25 Μαρτίου, 2013

Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ


Η κρισιμότητα των στιγμών είναι προφανέστατη. Και οι συνέπειες της όποιας επιλογής καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον της Μεγαλονήσου. Άλλωστε, δεν πρέπει από κανέναν - και πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους Κυπρίους - να διαφεύγει πόσο μεγάλα υπήρξαν τα οφέλη από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Ακόμη και την εκρηκτική αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζές τους στο κλίμα ασφάλειας που εγγυόταν η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ την οφείλουν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο προέχει η διασφάλιση αυτής ακριβώς της ιδιότητας. Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που επέβαλαν την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Εγγύηση αποφυγής αμφισβητήσεων της ανεξαρτησίας της αποτελούσε το σφράγισμα της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Και τώρα, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, η ασπίδα της ΕΕ είναι η σημαντικότερη εγγύηση προστασίας που θα μπορούσε να έχει.

Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να έχουν ως οδηγό στους σχεδιασμούς τους όσοι έχουν την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την Κομισιόν. Αλλά και όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν το κλίμα ή και τις αποφάσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Κύπριος που να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών. Και υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ότι θα λειτουργήσουν με σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Αλλά με σύνεση και αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να συμπεριφερθεί και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος. Δεν προσφέρεται το θέμα για μικροκομματικούς ακροβατισμούς και απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης. Πάγια και κοινά αποδεκτή θέση σ' όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης υπήρξε το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει τις αποφάσεις της.

Αυτό θα πρέπει να ισχύσει και τώρα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει να επηρεάσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία και τον κυπριακό λαό ως προς τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αλλωστε, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ανευθυνότητα και την πολιτική ιδιοτέλεια. Και ξέρει να τις τιμωρεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: