23 Μαρτίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, περιγράφει στον «Εθνικό Κήρυκα» 22/3/2013, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο και εκφράζει την ανησυχία του ακόμα «και για το εθνικό θέμα», θέτει την περιουσία της Εκκλησίας στη διάθεση του κράτους για να σωθεί η Κύπρος και καλεί τον κυπριακό λαό σε ομοψυχία και ενότητα. Πιστεύει ότι «πρέπει να φύγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη», ενώ λέει ότι με αυτή την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μεγαλόνησο «οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους».

Επιρρίπτει ευθύνες απευθείας για τα σημερινά διαμειβόμενα στην προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, «η οποία ήταν κομουνιστική και ήθελε να τους κάνει όλους φτωχούς» Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στην Κύπρο, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είπε ότι «είναι πολύ βαρύ» και συμπλήρωσε πως «οι δυσκολίες είναι απροσπέλαστες, υπάρχει ένα φοβερό αδιέξοδο και η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι για πτώχευση. Τώρα γίνονται νέες σκέψεις αν μπορέσουμε αν βγούμε από την κρίση.

Εμείς ενθαρρύναμε την κυβέρνηση να πάρει μερικές αποφάσεις να σταθούμε στα πόδια μας, είμαστε στη διάθεση του κράτους και θα μπούμε μπροστά και πιστεύουμε ότι ο λαός αγαπά και σέβεται την Εκκλησία και είμαι σίγουρος ότι θα ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας».

Όταν τον ρωτήσαμε πώς και γιατί έφτασαν τα πράγματα μέχρις αυτού του σημείου, σχολίασε: «Να μην ξεχνούμε ότι για πέντε χρόνια είχαμε κομουνιστική κυβέρνηση που η κουλτούρα της ήταν να κάνει όλους τους πλουσίους, πτωχούς και τα κατάφερε. Φτάσαμε σε δεινότατη θέση, τα πάντα είναι ζοφερά και δεν ξέρω αν θα καταφέρομε αν βγούμε από αυτή την κρίση γιατί και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας τιμωρήσουν. Είναι απαιτητικοί, δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα χάσει τη δουλειά του ή ποιος θα πεινάσει, θέλουν να μας εξουθενώσουν και σας λέγω η ατμόσφαιρα είναι ζοφερότατη».

Στην ερώτηση αν περίμενε κάτι τέτοιο από τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους της Κύπρου, απάντησε: «Είναι κατ’ όνομα εταίροι, πιστεύω ότι είναι στυγνοί, συμφεροντολόγοι, θέλουν να μας υποτάξουν, θέλουν να βάλουν χέρι παντού πιστεύω και στον υποθαλάσσιο πλούτο που εσχάτως έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή, και μη γένοιτο, πιστεύω ότι στο τέλος θα βάλουν και χέρι επάνω στον εθνικό θέμα». Πρόσθεσε πως «βέβαια στο εθνικό θέμα δεν θα τα καταφέρουν, διότι ο λαός μας έχει μία εθνική ευαισθησία που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να έχει το επάνω χέρι από απόψεως εθνικής».

Ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, «τι φοβάστε ότι θα γίνει, πώς θα βάλουν χέρι στο εθνικό θέμα», και μας είπε: «Από τη στιγμή που πτωχεύσουμε κι ο λαός πεινά στην απελπισία του δέχεται τα πάντα, αλλά δεν πιστεύω ότι η Εκκλησία θα αφήσει απροστάτευτο αυτόν τον λαό και δεν θα μπούμε μπροστά να τον καθοδηγήσουμε και να τον ανεβάσουμε ψηλά ηθικά και εθνικά ούτως ώστε να ευρίσκεται αγωνιζόμενος στις επάλξεις».

Όσο για το πού βρίσκονται οι υπεύθυνοι της πρώην κυβέρνησης, ο κ. Χριστόφιας και οι περί αυτόν, και τι λένε, σημείωσε πως «έχουν την αναίδεια να υβρίζουν τον νέο Πρόεδρο και όλους εμάς». Αν ήταν τελικά λάθος η εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε: «Με τέτοιες συμπεριφορές που έχουν οι εταίροι μας, γιατί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης είναι ψίχουλα, δεν έπρεπε να είχαν τέτοια συμπεριφορά απέναντι μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ακόμα και για τα περί φυγής της Κύπρου, ενώ στην ερώτηση αν κάτι τέτοιο οδηγήσει την Μεγαλόνησο στην απομόνωση, τόνισε πως «είπα να φύγουμε από την Ευρωζώνη και θέλω να πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος, μακάρι να κάνω λάθος. Με τέτοια μυαλά που διαθέτουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη, η Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου να διατηρηθεί.

Πιστεύω ότι αυτοί θα την καταστρέψουν με τέτοιες συμπεριφορές. Ήταν η Ελλάδα, την έχουν πατήσει, την έχουν στραγγαλίσει, ο ελληνικός λαός λιμώττει αυτή τη στιγμή. Αύριο θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία και η Ισπανία και η Ιταλία, όλοι οι νότιοι κι εμείς όλα - όλα που ζητούμε είναι δέκα δισεκατομμύρια, αλλά αυτών που είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια τι θα γίνει η Ευρωζώνη; Εάν για μας για δέκα δισεκατομμύρια έχει αυτή την απαίσια συμπεριφορά, πώς θα αντιμετωπίσει την λαίλαπα της Ισπανίας ή της Ιταλίας όταν αρχίσει η οικονομική κατηφόρα αύριο σ’ αυτές τις χώρες»;

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έθεσε στη διάθεση του κράτους την περιουσία της Εκκλησίας, κίνηση για την οποία είπε ότι, «εμείς είπαμε ότι η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στον λαό, δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των Μητροπολιτών, ούτε των ιερέων, είναι του λαού και έχομε πλήρη συνείδηση ότι η Εκκλησία ανήκει στον λαό. Είμαστε έτοιμοι να την θέσουμε στη διάθεση του κράτους. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε, αν υποθηκευθεί, να βρεθούν κεφάλαια για να σωθεί η πατρίδα μας, διότι αν καταρρεύσει δεν θα απομείνει τίποτε όρθιο εδώ».

Όταν τον ρωτήσαμε αν συμφωνεί η Ιερά Σύνοδος σ’ αυτή την πρόταση, είπε, «πιστεύω, ναι» και συμπλήρωσε πως «όλος ο λαός αγαπά την πατρίδα του, δεν έχω μόνο τη σύμφωνη γνώμη των ιεραρχών, αλλά έχω τη σύμφωνη γνώμη όλου του λαού».

Στην ερώτηση η Τουρκία πού στέκεται μέσα σ’ όλα αυτά, απάντησε: «Η Τουρκία επιχαίρει για την κατάσταση που ευρισκόμεθα σήμερα και εμείς μάλιστα έχομε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών να είναι η Ομοσπονδιακή βάση κι όχι να ομιλούν οι κ. Ερντογάν και Νταβούντογλου περί δύο κρατών, δεν είναι Ομοσπονδία αυτή».

Είπε ακόμα πως «αυτοί έχουν απογειωθεί. Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι είναι σουλτάνος, με υπερηφάνεια και αλαζονεία λέγει ότι μέχρι το 2022 που θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας του Ατατούρκ θα είναι η Τουρκία εκατό εκατομμύρια. Είναι σήμερα στους G20, αύριο θα μπει στους G8. Έχει τον τρίτο αριθμητικά Στρατό σε όλο τον Κόσμο, θεωρεί η Τουρκία τον εαυτό της ότι είναι υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή, κι ας περιμένουν τα Ηνωμένα Έθνη να προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν, να λογικευθεί και να δώσει δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα».

Και συμπλήρωσε πως «ποτέ δεν θα προσγειωθεί αυτός ο άνθρωπος, αυτή είναι η πραγματικότητα». 

Όταν τον ρωτήσαμε, «ανησυχείτε Μακαριότατε για την Κύπρο», ο κ. Χρυσόστομος απάντησε: «Ασφαλώς ανησυχώ, αλλά ταυτόχρονα ευρίσκομαι σε εθνική εγρήγορση κι εγώ κι ο λαός μας και πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε και υπάρχει χέρι στην Κύπρο που μπορεί να υπογράψει νόθο λύση που δεν θα μπορέσει αυτός ο λαός να επιβιώσει στη γη των πατέρων του».

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος έστειλε τις εγκάρδιες ευχές του στην Ομογένεια, λέγοντας πως «επιθυμώ να ευχηθώ ο Θεός να δώσει ό,τι καλό για όλους τους ομογενείς, να τους ευχηθώ καλή Τεσσαρακοστή και να βιώσουν εν αγάπη την Ανάσταση του Χριστού».

† ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ (23 ΜΑΡΤΙΟΥ)

 

Μόλις σταμάτησαν οι διωγμοί κατά των χριστιανών και επακολούθησε η αναγνώριση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του νέου κράτους του Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί έσπευσαν να τιμήσουν τους ήρωες της Πίστης, όλους όσοι, μέσα από τον αγώνα που διεξήγαγαν και τα μαρτύρια που υπέστησαν, κατάφεραν να νικήσουν τον εχθρό και καταξιώθηκαν ως οι Άγιοι, οι οποίοι ήταν προστάτες των απλών ανθρώπων.

Οι Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Θεόδωροι, ο Τήρων και ο Στρατηλάτης, υπήρξαν δύο αθλητές του Χριστού, τους οποίους τίμησαν και τιμούν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι. Το πλήθος των ναών που έχουν οικοδομηθεί προς τιμή των αγίων, είτε μαζί είτε κυρίως ξεχωριστά, δηλώνουν το μέγεθος της απήχησης που απολάμβαναν ανάμεσα στους χριστιανούς. Ένας από τους αρχαιότερους ναούς βρίσκεται στα Ευχάιτα. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση ήταν οι τάφοι των αγίων. 

Ακολούθως, στη συνοικία των Σφωρακίου στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται άλλος ναός των αγίων, όπου τελείτο Σύναξη κατά το πρώτο Σάββατο των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προς τιμή του θαύματος με τα κόλλυβα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Η μνήμη τους Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου και του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στις 8 Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος στη Λαοδίκεια, ανάμεσα στους κανόνες που εξέδωσε ήταν και εκείνος που έλεγε ότι δεν πρέπει να εορτάζονται άγιοι κατά τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά να μετατίθεται η μνήμη τους στο επόμενο Σάββατο ή Κυριακή. Έτσι, λόγω του θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος με τα κόλλυβα που έγινε την Καθαρή Δευτέρα, μετατέθηκε η μνήμη των αγίων Θεοδώρων στο πρώτο Σάββατο των νηστειών.

Ο συνεορτασμός των αγίων οδήγησε ορισμένους νεότερους σχολιαστές να παρουσιάσουν την άποψη ότι δεν υπήρχαν δύο άγιοι Θεόδωροι, αλλά ένας και ότι αυτό οφείλεται σε δύο διαφοροποιημένα Συναξάρια. Η άποψη αυτή, φυσικά, δεν ευσταθεί διότι η Εκκλησία παρέλαβε από την αρχή να τιμά δύο αγίους Θεόδωρους. Τα κείμενα που περιγράφουν τα μαρτύριά τους είναι πολύ αρχαία.

Το αρχικό κείμενο για τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη συνέγραψε ο γραμματέας του και αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων που υπέστη, Ούαρος ή Αύγαρος. Το κείμενο αυτό έχει εκδοθεί επιστημονικά στο τέλος του 19ου αιώνα. Εξάλλου, υπάρχει πληθώρα κειμένων προς τιμή του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από πολλούς επιστήμονες.

