας» απέναντι στον ισλαμιστή Ερντογάν που ήθελε να τους μετατρέψει από απλούς μουσουλμάνους σε ισλαμιστές…!

Με δεδομένους εχθρούς, οι οποίοι έψαχναν την ευκαιρία να δώσουν μία σκληρή απάντηση στον ισλαμιστή Ερντογάν, αλλά και με τον εξαναγκασμό αλλαγής τρόπου ζωής από τον Ερντογάν προς μία σημαντική πληθυσμιακή μερίδα, λειτούργησε ως καταλύτης ή χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη ευκολία από εκείνους που είδαν το «ευαίσθητο σημείο» και χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία (twitter και facebook) «έβγαλαν στους δρόμους» με ασήμαντη αφορμή έναν πολύ σημαντικό αριθμό τούρκων πολιτών, οι οποίοι πολύ εύκολα εξαγριώθηκαν όταν αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη άσκοπη και αναιτιολόγητη σε πάρα πολλές περιπτώσεις βία (π.χ. επίθεση σε νέους στην Σμύρνη) από την αστυνομία.Οι τρόποι-μέθοδοι έγερσης του τουρκικού πληθυσμού χρησιμοποιήθηκαν και αλλού, για την επιβολή του ισλάμ ως κυρίαρχης δύναμης προκειμένου να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές. Στην Τουρκία η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, για μην λειτουργήσει το Ισλάμ και προκειμένου να «εξαναγκαστεί» ο τούρκος πρωθυπουργός σε μία σιωπηλή υποχώρηση και να αποδεχθεί έναν διαφορετικό ρόλο. 

Δεν θα εκπλαγούμε εάν το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρξουν ανοιχτές κινήσεις της Άγκυρας κατά του Άσαντ ή κατά του Ιράν. Θεωρούμε δεδομένο πως ο Ερντογάν βρήκε την δικαιολογία που του έλειπε, αφού αντιμετώπιζε ένα σοβαρό δίλημμα, στο οποίο είχε απέναντί του τον τουρκικό λαό. Η Τουρκία δεν μπορούσε να συμμετάσχει σαν μουσουλμανικό – φιλο-ισλαμικό κράτος σε επίσημες επιχειρήσεις κατά της Συρίας ή του Ιράν, αφού για λόγους θρησκείας ή οικονομικής συνεργασίας, οι τούρκοι ήταν κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη. Σήμερα και μετά την σαφή «εντολή του λαού» για μία Τουρκία με περισσότερους δυτικούς τρόπους λειτουργίας, είναι σαφές πως ο Ερντογάν θα θέσει στους «πολιτικούς του αντιπάλους» απαιτώντας την αλλαγή πλεύσης την οποία οι ίδιοι υποστήριξαν και τα αποτελέσματα της οποίας είναι αναγκασμένοι να υποστηρίξουν και να συμφωνήσουν σε στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. 

Με αυτή την εξέλιξη, θεωρούμε πως κανένα σύγχρονο τεχνολογικό μέσο δεν θα μπορέσει να εγείρει τους τούρκους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η ύπαρξη των προσωπικών τους ελευθεριών έχει ως αντίτιμο τον θάνατο άλλων μουσουλμάνων… Με δεδομένη την προ ημερών επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, με δεδομένη την πολύωρη συζήτηση που είχε ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του με τον Μπάρακ Ομπάμα και αμερικανούς αξιωματούχους, με δεδομένη την συμμετοχή του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο συγκεκριμένο ταξίδι, θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να μην ενημερώθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός για την «τάση της τουρκικής κοινωνίας», όπως θεωρούμε αδιανόητο το να μην συζητήθηκε το μείζον – για τις ΗΠΑ - θέμα της Συρίας, αλλά και της μελλοντικής επίθεσης κατά του Ιράν. 

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ο Ερντογάν εκτέλεσε άψογα ένα σχέδιο εξαναγκασμού και καθοδήγησης της τουρκικής κοινής γνώμης σε συγκατάθεση ενός πολέμου κατά άλλων μουσουλμανικών – ισλαμικών κρατών. Ούτε η αστυνομία έδρασε παραβιάζοντας τις εντολές που της δόθηκαν, ούτε οι τούρκοι πολίτες ξεσηκώθηκαν και συγκεντρώθηκαν τυχαία στις μεγάλες πόλεις της γείτονος. Το μόνο σημείο που πρέπει να μας προβληματίζει όλους είναι το αντάλλαγμα που ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν, για να δεχθεί την απομάκρυνσή του από τους ισλαμικούς του στόχους. Και αυτό το αντάλλαγμα θεωρούμε πως σχετίζεται με τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου, αλλά και με το Αιγαίο και την Ελληνική ΑΟΖ.  Και για όσους τολμούν να σκεφτούν πολύ πονηρά, ενδέχεται να υπάρξει κάποια τουρκική επιθετική κίνηση στο Αιγαίο, λίγο (μερικές ημέρες) πριν την έναρξη εμπλοκής της Τουρκίας με την Συρία. 

Έτσι, θα εξασφαλισθεί από τον Ερντογάν η συσπείρωση του τουρκικού λαού υπέρ του και κάποια πρώτα μηνύματα νίκης – μεγαλείου των τούρκων απέναντι στην Ελλάδα, τα οποία θα προϊδεάσουν θετικά τον τουρκικό πληθυσμό για μία τουρκο-συριακή στρατιωτική εμπλοκή… Εμείς, λοιπόν, βλέπουμε ένα μεγάλο σχέδιο να έχει μπει σε εφαρμογή μέσω της «νίκης» των τούρκων πολιτών και της σιωπηλής υποχώρησης του «σουλτάνου» Ταγίπ… 

Ευελπιστούμε πως κάνουμε λάθος και πως τα πράγματα και οι εξελίξεις στην Τουρκία, είναι ακριβώς όπως τα βλέπουμε και δεν κρύβουν τίποτε δυσάρεστο για την Ελλάδα από πίσω τους…





ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια τρέχουν και η Ελλάς πρέπει να τις παρακολουθεί με προσοχή και με γρήγορα ανακλαστικά. Η εξωτερική πολιτική έχει επιτυχία, όταν βασίζεται σε καλή ανάλυση του παρόντος με προοπτική μέλλοντος και με επίγνωση παρελθόντος. Οι εθνικοί μας στόχοι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται λόγω μνημονίων και συναφών προβλημάτων. Η οικονομική κρίση θα περάσει, ενώ τα συμφέροντά μας και οι ιστορικοί δεσμοί μας με τα Βαλκάνια - και με τη Μέση Ανατολή - έχουν βαθιές ρίζες, ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, εμπορικές. Στην Αλβανία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουνίου. Το εκλογικό σύστημα οδηγεί τα περισσότερα κόμματα να εντάσσονται σε μεγάλους συνασπισμούς με ετερόκλητα, πολλές φορές, ιδεολογικά στοιχεία.

Η ελληνική εθνική κοινότητα θα μπορούσε να κατεβάσει έναν και μοναδικό εκλογικό συνδυασμό ώστε να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού. Τελικά, βλέπουμε δύο ελληνικά μειονοτικά κόμματα: Το Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) υπό τον Ευάγγελο Ντούλε, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό του Εντι Ράμα και των Σοσιαλιστών, και το κόμμα MEGA υπό τον Χρηστάκη Κίτσιο, το οποίο συμμετέχει στον κεντροδεξιό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπερίσα και του Δημοκρατικού Κόμματος. Αναμένεται να εκλεγούν οι δύο αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων καθώς και ο Σπύρος Ξέρας με το Δημοκρατικό. Ευχάριστη έκπληξη θα είναι να υπάρχουν περισσότεροι από τρεις τέσσερις ελληνικής καταγωγής βουλευτές στη νέα Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τσάμηδες, οι οποίοι διεκδικούν επάνοδο στη Θεσπρωτία και τις περιουσίες που έχασαν ως συνεργάτες των ναζί, κατεβαίνουν με δύο κόμματα. Το πιο μετριοπαθές στεγάζεται στον συνασπισμό της Κεντροδεξιάς (Μπερίσα), ενώ το πιο φανατικό συνασπίστηκε με τους Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα. Στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές μετά την κατάρρευση της Κεντροδεξιάς κυβερνήσεως του Μπόικο Μπορίσοφ και του κόμματος GERB. Το κόμμα αυτό πήρε πάλι την πρώτη θέση, αλλά οι έδρες του δεν επαρκούν για σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω άρνησης των υπολοίπων να συνεργαστούν. Τελικά, την εντολή έλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος πρότεινε ως πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι. Σχηματίστηκε κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και με τη στήριξη του τρίτου σε δύναμη σχηματισμού, δηλαδή του Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της ισχυρής μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτά τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μόνο τις 120 από τις 240 έδρες το Κοινοβουλίου στη Σόφια. Ακριβώς το 50%. Αραγε θα αντέξουν στην πίεση του GERB και του ακροδεξιού ΑΤΑΚΑ;

Πάντως, οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας υπό τη διακριτική καθοδήγηση της Αγκυρας κατορθώνουν πάντα με το κόμμα τους να γίνονται ρυθμιστές της πολιτικής ζωής στη Βουλγαρία, κάτι που θα πετύχαιναν και οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία, αν ήσαν ενωμένοι. Οι Σέρβοι υπέγραψαν στις Βρυξέλλες μια συμφωνία με το Κόσοβο, που εμφανίζεται ως το δεύτερο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια. Δεν το αναγνώρισαν επισήμως, διότι θεωρούν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι η κοιτίδα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι οι Αλβανοί αποσχίστηκαν με τα όπλα και με τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Ομως, κατόρθωσαν να αποσπάσουν μια μορφή αυτονομίας για τον θύλακα της Μητρόβιτσα στα βόρεια όπου κατοικούν 40.000 Σέρβοι, όσοι άντεξαν τις διώξεις από τους φανατικούς Αλβανούς εθνικιστές. 

Τώρα αυτή η λωρίδα εδάφους θα υπάγεται μεν θεωρητικά στην αλβανική διοίκηση της Πρίστινα, αλλά η αστυνομία, η παιδεία και η αυτοδιοίκηση θα είναι στα χέρα των Σέρβων. Η σερβική κυβέρνηση έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας και αποτελεσματικότητος ως προς την προστασία της εθνικής κληρονομιάς της και των ομοεθνών της. Η Ελλάς ορθώς πράττει και δεν αναγνωρίζει το ανεξάρτητο Κόσοβο. Αν νομιμοποιήσουμε την απόσχιση εδαφών με χρήση βίας, τότε νομιμοποιούμε το παράνομο τουρκοκυπριακό κράτος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1967: Αρχίζει ο περιβόητος «Πόλεμος των έξι ημερών» ανάμεσα στο Ισραήλ από την μία πλευρά και από την άλλη την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία.

Γεννήσεις

1723: Adam Smith, Βρετανός οικονομολόγος που ήταν ο εισηγητής του φιλελευθερισμού.

1882: Igor Stravinsky, Ρώσος μουσικοσυνθέτης που άσκησε επιρροή σημαντική στην μουσική του 20ου αιώνα.

Θάνατοι


1825: Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης που δολοφονήθηκε μέσα στην Ακρόπολη από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του, τον Γκούρα.