12 Μαΐου, 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Με την ευκαιρία της σημερινής «ημέρας της μητέρας», θα θέλαμε εκ βάθους καρδίας να πούμε δυό λόγια, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε κάθε άξια μάνα. 

Η μητέρα, που στην σκέψη όλων μας είναι συνώνυμο της αγάπης χωρίς αντάλλαγμα, έχει σήμερα την “τιμητική” της.

Η μητέρα, που αγαπάει 365 ημέρες το χρόνο, έχει αφιερωμένη για εκείνη 1  μόνο ημέρα, για να ”προλάβουμε” να της δείξουμε ότι την αγαπάμε.

Η μητέρα, που κανονικά έπρεπε να τιμάται κάθε μέρα, γιορτάζει σήμερα και όλοι οι άνθρωποι, (αφού όλοι είναι παιδιά κάποιας μάνας) θα έπρεπε, να πούνε ευχαριστώ στη μητέρα τους.

Ευχαριστώ που με έφερες στον κόσμο, ώστε να δω το μεγαλείο του.

Ευχαριστώ που με μεγάλωσες με τόση αγάπη.

Ευχαριστώ που μου έμαθες τί σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος.

Ευχαριστώ που μου έμαθες πώς να προσφέρω και εγώ αγάπη γύρω μου.

Ευχαριστώ που όλο δίνεις, δίνεις, δίνεις, χωρίς να θέλεις να παίρνεις.

Ευχαριστώ για την τόσο ζεστή αγκαλιά και τα φιλιά σου.

Ευχαριστώ που είσαι πάντα δίπλα μου.

Ευχαριστώ που εσύ με στηρίζεις όταν δεν με στηρίζει κανένας άλλος.

Ευχαριστώ που ό,τι και να κάνω πάντα θα με αγαπάς.

Και για τα παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν χωρίς τη βιολογική τους μητέρα, είναι τα πιο τυχερά παιδιά από όλα, αφού μοιράζονται μαζί με τον Χριστό τη δική Του Μητέρα που έχει τη μεγαλύτερη αγάπη από όλες τις μητέρες του κόσμου για τα παιδιά της!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες!


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ


Η απιστία του Θωμά για την ανάσταση του Χριστού

Το πιο σπουδαίο όμως, είναι ότι δεν προσέχουμε καθόλου εκείνο το, «ότι εώρακάς Με πεπίστευκας», με το οποίο ο Χριστός απορρίπτει ουσιαστικά τον τύπο αυτό της πίστης του Θωμά, συνακόλουθα και των άλλων δέκα. Όπως επίσης δεν προσέχουμε τη θαυμάσια συνέχεια του λόγου Του,«μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» με την οποία εγκαινιάζει μια πίστη άλλης μορφής, μια πίστη που θα κάλυπτε σε λίγο και τους Μαθητές και όσους θα Τον ακολουθούσαν στο πέρασμα των αιώνων. Για τούτο και δεν καταπιανόμαστε με την πίστη αυτής της μορφής, ούτε και εξετάζουμε πού θα τη βρούμε.Το πρωταρχικό, κυρίαρχο και απόλυτο γεγονός της παρουσίας του Αναστημένου που αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Και η αλλαγή αυτή φαίνεται καθαρά από εκείνο το: «εωράκαμεν τον Κύριον» με το οποίο «οι άλλοι μαθηταί» πληροφορούν το Θωμά για την συνάντησή τους με τον Αναστάντα Κύριο από την οποία έλειπε αυτός και του μεταφέρουν τη χαρά τους. Και που με όλα κατά βάθος είναι σαν να του λένε, «ξαναπήγε στον τόπο της η καρδιά μας», σαν να τον κοινωνούν με μια τέτοια αίσθηση. Κάποιοι θα έλεγαν ότι τους είχε δοθεί προτύπωση, όχι μόνο απλή ενημέρωση, των συνταρακτικά δραματικών όσο και θαυμαστών και παράδοξων, ότι θα έβρισκαν το Χριστό. Και ήταν τότε που «ην εναντίος ο άνεμος», κι αυτοί παράδερναν στα ανοιχτά τις λίμνης Γεννησαρέτ, «σταδίους πολλούς από γης», σε δεινή θαλασσοταραχή πάνω σ' ένα καραδότσουφλο πλοιάριο, «βασανιζομένων υπό των κυμάτων».

Και «την τέταρτη φυλακή της νυκτός», ένας περίπατος του Χριστού πάνω στα αφρισμένα κύματα της θύελλας στάθηκε αρκετός να κοπάσει τον άνεμο και να γαληνέψει μαζί με τη θάλασσα και τη ψυχή τους. Η τρικυμία από το Σταυρό και το θάνατο του Χριστού είχε λειτουργήσει μέσα τους καταλυτικά, είχε επενεργήσει σαν σεισμός τεκτονικός που τα είχε γκρεμίσει όλα. Είχε κάνει να λησμονηθούν όχι μόνο οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις Του πως θα Αναστηθεί, αλλά και όσα θαυμάσια και θαυμαστά είχαν ακούσει και δει κοντά Του τρία ολόκληρα χρόνια. Για τούτο, έγκλειστοι σε σπίτι φιλικό «δια τον φόβον των Ιουδαίων» φτάνουν να αρνούνται να πιστέψουν το χαρμόσυνο άγγελμα,

«Ανέστη ο Κύριος» που τους κομίζουν ασθμαίνουσες πλην περιχαρείς οι Μυροφόρες, οι «από θέας γυναίκες ευαγγελίστριαι» του Υμνογράφου της Εκκλησίας. Θεωρούν το μέγιστο αυτό άγγελμα παραλήρημα αφελών γυναικών, «εφάνησαν ωσεί λήρος τα ρήματα ταύτα» και δεν τις πιστεύουν - «και ηπίστουν αυταίς».Αλλά και οι δύο της πορείας προς Εμμαούς που συμπορεύονται τόση ώρα με τον Αναστάντα ανάμεσά τους, φτάνουν να Του πετούν κατά πρόσωπο την μαύρη τους απελπισιά πως χάθηκαν όλα πια με Κείνον που, «ημείς δε ηλπίζομεν ότι αυτός εστίν ο μέλλων λυτρούσθαι τον Ισραήλ». Αυτά οφείλουμε να τα διαβάζουμε προσεκτικά, σχεδόν σαν να ακούμε να ηχούν στα αυτιά μας, για να πιάνουμε το σφυγμό των πραγμάτων, την ατμόσφαιρα που επικράτησε εκείνες τις δραματικές ώρες στο στενό και ευρύ κύκλο των ανθρώπων του Χριστού. 

Για να βλέπουμε πόσο «ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα» ήταν όλαΓια να μπορούμε έτσι να βλέπουμε την κατοπινή διαφορά, τουτέστιν για να κατανοούμε το θαύμα της μεγάλης αλλαγής που έγινε την Πεντηκοστή στα ίδια αυτά τα πρόσωπα, για να ομολογούμε με τον Απ. Παύλο ότι «και τούτο, δηλαδή η πίστη, ουκ εξ ημών, Θεού το δώρον!» Για να καταλαβαίνουμε και το λάθος που κάνουμε κατευθύνοντας την προσοχή μας στο παρεμπίπτον περιστατικό της απιστίας του Θωμά και μη επικεντρώνοντάς την στο πρωταρχικό, στο κυρίαρχο, στο απόλυτο γεγονός της παρουσίας του Αναστημένου που αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Για να βλέπουμε ότι ο Χριστός δεν απέρριψε ουσιαστικά την απιστία του Θωμά, αλλά τον τύπο της πίστης που ήθελε να εισαγάγει, φυσικά και τον ανάλογο των άλλων. «Ότι εώρακάς Με πεπίστευκας», του είπε, η πίστη σου δεν είναι πίστη, είναι απλή φυσική θέα! Και η απλή φυσική θέα δεν είναι παρά κοινή διαπίστωση και αίσθηση μιας παρουσίας. Η πίστη όμως είναι ένα βαθύ βίωμα που κρατάει ολοζώντανη μέσα μας μια παρουσία και στην απουσία της και δεν χάνει ούτε λεπτό τα παρεπόμενά της. Και τα παρεπόμενά της είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της απουσίας, πράγματα που αποκτούν ιδιαίτερη ως και απόλυτη αξία όταν την απουσία προκάλεσε θύελλα και διωγμός. 

Η πίστη του Θωμά και των άλλων εκείνη την ώρα ήταν μια πίστη de facto άχρηστη. Είχε νικηθεί από τον πειρασμό του κήπου της Γεθσημανή, αυτόν που υπονοούσε ο Χριστός όταν τους σήκωσε από τον ύπνο και τους είπε: «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν». Δεν ξέρει κανείς αν Τον άκουσαν. Τα πράγματα όμως έδειξαν πως βγήκε αληθινή η συνέχεια του λόγου, «το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής»!Γι' αυτό και ‘κείνο το: «ότι εώρακάς Με πεπίστευκας», που απευθύνει τώρα στο Θωμά δείχνοντας και στους άλλους, είναι και κάτι σαν δικαιολογημένο παράπονο και ευδιάκριτη πικρία. Κάτι σαν εκείνο το, «ούτε μίαν ώραν ουκ ισχύσατε γρηγορήσαι μετ' Εμού»! 

Είναι όμως ο Χριστός που τα λέει αυτά, Αυτός που μπορεί να πηγαίνει και παραπέρα. «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Έρχεται μια πίστη άλλης μορφής, αυτή που εγκαινιάζω τώρα, έρχεται η πίστη της δικής Μου ευλογίας. Έρχεται η πίστη που θα ενδυναμώσει και ‘σας και όσους δεν θα Με έχουν δει στο πέρασμα των αιώνων.Και εδώ είναι το πιο σπουδαίο που δεν το προσέχουμε, ότι σπέρνει αυτή την πίστη ακριβώς και εκείνη την ώρα στην ψυχή τους. «Ειρήνη υμίν...» τους λέει και προχωρεί: «λάβετε Πνεύμα Άγιον»! Εσείς που κυριολεκτικά έχετε καταρρεύσει, εσείς που στείλατε την πίστη στο πρόσωπό Μου, περίπατο. Ακριβώς γι' αυτό! Ιδιαίτερα γι' αυτό! 

Ήταν βλέπετε και Άνθρωπος ο Χριστός και το ήξερε, δεν τα αντέχει αυτά τα πράγματα η αδυναμία της ανθρώπινης φύσηςΕκείνο που κρατάει κάποιον πιστό σε πρόσωπα μεγάλης ελπίδας και προσδοκίας είναι η δωρεά της ειρήνης του Χριστού, της χάρης του Πνεύματος του Αγίου. Η εκπληκτική χωρίς όρους και όρια Αγάπη του Θεού, που αποκαλύφτηκε στο πρόσωπο και στο έργο του Χριστού, αυτή η ανερμήνευτη μεγαλοσύνη της θείας πρωτοβουλίας. Που περιμένει το «ναι» της ελευθερίας της φύσης μας, ένα νεύμα κατάφασης, ακόμα και όταν όλα έχουν καταρεύσει. Ακόμα και όταν έχει βυθιστεί κανείς στα βάραθρα της αμαρτίας. Το διαβεβαιώνει με τον Απόστολο, «ου δε επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις»! 

Περιμένει να ακούσει από τον όποιο άνθρωπο,«Σε εμπιστεύομαι Χριστέ, κι ας μη σε έχω ούτε μια φορά αντικρίσει». Εμπιστεύομαι την απεραντοσύνη της Αγάπης, που Εσύ μόνο ξέρεις να δείχνεις. «Έρχου, λοιπόν, Κύριε Ιησού Χριστέ» με τα δώρα της ειρήνης και της χάρης Σου, στύλωσε και τα παραμελημένα γόνατα της δικής μου απιστίας μεταποιώντας την σε πίστη αληθινή. Αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα, που πάει να περάσει η πίστη σαν «γυμναστική του νου», σαν τελικό συμπέρασμα μιας αλυσιδωτής σειράς συλλογισμών. Αυτά αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε εποχή μεγάλου κενού και «μεταμοντέρνου χάους». 

Και είναι τόσο αληθινός ο λόγος του Δανού χριστιανού φιλοσόφου Σαίρεν Κίρκεγκααρτ πως: «ο Θεός δεν είναι μια ιδέα που την αποδεικνύουμε, είναι ένα Πρόσωπο σε σχέση με το Οποίο ζούμε». Για τούτο η πίστη που ζητάει να δει «τύπους των ήλων» ή «να βάλει το δάκτυλο στην πληγή της πλευράς του Χριστού», δεν είναι πίστη αληθινή, δεν είναι χριστιανική πίστη, είναι κοινή αίσθηση, απλή γνώση και εμπειρία. Δεν δέχτηκε την ειρήνη του Χριστού, ούτε τη Χάρη του Πνεύματος του Αγίου. Δεν τρέφεται με «Σώμα και Αίμα Χριστού», αλλά με τα ξυλοκέρατα που δεν χόρταιναν την πείνα του ασώτου. Για τούτο και δεν έχει «ζωή και περισσόν ζωής», ζωή με το παραπάνω, ζωή που νικάει το θάνατο. 

Γι' αυτό μπορεί να βλέπει να γίνονται μπροστά στα μάτια της θαύματα και να τα αποδίδει, καθώς τότε οι Φαρισαίοι στον «Βεελζεβούλ τον άρχοντα των δαιμονίων».Η πίστη είναι δωρεά της ειρήνης του Χριστού και της Χάρης του Πνεύματος του Αγίου και δεν έχει ανάγκη ούτε να δει ούτε να πιάσει κάτιΒλέπει διάχυτη την αβυσσαλέα αγάπη του Θεού και το λαλεί και το φωνάζει, «κατενόησα τα έργα Σου και εδόξασά Σου την θεότητα»! Την Τριαδική θεότητα που «Αγάπη εστί»! Για τούτο είναι πίστη ζωντανή και μένει ακλόνητη στην απουσία, ιδιαίτερα αν αυτή την προκάλεσε η όποιας μορφής και έντασης θύελλα ή μπόρα. Και έτσι είναι άξια του υπέροχου μακαρισμού του Κυρίου: «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες».

Η αλήθεια αυτών φαίνεται καθαρά από την στάση των ίδιων αυτών Μαθητών μετά την Πεντηκοστή, από την ανάλογη στάση της χρυσής αλυσίδας των μαρτύρων και των αγίων της Εκκλησίας στους αιώνες των αιώνων. Η χριστιανική πίστη είναι δωρεά της ειρήνης του Χριστού, της Χάρης του Πνεύματος του Αγίου.

Δικός μας μερτικό, η απιστία της πίστης μας - από την εκπληκτικά εκφραστική κραυγή του πατέρα του δαιμονιζόμενου νέου: «Πιστεύω Κύριε. Βοήθει μου τη απιστία». Και η ολοκλήρωση έρχεται από την ωραία παράκληση των Mαθητών: «Κύριε, πρόσθες ημίν πίστιν»!




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το πόρισμα των ελεγκτικών οίκων αναμένει η Ιπποκράτους προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για το θέμα των οικονομικών του Κινήματος. Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου επιτρέπουν «να μετατοπιστούμε από τον χώρο του κουτσομπολιού στον χώρο της θεσμικής ευθύνης, της διαφάνειας και της προοπτικής». Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στην Κέρκυρα, έπειτα από καταγγελία γονέα, 49χρονος προπονητής, για ασέλγεια σε ανήλικο.

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καθηγητών των σχολείων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός υπέγραψε την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών και τα φύλλα πορείας αναμένεται να σταλούν το πρωί της Δευτέρας. Η ΟΛΜΕ αναζήτησε τρόπους ώστε να μην παραληφθούν τα φύλλα πορείας και συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των ΕΛΜΕ της Αττικής την Κυριακή. Εναντίον της εκλογής προέδρου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π.Λαφαζάνης. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Realnews, ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι το κόμμα μπορεί να περιπέσει «σε ένα αρχηγικό και προεδροκεντρικό καθεστώς». Το σχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον αντιρατσιστικό νόμο δεν αποσύρθηκε, τονίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι είναι ανάγκη το σχέδιο νόμου, με τις όποιες αλλαγές, να περάσει σύντομα από τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Κόσμος

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 140. Προς τη Συρία δείχνουν ήδη κυβερνητικοί παράγοντες, μία εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, ίσως εμπλέξει τη χώρα στον εμφύλιο που μαίνεται πέρα από τα νότια σύνορά της.  Ελάχιστα πριν από την εκλογική αναμέτρηση στη Βουλγαρία για την εκλογή νέας κυβέρνησης, μια δυνητικά σοβαρή υπόθεση εντοπισμού χιλιάδων πλαστών ψηφοδελτίων ρίχνει τη σκιά της σε μία προεκλογική περίοδο αντιπαράθεσης και σκανδάλων εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η αστυνομία εντόπισε την Παρασκευή 350.000 πλαστά ψηφοδέλτια, προ ημερών όμως είχαν έρθει στο φως αναφορές ότι κυβερνητικό στέλεχος είχε επιτρέψει σε στελέχη υπουργείων να παρακολουθούν πολιτικούς.

Η ιταλική Δεξιά κινητοποιήθηκε με διαδήλωση υπέρ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την επιβεβαίωση από το Εφετείο της φυλάκισης τεσσάρων ετών για την φοροδιαφυγή σχετικά με τηλεοπτικά δικαιώματα και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην δικαιοσύνη με την οποία έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς. Εν τω μεταξύ, τον πρώην συνδικαλιστή Γκουλιέλμο Επιφάνι εξέλεξε στη θέση του προσωρινού γραμματέα μέχρι το έκτακτο συνέδριο του Οκτωβρίου η γενική συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, πρώην πρόεδρος του Ιράν, υπέβαλε την τελευταία στιγμή και επίσημα την υποψηφιότητά ρίχνοντας τον εαυτό του στη μάχη για τις αποφασιστικές προεδρικές εκλογές στις 14 Ιουνίου. 

Το Σάββατο κατέθεσε την υποψηφιότητα του και ο στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εθνικιστής Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, όπως και τρίτος υποψήφιος. Μεταρρυθμιστές και συντηρητικοί διαγκωνίζονται για την διαδοχή του Αχμαντινετζάντ, που δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία λόγω συνταγματικού περιορισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και ο Ιμράν Χαν, ο πολύ δημοφιλής παίκτης του κρίκετ που στράφηκε στην πολιτική, φαίνεται ότι προηγούνται στις εκλογές του Πακιστάν, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Παρά το σκηνικό ακραίας βίας και έντασης που προηγήθηκε και παρά τις απειλές των Ταλιμπάν, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με μεγάλη προσέλευση.

Οικονομία

Με συνταγή της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, του γνωστού IRS, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό φάκελο, στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες-λογαριασμοί εισιτήρια, αποδείξεις σούπερ μάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.

Η δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εφόσον η κυβέρνηση επιτύχει τους προκαθορισμένους στόχους της και δη πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ισχυρή, παραδέχεται μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.Να βγει η χώρα στις αγορές την Άνοιξη του 2014 έχει στόχο η κυβέρνηση, δηλώνει στην εφημερίδα Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος θεωρεί πως «προσεχώς θα έλθει μείωση του ΦΠΑ εστίασης».

Αθλητισμός

Το 26ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του και δεύτερο συνεχόμενο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε 3-1 στην παράταση του Αστέρα Τρίπολης, στον τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 13' με τον Ράγιος, ο Φουστέρ ισοφάρισε στο 42' και στην παράταση τα γκολ του Τζιμπούρ στο 98' και του Αμπντούν στο 119' με πέναλτι «σφράγισαν» το νταμπλ των «ερυθρολεύκων». Ο τελικός, πάντως, σημαδεύτηκε από τον μη καταλογισμό πέναλτι εις βάρος των Πειραιωτών σε χέρι του Μανιάτη στο 68', που θα επέφερε και την αποβολή του διεθνή μεσοαμυντικού.

Χάλασε στο τέλος ο αγώνας με τους παίκτες των δύο ομάδων να γίνονται «πυγμάχοι» και ο Γιάχος να χάνει τον έλεγχο. «Αλήτης ο Γιάχος» και «Βρόμικο το ελληνικό ποδόσφαιρο», λένε στην Τρίπολη. «Γραφικά σχόλια», απάντησε ο Μαρινάκης. «Λάθη γίνονται...», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ για τη διαιτησία του τελικού.Η φάση με το χέρι του Μανιάτη, που ήταν η αφορμή για τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών και των ανθρώπων του Αστέρα Τρίπολης, δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Γιώργου Σαρρή, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τον τελικό του Ολυμπιακού με τον Αστέρα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, τόνισε ότι «λάθη γίνονται και υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές για να κρίνουν. Στο οργανωτικό κομμάτι όμως πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά». Τον 22ο τίτλο της ιστορίας της εξασφάλισε απόψε και μαθηματικά η Μπαρτσελόνα, χάρη στη... μισητή συμπολίτισσά της. Η Εσπανιόλ υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και άφησε τους «μερένγκες» επτά βαθμούς πίσω από τους «μπλαουγκράνα», απόσταση που δεν μπορεί να καλυφθεί στα δύο παιχνίδια που έχει ακόμη να δώσει η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο.


ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ. ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ NOMURA - ΤΩΡΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ....

Για εμφανή ενίσχυση των δυνάμεων που τάσσονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη κάνει λόγο σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος του Nomura Research Institute, Richard Koo. Η ενισχυόμενη όμως αντίθεση στη λιτότητα δεν φαίνεται να βρίσκει ισχυρό θεωρητικό έρεισμα, αντ’ αυτού παρατηρείται μία αγανάκτηση για το γεγονός ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί όσο έχει επιδεινωθεί, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχικές υποσχέσεις των υπέρμαχων της λιτότητας. Σύμφωνα με το capital.gr, πολιτικοί και οικονομολόγοι που βρέθηκαν στο «τιμόνι» των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής επέμεναν ότι, αν οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονταν για καιρό, θα οδηγούσαν τελικά τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα έδιναν ώθηση στις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης.

Οι υπέρ της λιτότητας βάσιζαν τις υποθέσεις στους στο θεωρητικό επιχείρημα της «επεκτακτικής δημοσιονομικής συρρίκνωσης», στο ότι δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμογή θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, καθιστώντας ευκολότερο τον δανεισμό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και μέσα από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας – συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικότητας της ευρύτερης οικονομίας. Σήμερα όμως, σχολιάζει ο Koo, τρία χρόνια μετά, η εικόνα δείχνει να επιδεινώνεται. Και προσθέτει πως τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για το διάστημα αμέσως μετά την έναρξη εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας, όμως μετά από τόσο καιρό το λογικό θα είναι οι υπέρμαχοί τους να αισθάνονται «προδομένοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με την ανεργία να καταγράφει αλλεπάλληλα υψηλά στην Ευρωζώνη, θα αποτελούσε έκπληξη αν δεν υπήρχε η αντίδραση που υπάρχει» αναφέρει μεταξύ άλλων. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Nomura Research Institute, οι πολέμιοι της λιτότητας δεν δείχνουν να έχουν αντιληφθεί σε βάθος το γιατί η λιτότητα δεν αποτελεί σωστή λύση για την Ευρωζώνη. Σε πολλές χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά όχι μόνο δεν προχωρούν σε νέο δανεισμό, αλλά αντιθέτως επιδιώκουν να μειώσουν τα επίπεδα δανεισμούς τους, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας σταματά να επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους και εστιάζει στη μείωση του δανεισμού, δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να δανειστεί και η οικονομία εύκολα παγιδεύεται σε ένα σπιράλ ύφεσης. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η επιδείνωση είναι να δανειστεί το δημόσιο και να δαπανήσει τα κεφάλαια αυτά σε πακέτα δημοσιονομικής στήριξης. Με άλλα λόγια, χωρίς τέτοια πακέτα δεν υπάρχει κανένας λόγος να προωθηθεί η δημοσιονομική ενοποίηση.

Αυτό που τελικά οδήγησε στη σημερινή κατάσταση δεν είναι η έλλειψη δημοσιονομικής ενοποίησης, αλλά η επιμονή για εφαρμογή πολιτικών λιτότητας από όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, σε μία περίοδο που σε πολλές χώρες ήδη υπήρχε κρίση ισολογισμών ενώ άλλες ακολουθούσαν μια εντελώς διαφορετική πορεία.Με βάση τα παραπάνω, και αν το ζητούμενο είναι να πειστεί η Γερμανία να αλλάξει στάση, αυτοί που τάσσονται κατά της λιτότητας δεν θα έπρεπε να προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα την αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα πολλές οικονομίες.

Αντιθέτως, θα έπρεπε να αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη, αν και επώδυνη, και να προβάλλουν το γεγονός ότι ουσιαστικά η γερμανική οικονομία σώθηκε από τις «φούσκες» που δημιούργησε η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μετά το 2000, η οποία είχε στόχο να στηρίξει τη Γερμανία. Σχετικά με την ΕΚΤ, ο Ricahr Koo σχολιάζει πως δεν διακρίνει κάποιο λόγο για τον οποίο ένας άνθρωπος του διαμετρήματος του Μ. Draghi δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι προσπάθειες μείωσης του κρατικού χρέους, σε μία στιγμή που το ίδιο επιδιώκει να κάνει και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

«Υποψιάζομαι», σχολιάζει ο R. Koo, «ότι η επιμονή του στη λιτότητα οδηγείται από πολιτικές σκοπιμότητες που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία».Ενώ λοιπόν θα μπορούσε να είναι απλά θέμα χρόνου η έναρξη της συζήτησης για αλλαγή της τακτικής της Ευρωζώνης προς τη σωστή κατεύθυνση, φαίνεται ότι τελικά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η προσέγγιση αυτή να βρει αντανάκλαση και σε επίπεδο πολιτικής. Ειδικά στη Γερμανία, πολλοί πολιτικοί και διαμορφωτές της κοινής γνώμης συνεχίζουν να προβάλλουν για τους Νοτιοευρωπαίους μία εικόνα τεμπέληδων ή απρόθυμων να καταβάλουν προσπάθειες για το δικό τους καλό, σχολιάζει ο Koo.

Δεν θα είναι εύκολο γι’ αυτούς να παραδεχθούν δημοσίως ότι κάνουν λάθος, τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές του φθινοπώρου, προσθέτει, και εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση τα παραπάνω θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος πριν η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίσει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ (;) S-300PMU2 ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!

Nέα κρίση στις αμερικανορωσικές σχέσεις με αφορμή την αποκάλυψη από ισραηλινές πηγές ότι επίκειται η παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2 από τη Ρωσία στη Συρία! Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου οι οποίες αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί έχουν ενημερώσει τους Αμερικανούς, ότι οι Σύροι ξεκίνησαν ήδη τις πληρωμές για την υλοποίηση συμβολαίου ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων και επίκεινται οι παραδόσεις εντός τριμήνου!

Η πρώτη αντίδραση - και επιβεβαίωση, ταυτοχρόνως - ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι ο οποίος μετά την Μόσχα βρέθηκε στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με την υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ισραηλινών στις συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους, Τζίπι Λίβνι. Ο Κέρι χαρακτήρισε ενδεχόμενη πώληση ως «αποσταθεροποιητική», άρα υπαρκτή! Φυσικά μια τέτοια πώληση θα άλλαζε τα δεδομένα και όλες τις σταθερές στην σύγκρουση, καθώς οι S-300PMU2 είναι ένα τελείως διαφορετικής αξίας σύστημα από αυτά που διαθέτει τώρα η Συρία.

Κατά τα φαινόμενα, μία πυροβολαρχία S-300PMU1 που είχε διατεθεί ως "ενδιάμεση" λύση στην Συρία, έχει αποχωρήσει εδώ και έξι μήνες, μαζί με τους Ρώσους χειριστές τους... Μια τέτοια εξέλιξη α καθιστούσε απαγορευτική οποιαδήποτε απόφαση επιβολής no-fly-zone επάνω από την Συρία δεδομένης της ικανότητας του συστήματος για αναχαίτιση αεροσκαφών, τουλάχιστον, σε αποστάσειςέως και 200 χιλιομέτρων, αλλά κυρίως λόγω της αποδεδειγμένης ικανότητας του συστήματος να καταρρίπτει εναέριους στόχους μεγέθους F-16 με πιθανότητα 90%.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι οι συνεννοήσεις να έχουν γίνει προ της μετάβασης του Τζον Κέρι στη Μόσχα και του καλού κλίματος που επικράτησε εκεί. Σίγουρα η Μόσχα θα παίξει το διαπραγματευτικό "χαρτί" της μέχρι τέλους. Και μια και η συζήτηση για τους S-300, να πούμε ότι τα εν Ελλάδι συστήματα ακόμα δεν έχουν εκτελέσει βολή επιχειρησιακής αποδοχής και ούτε αναμένεται αυτό να συμβεί πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση.

Η βασική αιτία είναι ότι καθυστέρησε η πληρωμή (πέραν της δωρεάν επιθεώρησης που έκαναν οι Ρώσοι, αξίας 2,6 εκατ. δολ.) από ελληνικής πλευράς (πρωτότυπο...). Εν πάση περιπτώσει το όριο ζωής των βλημάτων έχει λήξει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά νομίζουμε πως ότι και να γραφεί πλέον για την εξέλιξη της υπόθεσης στην Ελλάδα του κορυφαίου εν υπηρεσία Α/Α σύστηματος του ΝΑΤΟ, απλά θα επιβεβαιώσει ότι το "αόρατο χέρι" που πολεμά τους S-300PMU1, μέχρι στιγμής, πάντα κερδίζει...