Το αρχικό κείμενο που περιγράφει το μαρτύριο του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος είναι κι αυτό πολύ αρχαίο και έχει εκδοθεί μαζί με το κείμενο του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη τον 19ο αιώνα. Ο συντάκτης του κειμένου είναι άγνωστος, η ύπαρξη όμως του κειμένου μαρτυρείται από τον Άγιο Γρηγόριο επίσκοπο Νύσσης, που έζησε τον Δ΄ αιώνα. Και για τον άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα υπάρχουν και άλλα κείμενα που αναφέρονται σ΄ αυτόν.

Όλα τα πιο πάνω συνηγορούν στο ότι οι Άγιοι Θεόδωροι υπήρξαν ως ξεχωριστά πρόσωπα και δεν ευσταθεί η άποψη ότι ήταν ένας Άγιος Θεόδωρος. Στην Ελλαδική Εκκλησία οι Άγιοι Θεόδωροι τιμώνται μαζί το πρώτο Σάββατο των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όχι στη μέρα μνήμης τους στις 8 και 17 Φεβρουαρίου. Η Εκκλησία της Κύπρου δεν ακολουθεί αυτή την παράδοση και τιμά τη μνήμη τους ξεχωριστά.

Έτσι λοιπόν το Α΄ Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελείται η ανάμνηση του δια κολλύβων θαύματος του αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Το γεγονός συνδέεται με το θαύμα που έκανε ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, επί Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος, ως ειδωλολάτρης αυτοκράτορας, ήταν αντίθετος στη νηστεία των χριστιανών.

Ο αυτοκράτορας, διέταξε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών, να εξαφανίσουν από την αγορά κάθε είδους τρόφιμα και να αφήσουν μόνο τα ειδωλόθυτα, ώστε να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά. Τότε ο Άγιος Θεόδωρος παρουσιάστηκε, ως οπτασία, στον Πατριάρχη Ευδόξιο και του φανέρωσε το σχέδιο του Ιουλιανού, υποδεικνύοντάς του συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί, αντί για άλλη τροφή, τα κόλλυβα. Ο Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Τήρων είναι ακόμη μια ιστορική μαρτυρία της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου και των χαρισμάτων που διαθέτει ως ευλογία από το Θεό. 

Σήμερα επίσης εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στην Ζάλτσα Βοιωτίας.

 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ έχουν εισέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί του Σαββάτου στις φυλακές Τρικάλων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση, μετά την οργανωμένη απόπειρα απόδρασης που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα ελέγξουν αν υπάρχουν κρατουμένοι με όπλα που βρίσκονται έξω από τα κελιά τους και θα αναζητήσουν πιθανόν κρυμμένο οπλισμό. Επίσης, θα γίνει καταμέτρηση των κρατουμένων, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι έχουν αποδράσει.
  
Νομοσχέδιο για «κούρεμα» 22% έως 25% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται η Λευκωσία, όπως επιβεβαίωσε το Σάββατο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Σαρρής είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης, την Κυριακή το έκτακτο Eurogroup.
  
Η κυπριακή Βουλή ψήφισε τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό μετακίνησης των τραπεζικών κεφαλαίων, τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας.Με την ψήφιση των νομοσχεδίων, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αρχηγούς κομμάτων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα κριθεί η «καυτή πατάτα» του κουρέματος των καταθέσεων. Την Κυριακή αναμένεται έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο.
  
Οργανωμένη απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τις φυλακές Τρικάλων, με πυροβολισμούς και δύο τραυματίες εξωτερικούς φρουρούς, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν κάποιοι από τους κρατουμένους κατάφεραν να αποδράσουν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει ο ίδιος στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης. Αναχωρεί το Σάββατο για τη βελγική πρωτεύουσα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, πιθανώς και με αρχηγούς κομμάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή με θέμα την Κύπρο.

Κόσμος

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου αποφάσισε να καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κίνηση που καταδεικνύει τη βαθιά πολιτική διάσταση και την αγανάκτηση που επικρατεί στην κοινωνία για την πολιτική αυστηρής λιτότητας. Η πρόταση έχει λιγοστές, έως καμία, πιθανότητες, να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο, συμβολίζει όμως το κύμα δυσαρέσκειας στην Πορτογαλία της κρίσης.

Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 200 εκατ. δολαρίων προς την Ιορδανία για να αντιμετωπίσει την εισροή σύρων προσφύγων ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα στο Αμμάν. Παράλληλα, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τον κίνδυνο να καταστεί η Συρία ορμητήριο εξτρεμιστών όταν παρέλθει η κυριαρχία του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Αν και το θέμα της Κύπρου αφορά την Ευρωζώνη, είναι σημαντικό οι τράπεζες να διατηρήσουν την σταθερότητα τους και το θέμα να λυθεί το γρηγορότερο δυνατόν» επισήμανε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Λευκωσία.

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφηκε το 2012 στις εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών στην Ισπανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το 2011, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 253.000 από το 2008. «Σύμβολο» της κρίσης μετά την κατάρρευση του στεγαστικού-κατασκευαστικού τομέα το 2008, οι εξώσεις έχουν πυροδοτήσει κύμα αγανάκτησης καθώς έχουν προκαλέσει πολλαπλές αυτοκτονίες ανθρώπων που ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο.

Στον ηγέτη της Κεντροαριστεράς ανέθεσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Αρχίζει σήμερα μία καθοριστική φάση για να δώσουμε στην Ιταλία μία νέα κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Ναπολιτάνο, καλώντας τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να επαληθεύσει το συντομότερο δυνατόν εάν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αποφασισμένος δηλώνει ο Μπερσάνι, αρχίζει συναντήσεις με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους.

Οικονομία

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας άναψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ποσό που θα εκταμιευθεί ανέρχεται στα 1,25 δισ. δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης προς το Δουβλίνο φτάνει στα 26 δισ. δολάρια.

Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο απέναντι στην Κύπρο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε να επανέρχεται στα περί μικρής συστημικής σημασίας της, επικαλούμενος τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αγορών. Άποψη πάντως που δεν συμμερίζεται η Κομισιόν και το Eurogroup.
  
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων καταθέσεων και χρέους των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας σε Caa3 από Caa2 προχώρησε ο οίκος Moody's. Οι αξιολογήσεις παραμένουν δε σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή νέα υποβάθμιση. Η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και το ρίσκο σημαντικών απωλειών έχει αυξηθεί, όπως και το σενάριο ρευστοποίησης των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος.

Αθλητισμός

«Το πρόβλημα δεν ήταν ο Παπαδόπουλος, αλλά τα στημένα» υποστήριξε ο Φερνάντο Σάντος μετά την ήττα της Εθνικής μας με 3-1 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του Αβραάμ Παπαδόπουλου, τονίζοντας πως αποδέχεται την όποια κριτική.

Τον βαθμό της ισοπαλίας στην Πορτογαλία χάρισε ο Κοεντράο στο 93ο λεπτό της αναμέτρησης στο Ισραήλ, κρατώντας τους Ίβηρες ζωντανούς στο κυνήγι της πρόκρισης για το Μουντιάλ 2014. Σοκ για την Ισπανία που έμεινε στο 1-1 με την Φινλανδία την ώρα που η Γαλλία νίκησε 3-1 τη Γεωργία και έμεινε μόνη πρώτη. Συνωστισμός στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου. Αναβλήθηκε το Β.Ιρλανδία - Ρωσία, λόγω χιονιά!Οι Κροάτες έβγαλαν... νοκ άουτ τους Σέρβους (2-0).

Η Εθνική Ελλάδας χρειαζόταν ένα θετικό αποτέλεσμα στη Ζένιτσα, αλλά δυστυχώς μετά από μία ώρα αγώνα βρέθηκε να χάνει με το βαρύ 3-0 από τη Βοσνία και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Γκέκα σε 3-1 στις καθυστερήσεις στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 7ου όμιλου των προκριματικών. Σε έναν αγώνα που είχε χαρακτήρα «τελικού», οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την «καυτή» έδρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοί τους στο «Μπίλινο Πόλιε», αλλά κυρίως τα ελληνικά αμυντικά λάθη που πρόσφεραν δύο εύκολα γκολ στον Ντζέκο (29' 53') και ένα πέναλτι... δώρο που απέφερε το γκολ για τον Ιμπίσεβιτς (36'). Αντικειμενικός στόχος πλέον, 2η θέση των μπαράζ για την Εθνική μας.


"ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ..." ΙΔΟΥ ΤΟ PLAN "C" ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Η αναμενόμενη απόρριψη από την Γερμανία και του PLan B, φέρνει πλέον στην επιφάνεια το Plan "C" για τους Κύπριους: Το defencenet.gr βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Βερολίνο είχε αποκαλύψει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απέρριπτε ΟΛΕΣ τις εναλλακτικές λύσεις, από την δανειοδότηση της Κύπου με νέο ρωσικό δάνειο, μέχρι την λύση που παρουσίασαν χθες οι Κύπριοι και κατ'αρχην έγινε δεκτό να συζητηθεί από το Eurogroup,απλά και μόνο γιατί έχουν ένα συγκεκριμένο και μοναδικό στόχο: Την καταστροφή της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Και η Α.Μέρκελ το ξακαθάρισε σήμερα ότι "Το κυπριακό μοντέλο πέθανε" και δεν δέχεται ούτε εν μέρει σωτηρία του. Μάλιστα έφτασε - ω, τι υποκρισία - να χαρακτηρίσει "σκληρή απαλλοτρίωση" - τον εσωτερικό δανεισμό από τα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που στην Ελλάδα με το "κούρεμα" των ομολόγων απλά κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και χωρίς καν να τίθεται θέμα οικειοθελούς δανεισμού.

Εν πάση περιπτώσει εντός του κυπριακού πολιτικού κόσμου καταγράφεται πλέον σαφής διχασμός καθώς οι 19 βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ θέλουν να επαναφέρουν το αρχικό σχέδιο του Eurogroup με την δήμευση των καταθέσεων (μάλιστα συζητούν και για αυξηση της δήμευσης επάνω από τις 100.000 ευρώ αν μειωθεί ή εξαλειφθεί η δήμευση του ποσοστού 6,75% κάτω από τις 100.000 ευρώ, αλλά βρίσκουν σκληρή αντίσταση από το σύνολο των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλέον "φλερτάρουν" ανοιχτά με άμεση έξοδο από την ευρωζώνη. Σε διαδοχικές δηλώσεις του τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Γ.Ομήρου, όσο και ο γιός του πρώην προέδρου Παπαδόπουλου, αλλά και κορυφαία πολιτικά στελέχη τάσσονται υπέρ της άμεσης εξόδου από το κοινό νόμισμα και υπάρχει μάλιστα και έτοιμο σχετικό πλάνο. Ο Γ.Ομήρου έκανε και συγκεκριμένη αναφορά για εύρεση λύσης "Εκτός του μηχανισμού της ευρωζώνης" φωτογραφίζοντας την Ρωσία μια λύση που μπλόκαρε και αυτή η Γερμανία.

Τα βασικά σημεία του Plan "C" είναι τα εξής:

-Η Βουλή διακηρύσσει τον πρόθεση εξόδου από την ευρωζώνη, καθώς εντός της ευρωζώνης είναι αδύνατον να παραμείνει χωρίς επιπλέον κεφάλαια για τις τράπεζες η χώρα και αυτά μπορούν να παρασχεθούν μόνο με εξωτερικό δανεισμό από τρίτη χώρα κάτι που απαγορεύει τώρα το Eurogroup και ειδικά η Γερμανία. Θα αναζητηθούν κεφάλαια ακόμα και από τις ΗΠΑ, από την Ρωσία, φυσικά, από την Κίνα, από την ομάδα των BRICS κλπ.

-Την Τρίτη ή την Τετάρτη ανοίγουν οι τράπεζες με πλαφόν αναλήψεων. Έτσι ή αλλιώς οι μεγάλοι Ρώσοι κεφαλαιούχοι (βασικά εταιρείες που είχαν εισηγμένες στο ρωσικό χρηματιστήριο και όχι ολιγάρχες ή "μαφιόζοι" που γράφουν οι άσχετοι με το θέμα) δεν θα τραβήξουν τα χρήματά τους κατόπιν συννεννόησης με την Μόσχα.

-Λαμβάνεται το απαραίτητο δάνειο. Βασικά το μυστικό είναι ότι δεν χρειάζονται 16 ή 17 δσ που λέει η ΕΕ, αλλά περί τα 5 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι επισφάλειες. Σίγουρα θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς όμως να θιγούν καταθέσεις και θέσεις εργασίας.

- Ξεκινά αμέσως η εκτύπωση νέου εθνικού νομίσματος. Υπολογίζεται ότι εντός των επόμενων 20 ημερών θα καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των τραπεζών με αρκετές ποσότητες.

-Οι τραπεζικές καταθέσεις ξένων και Κυπρίων δεν κινδυνεύουν και δεν αλλάζει φυσικά το νόμισμα των καταθέσεων. Μετά την παρέλευση ενός μηνός ανοίγει και πάλι το τραπεζικό σύστημα και εκεί θα γίνει το crash-test, αλλά υπό τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις.

Το σχέδιο έχει κινδύνους, αλλά λόγω του μικρού μεγέθους της εσωτερικής αγοράς και σημαντικών αποθεμάτων χρυσού (απαραίτητο στοιχείο για να εκτυπωθεί νέο εθνικό νόμισμα) έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Σε πολιτικό επίπεδο με εξαίρεση τους 19 βουλευτές του Αναστασιάδη, όλοι οι άλλοι τάσσονται υπέρ του Plan "C", ενώ σε δημοσκοπήσεις πάνω από το 62% των πολιτών είναι υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Καταγράφεται δηλαδή το ακριβώς αντίθετο σκηνικό από αυτό που καταγράφεται στην Ελλάδα με την ευρω-εμμονή...

Αυτό είναι το λεγόμενο Plan "C" η υλοποίηση του οποίου μπορεί να προκαλέσει στην Γερμανία μια ήττα, ανάλογη με αυτή του Β'ΠΠ, αφού από εκεί και πέρα θα αρχίσει "να ξηλώνεται το πουλόβερ" του ευρώ, ειδικά από την στγμή που όλα πάνε κατ'ευχήν στην Κύπρο. Και από την στιγμή που υπάρχει η ρωσική εγγύηση (μεγάλη "ασπίδα" οι ρωσικές καταθέσεις) μάλλον όλα θα πάνε καλά..

Σε άρθρο της η Daily Μail περιγράφει ακριβώς αυτό το σενάριο και σημειώνει την γεωστρατηγική ήττα που θα υποστεί η Δύση λόγω της καλβινιστικής ψευδο-ηθικής των Α.Μέρκελ-Β.Σόιμπλε:

«Εάν η Κύπρος πέσει στα ...χέρια της Ρωσίας, τότε η Δύση θα έχει χάσει την πρώτη μάχη στο νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η οικονομική αδυναμία της Δύσης μετετράπη σε  «αχίλλειος πτέρναν της». Η αδράνεια άφησε ένα μέλος της Ε.Ε που βρίσκεται σε καίρια στρατηγική θέση να κινδυνεύει να πέσει σα ρωσικά χέρια. Η οργή των Κυπρίων να βλέπουν μία ευρωπαϊκή επιδρομή στις περιουσίες τους τους στρέφει σε αναζήτηση ενός εναλλακτικού οικονομικού σωτήρα, την Ρωσία", γράφει, μεταξύ άλλων, βρετανική εφημερίδα.

Δεν γνωρίζουμε τα ανταλλάγματα της Μόσχας για την παροχή βοήθειας στην Μεγαλόνησο,εντούτοις μπορεί να αποκτήσει μία ναυτική βάση σ΄ ένα νευραλγικό σημείο του πλανήτη έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα...Αυτό θα σηματοδοτούσε μία εκπληκτική αναβίωση της χώρας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Για την Ευρώπη, αυτό θα ήταν ταπείνωση. Και μάλιστα οι συνέπειες θα ήταν τόσο ενοχλητικές σαν αυτές που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.