12 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το πόρισμα των ελεγκτικών οίκων αναμένει η Ιπποκράτους προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για το θέμα των οικονομικών του Κινήματος. Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου επιτρέπουν «να μετατοπιστούμε από τον χώρο του κουτσομπολιού στον χώρο της θεσμικής ευθύνης, της διαφάνειας και της προοπτικής». Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στην Κέρκυρα, έπειτα από καταγγελία γονέα, 49χρονος προπονητής, για ασέλγεια σε ανήλικο.

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καθηγητών των σχολείων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός υπέγραψε την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών και τα φύλλα πορείας αναμένεται να σταλούν το πρωί της Δευτέρας. Η ΟΛΜΕ αναζήτησε τρόπους ώστε να μην παραληφθούν τα φύλλα πορείας και συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των ΕΛΜΕ της Αττικής την Κυριακή. Εναντίον της εκλογής προέδρου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π.Λαφαζάνης. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Realnews, ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι το κόμμα μπορεί να περιπέσει «σε ένα αρχηγικό και προεδροκεντρικό καθεστώς». Το σχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον αντιρατσιστικό νόμο δεν αποσύρθηκε, τονίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι είναι ανάγκη το σχέδιο νόμου, με τις όποιες αλλαγές, να περάσει σύντομα από τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Κόσμος

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 140. Προς τη Συρία δείχνουν ήδη κυβερνητικοί παράγοντες, μία εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, ίσως εμπλέξει τη χώρα στον εμφύλιο που μαίνεται πέρα από τα νότια σύνορά της.  Ελάχιστα πριν από την εκλογική αναμέτρηση στη Βουλγαρία για την εκλογή νέας κυβέρνησης, μια δυνητικά σοβαρή υπόθεση εντοπισμού χιλιάδων πλαστών ψηφοδελτίων ρίχνει τη σκιά της σε μία προεκλογική περίοδο αντιπαράθεσης και σκανδάλων εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η αστυνομία εντόπισε την Παρασκευή 350.000 πλαστά ψηφοδέλτια, προ ημερών όμως είχαν έρθει στο φως αναφορές ότι κυβερνητικό στέλεχος είχε επιτρέψει σε στελέχη υπουργείων να παρακολουθούν πολιτικούς.

Η ιταλική Δεξιά κινητοποιήθηκε με διαδήλωση υπέρ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την επιβεβαίωση από το Εφετείο της φυλάκισης τεσσάρων ετών για την φοροδιαφυγή σχετικά με τηλεοπτικά δικαιώματα και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην δικαιοσύνη με την οποία έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς. Εν τω μεταξύ, τον πρώην συνδικαλιστή Γκουλιέλμο Επιφάνι εξέλεξε στη θέση του προσωρινού γραμματέα μέχρι το έκτακτο συνέδριο του Οκτωβρίου η γενική συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, πρώην πρόεδρος του Ιράν, υπέβαλε την τελευταία στιγμή και επίσημα την υποψηφιότητά ρίχνοντας τον εαυτό του στη μάχη για τις αποφασιστικές προεδρικές εκλογές στις 14 Ιουνίου. 

Το Σάββατο κατέθεσε την υποψηφιότητα του και ο στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εθνικιστής Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, όπως και τρίτος υποψήφιος. Μεταρρυθμιστές και συντηρητικοί διαγκωνίζονται για την διαδοχή του Αχμαντινετζάντ, που δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία λόγω συνταγματικού περιορισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και ο Ιμράν Χαν, ο πολύ δημοφιλής παίκτης του κρίκετ που στράφηκε στην πολιτική, φαίνεται ότι προηγούνται στις εκλογές του Πακιστάν, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Παρά το σκηνικό ακραίας βίας και έντασης που προηγήθηκε και παρά τις απειλές των Ταλιμπάν, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με μεγάλη προσέλευση.

Οικονομία

Με συνταγή της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, του γνωστού IRS, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό φάκελο, στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες-λογαριασμοί εισιτήρια, αποδείξεις σούπερ μάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.

Η δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εφόσον η κυβέρνηση επιτύχει τους προκαθορισμένους στόχους της και δη πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ισχυρή, παραδέχεται μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.Να βγει η χώρα στις αγορές την Άνοιξη του 2014 έχει στόχο η κυβέρνηση, δηλώνει στην εφημερίδα Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος θεωρεί πως «προσεχώς θα έλθει μείωση του ΦΠΑ εστίασης».

Αθλητισμός

Το 26ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του και δεύτερο συνεχόμενο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε 3-1 στην παράταση του Αστέρα Τρίπολης, στον τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 13' με τον Ράγιος, ο Φουστέρ ισοφάρισε στο 42' και στην παράταση τα γκολ του Τζιμπούρ στο 98' και του Αμπντούν στο 119' με πέναλτι «σφράγισαν» το νταμπλ των «ερυθρολεύκων». Ο τελικός, πάντως, σημαδεύτηκε από τον μη καταλογισμό πέναλτι εις βάρος των Πειραιωτών σε χέρι του Μανιάτη στο 68', που θα επέφερε και την αποβολή του διεθνή μεσοαμυντικού.

Χάλασε στο τέλος ο αγώνας με τους παίκτες των δύο ομάδων να γίνονται «πυγμάχοι» και ο Γιάχος να χάνει τον έλεγχο. «Αλήτης ο Γιάχος» και «Βρόμικο το ελληνικό ποδόσφαιρο», λένε στην Τρίπολη. «Γραφικά σχόλια», απάντησε ο Μαρινάκης. «Λάθη γίνονται...», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ για τη διαιτησία του τελικού.Η φάση με το χέρι του Μανιάτη, που ήταν η αφορμή για τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών και των ανθρώπων του Αστέρα Τρίπολης, δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Γιώργου Σαρρή, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τον τελικό του Ολυμπιακού με τον Αστέρα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, τόνισε ότι «λάθη γίνονται και υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές για να κρίνουν. Στο οργανωτικό κομμάτι όμως πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά». Τον 22ο τίτλο της ιστορίας της εξασφάλισε απόψε και μαθηματικά η Μπαρτσελόνα, χάρη στη... μισητή συμπολίτισσά της. Η Εσπανιόλ υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και άφησε τους «μερένγκες» επτά βαθμούς πίσω από τους «μπλαουγκράνα», απόσταση που δεν μπορεί να καλυφθεί στα δύο παιχνίδια που έχει ακόμη να δώσει η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: