05 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μηνύματα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων στέλνουν 80 πολιτιστικοί φορείς, σχολεία, ξένα ινστιτούτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην πρώτη Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τις 7 ώς τις 9 Ιουνίου. Οι τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Θεσσαλονίκη "πολύγλωττη πόλις"» περιλαμβάνουν 140 δράσεις με δρώμενα έθιμα που διατηρούνται μέσα στην ιστορία των λαών, μουσική, χορό, τοπική γαστρονομία, βιβλία, γραφή, ανάγνωση και γλωσσικά παιχνίδια. Άρμα μάχης ανετράπη τα ξημερώματα της Τετάρτης σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο στρατιώτης που το οδηγούσε. Το άρμα κινούνταν με κατεύθυνση προς τον Ωρωπό προκειμένου να συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση. Κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του στρατιώτη. Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Την ενόχληση του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει οι μίνι κυβερνητικές κρίσεις, με αποκορύφωμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα. Τελευταίο κρούσμα ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος που επελέγη από την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι ενστάσεις προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου και από το πρωθυπουργικό επιτελείο τέθηκε η ερώτηση: «Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι με τη στάση τους συνεχώς δημιουργούν προβλήματα;» Λίγο μετά τις 9 το πρωί αναχώρησαν δύο ιπτάμενα δελφίνια από τον Πειραιά προς τον Αργοσαρωνικό, καθώς οι ναυτεργάτες ενημερώθηκαν εγγράφως από εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους μέχρι και τον Φεβρουάριο. Οι ναυτεργάτες περιμένουν ανάλογες κινήσεις και από άλλες εταιρείες προκειμένουν να λήξουν την κινητοποίησή τους.

Περιστατικό διακίνησης μεταναστών με ελληνική θαλαμηγό σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Το καταμαράν εντόπισε ανοιχτά της Σύμης τουρκική ακταιωρός και το καταδίωξε, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε σκάφος του λιμενικού σώματος, που ακινητοποίησε το σκάφος και συνέλαβε τους δύο διακινητές, καθώς και τους μετανάστες.

Κόσμος

Έρευνα αντιντάμπινγκ για κρασί που εξάγουν ευρωπαϊκές χώρες στην Κίνα προανήγγειλε το Πεκίνο -έμμεση απειλή για πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, ως αντίδραση στους δασμούς που επιβάλλουν οι «27» σε φωτοβολταϊκά από την Κίνα. Η κίνηση συνοδεύεται με έκκληση του Πεκίνου για «εντιμότητα και ευελιξία» στις σχετικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες ήδη δέχονται πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον κεντρικό σταθμό Οχότνι στο μετρό της Μόσχας, προκαλώντας την απομάκρυνση 4.000 επιβατών. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τέσσερις συρμοί εγκλωβίστηκαν στις σήραγγες ενώ τουλάχιστον 17 άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια εξαιτίας του καπνού. H φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο· οι πρώτες εκτιμήσεις την αποδίδουν σε πρόβλημα με καλώδιο, απομακρύνοντας τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης.

Με ογκώδεις συγκεντρώσεις πέρασε και η νύχτα της Τρίτης στην Τουρκία, μετά το ανάμεικτο μήνυμα «συμβιβασμού και επιμονής» που έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη να συναντηθεί με ομάδα ακτιβιστών για το πάρκο Γκεζί. Δεν έλειψαν τα δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις και στην Άγκυρα, εκ νέου στο στόχαστρο διαδηλωτών το γραφείο του κυβερνώντος AKP στην Σμύρνη. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η προειδοποιητική απεργία των δημόσιων υπαλλήλων. Προσαγωγή 24 χρηστών του Twitter για «προπαγανδιστική παραπληροφόρηση».

Την στρατηγικής σημασίας πόλη του Κουσέιρ ανακατέλαβε πλήρως το συριακό καθεστώς, έπειτα από πολυήμερες συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Την ήττα παραδέχθηκαν και οι αντικαθεστωτικοί, λέγοντας πως υποχωρούν από την πόλη.Η γαλλική διπλωματία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε πως είναι «βέβαιη» πως έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν σε πολλές περιστάσεις στη Συρία, κατόπιν των εργαστηριακών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από την χώρα. Ο Φαμπιούς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένοπλης επέμβασης έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά, όπως είπε «δεν βρισκόμαστε εκεί».

Οικονομία

Με στελέχη ομογενειακών φορέων και εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Τορόντο του Καναδά, όπου θα έχει επαφές με τουριστικούς παράγοντες. Έτοιμος να δώσει λίστες με έλληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο δήλωσε ο πρωθυπουργός του Δουκάτου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε συνέντευξή του, λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Γιούνκερ είπε πως εάν οι ελληνικές αρχές ζητήσουν λίστα με τους έλληνες καταθέτες εκείνος θα την δώσει. Τόνισε, επίσης, ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Τρία σενάρια έχει καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου η αμερικανική εταιρεία Noble για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισ. κυβικών ποδών.

Αθλητισμός

Σοκαρισμένοι είναι οι άνθρωποι του Ηρακλή, καθώς ποδοσφαιριστής των τμημάτων υποδομής της ομάδας έπεσε στο έδαφος κατά τη διάρκεια της προπόνησης και νοσηλεύεται σε καταστολή στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Στην υπόθεση του Νίκου Κοροβέση φαίνεται να έχει στραφεί ο Παναθηναϊκός, καθώς συνεχίζει τις επαφές του για μεταγραφές, με τον Νίκο Νταμπίζα.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Κριστιάν Καρεμπέ και τον Πιέρ Ισά, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίρια πόστα στην ομάδα του Πειραιά. Ο Γάλλος πρώην άσος των Ερυθρολεύκων θα αναλάβει τη θέση του Συμβούλου Στρατηγικής της διοίκησης, ενώ ο Πιέρ Ισά που στο παρλεθόν αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΟΦΗ, παίρνει το πόστο του αθλητικού διευθυντή του συλλόγου. Η παρουσίασή τους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 15:00 στα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: