15 Μαΐου, 2013

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.;

Γιατί το Φανάρι και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έλεγε στον Χριστόδουλο ότι δεν ήταν ακόμη η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθεί της Η.Π.Α.

Επειδή πολλοί έχουν σήμερα την απορία και ξαφνικά ρωτούν από διάφορα site και blog με την ευκαιρία της επισήμου επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στις Η.Π.Α. γιατί το Φανάρι έλεγε όχι στον Χριστόδουλο για την εκεί επίσκεψή του σας γνωρίζομε τους κάτωθι λόγους:

Πράγματι, το Φανάρι δεν επιθυμούσε την έλευση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Αμερική, και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έκανε συνεχείς παρεμβάσεις και ανταγωνιζόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο για θέματα που το Φανάρι θεωρούσε ότι ανήκαν στην αποκλειστική του αρμοδιότητα.

Καλλιέργησε μια ανεξάρτητη από τον Οικουμενικό Θρόνο σχέση με το Βατικανό, την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΠΣΕ. Απείλησε σοβαρά να καταργήσει το καθεστώς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Είχε σημαίνοντα λόγο σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες ανήκαν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου (Μητρόπολη Ιταλίας) ή άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Εκκλησία της Κύπρου κτλ.).

Συνομολόγησε διακριτική συμμαχία με την Εκκλησία της Ρωσίας που λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τις επιδιώξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένιωσε - και δικαίως - ότι βρισκόταν κάτω από σοβαρή απειλή εξαιτίας του Χριστόδουλου.

Ως εκ τούτου φυσικό ήταν να μην ήθελε να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΑΔΕΙΑ ΤΑΦΗΣ

Καταργείται η Αδεια Ταφής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της παραγράφου 13 του Ν.4144/2013 Το άρθρο 35 του Ν.344/1976, που αφορούσε την άδεια ταφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της παραγράφου 13 του Ν.4144/2013, αντικαθίσταται ως εξής:

άρθρο 35 . Ενταφιασμός προσώπου.

Δεν επιτρέπεται ο ενταφιασμός προσώπου χωρίς την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου αυτού, στην οποία πρέπει να αναφέρεται ο ακριβής τόπος ενταφιασμού, καθώς και η ημερομηνία και η ώρα αυτού.» Συνεπώς, καταργείται η άδεια ταφής και αντί αυτής θα χρησιμοποιείται η ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία ενταφιασμού.

Σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου μετά τον ενταφιασμό (άρθρο 36)

Το άρθρο 36 του Ν.344/1976, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 του Ν.4144/2013, καταργείται.




ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ... SPIEGEL: "ΑΠΑΘΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ"

Οι περισσότεροι Γερμανοί παρακολουθούν απαθείς ή αδιάφοροι τα βάσανα των Νοτιοευρωπαίων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του γνωστού κέντρου αναλύσεων Pew Research Center, την οποία επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η κρίση του ευρώ έχει αποκαλύψει μια σειρά από εσωτερικά ευρωπαϊκά προβλήματα που ήταν για καιρό κρυμμένα από το άπλετο φως της ημέρας. Το μεγαλύτερο είναι η «γερμανική ιδιαιτερότητα». Επί δύο γενιές, ένας στόχος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ήταν να μειώσει τις διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Αλλά οι πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες έχουν ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, η γερμανική κοινή γνώμη έχει εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα του Pew σε οκτώ χώρες της ΕΕ, οι Γερμανοί αισθάνονται καλύτερα από τους άλλους για την οικονομία (κατά 66 μονάδες πάνω από το μέσο της ΕΕ), για τα προσωπικά οικονομικά τους (κατά 26 μονάδες), για το μέλλον (κατά 12 μονάδες), σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση (κατά 17 μονάδες), σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση (κατά 28 μονάδες) και για την δική τους ηγεσία (κατά 48 μονάδες). Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη στάση τους για την οικονομία και για την ΕΕ - οι διαφορές μεταξύ του γερμανικού και άλλων ευρωπαϊκών λαών γίνονται μεγαλύτερες.

Τέτοια γερμανική ιδιαιτερότητα, που μεταφράζεται πολλές φορές σε υπεροψία και αδιαφορία για τα βάσανα των άλλων, περιπλέκει τις προσπάθειες της ενωμένης Ευρώπης να λύσει τα τρέχοντα προβλήματά της - γιατί οι Γερμανοί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές προτεραιότητες και τάσσονται υπέρ διαφορετικών λύσεων. Η πίστη ότι η οικονομική ενοποίηση θα ενίσχυε τις εθνικές οικονομίες ήταν η θεμελιώδης αρχή πίσω από την ΕΕ. Το 54% των Γερμανών εξακολουθούν να έχουν αυτή την πεποίθηση. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμφωνεί η πλειοψηφία, σήμερα.

Ομοίως, το 60% των Γερμανών βλέπουν ευνοϊκά την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό. Επιπλέον, περίπου οι μισοί Γερμανοί (σε ποσοστό 51%) θα ήθελαν να δουν τις Βρυξέλλες να έχουν περισσότερες εξουσίες λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υποστηρίζει τόσο πολύ η κοινή γνώμη την συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ. Οι Γερμανοί έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις που τους χωρίζουν από τους γείτονές τους. Νομίζουν ότι Έλληνες και Ιταλοί είναι τεμπέληδες και ελάχιστα αξιόπιστοι, ότι οι Γάλλοι είναι οι πιο αλαζονικοί, και ότι οι Βρετανοί είναι οι λιγότερο συμπονετικοί.

Ο δυναμισμός της οικονομίας της Γερμανίας, η γεωγραφική θέση της στο κέντρο της Ευρώπης και η ιστορία της έχουν θέσει επί χρόνια προβλήματα για την Ευρώπη. Τώρα, η ιδιαιτερότητα της γερμανικής κοινής γνώμης γίνεται νέα πρόκληση, επειδή περιπλέκει την αναζήτηση κοινού εδάφους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υπαρξιακής απειλής για την Ευρώπη.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διήμερη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για να βρεθεί σε εκδήλωση με τη συμμετοχή του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ και του ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς στη Γαλλία Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρόεδρο της Κροατίας Ιβο Γιοσίποβιτς και το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της ευρωπαϊκής αριστεράς». Σε εφιάλτη μετατράπηκαν οι διακοπές ενός 11χρονου παιδιού από τη Ρωσία και της οικογένειάς του που διέμεναν σε ξενοδοχείο της Κρήτης. Το παιδί, που επί τρεις ώρες ήταν εξαφανισμένο, βρέθηκε με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι στο σώμα του σε χώρο με μπάζα απέναντι από το ξενοδοχείο. Ένας 20χρονος Ολλανδός ανιματέρ που εργαζόταν στο ξενοδοχείο συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε την πράξη του. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του το παιδί μεταφέρεται με C-130 στην Αθήνα.

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής, δικάζονται το μεσημέρι της Τετάρτης οι τρεις διαδηλώτριες από τη βορειοανατολική Χαλκιδική, οι οποίες συνελήφθησαν κατηγορούμενες για συμμετοχή σε επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο δάσος των Σκουριών. Κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στις τρεις γυναίκες έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου. Μετά τη διαφοροποίησή του στο Συνέδριο του ΚΚΕ και την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή, ο Σπύρος Χαλβατζής αντικαταστάθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και τη θέση που μέχρι τώρα κατείχε το ιστορικό στέλεχος καταλαμβάνει ο αναπληρωτής του Αθ.Παφίλης. Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει τώρα ο Ν.Καραθανασόπουλος.

Την ανάγκη να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον αντιρατσιστικό νόμο, προκειμένου να έχει ευρεία υποστήριξη στη Βουλή τόνισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια. Η αρμόδια επίτροπος τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.

Κόσμος

 Κι όμως, τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα αξίζουν -ή, καλύτερα, κοστίζουν- περισσότερο από όσο γράφουν: Τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών έχουν αποδειχθεί αποτυχία και η Κομισιόν εξετάζει τι θα κάνει, με τα σενάρια να προβλέπουν και απόσυρσή τους με δύο τρόπους. «Η παραγωγή τους είναι ξεκαθάρα ζημιογόνος και η σωρευτική ζημιά φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ» αναφέρει χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον κύρωσε τον νόμο που υπερψήφισαν Βουλή και Γερουσία και αναγνωρίζουν και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου το δικαίωμα στο γάμο. Η Μινεσότα γίνεται έτσι η 12η πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθετεί το μέτρο, και μάλιστα ενώ μόλις έξι μήνες πριν απορρίφθηκε, μετά από κινητοποιήσεις, μέτρο που θα απαγόρευε την επέκταση του γάμου στα γκέι ζευγάρια.  Επιδρομή στα γραφεία τουλάχιστον τριών εταιρειών πετρελαίου έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές κατ' εντολή της Κομισιόν, η οποία υποψιάζεται χειραγώγηση τιμών στην αγορά καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατονόμασε μεν τις εταιρείες, οι οποίες όμως εμφανίστηκαν και πέρασαν στην «αντεπίθεση» -με την βρετανική BP, την βρετανο-ολλανδική Shell και την νορβηγική Statoil να ανακοινώνουν πως συνεργάζονται πλήρως με την έρευνα. Κεντρικός στην έρευνα είναι ο ρόλος της Platts, εταιρείας που διαχειρίζεται πληροφορίες για τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο 'Αμπε άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που ξένα υποβρύχια εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας. Το σχόλιο αυτό έκανε ο ιάπωνας πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο μετά τον εντοπισμό ενός -επισήμως, άγνωστης προέλευσης- υποβρυχίου κοντά στην Οκινάουα την Κυριακή.

Προσχέδιο ψηφίσματος για τον συριακό εμφύλιο φτάνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, περιέχοντας νέες επικρίσεις για τη Δαμασκό και την αποδοχή των σύρων αντικαθεστωτικών ως μέρος μία λύσης με πολιτική μετάβαση. Το ψήφισμα συντάχθηκε από αραβικές χώρες αλλά δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν πως δεν θα έχει την απήχηση που είχε προηγούμενο «ηπιότερο» ψήφισμα, εξαιτίας αφ'ενός του αδιεξόδου στο συριακό έδαφος αλλά και του εμφανέστερου ισλαμιστικού παράγοντα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Οικονομία

Με πρόσθετες αρμοδιότητες θωρακίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών από τις 31 Ιουλίου 2013. Συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουλίου μεταφέρονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι αρμοδιότητες, το προσωπικό και οι διαθέσιμοι πόροι της Διεύθυνσης Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών -με την εξαίρεση των Τμημάτων Προϋπολογισμού και Δημοσίων Δαπανών, Μισθοδοσίας και Συντάξεων- και της Διεύθυνσης Εισαγωγής και Ελέγχου Στοιχείων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.Με βάση την έκταση των αγροτεμαχίων που έχουν στην κατοχή τους θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές, ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ' επάγγελμα αγροτών, αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά. Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως. Δύο μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Κύπρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία, βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση της οικονομίας. Επίσης συνέρχεται το απόγευμα, υπό τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η Υπουργική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου.

Αθλητισμός

Με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής, αρχίζουν την Τετάρτη τα πλέι οφ στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λιγκ και στόχος των τεσσάρων «μονομάχων» είναι η πρώτη θέση στην ειδική βαθμολογία, που ισοδυναμεί με συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League. Ο ΠΑΟΚ που μπαίνει στα πλέι οφ ως επικεφαλής της ειδικής κατάταξης, φιλοξενείται στο Περιστέρι (19:15) από τον Ατρόμητο,, ενώ νωρίτερα, ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης (17:00).Τρεις ημέρες μετά τον θρίαμβο στο κύπελλο Αγγλίας, η Γουϊγκαν υποβιβάστηκε από την Premier League, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι «Λάτικς» ηττήθηκαν 4-1 από την Αρσεναλ στο «Εμιρεϊτς» κι έτσι θα ακολουθήσουν τη Ρέντινγκ και την ΚΠΡ στην Championship. Στο άλλο ματς της ημέρας, η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με 2-0 στην έδρα της Ρέντινγκ.

Μπενφίκα και Τσέλσι θα μονομαχήσουν το βράδυ της Τετάρτης στο Αμστερνταμ (21:45, ΑΝΤ1) με έπαθλο το τρόπαιο του Europa League. Και οι δύο ομάδες θέλουν να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σεζόν, αλλά μόνο μια θα τα καταφέρει. Η ομάδα της Λισσαβόνας έχει να πανηγυρίσει ευρωπαϊκό τίτλο 51 ολόκληρα χρόνια, αφού μετά τα Κύπελλα Πρωταθλητριών του 1961 και του 1962 μετρά, έκτοτε, πέντε χαμένους τελικούς στην ίδια διοργάνωση (τελευταίος το 1990 από τη Μίλαν) και έναν στο Κύπελλο UEFA. Από την άλλη, η Τσέλσι, έχει την ευκαιρία μετά το περσινό Champions League να κατακτήσει και το Europa League, αλλά και να φτάσει τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους σε πέντε τελικούς.