08 Μαΐου, 2013

ΣΕ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ Μ.Μ.Ε. ΠΡΟΧΩΡΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Συκοφαντικές και υποβολιμαίες χαρακτήριζαν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όλες τις "πληροφορίες" που κυκλοφόρησαν, ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο, σχετικά με την υποτιθέμενη μετάβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Καλαμάτα δια ελικοπτέρου, προκειμένου να περάσει δήθεν τις "διακοπές του" σε πολυτελές κατάλυμα. Οι ίδιες πηγές, διευκρίνισαν πως "ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη δώσει εντολή στις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αγωγών σε βάρος των υπευθύνων των διαφόρων ηλεκτρονικών και άλλων Μ.Μ.Ε.".  

Στις αγωγές, υπογράμμισαν, "θα αιτείται η επιδίκαση ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη, ποσό το οποίο προτίθεται να διαθέσει για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συγκεκριμένα των συσσιτίων".






ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ουρές σχηματίζονται έξω από τα γραφεία του ΟΠΑΔ στην οδό Ηπείρου από ασφαλισμένους που περιμένουν ώρες για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους. Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται εκεί από τα ξημερώματα ή ακόμη και νωρίτερα.

Η «μάχη» των ενστάσεων αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του έφθασαν λίγο πριν από τις 09:00 με λεωφορείο της αστυνομίας από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να αρχίσει επί της ουσίας η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος και τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Kρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών, που αρχίζουν στις 17 Μαΐου. Ο υπουργός Παιδείας έχει καλέσει σήμερα, Τετάρτη, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, για να συζητήσουν τα αιτήματά τους, καθώς η Ομοσπονδία προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση κατά δύο ώρες του ωραρίου εργασίας με την ταυτόχρονη απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και την συγχώνευση σχολείων, γεγονότα που θα επιφέρουν επιδείνωση των συνθηκών μέσα στις τάξεις.

Ερωτηματολόγιο για το προφίλ της θέσης στην οποία υπηρετούν καλούνται να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες 206.000 υπάλληλοι υπουργείων, ένστολοι και εκπαιδευτικοί. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπουν τα προσόντα που έχουν κι αν αυτά ανταποκρίνονται στο περίγραμμα της θέσης στην οποία είναι τοποθετημένοι.
  
Οι εντατικοί έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά έφεραν 408 διοικητικά πρόστιμα, συνολικής αξίας 231.800 ευρώ. Οι έλεγχοι, από τις αρχές Μαρτίου έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήταν επικεντρωμένοι σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων καθώς και λαϊκές αγορές, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από παραπλανητικές ή ελλιπείς ενδείξεις.

Κόσμος

Το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) αναμένεται να απαγγελθούν οι κατηγορίες εις βάρος των τριών συλληφθέντων που ανακρίνονται για την υπόθεση της απαγωγής τριών γυναικών στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βρέθηκαν ζωντανές δέκα χρόνια μετά.
  
Αθώος, λόγω φρενοβλάβειας, αναμένεται να δηλώσει ενώπιον του δικαστηρίου ο 25χρονος Τζέιμς Χολμς, ο οποίος τον Ιούλιο του 2012 άνοιξε πυρ σε κινηματογραφική αίθουσα στο Ντένβερ του Κολοράντο, στη διάρκεια της πρεμιέρας της ταινίας Μπάτμαν, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70. Η Εισαγγελία, από την πλευρά της, σκοπεύει να αποδείξει ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη και θα ζητήσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις νοσηλεύονται τραυματισμένοι και άλλων δέκα η τύχη αγνοείται μετά την πρόσκρουση του εμπορικού πλοίου Jolly Nero στον πύργο ελέγχου που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Γένοβας. Το μεγαλύτερο μέρος του πύργου ελέγχου κατέρρευσε, την ώρα ακριβώς που γινόταν η αλλαγή βάρδιας.
  
Τη θέση της διακυβέρνησης Ομπάμα για την ανάγκη σκληρότερης ρωσικής στάσης έναντι του καθεστώτος Άσαντ μετέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στον Βλαντιμίρ Πούτιν αναζητώντας κοινό έδαφος στη Μόσχα. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ανάσχεση της εξάπλωσης του εξτρεμισμού, τόνισε ο Κέρι στις συνομιλίες που ήλθαν στη σκιά των ισραηλινών επιδρομών στη Δαμασκό και με «ανοιχτή» τη συζήτηση για ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.
  
Η Συρία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, επισήμανε σε σχόλια του ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη αναφορά του για το ζήτημα μετά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγε το Ισραήλ στα περίχωρα της Δαμασκού ώστε να εμποδίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την μεταφορά ιρανικού οπλισμού προς της Χεζμπολάχ.

Οικονομία

Θετική επίδραση 1% του ΑΕΠ θα έχει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τόνισε ότι το Δημόσιο έχει ήδη αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος του και ότι βρίσκεται εντός των στόχων.
  
Το σύνολο των εκπιπτόμενων δαπανών που αναγνωρίζονται σήμερα στις επιχειρήσεις αναμένεται να αντικατασταθεί από την αναγνώριση εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί την παρούσα περίοδο στον επαναπροσδιορισμό του συνόλου των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρηθούν μόνον οι ελαφρύνσεις που συνδέονται με την παραγωγική δραστηριότητά τους.

Στο τέλος καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση της εταιρείας Noble στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όταν αποδεσμευτεί το γεωτρύπανο της εταιρείας από το κοίτασμα Καρίς του Ισραήλ. Η ερευνητική γεώτρηση στο Ισραήλ εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου και εν συνεχεία η πλατφόρμα γεώτρησης θα μεταφερθεί στο τεμάχιο «12» για διερεύνηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Αθλητισμός

Στους δύο εξ' αναβολής αγώνες που πραγματοποιήθηκαν για την 33 αγωνιστική της Premier League, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε με 1-0 την Γουέστ Μπρομ χάρη σε τέρμα του Τζέκο στο 35', ενώ η Σουόνσι επικράτησε εκτός έδρας μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα της Γουίγκαν με 3-2 που παραμείνει κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού.

 Η Κιέβο με γκολ του Θερό στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Ρόμα στον αγώνα που «άνοιξε» την αυλαία της 36ης αγωνιστικής του Campionato. Έτσι, οι Ρωμαίοι έχασαν την ευκαιρία να πιάσουν στην 4η θέση τη Φιορεντίνα, ενώ η Κιέβο ανέβηκε στη μέση της βαθμολογίας.
  
Ούτε την Τρίτη εμφανίστηκε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη ο Ντέρεκ Μπόατενγκ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Γκανέζος... αγνοείται και η διοίκηση του Ολυμπιακού είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη στάση του και η τιμωρία του θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Αβραάμ.



«Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ 67 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Η ρητορική της προπαγάνδας, που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη πόλωση στην Ευρώπη, αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες των χωρών του Βορρά πληρώνουν από την τσέπη τους τα «σπασμένα» των τεμπέληδων του Νότου. Και η ρητορική αυτή αποδεικνύεται σε προπαγάνδα, καθώς τα νούμερα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα οι χώρες του Βορρά έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τον Νότο, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters. Μόνον η Γερμανία έχει κερδίσει 67 δισ. ευρώ.

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου επισημαίνεται ότι ύστερα από δανειακές συμβάσεις στην ευρωζώνη ύψους 400 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του Βορρά όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ, αλλά αντίθετα οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού των χωρών τους. «Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα σεντ μέχρι τώρα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τη Φινλανδία» ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών. «Οταν κάνει παρουσιάσεις στη Γερμανία ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός που ηγείται του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), επικαλείται συχνά δύο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έδρεψε σημαντικά οφέλη λόγω της κρίσης» υπογραμμίζει το Reuters.

«Η μια μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας Allianz περιλαμβάνει τον υπολογισμό ότι το Βερολίνο εξοικονόμησε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού της, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18%. Η άλλη μελέτη, του Γενς Μπόιζεν-Χόγκρεφε του ινστιτούτου IfW, υπολογίζει ότι εξοικονομήθηκαν στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 8,6 δισ. ευρώ το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της πρόσληψης της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές. Οι εξοικονομήσεις αυτές αυξήθηκαν σε 9,6 δισ. ευρώ το 2012 και μόνο το γεγονός ότι η Γερμανία συνεχίζει να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο θα σημάνει ότι θα εξοικονομήσει άλλα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το 2013. Αν προσθέσουμε τα οφέλη (της Γερμανίας) από τα επιτόκια την περίοδο από το 2010 έως το 2012 και προσθέσουμε τα οφέλη της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια, φτάνουμε σε μια σωρευτική επικουρία 67 δισ. ευρώ» καταλήγει το Reuters.

Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, για να χάσει μια χώρα της ευρωζώνης που έχει παράσχει χρήματα, θα πρέπει η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος να κηρύξει πτώχευση. Πράγμα που φαντάζει πλέον απίθανο, καθώς «ακόμη και η Ελλάδα, που θεωρείται ο μεγάλος κίνδυνος, δεν τα πηγαίνει άσχημα τώρα και υπάρχει μια πιθανότητα να πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν», όπως επισημαίνει αξιωματούχος της Ε.Ε.Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι παρά την πραγματικότητα που αποκαλύπτουν οι αριθμοί, η ρητορική του «αίσχους» για τους πολίτες του Βορρά, που δήθεν ταΐζουν τους λαούς του Νότου, δεν πρόκειται να αλλάξει για έναν λόγο: προσελκύει ψηφοφόρους. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ θα εντείνει αυτή τη ρητορική προκειμένου να εκλεγεί για τρίτη φορά καγκελάριος. Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του Βορρά κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προπαγάνδα του μίσους, που διαμορφώνει ισχυρές πλειοψηφίες.

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Όλα είναι ψυχή σε αυτόν τον κόσμο. Ακόμα και η ύλη ψυχή ζητάει για να αβγατίσει. Η οικονομία είναι ένα άθροισμα χρήματος, πόρων και λοιπών εργαλείων ισχύος μιας χώρας. Όλα αυτά τα μετρήσιμα στηρίζονται σε μη μετρήσιμες ψυχικές διακυμάνσεις ενός λαού αλλά και του διεθνούς περίγυρού του. Η πολυεπίπεδη κρίση που περνάει η πατρίδα μας έχει χτυπήσει την οικονομία ακριβώς εκεί που «πονάει»: στο ηθικό του λαού. Στην αισιοδοξία του, στον αυτοσεβασμό του και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.



Γι' αυτό, η αναστάσιμη πράξη των ναυτών μας ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την κοινωνία μας. Την ώρα του «Χριστός Ανέστη», το άγημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που είχε σταλεί, ειδικά για την περίπτωση, στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο, «σκεπάζοντας» τον ήχο της λειτουργίας και συγκινώντας τους Έλληνες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Η αμηχανία διαφόρων επισήμων που αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία των παιδιών του έθνους μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν με αμηχανία τις αλληλοδιάδοχες «εκπλήξεις» που μας κάνουν καθημερινά οι «δάνειες δυνάμεις».



Η συμβολική και όμορφη ενέργεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προφανώς στόχευε στο να δείξει στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας ότι η Ανάσταση του Κυρίου συνδέεται και συμβαδίζει με την Ανάσταση της πατρίδας. Άλλωστε, οι θετικές οικονομικές επιδόσεις κάθε χώρας, όπως η Ελλάδα, πάντοτε στηρίζονται στην ανεκτίμητη υπεραξία που κερδίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της στα πεδία της τιμής. Το «ράλι» της ανάπτυξης στις μεταπολεμικές δεκαετίες του 20ού αιώνα ξεκίνησε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και στη μακρινή Κορέα. Της ίδιας απόψεως είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος συνεχάρη τα τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών «που έψαλαν λεβέντικα τον Εθνικό Ύμνο» στην Ανάσταση στην Αθήνα. Με λαό και στρατό ενωμένο η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και να ευημερήσει. Αυτές είναι οι καλές ελπίδες μας.