25 Μαρτίου, 2013

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου τέλεσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ελλάδα, αλλά και εκπροσώπων άλλων δογμάτων και Εκκλησιών, μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, πολιτευτών, διπλωματών, αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Για να φτάσουμε στην ημέρα της επανάστασης και να αποκτήσουμε την ελευθερία μας περάσαμε πολλές κρίσεις και πολλές δυσκολίες" δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε "βρισκόμαστε και σήμερα σε μια δύσκολη κατάσταση, καλούμαστε να κάνουμε υπομονή, να είμαστε ενωμένοι. Οι πατέρες μας, οι πρόγονοί μας, πίστευαν πως αυτή η μέρα έχει δύο όψεις, τον αγώνα για την ελευθερία από τους ξένους ζυγούς, την ελευθερία του σώματος, αλλά και την ελευθερία του πνεύματος. Πρόκειται δηλαδή για έναν αγώνα διπλό, εάν αυτό δεν το καταλάβουμε και δεν αγωνιστούμε και προς τις δύο αυτές πλευρές, άδικα ματαιοπονούμε".

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (25η ΜΑΡΤΙΟΥ)


Στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή στην Κύπρου. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρου. «Ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης."Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", αποχωρώντας από το Συμβούλιο.

Αλλεπάλληλες αναβολές και πυρετώδεις διεργασίες για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προηγήθηκαν επανειλημμένες συναντήσεις του Ν. Αναστασιάδη με Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι. Πληροφορίες φέρουν την τρόικα να έχει προτείνει κούρεμα καταθέσεων 50%. Με ωθείται σε παραίτηση, φέρεται να είπε ο κύπριος πρόεδρος. Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει άρση του αδιεξόδου...

Οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός κυριαρχούν στα μηνύματα των κομμάτων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.«Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην Κύπρο. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, δεν αρκούν μόνον τα λόγια αλλά η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Την οργή τους για την αντιμετώπιση της Κύπρου από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το φόβο τους για την επόμενη μέρα εκφράζουν εκατοντάδες πολίτες στην Κύπρο. Ενδεικτικά του τεταμένου κλίματος που επικρατεί τα συνθήματα σε διαμαρτυρία του ΑΚΕΛ: «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», «Πολιτικές της Τρόικας καταστρέφουν το μέλλον της νέας γενιάς», «Όχι στο μνημόνιο», «Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα λάθη των τραπεζών».

Εντατικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου έχει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από το απόγευμα της Κυριακής, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, που έχει πάρει αλλεπάλληλες αναβολές. Η σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την Τράπεζα Κύπρου και το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να δήλωσε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι με αυτά που ζητά τον εξωθεί σε παραίτηση.

Κόσμος

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που τάσσονται κατά του γάμου ομοφυλοφίλων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, ζητώντας τη μη νομιμοποίησή των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μικροσυμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ η αστυνομία έκανε και χρήση δακρυγόνων.

Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει σε δημοσίευμα της η κυριακάτικη Mail. Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η ταμπλόιντ εφημερίδα αναφέρει ότι εάν η κρίση στην Κύπρο βγει εκτός ελέγχου, τότε θα προσφερθούν από το Λονδίνο στους βρετανούς κατοίκους εισιτήρια επιστροφής στη χώρα τους. Στην κυπριακή κρίση αναφέρονται και τα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Φήμες ότι ο πρόεδρος της Συρίας πυροβολήθηκε από σωματοφύλακά του και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της χώρας έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο. Ισραηλινά και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να μεταδώσουν πληροφορίες για δολοφονία του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, πληροφορίες οι οποίες, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κανένα μεγάλο ειδησεογραφικό οργανισμό.

Οι περισσότεροι Ολλανδοί πιστεύουν πως η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρόλο που το κόστος της διάσωσης της χώρας θα ήταν ελάχιστο σε σχέση με το κόστος που θα είχε η διάσωση της Ελλάδας, δείχνει δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais απέσυρε την Κυριακή από την ιστοσελίδα της άρθρο πολύ επικριτικό κατά της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο η καγκελάριος συγκρινόταν με τον Αδόλφο Χίτλερ. Το άρθρο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter, όπου χρήστες εξέφρασαν τη λύπη τους για τους «ανάρμοστους ισχυρισμούς». Άλλοι, πάντως, αντέδρασαν στην απόσυρση του άρθρου μιλώντας για «λογοκρισία».

Οικονομία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη» εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την απουσία του γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ από τις κρισιμότατες συζητήσεις για την κυπριακή κρίση παρατηρεί -καταγγέλει- ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, τη στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο κάνει εντονότατα αισθητή την παρουσία του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, «σε αντίθεση με προηγούμενους Γάλλους προέδρους, ο κ. Ολάντ, στο πρόσωπο του οποίου είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για αλλαγή στάσης στην Ευρώπη σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, έχει εξαφανιστεί».

Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει το κρίσιμο -αν όχι καθοριστικό- για την Κύπρο Eurogroup, άλλη μια απόδειξη των σκληρών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης συνεχίζει το σκληρό πόκερ με τους δανειστές. Καθόλου διαφωτιστικές και ανησυχητικές για την επιφυλακτικότητά τους είναι δε οι δηλώσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Επιθυμούν μεν η Κύπρος να μείνει στο ευρώ, αλλά δεν μπορούν να «αποκλείσουν τίποτα». Υπάρχουν βέβαια και οι διορατικοί που τονίζουν ότι το διακύβευμα δεν είναι η Κύπρος αλλά η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από τον φασιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη στον αγώνα της ΑΕΚ με τη Βέροια, ένα νέο περίεργο συμβάν ήρθε να ταράξει τα ήρεμα για αυτό το σαββατοκύριακο νερά της Σούπερ Λίγκα. Αιτία ήταν μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο instagram σε έναν λογαριασμό που θεωρείτο ιδιοκτησίας του Στέφανου Αθανασιάδη.

Συνεχίζει να χάνει έδαφος ο Εργοτέλης στην προσπάθεια που κάνει για επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ, αφού την Κυριακή στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής έμεινε στο 0-0 με την Καβάλα και έτσι ο Απόλλωνα Σμύρνης όχι μόνο βρίσκεται πια μόνος πρώτος στην κορυφή, αλλά οι Κρητικοί βλέπουν τον Ολυμπιακό Βόλου και τη Λάρισα να τους πλησιάζουν απειλητικά. Κατά τα άλλα, ξεχώρισε το ξέσπασμα του Παναιτωλικού επί της Επανομής και η νίκη της Δόξας Δράμας κόντρα στον Πιερικό με τους «μαυραετούς» να δείχνουν ότι βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Τη μοναξιά της κορυφής και το +3 απολαμβάνουν Παναιγιάλειος και Απόλλων Καλαμαριάς στους δύο ομίλους της Football League 2, μετά από τη 18η αγωνιστική. Ο Παναιγιάλειος πήρε σπουδαίο «διπλό» στην Καλαμάτα με σκορ 2-1, ενώ η Γλυφάδα «γκρέμισε» τον Αχαρναϊκό από την κορυφή, επικρατώντας του 1-0. Πανηλειακός και Προοδευτική έμειναν στο άβολο 1-1, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε και το παιχνίδι του Ρούβα με την Κόρινθο. Τέλος, με το θριαμβευτικό 3-0 ο ΑΟ Χανιά επιβλήθηκε της Επισκοπής στο Ρέθυμνο. Ισόπαλος 1-1 αναδείχτηκε στο Σιδηρόκαστρο ο Απόλλων Καλαμαριάς απέναντι στον Εθνικό, όμως η ήτα της Αναγέννησης Καρδίτσας με 2-1 από τον Αιγινιακό, τον κράτησε μόνο πρώτο. Σπουδαία νίκη πήρε η Κασσιώπη με 1-0 επί της Δόξας Κρανούλας. Η Ζάκυνθος μένει «ζωντανή» για την άνοδο μετά το «διπλό» στο Κορδελιό μετά το 1-0 από τον Οδυσσέα, ενώ στο 0-0 έμειναν Τηλυκράτης και Βατανιακός.


Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ


Η κρισιμότητα των στιγμών είναι προφανέστατη. Και οι συνέπειες της όποιας επιλογής καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον της Μεγαλονήσου. Άλλωστε, δεν πρέπει από κανέναν - και πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους Κυπρίους - να διαφεύγει πόσο μεγάλα υπήρξαν τα οφέλη από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Ακόμη και την εκρηκτική αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζές τους στο κλίμα ασφάλειας που εγγυόταν η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ την οφείλουν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο προέχει η διασφάλιση αυτής ακριβώς της ιδιότητας. Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που επέβαλαν την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Εγγύηση αποφυγής αμφισβητήσεων της ανεξαρτησίας της αποτελούσε το σφράγισμα της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Και τώρα, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, η ασπίδα της ΕΕ είναι η σημαντικότερη εγγύηση προστασίας που θα μπορούσε να έχει.

Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να έχουν ως οδηγό στους σχεδιασμούς τους όσοι έχουν την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την Κομισιόν. Αλλά και όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν το κλίμα ή και τις αποφάσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Κύπριος που να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών. Και υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ότι θα λειτουργήσουν με σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Αλλά με σύνεση και αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να συμπεριφερθεί και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος. Δεν προσφέρεται το θέμα για μικροκομματικούς ακροβατισμούς και απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης. Πάγια και κοινά αποδεκτή θέση σ' όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης υπήρξε το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει τις αποφάσεις της.

Αυτό θα πρέπει να ισχύσει και τώρα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει να επηρεάσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία και τον κυπριακό λαό ως προς τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αλλωστε, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ανευθυνότητα και την πολιτική ιδιοτέλεια. Και ξέρει να τις τιμωρεί.


ΕΦΙΑΛΤΗΣ (ΤΩΡΑ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διάχυτος είναι ο φόβος ότι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι έγινε στην Κύπρο αναφορικά με τις καταθέσεις, όπου οι εταίροι έδειξαν ότι δεν είναι εταίροι, αλλά Έμποροι της Βενετίας, που υπολογίζουν μέχρι και τις δεκάρες που τους χρωστάνε. Το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο έχει αρχίσει μάλιστα να συζητείται και στα παρασκήνια, ενώ ενισχύεται από τα διαρκώς επιδεινούμενα μεγέθη της οικονομίας της χώρας μας. Από την άποψη αυτή η Κύπρος θεωρείται το νέο πειραματόζωο και έδειξε τον δρόμο για τα μελλούμενα στον ευρωπαϊκό Νότο, που πάγωσε με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο. Πολλοί σε χώρες καταραμένες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα σκέφτηκαν ότι έρχεται η σειρά τους να υποστούν τις περιποιήσεις των εταίρων, που δήθεν πολεμούν έναν φορολογικό παράδεισο, όταν την ίδια στιγμή ανέχονται ένα σωρό άλλους τέτοιους παραδείσους να βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει υποστεί δύο «κουρέματα» και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, προετοιμάζεται και για ένα τρίτο, που θα αφορά μειώσεις επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια. «Κούρεμα» υποτίθεται γίνεται σε χρέη που η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Στην Κύπρο όμως, αντί για τέτοιο «κούρεμα» (δηλαδή μείωση των χρεών), επιλέχθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων για να χρηματοδοτηθούν τα χρέη. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένα Προϋπολογισμός που εκτελείται με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα. Το κράτος έχει φτάσει στα όρια της «αρνητικής» λειτουργίας από την οποία παράγονται τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν συνεχιστεί όμως η ίδια κατάσταση -που είναι και το πιθανότερο-, με την ύφεση να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε τα ελλείμματα στον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν να διογκώνουν το χρέος.

Στην περίπτωση αυτή θα ακούσουμε το ΔΝΤ να λέει ότι απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Είναι μια φράση που τρελαίνει τους Γερμανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να προτείνουν αυτή τη φορά τη χρηματοδότηση να την κάνουν οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ρωσικές καταθέσεις, παρά μόνο ελληνικές και αυτές αποστεωμένες. Λογιστικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν 170 δισ. ευρώ, τα περισσότερα των οποίων είναι στα χαρτιά, καθώς έχουν γίνει δάνεια που σήμερα είναι πλέον «κατακόκκινα»... Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι, οι σπόνσορες της τρόικας, οι οποίοι λένε μεγαλοφώνως ότι η πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες πήραν πολλά λεφτά (περίπου 50 δισ.) προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και άρα οι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι. 

Το βέβαιο είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι τόσα πολλά πλέον, που δεν αποκλείεται καθόλου να απαιτηθεί και νέα δόση ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που θα φανεί στα επόμενα stress tests που θα γίνουν σύντομα. Αν εκεί φανεί ότι χρειάζονται νέα λεφτά, κανείς δεν πιστεύει ότι η τρόικα θα προθυμοποιηθεί να τα βάλει η ίδια. Και εκεί ακριβώς είναι το ευαίσθητο σημείο, στο οποίο λέγεται ότι θα κληθούν οι Ελληνες καταθέτες να συνεισφέρουν στη στήριξη των τραπεζών. Εν κατακλείδι, και χωρίς διάθεση τρομοκράτησης, το «κούρεμα» στις καταθέσεις θα είναι το επόμενο μέτρο που θα ακούσουμε και στην Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη να βρεθούν νέα κεφάλαια.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ


Μετά το άνοιγμα των νέων γραφείων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Αλαβάνος, προαναγγέλλει - με αφορμή και όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο- ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις» και, μάλιστα, προετοιμάζει μαζί με τους συνεργάτες του τη νέα πολιτική κίνηση αλλά και το «Σχέδιο Β». Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του «θα είμαστε έτοιμοι όποτε και να αποφασιστούν εκλογές», με τις επαφές - ακόμη και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ - να βρίσκονται σε «καλό δρόμο». 

Ο κ. Αλαβάνος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η ευρωζώνη έχει μπει σε βαθιά κρίση και ότι θα κερδίζει καθημερινώς έδαφος η πρόταση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη θέση του νέου σχήματος. Πίσω από τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού βρίσκεται μια ομάδα, η οποία συντονίζει την πολιτική δράση του φορέα, προκειμένου να προχωρήσει ο πολιτικός σχεδιασμός του νέου κόμματος. Οι περισσότεροι εξ αυτών που την απαρτίζουν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν τον Αλέκο Αλαβάνο, όταν εκείνος αποχώρησε από το κόμμα. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κώστας Παπουλής ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, ενώ είναι συνδικαλιστής εκπαιδευτικός.

Ασχολείται κυρίως με θέματα οικονομίας και έχει αναλάβει τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο Νίκος Γαλάνης βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στον κ. Αλαβάνο και, μάλιστα, προέρχεται από την ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας). Ο ίδιος έχει δημιουργήσει την πολιτική κίνηση Παρέμβαση, ενώ παλαιότερα υπήρξε μέλος και του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο διαφωνώντας με τη στάση της Κουμουνδούρου σχετικά με το νόμισμα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής Τάσος Σταυρόπουλος θεωρείται επίσης ένα από τα ηγετικά στελέχη του φορέα, με τη μεταφράστρια και εξαδέλφη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Αριάδνη Αλαβάνου να συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Αλλωστε είναι και η ίδια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρωταγωνίστησε στην έκδοση εβδομαδιαίου φύλλου με τον τίτλο «Ενωτική Αριστερά», που φήμες έλεγαν ότι χρηματοδοτούνταν από τον κ. Αλαβάνο. Στενός συνεργάτης και ουσιαστικά υπεύθυνος επί της οικονομικής πολιτικής (του «Σχεδίου Β», όπως το αποκαλεί) είναι ο καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου του Παντείου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Μαριόλης. 

Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έχει διδάξει Εισαγωγή στη Μακροοικονομική Θεωρία, Διεθνή Οικονομική και Θεωρία Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, στον περίγυρο του κ. Αλαβάνου κινείται ο ιδρυτής της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ) Νίκος Γιάκος. Προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο άνθρωπος που έθεσε το 2009 και το 2010 το ζήτημα να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του κόμματος. 

Τότε είχε τεθεί το θέμα της λειτουργίας του κόμματος με πιο δημοκρατικούς τρόπους, ενώ ένα από τα αιτήματα ήταν «τα μέλη να έχουν δικαίωμα να είναι ενταγμένα και σε συνιστώσες και σε τάσεις», κάτι που πλέον ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «απονομιμοποιήσει». Παράλληλα, στενές επαφές με τον φορέα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού έχει το Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής (γνωστότερο ως ΑΚΕΠ). Μέσω των εκπροσώπων του, του ιδρυτή του Αντώνη Χάλαρη αλλά και του Δημήτρη Γρηγοριάδη, εκπροσωπείται στο Πολιτικό Συμβούλιο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Ο Καζάκης και οι κομμουνιστές

Εκτιμάται ότι στην πορεία μπορεί να συμπαραταχθούν και πρόσωπα ή σχήματα που έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ, όπως ο Δημ. Καζάκης με το ΕΠΑΜ κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο Αλέκος Αλαβάνος προσπαθεί να απλώσει τα δίχτυα του σε όλο το πολιτικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Οπως διαμηνύουν οι συνεργάτες τους, πέραν των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήδη βρίσκονται σε «συνεννόηση», εντός του νέου σχήματος θα υπάρχει κομμάτι της Κομμουνιστικής Αριστεράς. 

Μάλιστα, όπως διατείνονται, «παρ’ όλο που οι θέσεις μας είναι αριστερές, έχει υπάρξει ενδιαφέρον και από ανθρώπους που ιδεολογικά τοποθετούνται πιο δεξιά», καθώς «αυτό που μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι η απελευθέρωση από τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης, η ρευστότητα, το εθνικό νόμισμα και η παύση πληρωμών στους δανειστές».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1821: Η συμβατική ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών.

1884: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο θεραπευτήριο των Βαλκανίων.

1896: Αρχίζουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.

1914: Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος «Άρης Θεσσαλονίκης» από διαφωνούντα μέλη του Ηρακλή.

Θάνατοι

1833: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.