05 Μαρτίου, 2013

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (2008 -

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος Μαντζουράνης γεννήθηκε στη Νάξο το 1952.Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εφοίτησε στις εκκλησιαστικές σχολές Κορίνθου και Τήνου καθώς και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από τον Ιανουάριο του 1973 μέχρι τον Ιούλιο του 1975.Χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο (Παυλίδη), υπηρέτησε επί εξαετία στην ενορία του Αγίου Λουκά Πατησίων και παράλληλα παρακολούθησε προγράμματα ποιμαντικής εξασκήσεως για δύο χρόνια στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ειδικεύθηκε στην ποιμαντική των ασθενών. Επίσης συμμετείχε και σε αντιαιρετικά σεμινάρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 1981 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1982 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, και από το 1983 έως το 1987 ως αρχιερατικός επίτροπος και τομεάρχης περιοχής Αλιάρτου και παράλληλα ηγουμενοσύμβουλος στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. Ανέπτυξε κατηχητική δράση στις περιοχές Αλιάρτου, Αγίου Γεωργίου, Κυριακίου, Στειρίου και Λιβαδειάς και διηκόνησε στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως ως πνευματικός συμπαραστάτης. Από το 1986 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και από τον Οκτώβριο του 1987 διετέλεσε ηγούμενος της Μονής εώς και την εκλογή του. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβίωση της λειτουργικής ζωής της Μονής και στην υποδοχή και φιλοξενία προσκυνητών και επισκεπτών.

Συνεργάστηκε αρμονικά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και συνέβαλε στη δημιουργία αμοιβαίου πνεύματος εμπιστοσύνης προς όφελος της Μονής. Κατά τη διάρκεια της Ηγουμενίας του, με τη συμβολή και τη συμπαράσταση τοπικών παραγόντων και αρχών, καθώς και προσκυνητών από τη Βοιωτία και ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συντηρήθηκαν, αναστηλώθηκαν και επαναλειτούργησαν πολλά κτίρια και χώροι της Μονής, καθώς και πέντε ιστορικά παρεκκλήσια. Επίσης εξωραΐστηκαν και ευτρεπίστηκαν οι ναοί της Μονής και οι χώροι φιλοξενίας. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η εξωτερική συντήρηση και ανακεράμωση των ναών της Μονής, η συνολική αποτύπωση του Καθολικού, και η αποχωμάτωση, έρευνα και συντήρηση της κινστέρνας (υπόγειας δεξαμενής).

Αναμένουν την έγκρισή τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δύο ακόμα μελέτες για την αναστήλωση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα των ιστορικών στοών της βόρειας πτέρυγας καθώς και η μελέτη για την αναστήλωση της νοτιοανατολικής πτέρυγας προκειμένου να δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη όπως και γραφεία και χώροι φιλοξενίας ειδικών επιστημόνων που θα ασχολούνται με τη μελέτη και συντήρηση της Μονής. Ο διορισμός του το 2002 στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων ήταν απόρροια της ευαισθησίας και εμπειρίας του στα θέματα αναστήλωσης και συντήρησης ιστορικών μνημείων. Η προσήνειά του, το ευρύ του πνεύμα και η πνευματική του παρουσία τον έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στον Βοιωτικό λαό και σε όλους όσους τον επισκέπτονταν στη Μονή.

Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας εξελέγη από το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 24ην Ιουνίου 2008.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΛΙΑΠΗΣ (1981-2008)

Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο από Θηβών  και Λεβαδείας, κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές.

Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Graz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981).

 Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας και στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ (1967-1981)

 Ο κατά κόσμον Νικόλαος Γραικός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 29 Δεκεμβρίου του 1908 και ήταν το όγδοο παιδί ευσεβούς οικογενείας. Από τα παιδικά του χρόνια γεύτηκε τις δυσκολίες της ζωής. Απ’ τη Β’ τάξη του Δημοτικού μέχρι και το πτυχίο του Πανεπιστημίου ήταν εργαζόμενος. Γράφει κάπου ο ίδιος: «πόσες φορές κατά την διάρκεια των παραδόσεων από την κούραση έκλειναν τα μάτια μου και το κεφάλι έγερνε στο θρανίο μου».Η συνάντηση του και γνωριμία με τον π. Σεραφείμ Παπακώστα, ιεροκήρυκα του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ και Πρεσβύτερος στις 12 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, από τον Βρεσθένης Γερμανό. Είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ως εφημέριος, πνευματικός, σκευοφύλακας, ακόμη ως διευθυντής της θρησκευτικής υπηρεσίας στρατού, προσφέροντας, όπου εργάσθηκε, πολύπλευρη και πολύτιμη διακονία. Στις δύσκολες ημέρες της κατοχής ήταν ο τακτικός επισκέπτης των φυλακών για να ευλογήσει, στηρίξει τους πατριώτες και πολλές φορές να τους συνοδεύσει μέχρι τον τόπο της εκτελέσεως. Η αγαπημένη του όμως διακονία ήταν οι κωφάλαλοι, αυτός ο μέχρι τότε ανεξερεύνητος κόσμος της σιωπής. Γίνεται ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Σωματείου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ». Έξι δεκαετίες περίπου θα ασχοληθεί μαζί τους για να επιτύχει ένα μεγάλο έργο, πρωτοποριακό, με φαντασία και κυρίως με αγάπη Χριστού, γι’ αυτό και θα μείνει ανεξίτηλο.

Στις 8 Ιουνίου 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Στην Βοιωτία ως Μητροπολίτης συνάντησε δύσκολες καταστάσεις. Ένας χώρος εκκλησιαστικός με τεράστια και πολύπλοκα προβλήματα. Η εργατικότητα, η υπομονή και επιμονή του αλλά περισσότερο η πίστη του και η προσευχή του συνετέλεσαν ώστε να επιτελέσει ένα αθόρυβο αλλά σημαντικό εκκλησιαστικό έργο. Αν ο χώρος δεν επιτρέπει να απαριθμήσουμε συγκεκριμένα έργα διαποιμάνσεως στις ενορίες, στα ιδρύματα, στα μοναστήρια, δεν μπορούμε να μην σταματήσουμε στον χαρακτήρα και το ήθος αυτής της διακονίας. Μιας διακονίας αθόρυβης, πειθαρχημένης στη ζωή της Εκκλησίας, που έφθασε στα όρια της θυσίας.

Το 1981 παραιτήθηκε της ενεργού υπηρεσίας. Αποσυρμένος απ’ την οχληρή διοίκηση δεν έπαυσε να παρακολουθεί άγρυπνα και με αγάπη την κάθε πτυχή της εκκλησιαστικής ζωής μέχρι τον περασμένο χρόνο, που οι δυνάμεις του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Ευτύχησε να ζήσει ανάμεσα στα πνευματικά του παιδιά που τόσο τον αγαπούσαν και τον σέβονταν. Ευτυχήσαμε όλοι μας να περιτριγυρίζουμε και να διακονούμε μια οσιακή μορφή. Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαζαρακίου έδωσαν αγάπη και πήραν πλούσια ευλογία.

Συμφιλιωμένος με την αναχώρηση από τον κόσμο αυτό, ετοίμασε μόνος την τελευταία επίγεια κατοικία του που έκτισε πλάι του Ναού των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών και του Αγίου Νικοδήμου.  «Ήρθε ο καιρός να φύγω», μας έλεγε, «να συναντήσω τον Κύριο που τόσο αγάπησα. Δεν φοβούμαι, το επιθυμώ, αλλ’ όμως είναι δύσκολο. Δύσκολο το πέρασμα».

Ξαπλωμένος στην απλωτή καρέκλα, απέναντι στο αναμμένο τζάκι, μέσα σ’ ένα ζεστό περιβάλλον ο γέροντας μας έφυγε οσιακά, στις 15 Φεβρουαρίου 1996.Η Διαθήκη του είναι ανακεφαλαίωση της ζωής του. Αποπνέει άρωμα πίστεως, ελπίδα αναστάσεως, γεμάτη απλότητα, αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον γι’ αυτό και σκορπίζει ηρεμία, γαλήνη, αισιοδοξία.

«Ο Τάφος», γράφει, «να είναι απλούς και απέριττος. Μια πλάκα και ένας σταυρός είναι αρκετά. Κάτω από το όνομα μου να χαραχθεί το Κυριακόν Λόγιον ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ». Όντως Μακάριος ο ανήρ.

ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΒΑΣΙΛΑΣ
Ο ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ (1957-1966)

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Θηβών και Λεβαδείας κυρός Δωρόθεος Βασιλάς γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1895 στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1917. Στις 5 Οκτωβρίου 1952 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου. Στις 10 Δεκεμβρίου 1957 εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Την 1 Νοεμβρίου 1966 παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Εκοιμήθη στις 22 Ιουλίου 1968.

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΔΗΣ (1944-1957)

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Κουτσουπίδης γεννήθηκε το 1893 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 28 Ιουνίου 1920 στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λιβαδειάς από τον Θηβών & Λεβαδείας Συνέσιο. Πρεσβύτερος στις 20 Οκτωβρίου 1921 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Θηβών & Λεβαδείας Συνέσιο.

Διετέλεσε Πρωτοσύγκελος (Ιούνιο 1920 έως Μάιο 1936) & Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών (Οκτώβριο 1920 έως Μάιο 1936). Επίσης, διηύθυνε την Εκκλησιαστική Προπαρασκευαστική Σχολή Λιβαδειάς (Σχολικά Έτη: 1922, 1923 & 1928). Τέλος, διετέλεσε Γραμματέας (1936-1939) & Αρχιγραμματέας (1939-1944).

Εξελέγη Μητροπολίτης στις 2 Μαρτίου 1944, χειροτονήθηκε στις 19 Μαρτίου 1944 και ενθρονίστηκε στις 9 Απριλίου του ιδίου έτους. Τιμήθηκε από τον Στρατό με τον «Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως μετά ευφήμου Μεραρχιακής μνείας», «το Μετάλλιο του Στρατιωτικής αξίας Δ΄ Τάξεως»,και «το Διασυμμαχικό Μετάλλιο του Πολέμου 1914-18». Ως Γραμματέας της Ι.Σ. τιμήθηκε με το «Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου του Α΄». Τέλος, ως Αρχιερέας τιμήθηκε με το  «Μετάλλιο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος» και με το «Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως Χαιρωνείας». Παραιτήθηκε από τα Αρχιερατικά του καθήκοντα αρχές Δεκεμβρίου του 1957. Εκοιμήθη στις 6 Ιουλίου 1968.

ΣΥΝΕΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ (1912-1944)

Ο κατά κόσμον Σταύρος Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1868 στην Τήνο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 3 Ιουνίου και Πρεσβύτερος στις 10 Ιουνίου του 1901 από τον Αθηνών Προκόπιο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Διετέλεσε Ιεροκήρυκας στις Ιερές Μητροπόλεις Μαντινείας και Κυνουρίας, Χαλκίδος και Καρυστίας και Αθηνών. Επίσης, εργάστηκε ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στην Θήβα, σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια στον Πειραιά. Τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος των Ιπποτών του Σωτήρος και με τον Κατώτερο του Ταξίαρχου του Βασιλικού Τάγματος των Ιπποτών του Φοίνικος. Απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου του 1944.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ (1901-1909)

Καταγόταν από τον Κάλαμο Αττικής και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1849. Φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Μη δυνάμενος να αποπερατώσει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσχερειών έδειξε σπάνια αφοσίωση στην μελέτη, ώστε να αναπληρώσει ότι έχασε από το Πανεπιστήμιο. Στις 29 Ιουνίου του 1871 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1872 Πρεσβύτερος από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο. Από το 1880 δίδαξε στον Πειραιά, στο Παρθεναγωγείο Βαμβακάρη, στο Γυμνάσιο Πειραιά και σε Λύκεια.

Υπήρξε εύγλωττος ιεροκήρυκας με ευπρεπές παράστημα και επιβλητικότητα. Ενδιαφέρουσες ομιλίες χαρακτηρίστηκαν, από την Αγγλική διανόηση, οι ομιλίες του σε Liverpool και Manchester  της Αγγλίας. Στις 13 Ιουνίου του 1901 εξελέγει Επίσκοπος Θηβών και Λεβαδείας. Χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, την 1 Ιουλίου του ίδιου έτους, χοροστατούντων των Αθηνών Προκοπίου, Δημητριάδος Γρηγορίου και Λαρίσης Αμβροσίου. Απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1909 στην παραλία της Δομβραίνας.

ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΑΣΗΜΑΚΙΔΗΣ (1858-1885)

Καταγόταν από τους Πετσάκους Αχαΐας και ως μοναχός ανήκε στο Μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών το 1837 ιδρύθηκε Ελληνικό Σχολείο, το οποίο είχε πολύ μεγάλη σημασία για την πνευματική ζωή και την εκκλησιαστική δράση και δύναμη της. Μεταξύ των δύο πρώτων δασκάλων ήταν ο μοναχός, τότε, Δοσίθεος Ασημακίδης. Είχε σπουδαία θεολογική και φιλολογική κατάρτιση, καθώς δείχνουν οι χειρόγραφες συγγραφές του, που σώζονται στην βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Διετέλεσε ως διδάσκαλος επί Τουρκοκρατίας στην Επαρχία Καλαβρύτων καθώς επίσης και Ιεροκήρυκας Αθηνών. 
Κατάλογος Αρχιερατευσάντων
από τον πρώτο Επίσκοπο Θηβών
 Άγιο Ρούφο έως σήμερα








ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ


O κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης είναι απολύτως υπαρκτός. Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από το γεγονός ότι οι πολίτες δεν συμμετέχουν σε ιδιαίτερα μαζικές διαδηλώσεις ή δεν ακολουθούν τις συνδικαλιστικές ή άλλες προτροπές για έναν «ξεσηκωμό». Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας νιώθει πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ανάμεσά τους και συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν συμπεριφερθεί επί δεκαετίες με τον πιο συστημικό και υπεύθυνο τρόπο. Όταν ακούει κανείς ιστορίες για «νοικοκυραίους», οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν εναντίον όλων, καταλαβαίνει πως αυτοί οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Η δική τους απελπισία, μακριά από ιδεολογίες και κόμματα, κάνει την κατάσταση εξαιρετικά εύφλεκτη. Πρέπει, βεβαίως, να πούμε πως ο ελληνικός λαός φέρθηκε με ωριμότητα και υπομονή μέχρι τώρα. Δείτε τι συνέβη στην Ιταλία, η οποία δεν έχει ακόμη... «βραχεί» σε σχέση με την Ελλάδα, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εδώ και τρία χρόνια. 

Οι Ελληνες ούτε κωμικό ψήφισαν για πρώτο κόμμα ούτε ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον πιο φθαρμένο πολιτικό τους. Ανέτρεψαν τα πολιτικά δεδομένα, ψήφισαν αντισυστημικά, αλλά κράτησαν τη χώρα όρθια. Τώρα ο κόσμος βρίσκεται στη φάση της μάχης της επιβίωσης. Πέρασε την πρώτη φάση της άρνησης όταν πίστευε ότι είναι μια μπόρα που θα περάσει. Πέρασε τη δεύτερη φάση του σοκ και της οργής όπου περίπου πίστευε ότι επρόκειτο για κάποια αμιγώς ανθελληνική συνωμοσία. Πέρασε και τη φάση της αγανάκτησης και της οργής απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Τώρα προσπαθεί να βεβαιωθεί πως θα περάσει το ποτάμι, ο ίδιος και η οικογένειά του. Τι τον κρατάει από την ανεξέλεγκτη έκρηξη, αυτό που οι ξένοι αναλυτές ονομάζουν μια «ημέρα της Βαστίλλης»; Πρώτα απ' όλα η ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει μετά το καλοκαίρι. Βλέπει έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που το παλεύει, ένα κράτος που σιγά σιγά αρχίζει να ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις του, μια Ευρώπη που δείχνει να καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια περικοπών. 

Ταυτόχρονα, βλέπει ότι αρχίζει να αποδίδεται δικαιοσύνη, ειδικά σε περιπτώσεις δημόσιας διαφθοράς και ορισμένων ισχυρών. Και τέλος, συνειδητοποιεί ότι δεν είμαστε πια μόνοι μας σε αυτήν την κρίση και πως το τσουνάμι είναι μεγάλο και αφορά όλο τον Νότο. Ξέρει, δηλαδή πια, ο μέσος Ελληνας πως ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν ούτε κανένας πολιτικός, που να μπορεί να του εγγυηθεί πως κάτι θα αλλάξει την επόμενη ημέρα της εκλογής του. Την ίδια ώρα, όμως, θυμώνει με αυτά που βλέπει. Ενα μεγάλο μέρος της δημόσιας διοίκησης έχει καταρρεύσει και κάνει τη ζωή απίθανα δύσκολη για όποιον έχει νταραβέρια με το Δημόσιο. Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος συμπεριφέρεται όπως χθες ή και προχθές. Ρευστό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Αν η τρόικα πιέσει τα πράγματα πέρα από ένα οριακό σημείο, θα πάρει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και ενδεχομένως να προκαλέσει το μπαμ...

Αν η ρευστότητα δεν αποκατασταθεί στοιχειωδώς, άμεσα, οι υγιείς επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν. Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα κομβικό σημείο και θα χρειασθεί πολύ μεγάλη ωριμότητα και ψυχραιμία απ' όλους μας για να περάσουμε αυτόν τον κάβο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Η ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά έχει υποστεί ιδεολογική μετάλλαξη και ουσιαστική αλλοίωση στη φυσιογνωμία που είχε προσδώσει στο κόμμα ο ιδρυτής του, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ίδρυμα Κων.Καραμανλής έχει δημιουργήσει και εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να απαντά ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, άρα απευθύνονται ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα. Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση μεταβατικότητας για δέκα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη έως ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, γεγονός που μειώνει τις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών. Από το τελικό σχέδιο, προκύπτει μείωση κατά 4% στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - λόγω της μείωσης των τμημάτων - ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός διδασκόντων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Η κυβέρνηση χρειάζεται αλλαγές προσώπων, χρειάζεται και αλλαγές οργανωτικές και λειτουργικές» είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το 2013 πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης γιατί η κοινωνία δεν αντέχει και υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει συμφωνία με τους εταίρους για λήψη άλλων μέτρων.

Αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα συρρέουν σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Βάθη. Η συντονιστική επιτροπή των «μπλόκων» καλεί τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας «να συμπαραταχθούν με την αγροτιά στη μάχη που δίνει για την επιβίωσή της» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 θα είναι κλειστά. Θα επιτραπεί η είσοδος στους πελάτες για την παραλαβή πωληθέντων εμπορευμάτων, την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Κόσμος

Σταθερή ανάπτυξη, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύτερη κοινωνική πρόνοια υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, ανοίγοντας τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης. Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο για το 2013 ανάπτυξη στο 7,5%, σύμφωνα με την έκθεση του πρωθυπουργού. Προβλέπει, επίσης, αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7%. Ο Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «συνετής νομισματικής πολιτικής» θα αντικατασταθεί από τον Λι Κεγιαγκ στις 17 Μαρτίου.

 Η έκρηξη που κατέστρεψε το γιγαντιαίο αερόπλοιο Χίντενμπουργκ και στοίχισε τη ζωή σε 36 άτομα στις 6 Μαΐου του 1937, προκλήθηκε από στατικό ηλεκτρισμό και συσσώρευση υδρογόνου, μετά την πτήση του μέσα στην καταιγίδα, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων που επικαλείται η Daily Mail. Ο βρετανός μηχανικός αεροναυπηγικής Τζεμ Στάνσφιλντ και μια ομάδα ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάφος αναφλέγει όταν το πλήρωμα εδάφους έτρεξε κατά την προσγείωση να τοποθετήσει σχοινιά, δημιουργώντας γείωση στο πλοίο και προκαλώντας μια σπίθα.

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν επί του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι ελπίζουν το σχέδιο ψηφίσματος να τεθεί στο συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τρίτης. Πρόσθεσαν ότι πιθανώς το Συμβούλιο θα ψηφίσει επί του νέου σχεδίου κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Πολύ σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιλέγκας στο Καράκας. «Υποβλήθηκε σε μια πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία, μεταξύ άλλων συμπληρωματικών θεραπειών» δήλωσε ο υπουργός. «Η εξέλιξη της κλινικής κατάστασης συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος πάσχει από μια νέα μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος.

 Μάχες και φονικές ενέδρες πολύ κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και μέσα στο ιρακινό έδαφος σημειώθηκαν τη Δευτέρα, απειλώντας με διάχυση του φονικού εμφύλιου που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια. Τουλάχιστον 40 Σύροι στρατιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε ενέδρα εναντίον τους ενώ επρόκειτο να διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράκ, επιστρέφοντας στη Συρία. Την ίδια ώρα οι αντάρτες κατέλαβαν σημαντικής πόλης επί του Ευφράτη.

Οικονομία

Εμπειρογνώμονες της τρόικας θα επιστρέψουν στην Κύπρο σήμερα Τρίτη για να συνεχίσουν την ανάλυσή τους για τις κρατικές οικονομικές ανάγκες του νησιού. Χθες το Eurogroup κάλεσε την τρόικα και την Κύπρο να επιταχύνουν την εργασία τους για τα συστατικά στοιχεία του προγράμματος, και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική υιοθέτηση του προγράμματος κοντά στο δεύτερο μισό Μαρτίου.
  
Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ και λήξεως 6 Σεπτεμβρίου 2013, θα διενεργηθεί την Τρίτη.

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά στη Νέα Υόρκη, πτωτικά αντίθετα έκλεισαν τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Κοντά στα υψηλά πενταετίας παραμένει ο Dow Jones.

Αθλητισμός

Με γκολ του Κάρλος Τέβες στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, η Μάντσεστερ Σίτι έφυγε νικήτρια επί της Άστον Βίλα με 1-0 από το «Βίλα Παρκ».

Ο Φάμπρι πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός έχει την ικανότητα να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και να φτάσει στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης μέσω των πλέι-οφ.
  
Με συγκρατημένο τρόπο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη της Βέροιας επί του Άρη ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης, ο οποίος ευχήθηκε να καταφέρουν οι «κίτρινοι» να μείνουν στη Σούπερ Λίγκα. Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Άρης τόνισε ο Νίκος Αγγελούδης, προσθέτοντας πως πρέπει να πληρώσουν όσοι είναι υπεύθυνοι. Από την πλευρά του, Γιάννης Μιχαλήτσος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της ήττας, εξέφρασε παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών και τόνισε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Άρη.


ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ρίγος διαπέρασε όλους τους Ελληνες όταν άκουσαν την ανατριχιαστική είδηση: Δύο σπουδαστές νεκροί στη Λάρισα και τρεις αναίσθητοι από τις αναθυμιάσεις αυτοσχέδιας σόμπας, μέσα σε σπίτι που έμεναν κάποιοι από αυτούς. Ενας κομμένος θερμοσίφωνας, μέσα του ένα κούτσουρο που έκαιγε, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια φτωχόπαιδων να ζεσταθούν εν έτει 2013. Νέο σοκ την Πέμπτη από τις οθόνες της τηλεόρασης: Ο ΕΟΠΠΥ θα δίνει επίδομα τοκετού μόνο στις γυναίκες που θα γεννάνε... σπίτι τους! Εν έτει 2013 και πάλι! Ούτε ο πιο βάρβαρος και αγροίκος άντρας σήμερα δεν θεωρεί τη ζωή της γυναίκας του τόσο ασήμαντη ώστε να την αφήσει να γεννήσει σπίτι, παίζοντας τη ζωή της κορώνα - γράμματα αν υπάρξουν επιπλοκές. Η «μνημονιακή» Ελλάδα γυρίζει 70-100 χρόνια πίσω... Αιτία η ευρω-λιτότητα. Οι συνθήκες διαβίωσης για δεκάδες, και σύντομα εκατοντάδες ίσως και εκατομμύρια, Ευρωπαίους επιδεινώνονται δραματικά. Το πρόβλημα ξεκινά από οικονομικό, γίνεται κοινωνικό και τώρα απειλεί να γίνει πολιτικό. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία.

Ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών άνοιξαν πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη συζήτηση για την πολιτική κρίση που απειλεί τη Γηραιά Ηπειρο. Η γαλλική «Λε Μοντ» θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Κάνει ευθέως λόγο για «ανησυχητική δημοκρατική ρήξη» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιβάλλουν πολιτικές άγριας λιτότητας και στους ευρωπαϊκούς λαούς που με όλο και μεγαλύτερη ένταση απορρίπτουν αυτές τις πολιτικές. Οποιος νομίζει όμως ότι μοναδική συνέπεια της λαϊκής οργής θα συνεχίσει να είναι απλώς η μαζική καταψήφιση των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, δεν έχει αντιληφθεί τίποτε από το βάθος της πολιτικής κρίσης. Οι Γερμανοί αρνούνται κατηγορηματικά να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της απειλής και να αλλάξουν πολιτική. Λογικό, αφού με αυτήν την πολιτική κερδίζει η Γερμανία. «Το καταθλιπτικό στην έκβαση των ιταλικών εκλογών είναι η αντιευρωπαϊκή θεμελιώδης συγχορδία των δύο νικητών των εκλογών Μπερλουσκόνι και Γκρίλο.

Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους αφέθηκαν να εξαπατηθούν από αυτή τη συγχορδία», έγραψε π.χ. σε κύριο, πρωτοδέλιδο άρθρο της η σοβαρή συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Ανελέητος ο Μαζάουερ, ο γνωστός ευρύτατα και στην Ελλάδα διανοητής, θέτει πολύ πιο ωμά το ζήτημα αναφορικά με το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι συνέπειες της συνέχισης της ευρω-λιτότητας: «Δεν είναι σκαλισμένο στο μάρμαρο ότι η Ευρώπη θα ταυτίζεται πάντα στο μυαλό των πολιτών της με την ανάπτυξη και τη δημοκρατία. 

Μπροστά μας μπορεί να βρίσκεται ένα μέλλον, στο οποίο η Ευρώπη αντιθέτως να ταυτίζεται με τη στασιμότητα, την ανεργία και την τυραννία» έγραψε προχθές ο Μαρκ Μαζάουερ σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στις «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζετε» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου αυτού. Υπονομευτές της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ο Μαζάουερ όσους προωθούν την ευρω-λιτότητα. «Εκείνοι που κηρύσσουν τη λιτότητα πιθανόν δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως συνεισφέροντες σε μια κρίση της δημοκρατίας, αλλά τέτοιοι είναι», γράφει χωρίς περιστροφές. Προχωρεί σε μια ζοφερή προειδοποίηση, κλείνοντας το άρθρο του: «Οι οικονομικές επιδιορθώσεις απέτυχαν να αναχαιτίσουν μια πολιτική κρίση που έχει την ικανότητα να βλάψει όχι μόνο την ολοκλήρωση της ΕΕ, αλλά και την ίδια τη νομιμότητα της δημοκρατικής τάξης της ηπείρου».

Οι πολιτικοί ηγέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο συνειδητοποιήσει το μέγεθος, το βάθος και τις πιθανές συνέπειες της πολιτικής πλέον κρίσης που έχει προκαλέσει η πολιτική της ευρω-λιτότητας που ακολουθούν κατ' εντολήν του Βερολίνου. Ασχολούνται με το πώς θα εξαπατήσουν τους πολίτες για να μη χάσουν οι ίδιοι την εξουσία. Τα σύννεφα μαζεύονται στον ουρανό της Ευρώπης. Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αισθάνονται όπως θα πρέπει να αισθάνονταν οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου στο διάστημα του Μεσοπολέμου. Πληθαίνουν αυτοί που διαισθάνονται ότι θα ξεσπάσει και πολιτική λαίλαπα, με αιτία την οικονομική καταιγίδα που ήδη μαίνεται από την Ελλάδα έως την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία έως την Ισπανία και την Ιταλία.