25 Μαΐου, 2013

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΙΝΑΣ-ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Ένας νέος τύπος πολέμου, ένας αγώνας ηλεκτρονικών φθορών στην προσπάθεια οικοδόμησης πλεονεκτήματος; Ή μία ακόμη αμερικανική προπαγάνδα;… Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times κρατικά υποστηριζόμενοι hackers (σ.σ. pentapostagma.gr με τους αμερικανούς να εμπλέκουν άμεσα την Κίνα) πραγματοποίησαν νέες κυβερνοεπιθέσεις κατά των Η.Π.Α έπειτα από τρείς μήνες «ηρεμίας».Τον Φεβρουάριο, η Μονάδα 61398 του Κινεζικού στρατού αναγνωρίστηκε ως η πηγή αρκετών κυβερνοεπιθέσεων κατά Αμερικανικών εταιριών και ομοσπονδιακών φορέων. Η δημοσιοποίηση του θέματος οδήγησε στην επίσημη άρνηση εμπλοκής από την πλευρά της Κινεζικής κυβέρνησης.

Πλέον, σύμφωνα με νέα στοιχεία από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, η ομάδα των hackers στόχευσε κατά εταιριών που διαθέτουν πρόσβαση στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας. Νέος στόχος αποτέλεσε η εταιρία Schneider Electric, η οποία τηρεί λεπτομερή σχεδιαγράμματα για περισσότερο από το 50% των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Η.Π.Α.Η εταιρεία προστασίας κυβερνοεπιθέσεων Mandiant δήλωσε ότι η μονάδα, που πιθανότατα βρίσκεται και λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο καλά φυλασσόμενου κτηρίου στα προάστια της Σαγκάης, έχει αυξήσει πρόσφατα τη δραστηριότητα της. Η Mandiant αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιοι ομοσπονδιακοί φορείς και επιχειρήσεις δέχθηκαν επίθεση από τους κρατικά υποστηριζόμενους hackers.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε, η Mandiant δημοσίευσε «λεπτομερείς αποδείξεις» που «έδειχναν ότι η Μονάδα 61398 της Κίνας βρισκόταν πίσω από την πλειονότητα των σημαντικότερων επιθέσεων κατά ομοσπονδιακών φορέων και βιομηχανιών. Κυβερνητικά αρχεία, έγγραφα που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία, σχεδιαγράμματα και πολλά ακόμη εμπιστευτικά έγγραφα εκλάπησαν κατά τη διάρκεια των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με τις αναφορές της Mandiant.


Δεν υπάρχουν σχόλια: