15 Μαΐου, 2013

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.;

Γιατί το Φανάρι και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έλεγε στον Χριστόδουλο ότι δεν ήταν ακόμη η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθεί της Η.Π.Α.

Επειδή πολλοί έχουν σήμερα την απορία και ξαφνικά ρωτούν από διάφορα site και blog με την ευκαιρία της επισήμου επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στις Η.Π.Α. γιατί το Φανάρι έλεγε όχι στον Χριστόδουλο για την εκεί επίσκεψή του σας γνωρίζομε τους κάτωθι λόγους:

Πράγματι, το Φανάρι δεν επιθυμούσε την έλευση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Αμερική, και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έκανε συνεχείς παρεμβάσεις και ανταγωνιζόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο για θέματα που το Φανάρι θεωρούσε ότι ανήκαν στην αποκλειστική του αρμοδιότητα.

Καλλιέργησε μια ανεξάρτητη από τον Οικουμενικό Θρόνο σχέση με το Βατικανό, την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΠΣΕ. Απείλησε σοβαρά να καταργήσει το καθεστώς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Είχε σημαίνοντα λόγο σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες ανήκαν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου (Μητρόπολη Ιταλίας) ή άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Εκκλησία της Κύπρου κτλ.).

Συνομολόγησε διακριτική συμμαχία με την Εκκλησία της Ρωσίας που λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τις επιδιώξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένιωσε - και δικαίως - ότι βρισκόταν κάτω από σοβαρή απειλή εξαιτίας του Χριστόδουλου.

Ως εκ τούτου φυσικό ήταν να μην ήθελε να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: