23 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ έχουν εισέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί του Σαββάτου στις φυλακές Τρικάλων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση, μετά την οργανωμένη απόπειρα απόδρασης που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα ελέγξουν αν υπάρχουν κρατουμένοι με όπλα που βρίσκονται έξω από τα κελιά τους και θα αναζητήσουν πιθανόν κρυμμένο οπλισμό. Επίσης, θα γίνει καταμέτρηση των κρατουμένων, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι έχουν αποδράσει.
  
Νομοσχέδιο για «κούρεμα» 22% έως 25% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται η Λευκωσία, όπως επιβεβαίωσε το Σάββατο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Σαρρής είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης, την Κυριακή το έκτακτο Eurogroup.
  
Η κυπριακή Βουλή ψήφισε τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό μετακίνησης των τραπεζικών κεφαλαίων, τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας.Με την ψήφιση των νομοσχεδίων, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αρχηγούς κομμάτων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα κριθεί η «καυτή πατάτα» του κουρέματος των καταθέσεων. Την Κυριακή αναμένεται έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο.
  
Οργανωμένη απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τις φυλακές Τρικάλων, με πυροβολισμούς και δύο τραυματίες εξωτερικούς φρουρούς, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν κάποιοι από τους κρατουμένους κατάφεραν να αποδράσουν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει ο ίδιος στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης. Αναχωρεί το Σάββατο για τη βελγική πρωτεύουσα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, πιθανώς και με αρχηγούς κομμάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή με θέμα την Κύπρο.

Κόσμος

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου αποφάσισε να καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κίνηση που καταδεικνύει τη βαθιά πολιτική διάσταση και την αγανάκτηση που επικρατεί στην κοινωνία για την πολιτική αυστηρής λιτότητας. Η πρόταση έχει λιγοστές, έως καμία, πιθανότητες, να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο, συμβολίζει όμως το κύμα δυσαρέσκειας στην Πορτογαλία της κρίσης.

Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 200 εκατ. δολαρίων προς την Ιορδανία για να αντιμετωπίσει την εισροή σύρων προσφύγων ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα στο Αμμάν. Παράλληλα, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τον κίνδυνο να καταστεί η Συρία ορμητήριο εξτρεμιστών όταν παρέλθει η κυριαρχία του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Αν και το θέμα της Κύπρου αφορά την Ευρωζώνη, είναι σημαντικό οι τράπεζες να διατηρήσουν την σταθερότητα τους και το θέμα να λυθεί το γρηγορότερο δυνατόν» επισήμανε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Λευκωσία.

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφηκε το 2012 στις εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών στην Ισπανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το 2011, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 253.000 από το 2008. «Σύμβολο» της κρίσης μετά την κατάρρευση του στεγαστικού-κατασκευαστικού τομέα το 2008, οι εξώσεις έχουν πυροδοτήσει κύμα αγανάκτησης καθώς έχουν προκαλέσει πολλαπλές αυτοκτονίες ανθρώπων που ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο.

Στον ηγέτη της Κεντροαριστεράς ανέθεσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Αρχίζει σήμερα μία καθοριστική φάση για να δώσουμε στην Ιταλία μία νέα κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Ναπολιτάνο, καλώντας τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να επαληθεύσει το συντομότερο δυνατόν εάν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αποφασισμένος δηλώνει ο Μπερσάνι, αρχίζει συναντήσεις με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους.

Οικονομία

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας άναψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ποσό που θα εκταμιευθεί ανέρχεται στα 1,25 δισ. δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης προς το Δουβλίνο φτάνει στα 26 δισ. δολάρια.

Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο απέναντι στην Κύπρο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε να επανέρχεται στα περί μικρής συστημικής σημασίας της, επικαλούμενος τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αγορών. Άποψη πάντως που δεν συμμερίζεται η Κομισιόν και το Eurogroup.
  
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων καταθέσεων και χρέους των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας σε Caa3 από Caa2 προχώρησε ο οίκος Moody's. Οι αξιολογήσεις παραμένουν δε σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή νέα υποβάθμιση. Η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και το ρίσκο σημαντικών απωλειών έχει αυξηθεί, όπως και το σενάριο ρευστοποίησης των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος.

Αθλητισμός

«Το πρόβλημα δεν ήταν ο Παπαδόπουλος, αλλά τα στημένα» υποστήριξε ο Φερνάντο Σάντος μετά την ήττα της Εθνικής μας με 3-1 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του Αβραάμ Παπαδόπουλου, τονίζοντας πως αποδέχεται την όποια κριτική.

Τον βαθμό της ισοπαλίας στην Πορτογαλία χάρισε ο Κοεντράο στο 93ο λεπτό της αναμέτρησης στο Ισραήλ, κρατώντας τους Ίβηρες ζωντανούς στο κυνήγι της πρόκρισης για το Μουντιάλ 2014. Σοκ για την Ισπανία που έμεινε στο 1-1 με την Φινλανδία την ώρα που η Γαλλία νίκησε 3-1 τη Γεωργία και έμεινε μόνη πρώτη. Συνωστισμός στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου. Αναβλήθηκε το Β.Ιρλανδία - Ρωσία, λόγω χιονιά!Οι Κροάτες έβγαλαν... νοκ άουτ τους Σέρβους (2-0).

Η Εθνική Ελλάδας χρειαζόταν ένα θετικό αποτέλεσμα στη Ζένιτσα, αλλά δυστυχώς μετά από μία ώρα αγώνα βρέθηκε να χάνει με το βαρύ 3-0 από τη Βοσνία και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Γκέκα σε 3-1 στις καθυστερήσεις στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 7ου όμιλου των προκριματικών. Σε έναν αγώνα που είχε χαρακτήρα «τελικού», οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την «καυτή» έδρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοί τους στο «Μπίλινο Πόλιε», αλλά κυρίως τα ελληνικά αμυντικά λάθη που πρόσφεραν δύο εύκολα γκολ στον Ντζέκο (29' 53') και ένα πέναλτι... δώρο που απέφερε το γκολ για τον Ιμπίσεβιτς (36'). Αντικειμενικός στόχος πλέον, 2η θέση των μπαράζ για την Εθνική μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: