25 Μαΐου, 2013

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος θα επισκεφθεί επισήμως  για πρώτη φορά, ύστερα από σχεδόν είκοσι χρόνια, ο  Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Κύριλλος

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την 1η Ιουνίου τις απογευματινές ώρες, όπου θα τον υποδεχθεί ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ευθύς αμέσως θα πορευθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου για την επίσημη Δοξολογία επί τη Αφίξει του Πατριάρχου. Ο Πατριάρχης θα παραμείνει στην Αθήνα για περίπου 48 ώρες. Τον Πατριάρχη θα συνοδεύει 10μελής επίσημη αντιπροσωπεία καθώς δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα τελεστεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. 

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουνίου, ο Πατριάρχης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια θα εισέλθει στο Άγιο  Όρος.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος ο Πατριάρχης θα γίνει δεκτός από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με τιμές Αρχηγού Εκκλησίας. Χαρμόσυνα θα χτυπάνε οι καμπάνες κατά την έλευσή του στις Καρυές, πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, όπου θα προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Ιστορικό Ναό του Πρωτάτου.

Ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τις πρώτες τέσσερις τη τάξει Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων και Χαλανδρίου και το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος όπου θα διανυκτερεύσει και τις τρεις νύχτες.

Στο περιβόλι της Παναγίας ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα διαμείνει μόνο στο ρωσικό μοναστήρι, τη Μονή Παντελεήμονος, όπως συνηθίζουν οι ρώσοι ιεράρχες, αλλά και στη Μονή Βατοπαιδίου, είναι γνωστές οι σχέσεις της Μόσχας με τον ηγούμενο Εφραίμ - ενώ θα έχει συναντήσεις με όλους τους ηγουμένους των Μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεδριάζει το πρωί του Σαββάτου, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση γίνεται δύο 24ωρα πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία θα επιχειρήσουν γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα εσωκομματικά, δεδομένου του χάσματος που έχει δημιουργηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Συλλαλητήριο προγραμματίζει η ΟΛΜΕ για την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΠΝΟ, Σωματείων Εργαζομένων Λειτουργία ΜΕΤΡΟ και Ηλεκτροδηγών ΜΕΤΡΟ, σωματεία εργαζομένων που έχουν επιστρατευτεί και αυτοί.

Την αποχώρησή της από «αυτό το ΠΑΣΟΚ», στο οποίο διαπιστώνει «αδυναμία επανεκκίνησης», ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα συνενώσει εκ νέου το χώρο. Πρωτόδικη αθώωση, σε ό,τι αφορά το ποινικό κομμάτι, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων για μια 86χρονη η οποία επί τρία χρόνια εισέπραττε από το ΙΚΑ τη σύνταξη του αποβιώσαντος συζύγου της. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, το ΙΚΑ είχε καταβάλει και τα έξοδα κηδείας. «Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία» γράφει την Παρασκευή το βρετανικό περιοδικό The Εconomist, καταγράφοντας «πόσα έχουν αλλάξει σε έναν χρόνο».

Κόσμος

Φιάλη αερίου σε σχολικό λεωφορείο στο Πακιστάν εξερράγη ενώ το όχημα βρισκόταν καθ' οδόν, προκαλώντας φριχτό θάνατο σε 17 παιδιά που βρίσκονταν μέσα. Άλλα δέκα παιδιά τραυματίστηκαν. Με σχετικά μικρότερη μεν ένταση, λόγω και της ισχυρότατης αστυνομικής κινητοποίησης, αλλά με επέκταση και έξω από την πρωτεύουσα συνεχίστηκαν για έκτη ημέρα οι ταραχές με επίκεντρο το προάστιο μεταναστών Χούσμπου στην Στοκχόλμη. Την «εμφάνισή» τους όμως φαίνεται πως έκαναν, σε διαφορετικό σημείο, και οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών, σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ. Περίπου έξι μήνες πριν το περιστατικό με τη δολοφονία του βρετανού στρατιώτη, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν προσπαθήσει να στρατολογήσουν τον δράστη της επίθεσης. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε φιλικό πρόσωπο του δράστη, το οποίο μίλησε σε εκπομπή του BBC.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο μετά το πέρας της εκπομπής, συνελήφθη. Οι γάλλοι δικαστές αποφάσισαν να μην ασκήσουν έρευνα κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση την εμπλοκή της στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί. Αντιθέτως, της έδωσαν το καθεστώς του βασικού μάρτυρα, κατά του οποίου δεν αποκλείεται μελλοντικά η άσκηση δίωξης. Δεν είναι έκπληξη το καθεστώς, επισήμανε, «πάντα ενήργησα προς το συμφέρον του κράτους και σύμφωνα με τον νόμο».Δεκάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στις ΗΠΑ, περίπου το 5% του συνόλου των εργαζομένων για την κεντρική κυβέρνηση, βρέθηκαν την Παρασκευή σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, λόγω των δημοσιονομικών περικοπών που εφαρμόστηκαν αυτόματα στη χώρα από τις αρχές του Μαρτίου. Οι αυτόματες περικοπές είχαν ψηφιστεί από το Κογκρέσο το 2011 με νόμο που οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν να ακυρώσουν.

Οικονομία

Μικρές διακυμάνσεις είχαν την Παρασκευή οι δείκτες στη Νέα Υόρκη ενώ στην Ευρώπη οι αγορές υποχώρησαν, χωρίς πολύ μεγάλες απώλειες. Η Ford θα διατηρήσει 1.000 θέσεις εργασίας σε μονάδα της στη νοτιοδυτική Γαλλία μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις τοπικές αρχές για να μοιραστούν το βάρος των νέων επενδύσεων που απαιτούνται ώστε να παραμείνει σε λειτουργία το εργοστάσιο. Τη δυνατότητα να εξετάσει τη μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών -όπως στο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών και στις μεταβιβάσεις ακινήτων- χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα δώσει σταδιακά στην κυβέρνηση η ομαλή εκτέλεση του προγράμματός της, όπως είπε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας.

Αθλητισμός

Γεφυρώνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ του Παναθηναϊκού και της οικογενείας Βαρδινογιάννη σχετικά με τη χρήση των εγκαταστάσεων της Παιανίας και για την επόμενη περίοδο και όλα δείχνουν ότι θα λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα εν όψει της νέας σεζόν. Εν τω μεταξύ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης της επίτροπης αδειοδότησης της ΕΠΟ για τη μη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προπονητής της Νάπολι αναλαμβάνει ο Ράφα Μπενίτεθ, την πρόσληψη του οποίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ιταλικού νότου, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις.

«Το δώρο γενεθλίων που έκανα στον εαυτό μου είναι η υπογραφή του Μπενίτεθ», τόνισε ο «ισχυρός άνδρας» των «παρτενοπέι». Βασικός στόχος της αγγλικής Τσάρλτον για την επιθετική της γραμμή είναι ο φορ του ΟΦΗ, Θανάσης Παπάζογλου. σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα «london24.com» αναφέρει ότι η Τσάρλτον θέλει διακαώς τον «Έλληνα Άντι Κάρολ» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει), επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα καταθέσει επίσημη πρόταση στον ΟΦΗ για την απόκτησή του.



Η Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ

Εξοπλισμό νέων τεχνολογιών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Ακριτικού ´Εβρου προσέφερε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου στην Ορεστιάδα, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με συνεργάτες του παρέδωσαν (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα, πολυμηχανήματα, γραφική ύλη, lap top,δίσκοι συνδεσμολογίας IDE, μνήμη USB/flash, κ.λ.π.), χορηγία της SAP Hellas, ικανοποιώντας αιτήματα εννεά σχολικών μονάδων.

Τόσο ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, όσο και ο κ. Δήμτσας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους μαθητές και τους  εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν, για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχολικές δομές αλλά και τα για προγράμματα που υλοποιούν. Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και την «Αποστολή» για την σημαντική παρουσία της στον Ακριτικό ´Εβρο, για την στήριξη της και στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντας που δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία όλων των βαθμίδων και σε μαθητές να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής,  απευθυνόμενους  στους μαθητές, υπογράμμισε ότι «για την Εκκλησία ένα παιδικό χαμόγελο  ικανοποίησης για ένα δώρο εκπαίδευσης αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας  σε μια Ελλάδα που κινδυνεύει να χάσει το φως της. Είστε το μέλλον της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, «ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος  πιστεύει πολύ στη νέα γενιά της πατρίδας μας , πιστεύει ότι εσείς είστε εκείνοι που θα την οδηγήσετε και πάλι ψηλά και στέκεται δίπλα στην προσπάθεια σας».Ο κ. Δήμτσας ανέφερε επίσης ότι «συνεισφέροντας στις ανάγκες σας συμβάλλουμε στην παροχή μιας ολοκληρωμένης παιδείας με σύγχρονους τρόπους που συμβαδίζουν με την εξέλιξη και την πρόοδο την οποία και σας ευχόμαστε από καρδιάς».

Τόσο ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου όσο και ο Γενικός Διευθυντης της «Αποστολής» ευχαρίστησαν την SAP Hellas, θυγατρική της SAP στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την εμπιστοσύνη της, υλοποίηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς στους μαθητές του Ακριτικού  Έβρου.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΙΝΑΣ-ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Ένας νέος τύπος πολέμου, ένας αγώνας ηλεκτρονικών φθορών στην προσπάθεια οικοδόμησης πλεονεκτήματος; Ή μία ακόμη αμερικανική προπαγάνδα;… Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times κρατικά υποστηριζόμενοι hackers (σ.σ. pentapostagma.gr με τους αμερικανούς να εμπλέκουν άμεσα την Κίνα) πραγματοποίησαν νέες κυβερνοεπιθέσεις κατά των Η.Π.Α έπειτα από τρείς μήνες «ηρεμίας».Τον Φεβρουάριο, η Μονάδα 61398 του Κινεζικού στρατού αναγνωρίστηκε ως η πηγή αρκετών κυβερνοεπιθέσεων κατά Αμερικανικών εταιριών και ομοσπονδιακών φορέων. Η δημοσιοποίηση του θέματος οδήγησε στην επίσημη άρνηση εμπλοκής από την πλευρά της Κινεζικής κυβέρνησης.

Πλέον, σύμφωνα με νέα στοιχεία από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, η ομάδα των hackers στόχευσε κατά εταιριών που διαθέτουν πρόσβαση στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας. Νέος στόχος αποτέλεσε η εταιρία Schneider Electric, η οποία τηρεί λεπτομερή σχεδιαγράμματα για περισσότερο από το 50% των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Η.Π.Α.Η εταιρεία προστασίας κυβερνοεπιθέσεων Mandiant δήλωσε ότι η μονάδα, που πιθανότατα βρίσκεται και λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο καλά φυλασσόμενου κτηρίου στα προάστια της Σαγκάης, έχει αυξήσει πρόσφατα τη δραστηριότητα της. Η Mandiant αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιοι ομοσπονδιακοί φορείς και επιχειρήσεις δέχθηκαν επίθεση από τους κρατικά υποστηριζόμενους hackers.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε, η Mandiant δημοσίευσε «λεπτομερείς αποδείξεις» που «έδειχναν ότι η Μονάδα 61398 της Κίνας βρισκόταν πίσω από την πλειονότητα των σημαντικότερων επιθέσεων κατά ομοσπονδιακών φορέων και βιομηχανιών. Κυβερνητικά αρχεία, έγγραφα που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία, σχεδιαγράμματα και πολλά ακόμη εμπιστευτικά έγγραφα εκλάπησαν κατά τη διάρκεια των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με τις αναφορές της Mandiant.


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 
Η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ αναδεικνύει την άνοδο της στρατηγικής υπεραξίας της Τουρκίας για την Ουάσινγκτον. Ακολουθούν λοιπόν οι ΗΠΑ μια φιλοϊσλαμική πολιτική; Η απάντηση είναι αρνητική, αφού ένα σοβαρό κράτος όπως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζει την υψηλή στρατηγική του με βάση ιδεολογικά στερεότυπα. Τι συμβαίνει λοιπόν στην περιοχή, πώς διαμορφώνονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ποιο το εύρος κινήσεων της Ελλάδας; Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με δύο ακανθώδη ζητήματα: Τη Συρία και το Ιράν. Η Συρία αποτελεί έναν αιχμηρό αγκάθι για τη Δύση, γιατί στο εσωτερικό της πραγματώνεται ένας sui generis «εμφύλιος» μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Το Ιράν παράλληλα αποτελεί καταλύτη της συγκαιρινής συστημικής κατανομής ισχύος. Τυχόν είσοδός του στην προνομιούχα λέσχη των πυρηνικών δυνάμεων και η πιθανότητα το Ισραήλ να προβεί σε αποτρεπτικό πλήγμα εναντίον της Τεχεράνης, όπως έπραξε και με τη Συρία, αυξάνουν το φάσμα των προκλήσεων για την αμερικανική διπλωματία. Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της «έξυπνης άμυνας», του δόγματος Υψηλής Στρατηγικής των Ομπάμα - Χίλαρι Κλίντον, που στηρίζεται στη μεταφορά βαρών σε έτερους συμμαχικούς παράγοντες, όπως θα υποστήριζε ο θεωρητικός θεμελιωτής του επιθετικού ρεαλισμού Τζον Τζ. Μερσχάιμερ, επιδιώκουν να καταστήσουν την Τουρκία επικεφαλής των ενεργειών -στρατιωτικών και πολιτικών- που θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν το συριακό ζήτημα πρωτίστως. Μια τέτοια εξέλιξη λειτουργεί αναμφισβήτητα θετικά για την Αγκυρα.

Παράλληλα όμως αυξάνει και το πλαίσιο των υποχρεώσεών της, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την αναβάθμιση του στρατηγικού της ρόλου στην αιχμή των εξελίξεων που διέπουν την επόμενη ημέρα του Ισλάμ, ως κοινωνικοοργανωτικό μοντέλο καθορισμού της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών αλλά και καταλύτη στρατηγικών, πολιτικών και οικονομικών προοπτικών στη γεωγραφική ζώνη που ξεκινά από τα στενά του Γιβραλτάρ, περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της υποσαχάριας και ανωσαχάριας Αφρικής, όλης της Μέσης Ανατολής, την Κεντρική Ασία, το υπερκαυκάσιο τόξο, τις δυτικές επαρχίες της Κίνας και καίριες ζώνες της Απω Ανατολής! Καθίσταται προφανές ότι η αναβάθμιση της Τουρκίας επηρεάζει και την Ελλάδα.

Το διεθνές παίγνιο στηρίζεται, πρωτίστως, στην αναλογική αλληλουχία της ισχύος και στο δίλημμα ασφάλειας. Οι υψηλές ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, που προκύπτουν από στρατηγικές διαφορές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και όχι από στερεότυπα ή «ιστορικές αντιπαλότητες» (sic), οδηγούν την αύξηση των προοπτικών μείωσης της ασφάλειας του ενός, όταν ο άλλος ενισχύεται σημαντικά και το αντίστροφο. Στην ανάγνωση λοιπόν της συγκεκριμένης εξίσωσης χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.  Όπως όλα δείχνουν, το Συριακό οδηγείται σε διεθνή διάσκεψη που θα διασώσει τον Ασαντ αλλά όχι και το status του καθεστώτος του στο εσωτερικό της Συρίας. Η Τουρκία σε αυτή τη χρονική συγκυρία προκύπτει ως η δύναμη αυτή που θα επιβάλει μέσω της εμπλοκής της με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων τον έλεγχο της μετα-ασαντικής Συρίας αλλά και ως παράγοντας κρούσης απέναντι στις μονάδες του σουνιτικού φονταμενταλιστικού Ισλάμ, που δεν θα παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα.

Είναι αυτή ακριβώς η εξέλιξη που δεν επιθυμεί η Αγκυρα, αφού γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα την τοποθετήσει στη δίνη του κυκλώνα, μεταφέροντας μεγάλο μέρος των συγκρουσιακών φορτίων που φέρει ο δεύτερος κύκλος της Αραβικής Ανοιξης στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα στην παρούσα φάση οφείλει να συνεχίσει να ενισχύει το στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου και να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και ουσιαστικής συνεργασίας με την Ουάσινγκτον. Στην παρούσα εξελικτική μας φάση βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό για διάφορους λόγους συσσώρευσης λαθών και ανορθολογικών χειρισμών. Χρειάζεται υπομονή, ενίσχυση των υποδομών μας και επιστροφή στην πολιτική μεθοδολογία για να ανταποκριθούμε με αξιώσεις στις νέες αναβαθμισμένες απαιτήσεις του διεθνούς συστήματος.